IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Истинска реформа: Паралелна дигитална валута за базов доход чрез отрицателна лихва.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Здравей, Алхимик!
    Уикендът ударно е "избутал" темата ти на втора страница, въпреки твоя отговор, а аз започнах да разсъждавам дали пък това не е знак свише към мен, че не аз съм подходящият партньор за разговор
    Не съм ти чел сайта още.
    Ще коментирам кратко отговорите ти и ще давърша с едно много общо изложение.

Първоначално изпратено от allximika Разгледай мнение

Точно така. Електронния регистър на държавна криптовалута.
    Всички търговци . Да.
    Държавата - Да,
    общините - може да фигурират з
    -------
    Регистърът съдържа данни за персонификация на лицата и данни за техните транзакции и салда? Да, и всичко това е публично и хронологично... без личните данни естествено.
    Дотук всичко е ясно и нямам викакви допълнителни въпроси или коментари.

Не разбирам за технологията или за принципа ме питате ? Не се обезценява и не губи стойността си.... 0.1% от стоиността се връща в държавата. Парите се преразпределят сами!
    Оттеглям хипотезата си за криптобанкнотата.
    Остава само един регистър с данни и алгоритъм за неговото управление.

Това не го разбирам „ Веднага кредит, веднага след това дебит по картата и получава 1 хляб?“
    Потребителя плаща в обекта все едно е с банкова карта в която има само 2лв.
    Естествено банките веднага ще видят ниша за бизнес... ще искат да "закачат" към криптосметката и сметка на банката.... за да може потребителя когато плаща с криптокарта и криптото не е достатъчно за да покрие цялата сметка, вместо да вади друга карта или кеш, разликата автоматично да се взима от банкова сметка. Естествено точно тук е ролята на държавата да прецени колко ще взима от банките за това че им предоставя опция да вържат банкови сметки към криптосметки!!!
    Следва да се самокоригирам. Първоначално смятах, че за да придобие право на вземане към търговеца, гражданинът следва да получи заверка, която да е отразена в личната му карта. Затова казах: първо кредит, което би следвало да значи, че картата му се заверява с преведената сума. После следва: дебит, което значи, че от картата наличността отива към с/ка на търговеца. Това не е необходимо. Водещ ще е държавният регистър. Картата е следство за достигане до регистъра и ползване на съответната услуга.

9. Гражданинът има/няма право да се разплаща с държавата с криптолева по свои задължения?

Това трябва да се смята... на мнение съм ,че е редно да се приема частично криптолев за данък само от гражданите за да ги стимулираме да приемат крипто под формата на заплата от бизнеса, понеже на тях не им е вменено задължението да приемат крипто както е вменено на бизнеса... следователно, те трябва да бъдат стимулирани.
    Важно! По-широкото приложение предполага по-висока "стойност".
    ----------------------------
    9. Търговецът акумулира криптолева и има право да се разплаща с тях с други търговци и с държавата?

Всички ЮЛ са длъжни да приемат крипто без значение от кого... ЮЛ ,ФЛ или държавата.
    За държавата е въпрос на смятане и на много мислене.... дали и кога. Ако обема крипто е малък можем да минем и без да ги даваме на държавата, но когато обема нарасне ще трябва да се приемат. като държавата ще преценява по кое перо се преразпределят на мига.
    Детайл, който ще се изчисти. На този етап не е важен.
    10. Попадналата обратно в държавата дигитална банкнота на криптолев се нулифицира?

Не, държавата разплаща свои задължения или вдига базовия доход
    Това го обсъждаме ако заложим в настройките на системата , държавата да приема крипто!
    Да, отказах се от идеята си за криптобанкноти!

Не, в началото държавата не трябва да приема криптовалутата от бизнеса. Обема на крипто трябва да е достатъчно малък за да не е проблем парите да седят в обръщение на ниво бизнес-бизнес. Бизнеса може да предложи на персонала частично плащане в крипто но държавата не задължава ФЛ да го приемат!
    Настройките които позволява тази система са много финни и в основата на нейния успешен старт са верните такива. В началото системата трябва да се разглежда като договор между бизнеса и обществото в който договор държавата изпълнява само ролята на нотариус като предоставя технологията на държавната криптовалута.
    Ясно е вече! Доста е подходящо това обяснение за разбиране на идеята с въвеждането на фигурата на "нотариуса".

