IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Истинска реформа: Паралелна дигитална валута за базов доход чрез отрицателна лихва.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • дефиницията

    Най-после синтезирах предложението ми в едно изречение!:

    АВТОНОМНА И АВТОМАТИЗИРАНА ФИНАНСОВО-СОЦИАЛНА СИСТЕМА ЗА БАЗОВ ДОХОД, КОЯТО СТИМУЛИРА БИЗНЕСА ЧРЕЗ КОНТРОЛИРАНО ПОТРЕБЛЕНИЕ И, ЧИЙТО СТРАНИЧЕН ЕФЕКТ Е ИЗСВЕТЛЯВАНЕ НА ИКОНОМИКАТА!
    www.moneyofthefuture.com

    Коментар


    • Да, Българите сме странно племе! Ти му предлагаш елементарно решение на ред проблеми... а той те псува! Или просто се прави ,че не те разбира.... на колко медии и икономисти съм го пускал това с молба да помогнат за обществен дебат.... и нищо! Естествено след почти година спамене има няколко хубави неща и скоро се надявам да започне дебат. Вярвах ,че поне политиците ще се замислят... голяма грешка, тия явно вярно не могат да мислят!

      По темата:
      Ще се набляга на трета точка ама до време.... тази система е като вирус, веднъж стартирана само в една държава и за няколко години ще се разпространи по целия свят! Това е бъдещата глобална валута! Няма проблем със законодателството... единствения проблем е ,че трябва политическа воля за закона който ще задължи бизнеса да я приема, понеже за да можем да зациклим системата ни е нужна доста висока отрицателна лихва с която бизнеса ще има проблем(поне в началото, после като се вдигнат оборотите ще проумее ,че системата работи и за него!) Другия вариант е да имахме повече пари и да стартираме с ниска лихва... 0.1% е приемливо но ще трябват 5 милиарда лева.

      Мотивацията за работа ще падне ако се дават по 20лв..... тук говорим за лев два... след години когато обществото еволюира... понеже знаем ,че "битието определя съзнанието"(а тази система ще промени битието) ще се вдига и дневния доход(джобните от държавата). Тогава ще започне да се мисли и за изключване на социалната и пенсионната система, понеже те се дублират с базовия доход. Другото което ще се промени драстично е провеждането на избори! Криптовалутата е перфектната система за гласуване! Криптовалутата е най-прекия път към истинската пряка демокрация!
      Няма да източват икономиката защото в началото парите ще са прекалено малко и ще е прекалено скъпо за теглене (20% такса осребряване) а когато таксата намалее следва ,че и лихвата е паднала. Таксата и лихвата са някаква константа която трябва да се сметне... все пак само таксата крепи системата от източване.

      В бюджета тези пари могат да влизат, но не и от отрицателната лихва... отрицателната лихва ежедневно се прелива в потребителите. Ако приемем ,че една община приема данъците от физически лица под формата на крипто, то тя спокойно ще може да прави с тях каквото иска... но и общинската крипто сметка се олихвява ежедневно... това са вече фини настройки за които ще мислим в последствие. (ако кмета е Ценко Чоков примерно.... може събраните пари да се преливат по сметките на местните пенсионери и така да им вдигнем базовия доход за няколко дни! )

      Тази система може да зачерква дългове без да има фалити... нещо което е жизнено важно за съвременната икономика! Ама кой ли ме чува.... хахахаха Хората толкова са зациклили ,че едва ли си дават сметка ,че са живи изобщо.. камоли да мислят за бъдещето на света!
      Last edited by allximika; 06.09.2015, 16:00.
      www.moneyofthefuture.com

