IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Обратно броене до ERM 2 за правителството на Борисов

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • НАЧЕВ,то и аз няколко пъти писах, че съм 60 на 40 за еврото, но те така са свикнали в тяхната младежка организация ..- 100процента да са без колебание за вождовете си.. не можаха да се сдържат да не си покажат рефлексите.., а бик..съжалявам, че че даде тон за тролене..

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Спящият бик Разгледай мнение

      Кире, искрено съжалявам, ако съм ви напрегнал с Начев! От писанията ви струи такава ерудиция и непоколебим фатализъм, че се надявах наистина да сте експерти... Пък и само вие се засягате, значи има защо? Ето, Начев ми вика - "не задаваш правилния въпрос". Аз откъде да знам кой е правилният според вас? И как да го задам - на руски, може би? С чего начинается Европа? Ха-ха, не знам, Кире, но едно ми е ясно - колкото по-близо до Европа, толкова по-далеч от Русия!
      Знаеш ли, никога не бих иронизирала някого, който не знае. Дори, намирам смисъл за съществуването на ФОРУМи, освен за обмяна на мнения и за образователна функция, поне като място за провокиране на мисълта.

      Но, наглите, тролски прояви убиват дискусията! Изчезва желанието на малкото хора, които са готови да споделят знания, защото да си губиш времето, че и нервите е цена, която се плаща, когато има ответност.

      Добре ти е писал Начев, че има грешка във въпроса ти, но вмество да се върнеш и си го прочетеш, си нароил няколко поста след него с хилене и подмятания за рубли и неглижиращи мненията му внушения.

      И да, грешен ти е въпроса, ако имаш очи(няма нужда и от знания) ето ти го, ако не - дерзай, и плюй
      Първоначално изпратено от Спящият бик Разгледай мнение
      Моля някой от експертите да обясни каква е процедурата, ако някоя от страните в Банковия съюз поиска да се преразгледа нашия курс! Как се взема такова решение, какви са критериите, как се гласува и как се приема? Ами ако отново се иска пълен консенсус, за да се приеме, значи нашият глас ще бъде достатъчен, за да го блокираме!?

      Коментар


      • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
        Нека!

        Моля Ви, опишете визията Ви, за една поне драстична отрицателна последица.
        Че евентуално да я анализираме, като големи и сериозни.
        Този въпрос ще го зададеш на противниците на еврото, аз казах, че съм 50,01 % "ЗА".

        Имаш вариант да се върнеш малко назад и прочетеш, ама доколкото си отскоро в полезрението ми, нямам идея ти от кои чукчи си!


        Нещо ми се бъгна темата, дава грешки, после излиза, че е публикувано, после пък ми отказва изтриване на дублирани постинги.
        Баси, удавих форума в думи!

        Я вземете и ме баннете!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
          Нека!

          Моля Ви, опишете визията Ви, за една поне драстична отрицателна последица.
          Че евентуално да я анализираме, като големи и сериозни.
          Този въпрос ще го зададеш на противниците на еврото, аз казах, че съм 50,01 % "ЗА".

          Имаш вариант да се върнеш малко назад и прочетеш, ама доколкото си отскоро в полезрението ми, нямам идея ти от кои чукчи си!

          Коментар


          • Първоначално изпратено от nachev Разгледай мнение
            Хора, нека бъдем възрастни и сериозни индивиди!
            ....

            От българска гледна точка нещата въобще не стоят така, дори стоят обратното. Всичките проблеми и тази подлудяваща евро/лев работа си е изцяло наша българска, въздействието и последиците могат да бъдат значителни, дори драстични и следва да анализираме позициите и интересите на Бг резиденти и агенти, техните интереси, средства и ресурса им да наложат интересите си....
            Нека!

            Моля Ви, опишете визията Ви, за една поне драстична отрицателна последица.
            Че евентуално да я анализираме, като големи и сериозни.

            Коментар


            • Хора, нека бъдем възрастни и сериозни индивиди!
              Не слушайте приказки за технически и формални промени.
              Във всеки един момент зрелият човешки индивид не трябва да спира да с изадава въпроса:

              В чий интерес е това?
              Интерес!
              Интерес!
              Интерес!
              а също и Риск?, Риск, Риск.

              Да бъдем практични: Наслушах се на дивотии напоследък. Хората дрънкат, че европейците не ни искали, щото трябвало да напечатат и да ни „дадат“ евро. Боже! Никой нищо няма да ни дава. Всичко си е изцяло наша вътрешна работа. Европа се интересува само да не генерираме нестабилност и риск, да не клатим лодката и да не създаваме прецеденти. Последното е особено важно, щото парите ги държат тези, които ги имат и не искат да се случват случки, при което да се наложи да ги „дават“, дори временно на други. Мисля, че дори „игри“ с курса на лева не ги интересува, доколкото размерът ни (като страна, стопанство, човешки и др. ресурс) е толкова символичен, че практически ефектът за Европа от наши вътрешни игрички и врътки с курса ще е точно НУЛА. И по тази причина не вярвам, че някой ще се вглежда прекалено и ще се опитва да аргументира настояване за вдигане или сваляне. Възможно е, но н ег онамирам за твърде вероятно.

