IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Обратно броене до ERM 2 за правителството на Борисов

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts


  • "Продаваш взетото назаем и чакаш спад, който да ти позволи в някакъв бъдещ момент да вземеш от пазара на по-ниско ниво, че да си върнеш заема и да обслужиш масрафа, а делтата да и дадеш направление към джобовете ти"
    Начев -"продаваш"тук има друго значение -изсмукваш резерва на ЦБ,в случая БНБ докато се стигне критична точка....
    Може да ни помогнат 2 неща -ЕЦБ или МВФ и това че сме прекалено дребни за хиените отвъд океана...защото има такива врътки,че дано не ни среща мечка

    "околната финансова среда " с ниски лихви също е в наш плюс /кредити/ ,но може и бързо да стане минус.
    Last edited by al64ad; 10.02.2020, 18:30.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
      ...Твърденията от днес, че въобще не е задължително да излизаме от борд, дори може да г о разширим,...
      Това също е старо - от дискусиите 1997 се споменаваше,че ефекта на борда ще е положителен едва когато системата обхване и търговските банки.Защо BOE (която е независима)може да упражнява надзор на английските банки,а зависимата бнб -да не може.Излиза така че правилата и ограниченията са валидни само за един от участниците - независимо на което място е в йерархията - а за останалите масови участници,не са!

      Това което казваш за инфлационния диференциал е едно от доказателствата,че Системата куца!Въпрос с Повишена Трудност е дали Ремонта й е спешен и за това се използва предтекста за ЕРМ и т.нар.чакалня в която БГ може да престои До Края на Света.

      Единствената цифра която се подмята в устите на т.нар.финансови спецове е числото + - 15% колебания от текущия курс! Само да вметна,че това е убийственна амплитуда за всеки пазар и субект,която може да се озапти само с вмешателство от някъде вън.Допускам,че повечето форумци (включително и ти) гледат поне малко международни финансови пазари и са наясно какво се случва при "висока волатилност".


      Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от bnight Разгледай мнение

        Само дето в ДСК вече като се разплащаш в евракис курса е 1.978
        До 5 % от БНБ и сие не бият
        Last edited by al64ad; 10.02.2020, 18:31.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от bnight Разгледай мнение

          Напечатаните левове са 17 милиарда. Ама виртуалните са над 100 в банките поне по статистиката на БНБ.
          Бях и отговорил обстойно с точни цифри ,но после реших че няма смисъл поне тук и изтрих. На поста с цифрите ТЯ удобно го "пропусна в съботната дискусия
          Кой видял и разбрал ,разбрал.
          Last edited by al64ad; 10.02.2020, 18:38.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от SPART Разгледай мнение

            Недомлъвки костови или дребни манипулации в
            Спарт, напълно разбирам опасенията ти. Всеки непредубеден, здравомислещ, здравословно скептичен заради човешкия си опит човек изпитва много сходни притеснения и задръжки.

            По-назад цитирах изследване, че към момента връзване ЛВ-ДМ, левът е бил 68 % подценен. Това не е чак толкова трудна за смятане и реализиране задача. Има различни подходи, обемисто е, но подготвен и добронамерен екип не би трябвало да има методологически затруднения. Дори да приемем, че е имало известна грешка, порядъкът е 2/3 подцененост.

            Какво са ни завещали бащите на борда при това положение!?
            Даваме ви система, която гарантира сигурност и предвидимост.
            Даваме ви система, която изхожда от сериозна подцененост на националната валута. Следователно имате сериозни експортни предимства. Отделни слоеве от насението щ е с е наложи да се лишат от модни и високотехнологични, вносни стоки, защото ще са твърде скъпи, но пък затова ще може да работите, да изнасяте много и бързо да се развивате.
            Хайде работете, усмихнати, дръзновени и уверени. Правете по 5-7 % ръст годишно и след 12 години ще имате двойна икономика (дори доста повече ако е по текуще цени), а след 20 -25 години ще станете "западняци". Да, ама не!
            Къде г и ръстовете и западняците?!
            Явно не знаеха, че апетитът на няколкостотин фамилии в тази страна не знае граници, а човешкият им формат е твърде скромен. Средата - криминална и отровена.