      Коментар


      • Мда, то е ясно че ще се набляга на т.3 ха-ха...ама тогава за каква "социална справедливост" може да се говори изобщо, като пак ще си има "втора ръка хора" което просто обезсмисля проекта май. От друга страна хич не ми е ясно как икономиката ще изработи чак такива излишъци че да даде на всички по една заплата пари, при условие че мотивацията да се ходи на работа ще падне в пъти за секунди. По-скоро ще се създадат предпоставки за източване на икономиката, защото как се разчуе че в населението има доста пари за харчене и друга работа нямат освен да си харчат, веднага ще ги полазят тълпи от търговци на вносни стоки, от наркопласьори до модни дизайнери. Цените на имотите (и наемите) ще се вдигнат с отскок и ще стане пак толкова трудно да си купиш апартамент, колкото и преди "гювеча" с хеликоптерните пари. С тоя проект тия от Утрехт са се удавили още преди да са влезли в реката според мене. Аз също подкрепям идеята че трябва да има един гарантиран доход, една сигурност че поне няма да умреш от глад, но проекта на тия от Утрехт си е чиста рецепта за банкрут. Е, то не бил луд тоя дето яде баницата и веднага бих се записал за опитно мишле ха-ха...!
        Мога да кажа в Италия как стоят нещата. С гладните се занимава католическата църква, като има столови където ще ти дадат ядене и точно от глад няма да умреш. Всички супермаркети си даряват хранителните стоки с изтичащ срок на годност на църквата, после има някаква организация за разпределяне на продуктите между столовите където се готви. Гладните имат задължение да си донесат съдове за храна. Естествено не е върховно изживяване да се наредиш на опашка със `сичкото негро и с канче в ръка. Някъде в темата се коментираше, че като изхвърлиш хляба -това пак е отрицателна лихва, демек губиш го. Ами може когато стане ясно, че няма вече никакъв шанс да се продаде, просто да се дари на крайно закъсалите. Или в нашия случай да може да се купи преоценен с криптото, дарено от системата - и аз не знам. Ако няма човек какво да яде дали ще се оплаче че не бил пресен? Мисълта ми е че първо потенциалните излишъци трябва да се употребят, то е лесно да се харчат готови пари с широки пръсти, ама те ресурсите не са безкрайни.
        А сега по темата. Това което ми харесва в твоя проект в сравнение да кажем с Химгауер-а (или Киймгауер-а, не знам кое е по-правилното да се каже щото нищо не вдявам от немски) е че:
        1. Има ниска себестойност на емитирането на парите, защото ще е като криптовалута. Отпечатването на пари или други ценни книжа хич не е евтино занимание, а пък ако спестиш от защитите - фалшификаторите доволно ще потриват ръце. Това което не е ясно - как ще уредиш нормативната база за да подкараш проекта. В Германия очевидно е възможно, защото Бундесбанк няма монопол върху парите, но в БГ нещата май хич не стоят така и ще те обвинят в десетки грехове.
        2. При Химгауер-а печалбата (която идва от наказателните лихви като вграден данък) се дарява на фондации, а при твоя проект тя се дарява директно на потребителите които участват в системата, т.е. пари (макар и малък %) се връщат в джобовете на хората от същата област където са заработени първоначално, което в моите очи е по-добрият вариант! Ако има начин да се превеждат директно на потребителите тия пари, без да влизат в Държавния Бюджет като буфер - най добре, щото влезнат ли в бюджета...може и да не излязат повече, нищо че са крипто пари - щом срещу тях се получават стоки и услуги, все ще се намери #кой да ги "усвои".
        Та според мене твоя проект си е читав, ще е ползотворен за района в който ще работи, ще допринесе за ръст в потреблението на стоки от местни производители, дори същите стоки да не са много конкурентни на европейско ниво. Да не казвам, че просто задължително трябва да се подкарат подобни проекти. Търговците на вносни стоки няма да имат голям интерес да си продават стоките там, защото после тия крипто пари какво ще ги правят? Трябва пак там в района да ги похарчат. Достатъчно е обменния курс на криптото спрямо лева да е неизгоден за обмяна и те вече няма да имат никакъв интерес да продават там. За пример с Химгауер-а: с 1 евро купуваш 1 Химгауер, но с 1 Химгауер купуваш €0.95 и това в Бавария е достатъчно кофти курс да държи продавачите на вносни стоки в неизгодна позиция. Не е нужно налагане на мита и т.н. очевидно противоречящи на международните споразумения за свободна търговия подписани от България. А печалбите от чейнджа пак ще се разпределят на местните хора от областта (след облагането с данъци)! Кое е неизгодното за държавата от подобни проекти? Аз виждам само потенциални ползи. То е ясно че ръкопляскания в темата нямаше, вероятно заради идеята за раздаване на крипто-пари на калпак с цел "малък базов доход", ма то това си е в реда на нещата в БГ където е от изключителна важност "...Вуте да е зле".
        Благодаря за вниманието.

        Коментар


        • Д.Петков

          Изключително интересни линкове!
          Благодаря!

          По темата:
          "Ама кой тогава ще иска да изхвърля боклуците и ще мие улиците - нещо не ми стана ясно..."