Общото изложение ще направя в един отделен, финален пост, който ще изисква повече време и внимание.
    Last edited by nacheff; 30.06.2015, 11:34.

Коментар

• Здравейте, изключително съм благодарен за логичните въпроси и градивния тон!
      Извинете,че забавих отговора но съм на почивка.

„Алхимик,
      Не съм много сигурен какво ме провокира да кликна темата с голямо закъснение. Това дори стана малко случайно, че лошият ми опит ме води в посока да не чета определени неща, за които имам подозрение, че имат за източник някакъв определен кръг.“

Е, в случая източника е най-обикновен търговец с желязна и много бърза логика.
      ----------
      „Първо и най-важно: изпитвам симпатия към хора, които мислят смело, дори дръзко, без да робуват на мисловни щампи и правилно (политкоректно) разсъждаване, излагат директно тезите си, предлагат аргументи, не се притесняват от критика и присмех, дори грубо отношение. „

Благодаря!
      ----------
      „Второ, четох набързо и реших да пиша в момента, в който стигнах до твой пост от 20.06 - през нощта, озаглавен безплатен хляб. Обрисуваното актуално състояние на настоящата фин.икономическа система (макар и като субективен външен поглед), ме провокира към убеждение, че човек с подобен поглед не би трябвало да пише случайни неща. „

Очевидно съм прав в разбирането си за системата.... като имате в предвид, че нямам никакво икономическо образование.
      ----------
      "Трето, до момента, в който реших да откликна бях категорично схванал, че искаш да увеличиш вътрешния стопански оборот и паричното обращение. Останалите връзки, зависимости и последици (доколкото са заявени) малко ми се губят. Четвърто, по-скоро няма да се случи, че да намеря време и нагласа и да положа усилия да вникна в системата ти, на този етап изглежда имам повече въпроси, а категоричните отговори са малко."

Ще Ви обясня всичко което Ви интересува.
      ----------
      „Пето, виждам в последните постове по темата нарастваща нервност и дори употреба на думи с пряко или косвено обидно съдъжание. Може и да си провокиран - не съм изчел всичко, но ако искаш да спечелиш единомишленици и евентуални последователи, опитай се да се държеш като Апостол. Много трудна работа и не се наемам да ти отговоря, дали въобще си заслужава. "

Много е трудно да си човек в епохата на биоботовете. (много ми допада тази дума която съм си създал за да определя света ни)
      Биобот – биологична еденица която симулира интелект. Характеризира се с не способността да изпадне в импровизация. Фундамент в програмата е системата да бъде защитавана на всяка цена поради невъзможност от програмен характер да бъде обмислено решение извън първоначално заложената рамка.
      В този ред на мисли... много ми е трудно и е възможно да съм си изпуснал нервите... колкото и търпелив човек да съм! Каузата е за доброто на всички, трябва да си заслужава.
      -------------------
      „Да не говорим, че няъде дълбоко в недрата си, твоята идея май има по-амбициозни намерения от един прост "ремонт" на финансовата система. Съзирам някакви морално-етични мотиви, които в известен смисъл влизат в противоречие с вграденото в системата наказание за спестителите и издигане на преден план план поощряване на оборот и обращение?! „

Цялата концепция се появи в главата ми след като се запознах с европейската инициатива за базов доход. Размислих как може да се постигне в България... след 2 дни мислене и 5 дни писане се появи това което четете сега. Можем спокойно да заключим ,че в основата и седи чисто социалната перспектива. Друг е въпроса ,че веднъж след като проумях ,че тази система не само може да функционира но е способна да подмени текущата(естественото и развитие е подмяната на текущата) в главата ми логическия алгоритъм на причинно следствената връзка ми позволи да прозра ефектите от нея в едно далечно и почти необозримо бъдеще.Ефекти които не са причина за създаването на системата а следствие от нейното внедряване.
      -------

Спирам и искам да попитам няколко семпли (и вероятно глупави) неща, но нямам еднозначен отговор за тях.
      1. Всеки потребител получава една карта с чип и уникален ред в един държавен електронен регистър?

Точно така. Електронния регистър на държавна криптовалута.
      ---------
      2. Всички търговци (по ТЗ) също са вписани в регистъра?

Да.
      ----------
      3. Държавата също е вписана в регистъра?