            Днес обичат да с е надуват с "огромно" бвп, но сериозни изследвания за действителен, неинфлационен ръст по съпоставими цени и без европейските фондове няма. Под половината на необходимия е, а се натрупаха такива дисбаланси, изкривявания (не обелвам дума за корупция), че свиването на пропастта между нас и Европа е вече недостижим мираж.
            Същевременно инфлацията официално уж хич я няма, пък всички виждаме какво става реално на пазара. Нямам желание да коментирам. Най-трагично е положението при услугите, които на много места се увеличиха в много пъти.
            Това, че цената на пиксел за 8к телевизори или цената на см2 за мобилен телефон е много по-ниска - кого реално ползва. Пълна мистика е как смятат инфлацията.
            Искам да подскажа, че инфлационният диференциал изяжда постепенно от подценеността на лева и в един момент, който напълно умишлено никой не желае да коментира и дефинира, навръх всичките тегоби левът може да отиде на друга територия и реално да се превърне в допълнителна спирачка. То и сега да питаш колегите във форума, болшинството са убедени, че левът е надценен. Не знаят защо, но все пак с а убедени.
            Как тогава да излезем от борда в онзи момент Х?!
            Като гласуваме доверие на кабинета БХ5 и ръководената от негови специалисти БНБ да водят самостоятелна емисионна и валутна политика след закриване на Борда?!?!
            Ужас, ужас!

            Горе-долу в дискусията се очертаха плюсовете и минусите на еврото, но повечето от колегите привиждат при споменаване на недостатъци - хибридни, вражески атаки.
            Много са бдителни - същински Чекисти на новите либерални болшевики. Няколко пъти правих опит да пробутам ловко вредителски идеи, но веднага ме гепват. Ти, викат, си подлога на Путин, затуй ги приказваш тия. Аргументи няма, бозунги - бол!

            По тази причина (заради все пак неизбежното излизане от Борд някой ден) и основно поради тази причина съм рекъл 50,01 % за еврото, което не е нищо повече от една метафора на безизходицата. На всеки проблем се намира решение, но трябват сериозни, подготвени, патриотично настроени, с изрязан егоизъм, хора. Де ги?!
            Твърденията от днес, че въобще не е задължително да излизаме от борд, дори може да г о разширим, а в някакъв краен случай да сменим котвата, ме сварват леко неподготвен за нова дискусия. Имам проблеми с доверието към експертния и патриотичен и добронамерен потенциал на нашите национални елити.
            Гадно нещо е недоверието!

            Коментар


            • Първоначално изпратено от bnight Разгледай мнение

              Само дето в ДСК вече като се разплащаш в евракис курса е 1.978
              Може ли доказателства?

              1,96 продава за безкасови сделки под 10 000 лева

              https://dskbank.bg/%D0%B2%D0%B0%D0%B...86%D0%B8%D1%8F

              В Булбанк е 1,585 безкасово за малки суми
              https://www.unicreditbulbank.bg/bg/k...i-kursove/EUR/

              ЦКБ на каса и без курс на дилър днес беше 1.96

              Коментар


              • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
                Днес, в обедните часове изява по БНР имал Ив. Костов.
                Частично е взел отношение от "нашата" тема.
                ..................
                " Искаха да закрият БНБ и тук срещнаха съпротива на Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски, на мен и не позволихме това нещо да се случи".
                ................
                Недомлъвки костови или дребни манипулации в типичния му ренегатски стил без значение дали кандидатсва за н-ти път партиен член,пише статия за реформи на плановата икономика в Работническо дело или скача трупешката на паважа пред Коня!

                Най-радикалния вариант на т.нар Закон за борда(накратко) предвиждаше Централата му да е извън България и да се управлява от чужденци с цел нашите политици да са неподвластни на изкушенията!Разбира се споменатите господа (другарчета на костов)бяха категорично против и резултата е този който е - управление емисионно го играе борд,нещо което е в разрез със сухата теория за класически Валутен борд!

                Дали Ханке е бил прав за радикализма си предлагайки бнб да се закрие?Да - и всеки който се поразрови в Историята й след 1879 г. ще види,че всичко е Провал след Провал (има една монография на Румен Аврамов от 1997 г. която много точно описва поведението на банката до 1944),В периода 1944 - 1989 комунистите неслучайно бяха правилно орязали всички функции на БНБ и даже най-дребната разчетна сметка изискваше минимум Два подписа.

                Но да не ровим Политиката и Миналото!Истината ,е че сегашните хубостници напълно умишлено ни бутат към пропастта,а тъкмо каруцата беше позабавила ход по надолнището от 1997 насам.