          Според мен има 3 опции:
          1. Пълна автоматизация на процесите който изискват "черен" труд. (на дали!)
          2. Повишаване на заплатите в отраслите изискващи "черен" труд. (.... а дано ,ама на дали)
          3. Внос на работна ръка от "Африка" с цел ниско платен "черен" труд и едно голямо обещание ,че след 10 години миене на тоалетни и те ще получават базов доход! (американски модел... знаем че работи!)
          www.moneyofthefuture.com

          Коментар


          • Зачетох се у тая тема и ми се вижда интересна идеята. Не че разбирам много де...

            @Алхимика
            Мисля, че Е. Хърсев е човека с който трябва да се консултираш как и къде да се направи експеримента, той е привърженик на идеята за базов доход:

            Емил Хърсев, д-р ик. И който не работи, трябва да яде.

            Според мене цялата работа трябва да се представи на държавните чиновници като: "Ами те в Германия го правят и има благоприятен ефект...". Като чуят че нещо се прави успешно от доста време в Германия и Австрия, може повече да се заинтересуват щото е ясно че ги бива само да изкопирват, а за нещо съвсем ново и невиждано няма да искат и да чуят. Мисълта ми е в началото изобщо да не казваш нищо за отрицателна лихва и проекта да стартира без такава. Просто да е предвидено в алгоритъма да може да се въведе в последствие. Всичко да прилича на местните валути които успешно се използват в Германия за стимулиране на потреблението в областта. Чак като всички свикнат с крипто-чудото и знаят как да се оправят с него - почваш полеееека да подаваш тяга на всички да потребяват повече с отрицателни лихвички Така по ми се вижда че може да се придвижи нещо напред. Давам и няколко линка за местните валути в Германия, но нищо повече не знам за тях освен от тия статии:

            Местна валута паралелно с евро има в 17 региона в Германия и Австрия

            А иначе Химгауерът си е нещо почти като това което предлагаш - той си е с отрицателни лихви! Минус два процента на всеки три месеца:

            Местна германска валута може да бъде модел за Гърция

            Ето и малко повече раздуФки за Киймгауер-а:

            Киймгауер – баварската социална алтернатива на еврото

            Пак да кажа: Да не си помислиш нещо че ти давам акъл, само споделям какво знам и какво ми дойде като идеи.

            Ако пък сте пропуснали това на долния линк, направо става за десерт на тема осигурен базов доход :

            Как да изкарате 1100 евро в Утрехт, без да работите

            Ще има и за хляб и за кюфтета и за бира и за цигари, че и за едни други работи по-така ще има Ама кой тогава ще иска да изхвърля боклуците и ще мие улиците - нещо не ми стана ясно...

            Коментар


            • Гърци... стискам ви палци да повлечете крак за срутването на тази безумна система. Взимам ви 2 карамфила защото и в двата случая сте довиждане... но в единия поне ще сте свободни от лапите на финансовата олигархия!
              А колко му писах на вашия Фалиракис.... сега можехте да имате алтернатива и да поведете света към истинския социализъм и то в условия на демокрация,пазарна икономика и частна собственост!
              www.moneyofthefuture.com

              Коментар


              • Дали ще защитите идеята си тук пред мен, или пред който и да е в този форум не вярвам да промени ситуацията. Докажете я пред научната общност, че ще има ползи от нея, щом мислите така. Когато успеете да направите това, а за това наистина се иска много по-последователен и логическиобвързан начин на изразяване, който да я обоснове, тогава може да си намерите куп привърженици (и то там до онези, които наричате "мастер-био-боти"). Аз нямам такъв начин на изразяване. Академичен, обоснован и т.н. и не претендирам да имам. Говоря систематично и се опитвам да разглеждам нещата от различни перспективи.

                Светът се превръща в място на съкупното предлагане на Китай и съвкупното търсене на Европа и САЩ. Това е положението. И затова няма да има базов доход в развита Европа, камоли в България, защото не стига, че инвестициите отиват в Китай, ами и още да ги стимулираме с каквото намерим. И накрая самоизяждането ще е факт.
                Други са начините за решение на проблемите. За мен потреблението не е вариант.
                По-надолу има един пост на supertrader, където го пише ясно и отчетливо, че трябва да си създадем условия да дойдат инвестициите тук. Това е начинът.
                Едно производство означава работни места, доходи, данъци, потребление и всичко останало необходимо.
                Китай си слага света на гърба и почва - една лицева опора днес, една утре, после две лицеви опори. И накрая ние ще ядем ориз, а не те.

                Жалко, че и очакванията на всички стоят там, в Китай. И това още повече пречи.
                Представете си една банка. Докато никой не очаква другите да си изтеглят парите, никой не тегли. Ако обаче очакванията са много хора да си изтеглят парите, точно това става. И всеки иска повече от всичко да инвестира там, защото и останалите го правят (в Китай).