Да, може даже и общините да фигурират за да има дадем свобода да приемат местните данъци и такси в криптовалута по тяхно усмотрение.... държавата не губи ако пари на един бизнес се влеят в общината , която с тях да плати на друг бизнес! Или конкретната община прецени да раздава бонус базов доход на пенсионерите си или на многодетните... (много възможности за моделиране има)
      -------
      4. Регистърът съдържа данни за персонификация на лицата (фЛ, ЮЛ и държава) и данни за техните транзакции и салда?

Да, и всичко това е публично и хронологично... без личните данни естествено.
      ---------------
      5. В 00.00 часа на всеки календарен ден индивидуалната партида на всеки потребител се заверява с 2 криптолева, равни на 2 бгн? Това представлява някаква уникална дигитална "банкнота" (код, ключ, запис???), която съществува по определени правила (обезценява се всеки ден с 0,1 % като начало) и е в стопански оборот доколкото има стойност по-голяма от нула?

Не разбирам за технологията или за принципа ме питате ? Не се обезценява и не губи стойността си.... 0.1% от стоиността се връща в държавата. Парите се преразпределят сами!
      -------------------
      6.. В 24.00 часа стойността на емитирания 24 часа по-рано запис е 1,998 лв?

Да, а 0.002 лв. вече са обратно в държавата... преведени в 23.59 часа. Държавата веднага ги нарежда по сметка на гражданите като базов доход.
      -----------------------
      7. За да ползва правата си, потребителят следва да отиде при някакво електронно устройство, което може и да е при избрания търговец. Веднага кредит, веднага след това дебит по картата и получава 1 хляб?

Това не го разбирам „ Веднага кредит, веднага след това дебит по картата и получава 1 хляб?“
      Потребителя плаща в обекта все едно е с банкова карта в която има само 2лв.
      Естествено банките веднага ще видят ниша за бизнес... ще искат да "закачат" към криптосметката и сметка на банката.... за да може потребителя когато плаща с криптокарта и криптото не е достатъчно за да покрие цялата сметка, вместо да вади друга карта или кеш, разликата автоматично да се взима от банкова сметка. Естествено точно тук е ролята на държавата да прецени колко ще взима от банките за това че им предоставя опция да вържат банкови сметки към криптосметки!!!
      -----------------------------
      8. Търговецът не може да откаже плащане с криптолева, като доплащане с бгн е разрешено?

ДА
      ----------------
      9. Гражданинът има/няма право да се разплаща с държавата с криптолева по свои задължения?

Това трябва да се смята... на мнение съм ,че е редно да се приема частично криптолев за данък само от гражданите за да ги стимулираме да приемат крипто под формата на заплата от бизнеса, понеже на тях не им е вменено задължението да приемат крипто както е вменено на бизнеса... следователно, те трябва да бъдат стимулирани.
      ----------------------------
      9. Търговецът акумулира криптолева и има право да се разплаща с тях с други търговци и с държавата?

Всички ЮЛ са длъжни да приемат крипто без значение от кого... ЮЛ ,ФЛ или държавата.
      За държавата е въпрос на смятане и на много мислене.... дали и кога. Ако обема крипто е малък можем да минем и без да ги даваме на държавата, но когато обема нарасне ще трябва да се приемат. като държавата ще преценява по кое перо се преразпределят на мига.
      -----------------------------
      10. Попадналата обратно в държавата дигитална банкнота на криптолев се нулифицира?

Не, държавата разплаща свои задължения или вдига базовия доход
      Това го обсъждаме ако заложим в настройките на системата , държавата да приема крипто!
      -------------------------------
      "Подобна мисловна верига и поредица транзакции отговаря ли на идеята ти: Потребителят ползва 2 криптолева и купува от търговеца съответна стока. За да не изгуби нищо, търговецът моментално превежда на държавата за ад си покрие примерно задължения по ддс?"

Не, в началото държавата не трябва да приема криптовалутата от бизнеса. Обема на крипто трябва да е достатъчно малък за да не е проблем парите да седят в обръщение на ниво бизнес-бизнес. Бизнеса може да предложи на персонала частично плащане в крипто но държавата не задължава ФЛ да го приемат!
      Настройките които позволява тази система са много финни и в основата на нейния успешен старт са верните такива. В началото системата трябва да се разглежда като договор между бизнеса и обществото в който договор държавата изпълнява само ролята на нотариус като предоставя технологията на държавната криптовалута.
      www.moneyofthefuture.com

Коментар

• Здравей

Алхимик,
        Не съм много сигурен какво ме провокира да кликна темата с голямо закъснение. Това дори стана малко случайно, че лошият ми опит ме води в посока да не чета определени неща, за които имам подозрение, че имат за източник някакъв определен кръг.