                Всеки разумен човек поназнайващ финанси и понатрупал житейски опит през последните 30 години ще подкрепи Ханке в изказванията му след 20 януари.А именно,че България няма място в Еврозоната, а и никой не я е канил! И днешните полит-авантюристи (и кресливци) трябва да са наясно,че "отвърже" ли се веднъж 2 лева за 1 евро нещата ще станат по лоши от сценария през 1996-97 г.
                Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от pepe1234 Разгледай мнение
                  Не съм писал отдавна, поздравления за дискусията. Присъединявам се към Киро 60 на 40 ЗА. За мен в дългосрочен план позитивите от еврото и интегрирането на банковата система ми се струват да имат превес към негативите. Очевидно е, че по-слабо развитите държави в еврозоната търпят негативи от прекалено силното за тях евро, но ние си ги търпим и сега с борда. Колкото до непосредствените събития съм на мнението на Начев, трябва да се гледа, кой има полза от какво. Тъй като не съм практикуващ финансист и се определям като лаик с теоритични основни познания не бих могъл да се включа достатъчно компетентно в темата.

                  Имам един въпрос обаче, знаем за случаи, в които се спекулира срещу дадена валута, особено когато централната банка е длъжна да поддържа някакъв валутен коридор. Т.е. не се ли крие там по-голямата опасност за лева?
                  Пепе, здравей!
                  ЧНГ, отдавна не сме с е засичали, че и мен дълг о ме нямаше. Първо близах люти рани, после отсъствах известно време, сега малко се дърляме тук с младежите, че като "чичка" може да забравя как се държи изправен гард

                  Поставяш много актуален въпрос.
                  Естествено, има опасности!
                  Друг е въпросът, какво ще покаже анализът н а мераклии за атака.
                  Едни скандинавци вече опитаха преди време, но се опариха. Не знам каква им беше загубата.

                  Това никога не е самотна игра. Иска се две страни, които правят различни "залози". Класическата игра е "на късо". Атакуващият е убеден, че курсът ще падне и няма д а може да бъде подкрепен. Взима левове на заем с/у ангажимент да ги върне с лихва. Очевидно е, че подобна голяма сделка трябва да се обезпечи и не е лъжица за всяка уста. Естествено, трябва да си намериш партньор, който вярва в обратното и е готов да заеме. В случай като нашия има натрупване на много условности.

                  Продаваш взетото назаем и чакаш спад, който да ти позволи в някакъв бъдещ момент да вземеш от пазара на по-ниско ниво, че да си върнеш заема и да обслужиш масрафа, а делтата да и дадеш направление към джобовете ти.

                  Има и други инструменти, но аз лично не знам за реални продавачи.
                  Левът не е популярен актив и сгоден за спекулации. Поне до този момент.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
                    Може ли валутният борд в България да обхване и търговското банкиране?

                    Инта, друже, поради някаква неясна причина не успях да отворя твоя линк, та пускам нов, който е за същия материал.
                    Статията е от три страници.

                    Чудесна илюстрация за всички колеги, че трябва да с е отнасят с по-голямо уважение към сериозни и утвърдени авторитети.

                    Материалът надхвърля моите познания по въпроса, директно си признавам, че ме изненада и тепърва ще г о обмислям.
                    Извеждането на интересите на депозантите на предна линия е интересно. До този момент уж все за тях са полагани грижи, но иззад рамената на реферите на играта срамежливо са надничали първенствуващите интереси на банките.
                    Ще има недоволни от разпространяването на такива приказки
                    Баси експерта по въпроса, професор доктор на политологическите науки Тодор Танев!

                    Коментар


                    • Днес, в обедните часове изява по БНР имал Ив. Костов.
                      Частично е взел отношение от "нашата" тема.

                      "Проф. Стив Ханке не е баща на валутния борд в България, този който го наложи у нас, е Майкъл Деплер - той отговаряше за България от МВФ. Той дойде с крайно радикална, архаична представа за валутен борд в България. Искаха да закрият БНБ и тук срещнаха съпротива на Светослав Гаврийски, Красимир Ангарски, на мен и не позволихме това нещо да се случи".



                      По думите на Костов страховете на хората от влизането в еврозоната никой не може да ги пребори, ако не работи върху нагласите и убежденията на хората. "Трябва да се обяснява и трябва хората да се готвят", категорично заяви той."

                      Коментар


                      • Не съм писал отдавна, поздравления за дискусията. Присъединявам се към Киро 60 на 40 ЗА. За мен в дългосрочен план позитивите от еврото и интегрирането на банковата система ми се струват да имат превес към негативите. Очевидно е, че по-слабо развитите държави в еврозоната търпят негативи от прекалено силното за тях евро, но ние си ги търпим и сега с борда. Колкото до непосредствените събития съм на мнението на Начев, трябва да се гледа, кой има полза от какво. Тъй като не съм практикуващ финансист и се определям като лаик с теоритични основни познания не бих могъл да се включа достатъчно компетентно в темата.