                П.С. По времето на индустриалната революция в Англия има един израз: "Овцете изядоха хората". Днес трябва да перифразираме и да кажем "Китайците изядоха хората".
                Last edited by Патриарх; 05.07.2015, 16:15.

                Коментар


                • Патриарше.... страшна мъка ми беше да Ви изчета писанието, въпреки, че за разлика от мен Вие твърдите ,че можете да се изказвате и пишете ! Това което искам да Ви кажа е ,че безсилието ражда насилие! И ,че колкото и да обяснявате колко е зле в България и как края е близо по всички възможно индикации , мен от тук няма да изгоните... по скоро Аз ще ви вербувам за моята идея от колкото да стана част от Вашата политика да изнасяме хора от БГ за да си пълним хазната!!! Достатъчно сте на вътре за да знаете дори точния процент на приходи в държавата от износа на хора... както и ,че това е политика!
                  За мен Вие сте мастер-био-бот първо ниво и съм амбициран да ви вербувам за идеята... мисля ,че ще сте по полезен на обществото в екип а не в опозиция!

                  Единствения който носи от 10 кладенеца вода , това сте вие.... факта ,че твърдите ,че търсенето НЕ определя предлагането... е достатъчно красноречив!
                  Нека се върнем на тезата ,че повишеното вътрешно потребление не създава ръст в икономиката.... там, примера с изброените страни. Аз ще обяснявам простичко... нали знаете ,че нямам вашето образование. Та, стоката която се купува е съвкупност от цена и качество и съответно потребителя купува най-добрата за него съвкупност. Естествено продукт от БГ икономиката няма как да бъде конкурентен на вносен продукт поради факта ,че за да постигнем същото качество ще ни трябва много по висока цена.... този проблем идва от това ,че нямаме как да произведем достатъчно голямо количество за да постигнем по високо качество на по ниска цена, при положение ,че нямаме пазар! Моята система позволява да вдигнем цената на вносната стока и с това да улесним БГ производството като го направим конкурентно способно поне във вътрешния пазар... дет се вика ще му дадем пазар! А когато БГ производството достигне достатъчно големи обеми във вътрешния пазар ще може да постигне онзи момент в който ще може да си позволи производство на високо качество на ниска цена и тогава евентуално ще има износ.... това според Вас не е ли поне минимален шанс да имаме шанс ?

                  И аз не търся овце защото не се имам за пастир! Аз търся помощ и ЕКИП!

                  Представете си ,че тия 500 милиона просто изчезнат... няма ги... не можете да ги разпределяте от бюджета... голяма ли е загубата ? А сега приемете ,че те циркулират като дават скорост и светлина на икономиката без да искат почти нищо!

                  Да, това е нова система... и ако ще газ да пикаят икономистите това е труд за няколко дни... аз не съм обременен като Вас и познавам живата икономика!
                  Ето ви примерче:
                  Имам 10 човека и 20 лв и всеки от тях яде за 1 лв. на ден.
                  Вариант А) Ако всеки има по 2 лв. , следва ,че всички днес ще изхарчат общо 10 лв. нали ?
                  Вариант Б) Ако само 4-ма от тях държат всичките 20 лв. .... колко ще изхарчат ?Естествено ,че 4 лв.....
                  Кое е по добре за икономиката ? А) 10 лв. да са изхарчени или Б) 4лв. ?
                  (ааа забравих... ще има дадем на заем и после те ще ни ги връщат.... с референдум )
                  Дефакто промяна няма, в двата варианта имам 20лв.... но фактически в А) имаме над 50% ръст в потреблението и производството....
                  Естествено много сладко е ако този ръст и производство можем да ги постигаме чрез дълг... но тази система(СХЕМА) не е вечна икономисти... и вие го знаете макар ,че едва ли го признавате и пред себе си!

                  Питах Ви за експеримента в община Вьоргл... защо мълчите ? Експеримента е доказано успешен! И там говорим за подем!