Първо и най-важно: изпитвам симпатия към хора, които мислят смело, дори дръзко, без да робуват на мисловни щампи и правилно (политкоректно) разсъждаване, излагат директно тезите си, предлагат аргументи, не се притесняват от критика и присмех, дори грубо отношение.

Второ, четох набързо и реших да пиша в момента, в който стигнах до твой пост от 20.06 - през нощта, озаглавен безплатен хляб. Обрисуваното актуално състояние на настоящата фин.икономическа система (макар и като субективен външен поглед), ме провокира към убеждение, че човек с подобен поглед не би трябвало да пише случайни неща.

Трето, до момента, в който реших да откликна бях категорично схванал, че искаш да увеличиш вътрешния стопански оборот и паричното обращение. Останалите връзки, зависимости и последици (доколкото са заявени) малко ми се губят.

Четвърто, по-скоро няма да се случи, че да намеря време и нагласа и да положа усилия да вникна в системата ти, на този етап изглежда имам повече въпроси, а категоричните отговори са малко.

Пето, виждам в последните постове по темата нарастваща нервност и дори употреба на думи с пряко или косвено обидно съдъжание. Може и да си провокиран - не съм изчел всичко, но ако искаш да спечелиш единомишленици и евентуални последователи, опитай се да се държеш като Апостол. Много трудна работа и не се наемам да ти отговоря, дали въобще си заслужава.
        Да не говорим, че няъде дълбоко в недрата си, твоята идея май има по-амбициозни намерения от един прост "ремонт" на финансовата система. Съзирам някакви морално-етични мотиви, които в известен смисъл влизат в противоречие с вграденото в системата наказание за спестителите и издигане на преден план план поощряване на оборот и обращение?!

Спирам и искам да попитам няколко семпли (и вероятно глупави) неща, но нямам еднозначен отговор за тях.
        1. Всеки потребител получава една карта с чип и уникален ред в един държавен електронен регистър?
        2. Всички търговци (по ТЗ) също са вписани в регистъра?
        3. Държавата също е вписана в регистъра?
        4. Регистърът съдържа данни за персонификация на лицата (фЛ, ЮЛ и държава) и данни за техните транзакции и салда?
        5. В 00.00 часа на всеки календарен ден индивидуалната партида на всеки потребител се заверява с 2 криптолева, равни на 2 бгн? Това представлява някаква уникална дигитална "банкнота" (код, ключ, запис???), която съществува по определени правила (обезценява се всеки ден с 0,1 % като начало) и е в стопански оборот доколкото има стойност по-голяма от нула?
        6. В 24.00 часа стойността на емитирания 24 часа по-рано запис е 1,998 лв?
        7. За да ползва правата си, потребителят следва да отиде при някакво електронно устройство, което може и да е при избрания търговец. Веднага кредит, веднага след това дебит по картата и получава 1 хляб?
        8. Търговецът не може да откаже плащане с криптолева, като доплащане с бгн е разрешено?

Подобна мисловна верига и поредица транзакции отговаря ли на идеята ти: Потребителят ползва 2 криптолева и купува от търговеца съответна стока. За да не изгуби нищо, търговецът моментално превежда на държавата за ад си покрие примерно задължения по ддс?

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
          Няма да повярваш но там никой не управлява, монополите и държавата дори не се забелязва да имат власт.
          Вярвам, никой не управлява, но се спазват правилата на чейс , сити и БА
          Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Имхотеп

Няма да повярваш но там никой не управлява, монополите и държавата дори не се забелязва да имат власт.
            D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
              Ако кажа, че правя някакви "оценки", ще излъжа даже себе си.... ( мразя лъжата ..)
              Мисля и пиша на ангро.....
              Сега мога пак на ангро да ти подскажа, че ако една маааалка част от средно богатите китайци тръгнат на почивка по света и $15-20 млрд са "изтекли" за 1 месец....