                        Имам един въпрос обаче, знаем за случаи, в които се спекулира срещу дадена валута, особено когато централната банка е длъжна да поддържа някакъв валутен коридор. Т.е. не се ли крие там по-голямата опасност за лева?
                        Last edited by pepe1234; 10.02.2020, 15:06.

                        Коментар


                        • Може ли валутният борд в България да обхване и търговското банкиране?

                          Инта, друже, поради някаква неясна причина не успях да отворя твоя линк, та пускам нов, който е за същия материал.
                          Статията е от три страници.

                          Чудесна илюстрация за всички колеги, че трябва да с е отнасят с по-голямо уважение към сериозни и утвърдени авторитети.

                          Материалът надхвърля моите познания по въпроса, директно си признавам, че ме изненада и тепърва ще г о обмислям.
                          Извеждането на интересите на депозантите на предна линия е интересно. До този момент уж все за тях са полагани грижи, но иззад рамената на реферите на играта срамежливо са надничали първенствуващите интереси на банките.
                          Ще има недоволни от разпространяването на такива приказки

                          Коментар


                          • -"България трябва да спре безцелно да се впуска в море от проблеми. Българският капитан трябва да поеме контрола върху парите и банките и да насочва „шлепа“ в безопасни води. Паричната и банкова безопасност и стабилност могат да бъдат намерени чрез запазване на системата на валутния борд в България и разширяването ѝ в сферата на търговското банкиране."

                            https://www.https://forum.investor.b...298347/?page=3

                            Коментар


                            • Довършвам изложението.

                              България е в Европа и е Европа, мястото и е сред свободните и суверенни европейски народи. Не задължително сегашната Европа на либералните чиновници и бюрократи. Той Орбан хубаво е рекъл на въпрос, защо Унгария не се бори за влизане в еврото: Вярно е, че имаме ангажимент, но онази Европа, към която сме поели този ангажимент, няма нищо общо със сегашната.

                              Струва си да се помисли и за това. По отношение на еврото се оказа, че на полувремето н а мача, при 0:0, когато отборът е бил в съблекалнята, дошъл някакъв никому неизвестен чиновник и рекъл, че второто полувреме започва при резултат 3:0 за противниковия отбор и междувременно в УЕФА са регистрирани нови правила на играта!


                              Защо трябва да се караме по теми, по които сме очевидно на едно мнение за главното. Когато в България е имало цивилизация, включително са създадени високи културни образци, в големи части от Европа са шествали основно варвари, а да не говорим за Британия, където в 1-ви век римляните заварват направо диваци. Да, вярно е, 20 века по-късно картината е коренно различна, но историческият и еволюционен процес не са задължително и само постъпателни, има драматични периоди и последици. После могат да с е случат нови обрати.

                              Като сме казали „А“, хайде да изкараме поне още няколко думи от азбуката. Ако хипотезата ти за действителните намерения и отношение на Америка (цитирам теб) е вярна, то тогава без забавяне трябва да вървим към създаване на силна, многобройна и най-модерно въоръжена европейска армия. Дай разяснения, как го виждаш като процес, инфраструктура, командване, финансиране, практически аспекти по отношение на националните държави. Отсега те предупреждавам, че няма да приема и думичка против Ф-16, парите вече са похарчени. Съсредоточи се по-скоро върху аргументите, които смяташ да изтъкнеш пред европейците – защо не сме купили тяхно оръжие и сме нарушили всички условия, които сами сме поставили.

                              Ще ти дам и поне още един хинт, че да можеш да изградиш една смислена и непротиворечива теза. С оглед на темата, той е най-важният, но се налагаше да ти вляза в тона (политико-геостратегически), че да разбереш. Съгласихме се, че сме европейци и сме за Европа и европейското бъдеще на БГ. Понеже сме в темата за борда и еврото, а ти очевидно не желаеш или не можеш да разбереш тезата ми за ефекта и отражението на еврото върху малки, слаби и периферни стопанства, моля да обясниш – как си го представяш това проточено във времето – парите (еврото) е международно, но държавните бондове са национални????
                              До този момент се въздържах умишлено от назидателни и реторични въпроси, защото сам мразя да ми ги задават.