                  Начев! Много сте мнителен Когато писах това което обсъждаме (все още не знам точно какво е.... теория,концепция,труд или манифест) дори не знаех кой е Гезел... чак после разбрах ,че имало теория за пари които губят своята стойност и прочетох за него и експеримента в община Вьоргл, което напълно доказа ,че моята логика е вярна.... естествения ход парите и икономиката... и веднага пуснах темата тук вече с подкрепата на Гезел и неговата логика която според мен прозира през икономиката на Кейнс.
                  www.moneyofthefuture.com

                  Коментар


                  • Кое ценим повече ? Парите от работата или свободното си време ? Всеки търси отговор на въпроса... колко за „време-средство“ да отдели от себе си и колко за „време-цел“. И много хора може (пак казвам може) да са се излъгали и да са станали роби на парите. Аз поне на моменти имам такива съмнения. Макар че полезността е субективна категория и щом парите са полезни за хората, какво да правим . Те са си прави за себе си тия хора и имат право да се махат от България.
                    Нарича се алтернативна цена. Икономическа концепция. Запиши си го някъде. Защото икономиката не е чергарска наука. И хиляди хора са я разработвали. Тя е единствената наука, която стои на границата между математиката, социологията, психологията. Единствена социална наука допряла се до математическият инструментариум. Поставила си сериозни задачи. (Да, има и други такива науки като бихейвиористките финанси, но все тая..., икономиката основно е такава специфична наука).
                    После всичко се „обезценява по един специфичен начин“... всичко... нарича се Аксиома за намаляващата пределна полезност. Психологически изведена чрез самонаблюдение. Тя стои в началните страници на микроикономикса. И е основа на сериозен анализ. Ето да я илюстрирам с пример:
                    Купуваш си картина... днес се кефиш... утре ти омръзва. Язък, че си я купи... падна и полезността... После пък искаш нещо друго, с което да удовлетвориш егото. Къщата ти е пълна с много такива „л.....“, които утре са безполезни и даже не ги виждаш. С въздуха също е така. Никой не ебава въздуха, защото все още не е станал или достатъчно мръсен, или достатъчно малко (макар че не заемам позиция дали са възможни такива етапи в бъдещето) и затова за нас е по-малко полезен. Ама златото е полезно.... о-о-о да... златце да има, това онова....
                    Запомни го това... икономиката няма да реши проблемите на хората. Всеки ден се раждат нови хора и всеки от тях получава айфони наготово, коли и други блага и после същите тия ги чувам да говорят, че не са доволни от държавата, а са на по 14-20тина години, още не са изработили нищо с ръцете си и вече са недоволни... Това е... като имаш нещо наготово не го цениш.
                    Като им дадеш Базов доход и „ще се оправят“. Сигурно „ще го оценят“.
                    Икономиката го е казала още със създаването си... Решение на този проблем ние не даваме. Бедността е в главата. Богатството е пак в главата. Инфлацията на благата, която е в главата никой не я е спрял.
                    България трябва да настигне западните страни и даде ПОВЕЧЕ на гражданите си отколкото те дават, ако искаме да се запази като цяло. Борба се иска! Иска се да се воюва със ЗЕМЯТА ! С "ралото и плуга" (образно казано). И най-вече да се работи с разум, мъдрост, интелигентност, знание. Дори макар да не съм комунист, мога да кажа, че прекрасно изглежда сърпа и чука на знамената... Сърп и чук, ето ти една ценност представена в знаци и символи. Това е култура. Но работа се иска.
                    Има и един друг начин. Да се възпитаме да ценим малкото е тоз‘ начин. Образование... да се образоваме и възпитаваме в духа да се сравняваме И с по-бедните ... не само с по-богатите. Да се сравняваме с по-богатите това е вечно страдание. Светът винаги е вървял в тази посока и това го кара да прогресира материално (каквото и да означава това...).
                    Човек поглежда назад и си почива виждайки какво е постигнал, после обръща главата напред и почва се пак работа и мъка. И без мъка и работа не се постига нищо. Но и без почивка също.
                    Ама като гледам вечно да сме недоволни от живота е идеално... ами защо не... хората обичат да им е гадно и затова така...
                    Ситуацията, в която си изпаднал образно може да се илюстрира с човек, който е отркрил колелото като идея и отива да го покаже на икономистите, а те вече са създали много такива колела, при това опериращи със зъпци, ремъци и трансформиращи хаоса в ползотворна енергия. Твоето колело може с две пръчки от двата края да го тикаш като децата.
                    Не разигравай ума на хората с пари. 500 млн. тва... 500 млн. онва.