Може да има известно забавяне до 6 -7 % на китайската икономика, но нищо страшно........за Америка.....
              Ако стане 2-3 %, тогава щатите ще изпаднат в хистерична депресия.....
              Логиката ти никой не може да я схване.
              Още от времето на ипото ма дървените.

В Китай управляват американски банки. Всичко което правят, трябва да има одобрение (разрешение?) от тях. Опитай да се абстрахираш от политическото звучене което със сигурност звучи в главата ти от горните думи. Това е само бизнес. Западните компании които работят там го правят заради ефтината работна ръка. Китайците нямат достъп до технологиите. Единствената причина поради която например фокскон сглобява дъна за пс и айфон е цената... Когато цената за работна заплата стигне да речем $4 на час, вече няма да има фокскон...
              Мога да го обясня със жив пример ако не си схванал и проявиш интерес

Коментар

• Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
                Чиче, от април до сега, отюазиатските икономики са "изтекли" $15 млрд. Не е много, зависи как го оценяваш. Само да добавя че товя е абсолютен рекорд за последните 15 години
                Ако кажа, че правя някакви "оценки", ще излъжа даже себе си.... ( мразя лъжата ..)
                Мисля и пиша на ангро.....
                Сега мога пак на ангро да ти подскажа, че ако една маааалка част от средно богатите китайци тръгнат на почивка по света и $15-20 млрд са "изтекли" за 1 месец....

Може да има известно забавяне до 6 -7 % на китайската икономика, но нищо страшно........за Америка.....
                Ако стане 2-3 %, тогава щатите ще изпаднат в хистерична депресия.....

Коментар

• Първоначално изпратено от 4i40 Разгледай мнение
                  Когато станат отрицателни с 65 млрд на месец, тогава може човек да се притесни ....
                  Чиче, от април до сега, отюазиатските икономики са "изтекли" $15 млрд. Не е много, зависи как го оценяваш. Само да добавя че товя е абсолютен рекорд за последните 15 години

Коментар

• Чайника изпуска парата Мерси за инфото, не го знаех, но е ясно, че няма как да го караш на двуцифрен ръст и да е устойчиво.
                    #dagoduhatbednite

Коментар

• Имхотеп

Няма какво да коментирам - почва се.
                      D.Y.F-091066

Коментар

• Когато станат отрицателни с 65 млрд на месец, тогава може човек да се притесни ....

Коментар

• Супертрейдър, ванката, следете нещата около китай , за месец юни (досега)има отлив на 6.5 млрд,
                          Само факт, без да коментирам. Ако искате вие комвнтирайте.

Коментар

• Първоначално изпратено от kefala Разгледай мнение
                            А бе какви ваучери!!!Има си българска дума-купони!!!
                            Нали станахме и ние модерни европейци. Па можем и едни шаренки да ги печатиме в Костинброд.

Коментар

• Първоначално изпратено от Nikola_D Разгледай мнение
                              Не може ли вместо криптовалута, просто ваучер, за определен вид стоки и услуги, и с ограничение във времето, месец за месец. Да си платиш тока, водата, отопление, хранителни стоки, лекарства, памперси и евентуално данъци да можеш да покриваш.
                              А бе какви ваучери!!!Има си българска дума-купони!!!

Коментар

• supertrader

Историята от последните 70 години познава прекалено много примери за икономическо чудо. babyboom-ерите на САЩ - никой не е смятал, че американската машина ще превключи на бавни обороти - но се случи. Икономическото чудо на след-военна Германия - кой е смятал, че немците ще го докарат на отрицателни лихви - никой.
                                Великата икономическа машина на жълтурите от Япония - ръст, ръст и пак ръст - сега го карат вече десетилетия на дефлация и дългове.
                                Всяко чудо за 3 дни, Китайската машина работи, но няма да е вечно, вече се вижда дори, че изпуска налягане.

А приказките за война - война е имало когато е имало победени и победители. След проекта манхатън и руската цар бомба, вече войната е нещо съвсем различно - конфликт с двама победени /естествено, това важи само ако говорим за ядрените сили/. Никой нормален не би си помислил за война между ядрени сили.

Не ни трябва реформа, света си е достатъчно добре устроен / с това рискувам да си докарам много негативни коментари, но здраве да е/
                                #dagoduhatbednite

Коментар

Working...
                                X