              От българска гледна точка нещата въобще не стоят така, дори стоят обратното. Всичките проблеми и тази подлудяваща евро/лев работа си е изцяло наша българска, въздействието и последиците могат да бъдат значителни, дори драстични и следва да анализираме позициите и интересите на Бг резиденти и агенти, техните интереси, средства и ресурса им да наложат интересите си.

              Най-повърхностен преглед, нещата са далеч, далеч по-сложни и детайлирани от всичко, което бих написал по-долу. Не се вглеждайте в подробностите, там и отделни неточности могат да излезат, сега просто бързам и пиша презглава. Гледайте основното, подхода.
              Кой ще има полза от различните варианти? Поскъпването на лева би облагодетелствало основно депозанти (е, също и държатели – ФЛ и бизнес), а това са предимно физически лица, а техният интерес лесно и „обосновано“ може да бъде неглижиран, стъпкан. Абстрахирането от активи, деноминирани в лева и техните държатели не е правилно, но тук не е баш времето и мястото.

              Обратното, при поевтиняване на лева, ще има други последици. Държателите на лева моментално са на сериозно течение. Ама не те ще са най-важни, други ще са - действителните собственици на страната обосновано може да се предположи, че са предимно кредитополучатели и биха имали интерес да дължат в някакъв бъдещ момент по-малко евро за сегашните си левови кредити.
              Допълнително ще н и облъчват с ярките перспективи пред износа на страната и как ще направим гигантски скок с високи доходи и други такива дивотии. Това теоретично е вярно с игрите с курса към понижение, но на примера на Бг работи крайно ограничено и дефектно. Аз „аргументирах“, че при връзването на лева към ДМ, той е бил брутално подценен (не чух някой да възразява и да привежда обратни аргументи), но ние много добре знаем, че това не доведе в нито един момент до двуцифрени темпове на растеж, каквито де факто бяха необходими на страната, че да върви към действителна конвергенция. Никаква такава не е имало и никой оттатък реално не я иска, а приказките, че като си обезценим парите, ще цъфнем и вържем, са в нашия случай безсъдържателни мантри.


              Истината ще е друга. Резервите н а Борда покриват паричната база. Кеш, салда много кратки пари. Колкото по-малко пари се наложи да бъдат „иззети“ от резервите за обръщане на паричната база в евро, толкова по-голяма сума ще остане з а бъдещо УСВОЯВАНЕ.
              Кой ще усвоява? Може ли да познаем от три опита, за кое решение (какъв курс) ще поиска управляващата класа.


              За широките пари какво толкова да мислим. В най-груб щрих, капиталът плюс привлечен ресурс покриват преотстъпен ресурс и там просто биха могли да се направят само някакви служебни записи по сметките и на теория системата би трябвало да продължи да си работи, но икономическото съдържание ще бъде значително променено. В полза на едни и в ущърб н адруги!
              Е, Има някакави гадни хипотези, че примерно хората сега веднага и масово биха пожелали да обърнат всички левови наличности (кеш и депозити) в евро (банкното), но това е по-скоро една екзотична хипотеза, която може да се регулира с административни средства.

              Друг сега да разработи идея за дяловите инвеститори в акции на бфб, мен ми писна



              Коментар


              • Първоначално изпратено от rover Разгледай мнение
                Много приказки, ама в крайна сметка - левовете в марки, или...?
                Ех, да знаех отговора! Не го знам, но интуицията ми подсказва, че трябва да хеджирам. Затова не сменям левовете за евро, а ги инвестирам в акции на български банки. Ще видим каква ще излезе?...

                Коментар


                • Може ли да ни гарантираш , че всичко което ни се обещава ще се случи, защото и за КТБ се обещаваше и после целокупно платихме 4 милиарда..
                  Last edited by Kiro; 06.02.2020, 17:43.

                  Коментар


                  • Ами как да не ти отговори човек..
                    Last edited by Kiro; 06.02.2020, 17:44.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение

                      При положение, че в България човешкия ресурс е доста по-ограничен от този в Европа и трудовият пазар е напълно интегриран- забрави да има какъвто и да е вариант за относителен спад на цената на труда, всяка обезценка на лева ще бъде мигновено наваксана от доходите в частния сектор, потърпевши за кратко ще бъдат пенсионери и държавни служители, но и там баланса ще бъде възстановен за година-две..
                      Хане, ще използвам твоя постинг, щото ти мислиш и търсиш отговори, но всъщност отговарям и на Спящия, който нещо се разпищоли, изнерви и почва да с е държи неприлично ...

                      Мигновено, мигновено, колко да е мигновено?!
                      Нищо оригинално няма да кажа, готов съм дори тъпня да изрека, но в подобни ситуации опитът ме бута към определени размисли, които ще изрека чрез един кратък поучителен разказ.