                    Ако знаеш колко много неща се извършват като операции в широк смисъл, за да се преразпределят 500 млн. лв. ще се отпишеш да даваш предписания. Вземи прочети нещо за социалната политика и социалното осигуряване. Прочети КСО и Правилника му. Позаинтересувай се от пазара за осигурителни продукти или публичните схеми за осигуряване. Да видиш колко много неща се калкулират и на колко хора „ДИФЕРЕНЦИРАНО“ държавата трябва да осигури какво ли не. Слухови апарати, патерици, лекарства, инвалидни колички, намаления за едно, друго, трето, енергийни ресурси, ваучери, помощи, пенсии – цели каталози може да си съставиш. Това е цяла проблемна област в науката. Може да провериш за осигурителен пазар и осигурителни продукти колко специализирана литература има. А ти като раздаваш по-равно на калкак какво правим... съсипваме диференциацията, която е нужда, за да получи всеки онова, което му е необходимо (вечно компрометираното „необходимо“, защото е най-трудно да се определи то).
                    И после ако решиш да вдигнеш този Базов доход на 7-8 лв. на ден ... какво става ? (нали системата ти ще завладее сегашната... нали постепенно трябва да я изтласка като завишиш базовия доход... иначе няма никак да я превземе) Ето какво става... взимаш от бизнеса помпейки още данъци и следва или аутсорсинг, или покачване на цените, или влиза в сивата икономика. А от хората да взимаш и да им даваш няма логика. От тях, че пак на тях. При всички положения пак хората го духат. Бизнеса и хората са свързани. Ще накараш бизнеса да осигурява на по-ниски заплати хората и все ще го духат някак. Ще вдигне цените и пак ще го духат понеже реалният им доход ще спадне. Накрая ако нищо не му оттърва ще избяга и ще ни каже духайте ся вие.
                    Вижда се какво става без диференциация. Ти предлагаш точно планова икономика омешена с някакви ужким „пазарни стимули“(т.е. съществуващи в „система от правила“ „фирми“, или ->псевдофирми<-) и с по-равно-на-калпак, а не пазарна такава, където имаме социална държава, плюс диференциране, където стремежа е да има всекиму-според-нуждите.
                    На Карл Маркс му отне цял живот да състави идеята си в 3 тома. С блестяща последователност и логика описва цялата си идея (жалко, че не дава предписания как да се осъществи). Накрая вместо немците да се опитат да приложат идеята му (нали е немец той), руснаците се опитаха и виждаме пагубния резултат.
                    След всичко това в началото на 90-те години България губи 80 % от пазарите си в СИВ (съвета за икономическа взаимопомощ), технологиите са изостанали, налага се да се свърже със западния свят и да се бори да напредне. Вместо да се въведе паричен съвет (валутен борд) още тогава, трябваше да мине една криза и след това още една през 97г., за да се случи това. Американските икономисти дадоха това предписание на България и на много други страни. Онези, които го приложиха, днес са много по-напред. България изостана.
                    И сега с 5-дневна скалъпена идея дойде „човекът-панацея“ и реши, че може да спаси целия свят. Без да се е обосновал. Без да има необходимото знание в исторически план и в теоретичен план.
                    Иска се да си си написал домашното, преди да идваш с „панацея“ и да търсиш овце като пастир.
                    Прецени ли ефектите върху социалното осигуряване, капиталовите пазари; централната банка и банките; счетоводството, воденето на статистика; върху международните стандарти за едно, друго, трето; върху международните организации, върху връзките със света въобще, върху местните организации и бизнес организации, върху домакинствата, върху отделния човек, върху инвалида, върху слепия, немия, глухия, урудливия, върху бедния, върху богатия, върху стимулите за провеждане на бизнес, върху корупцията, върху законодателството, върху всичките ХИЛЯДИ проблеми в законодателството, върху здравеопазването, пенсиите, помощите. Върху диференциацията, за която говорех, върху образованието, върху културата, върху времето на хората..... следващите няколкодесетки хиляди парчета от пъзела, които няма да споменавам. Ами безработните в резултат на подобни промени... изчислил ли си ги колко ще са ? Демултиплицирането на дохода в резултат на такива безработни и спад на съвкупния доход.
                    Ти дори не можеш да си представиш Impact-а от една такава промяна, а вече пледираш за нова система, преди да си опознал системата, в която живееш.
                    Един човек си мисли, че може да пресъздаде цял свят ? Ти да не си бог ?
                    Хиляди хора работят за създаването на този свят.
                    Виж какво е истински манифест като този на Маркс, защото Маркс е велик и всички учени го признават. Ти още не си се научил да се изразяваш и трябва да се върнеш в 5-6 клас, че като завършиш 12-ти пиши манифести. Макар че това ще ти стигне само за стилистичното и графично оформление на текста, пунктуацията и правилата за правопис. А да имаш идея... това вече е съвършено различно нещо.
                    Не слизай на земята, а направо падай на нея и се закрепи добре, защото много си литнал вече.
                    Всички икономисти знаят, че с пари и преразпределение не можеш да осигуриш стимули за растеж и подобряване на съществуващото положение. Растежът е нещо, което има дългосрочна визия и става с годините посредством:
                    - Труд (докато се постигне пълна капиталовъоръженост)
                    - Физически капитал (докато се постигне пълна капиталовъоръженост)
                    - Технология
                    - Човешки капитал
                    - Установени правила на играта (здраво законодателство)
                    Last edited by Патриарх; 01.07.2015, 22:22.