                              Какви последици води това и колко време би работило още „безпроблемно“. Или просто продължаваме да надуваме пасива на ЕЦБ (с адекватно отражение и в актива) до второ пришествие и това е нормално и без последици. Ако считаш, че има проблеми, назови ги и обясни как засегнатите страни ще компенсират ефектите. Какви ресурси и какви източници. Само, моля, без лозунги за ценности и солидарност. Откъде и при какви условия идва ресурсът, който осигурава и гарантира устойчив ръст от примерно 6%, че да може сериозно да приказваме за някакво истинско сближаване в обозрим период. Всичко останало са просто глупости.

                              Ако накрая анализът ти (случайно) покаже, че се налага да скъсаме със самостоятелността и държавния суверенитет, то моля кажи го ясно и без прикритие – приключваме и закриваме БЪЛГАРИЯ. Защото – така и така!

                              Искам младите хора тук да са мислещи, критични и да изявяват ясно отношение по най-важните въпроси. Аз съм категорично за запазване на българската държавност и суверенинет, но животът оттук нататаък ще г о живеете основно вие, младежи, тъй че опичайте си мозъците, помислете за истинските си интереси и най-вече з а децата си и формирайте отговорна позиция. Пропагандата за групови и кланови интереси (при това не ваши, а чужди) не върши работа.

                              Тук не е мястото за водене на политическа пропаганда, която е съчетана с отказ за елементарен анализ и прогноза за последиците.


                              Ето още един материал, където се опитват да са балансирани, но поради някаква причина отказват да идат докрай в анализа. Поне са честни и казват: има плюсове, има и минуси!
                              Валутният борд & масовата психоза
                              Last edited by nachev; 10.02.2020, 13:56.

                              Коментар


                              • Ле-ле, Спящий, струва ми се, че долавям следи от ляволиберален уклон. Дали греша или пък не?! Аз си мислех, че тук се води един разговор за икономика и финанси.

                                Изведнъж става ясно, че всъщност ставало дума за геостратегия. При това се говори разпалено и ожесточено, а аз дори не забелязвам наличието на опонент в спора.

                                Ако имаш желание да си говорим за политика, заповядай в съответната тема. Предупреждавам, първо слагаш каска и бронежилетка, после идвай, че да видя колко ти е яка гърбината.



                                Смислено е да се покаже малко повече уважение към безспорни финансови авторитети (Ханке), от които България е видяла само добро, но не смея да давам препоръки.

                                Ярко противопоставяш ЕС на Америка (вероятно имаш предвид САЩ), но същевременно намесваш в разговора НАТО, очевидно позитивно конотиран.

                                Пледираш за геостратегически избор, ама в горното очевидно се съдържа противоречие. Просто е: НАТО е (все още) САЩ със само един безрезервен поддръжник – ГБ (вече също извън ЕС).

                                Кое от двете е вярно?

                                Да споменаваме ли тезата на президент Макрон?!

                                Може би пък ти липсват най-новите данни. Киро споменава за иститута Pew, та кликнах и какво намирам там:


                                Support for NATO down in France and Germany, report says

                                още Support for NATO Falling Among Americans, New Survey Shows



                                Въобще не мога да разбера за какво говориш и какъв е този дидактичен тон към Киро, при условие че колегата ясно каза, че е за еврото 60/40 процента. Повтарям, че е „ЗА“ 60 %, май очевидно не си разбрал. Може би е имало други категорични противници на еврото, които са се вяснали тук и са пуснали мимоходом по едно негативно мнение. Практически всички активни участници са се изказали „ЗА“, но отделни колеги (вероятно аз на първо място, въпреки че съм повече за еврото, отколкото против него) съм предупредил, че въпреки липсата на очевидна, сериозна и безрискова алтернатива, еврото носи със себе си ред негативи и опасности.
                                Знаеш ли как се наричат тези, които проповядват: Или си изцяло с нас и отиваме да режем главите на противници и колебаещи се!

                                Нападай мен и обяснявай с икономически и финансови аргументи, къде греша! Геостратегията има своето значение, но не и е тук мястото. Лозунгите не заменят аргументите! Или може би пишеш основно с цел да получиш пчелички от изцяло политически мотивирани колеги, които по същество не разбират за какво става дума. Имена няма да изброявам. Провери си пощата и виж кой ти е дал плюсчета. Аз знам и не бих се гордял такива плюсчета.

                                Най-важното ще довърша после, сега съм гладен

                                Коментар

                                Working...
                                X