                      Нищо ново няма да открием под слънцето – само отдавна познати човешки неща!
                      И понеже аз не съм така умен кат Шогуна, че да знам всичко в латински оригинал, старателно извадих изначалните сентенции, които се вписват в разказа ми.

                      Дойде отново време, в което "Alea est jacta. – Жребият е хвърлен" и обилно ще се заговори за "Добри намерения ( Pia desideria)" и как в действията си нашите лидери ще се ръководят само от „Благото на народа е най-висш закон“ (Salus populi summa lex)".
                      Добре познатото: На полза Роду, което ще има да слешаме довтръсване!

                      Обаче, понеже аз "Cogito ergo sum. – Мисля, значи съществувам" и понеже "Amicus Plato, sed magis amica veritas. – Платон ми е приятел, но истината ми е по-скъпа" и понеже опитът ме е научил, че "Abusus non tollit usum. – Злоупотребата не отменя употребата",

                      Нагловато си позволявам да попитам:

                      "Cui bono? - В чия полза." Кой ще има интерес от девалвиране или обратно ревалоризиране на курса на лева.

                      И още се питам и сам си отговарям - "Ecce Homo! – Ето Човекът", който ще ни разкаже за това, колко приказно добре ще се случат нещата! Колко ще сме щастливи! Как си представяте БХ или Горанов в роляна на хора, които аргументират поскъпването на лева. Това е напълно невъзможно поради ред лесно забележими причини.
                      Междувременно ще ме гнетят и други тежки мисли: "Felix, qui potuti rerum cogoscere causas. – Щастлив е онзи, който е познал причината на нещата", или пък може би по-подходящо е да ползвам библейското: "Познанието носи печал!"
                      Същото това познание и този мой опит ме карат да ударя "In medias res. – Право в десетката" и да обърна внимание на аудиторията, че :

                      "Lupus non mordet lupum. – Вълк вълка не хапе,

                      Non est fumus absque igne. – Няма дим без огън,

                      Pecunia non olet – Парите не миришат ,

                      Homo sum: humani nihil a me alienum puto. – Аз съм човек и нищо човешко не ми е чуждо"

                      Практичните изводи идат след малко.


                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
                        Спящият бик, можеш да напишеш официално писмо до К.Христов като управител в БНБ..Нали там са големите разбирачи..Можеш да напишеш писмо и до Менда и Черешко- те внесаха закона..Моля те да пуснеш после писмото във форума да научим и ние нещо..Стига сме го учили само по джоба си..
                        Кире, искрено съжалявам, ако съм ви напрегнал с Начев! От писанията ви струи такава ерудиция и непоколебим фатализъм, че се надявах наистина да сте експерти... Пък и само вие се засягате, значи има защо? Ето, Начев ми вика - "не задаваш правилния въпрос". Аз откъде да знам кой е правилният според вас? И как да го задам - на руски, може би? С чего начинается Европа? Ха-ха, не знам, Кире, но едно ми е ясно - колкото по-близо до Европа, толкова по-далеч от Русия!
                        Last edited by Спящият бик; 06.02.2020, 17:07.

                        Коментар


                        • Много приказки, ама в крайна сметка - левовете в марки, или...?
                          Партия была, есть и будет есть!

                          Коментар


                          • Спящият бик, можеш да напишеш официално писмо до К.Христов като управител в БНБ..Нали там са големите разбирачи..Можеш да напишеш писмо и до Менда и Черешко- те внесаха закона..Моля те да пуснеш после писмото във форума да научим и ние нещо..Стига сме го учили само по джоба си..

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Спящият бик Разгледай мнение

                              Наистина се надявах някой да обясни! Аз не съм експерт, но тук много претендират да са такива? Простичък въпрос, но изисква конкретен отговор... А, забравих - опорните ви точки служат само за сплашване и всяване на паника - не е предвидено да се говори по същество, че току виж сте оплели конците и ви отрязали рублите! А може и от ППО да ви изключат! Разбирам, да...
                              Не знам. Миналата седмица гледах по телевизията един депутат в парламента(не го познавам кой е), когато бяха дебатите по закона на МенТа, който размахваше някакъв лист, и твърдеше, че според незнам какъв си договор за присъединяване, който България отдавна била подписала, членовете на еврозоната могат да решават помежду си на конфиденциално(поверитилно, тайно) съвещание по какъв курс България евентуално ще бъде приета... ако се стигне до приемане, естествено. И май имали право да го наложат едностранно.
                              Казано с прости думи, някоя събота ще се съберат тайно финансовите министри на еврозоната и едностранно могат да договорят помежду си курс евро-лев примерно 1:5 за България... аз поне така го разбрах... а българските депутати уж уверяваха, че ако това се случи щели да се откажат от еврозоната.

                              Отделен въпрос е колко може да се вярва на уверенията на българските политици.
                              Last edited by Frosty; 06.02.2020, 16:34.
                              ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

                              Коментар

                              Working...
                              X