                    Коментар


                    • Алхимик, (!)
                      Не е въпроса дали една държава може да бъде социална, а ДАЛИ има ресурсите да бъде такава. Дали има ресурсите, които да презразпределя и до колко е възможно това. В страна със застаряващо население, спадащ коефициент на плодовитост, растящ коефициент на зависимост на възрастното от население от това в трудоспособна възраст, емиграция от 45хил. души средногодишно, все по-малка раждаемост, разчупва се дори еднодетният модел вече; после ромското население определено има по-добри показатели по отношение на раждаемостта (оттук още проблеми с разходите за социално осигуряване, разходи за етническите конфликти и отрицателните ефекти от тях и др.) ит.н. Всичко това води до постоянен натиск на разходите за социално осигуряване и здравеопазване над другите, както е сега от държавния бюджет.
                      Да не говорим, че държавата абсорбира безработни по какви ли не програми, финансирайки ги както от своя, така и от бюджета по европрограмите и това допълнително я натоварва.
                      После държавата е решила да разходва за отбрана и сигурност. Най-вече разпускайки каквото може от военните и после разширявайки полицейските части. Ако някой пита защо... отговора е, че сме буйна нация, а коренно различно стои въпроса дали полицията си върши работата да укротява зверове на пътя, които газят деца и после влизат в затвора като на курорт и кат им скимне излизат до близкото кафенето отсреща да пият кафе. После като са се рекламирали в затвора една-две седмици решават да си излезнат, примерно. Каква прекрасна реклама за българското законодателство (л.... да яде).
                      Медиите са ни пълни фъшкии. Българската журналистика е кръв и сперма.
                      Заглавия като: "20 км. черва на магистралата" и "Гола еди-коя-си преспа с футболен отбор ( и той и направи отпор )". Да не говорим, че е свръхманипулативна. А интернет създава универсално робство - да си роб сам на себе си, търсейки себе си вътре в него чрез функция на интернет да бъде интерактивно средство за комуникация.
                      Както и да е ...
                      Ясно е, че България НЯМА друг път освен да стане социална държава, защото не може да оставиш възрастните да умират (което означава при сегашните обстоятелства и още по-бедна), а това означава изтласкване на бизнеса все повече и повече. Всичко това се завихря като колело и след 20-30 години резултатите ще са налице. Колкото повече се спестява от тези разходи за социалната държава (и то разумно, все пак всеки да получава "необходимото", защото "необходимото" е много компрометирана дума) и се прави всичко възможно бизнеса да тръгне напред, толкова по-добре.
                      Държавата трябва макар и косвено (дори и незаконно) да насърчава бизнеса, да инвестира в образованието на своите граждани и това трябва да стане колкото се може по-бързо. Да се подобри бизнес културата, да се иновира ит.н. ... някой ще каже, че е лесно да се говорят такива неща... Да признавам лесно е и е трудно да се осъществят, но това е единственият начин. Образованието е също важен ключ въобще за една нация.
                      Човешки капитал, равнището на технологиите, физически капитал, здраво законодателство, по-малко бюрокрация, повече условия за привличане на преки инвестиции ит.н. Това е формулата, макар че могат да се добавят още значими фактори.
                      Първо трябва да се започне от бизнеса. Бизнесът това са организации, бизнесът това е обществото, защото то работи в предприятията и организациите. Онези, които си въобразяват, че бизнесът съществува заради печалбата, са на грешната посока на размисли. Причината да съществува бизнесът е да се снижат разходите, така наречените „транзакционни разходи“, чрез синергия, координация на усилия, съгласуване на действия, разделението на труда и съпътстващата го специализация, за да се постигнат някакви благополучни цели, и да се постигне по-голяма производителност и продуктивност. Форд какво е искал... печалбата или да произвежда най-евтиния автомобил посредством конвейера. Ами като се замисля на Форд живота му е преминал в автомобилната индустрия, надали печалбата го е вълнувала в хедоничния смисъл, повече отколкото като средство за реинвестиране отново в мечтата му, която е благо за цяла нация. (ама за да се разбират тия неща се иска разширено съзнание) Печалбата е само едно условие за съществуване на бизнес организациите. Печалбата е и предприемаческият доход, заради риска, който предприемачът поема, той си я е заслужил. Сега диалектично обратно на това твърдение си слагам контра твърдение сам на самия себе си: Българския бизнес си слага големи норми на печалба, защото българският предприемач не е предприемач, а е "онова дето стои между двете бузи на човека отзад". Ако няма норма на печалба от 10 % - 20 % (относително е според бизнеса), абсурд(!).... за бизнеса дори не се приказва. Затова е нужна бизнес култура и образование. За да се оправи този проблем.
                      И трябва първо да се произведе, после да се потребява. (Потреблението е доказано, че не работи вече като стимул за производството, вземи прочети тук-таме нещо, после говори каквото ти падне в плювалника). Не може да се потребява първо, а после да се произвежда освен, ако не го правим на кредит и не трупаме дълг. (Да-а-а... американците така станаха велики... с дългове и плюскане, жалко, дано консуматорството да не е идеалът на всеки... американската мечта: 1 голям refrigerator, после се пълни всяка седмица и след изконсумирване на 25 % от закупените стоки... останалата част на боклука и се пълни наново... И, не! Не... няма да кажа, че Африка може да бъде изхранена с отпадъците на американците... сигурно, защото много хора си мислят, че такива изрази са клишета, затова не искам ... ама боли! ме .... казвам си го).
                      Политиките на стимулиране на потреблението си ги има... изброих ги... всичките тия заплати на полицията, които държавата плаща, всичките пенсии, всичко за публичното здравеопазването, за общите държавни служби и за какво ли още не... цял каталог може да си съставите.
                      Каквото може е преразпределено. 500 млн. не е проблем ( може и да кажем, че не са толкова много), но да отидат за други социални нужди... за инвалиди, за бездомни... не за гладните, защото гладният може да си реши проблемите като започне да работи нещо, а инвалида не може.
                      А някой да ми каже къде в България сте виждали детска площадка с люлка за инвалид (специална люлка). Отговорът: НИКЪДЕ ! (хайде може и да има 1-2... ама съмнявам се... питах днес доста хора, всеки ми отговори с "Не") Децата инвалиди да го духат, нали така !? Като ги срещнете се отвръщате. Все говорят да ги направим по-щастливи, да се почувстват хора. Ми те тия деца си го казаха. "За нас е по-добре да стоим вкъщи, защото никой не ни иска.", „Ние знаем много добре, че не обществото не ни приема“. Всякакви благи приказки по отношение на тези деца са словесни упражнения лишени от смисъл. Иска се да се задели повечко за тях.
                      Вместо да даваш на ония, които могат да си позволят хляб и лютеница, дай на тези деца де.
                      Кого го бръсне за слепите, урудливите, глухите и немите.
                      Кого го бръсне за децата в немалка част села, които не знаят ни четмо, ни писмо.
                      И за още хиляди такива. Цял каталог...
                      И отново диалектика... ами държавата трябва да я е грижа. Да ама държавата не е фабрика за пари и ресурси. И отново 500 млн. много ли са, малко ли са ???
                      Запомни(!), че демографските процеси, които ни преследват имат геометричнопрогресивен характер, те се мултиплицират и дори, ако се разгледат като функции, може да се провери как набират скорост и ускорение (които са 2 различни неща). Спасение дори може и да няма от това, което ни чака.
                      Напротив има едно спасение ...
                      Да жертваме някой днес, за да има утре за децата на нацията ?
                      Опа ... ама не става така... ние не искаме нищо да жертваме днес, защото "днес" сме "ние" (днес = ние).... и тогава какво правим.... да плюскаме днес утре да му мислят децата на нацията. Те са и едни деца.... ама съм повече склонен на тях да заложа и това е въпрос на вътрешното ми пристрастие.
                      Светът се върти постоянно около тия въпроси и е постигнал каквото може, за да има приближение до "средата на пътя".
                      Някой ще каже, ама то качеството на живота се подобрява. Аз знам, че има такива аргументи. Относителните световни цени спадат, еди какво си. Повече страни ще се включат в световния стокооборот и благодарение на същата тази конкуренция, която създава повече и повече, живота ще е по-евтин. Цените на техниката и на много други услуги пада. Преди 20г. беше едно, днес е друго. Днес човек може да си позволи повече от онова, което е можел преди (коли, бяла техника, електроника). Това не променя факта, че България ще изостава спрямо останалите страни. Хората напускат, защото искат да живеят и работят в напредналите страни. Но дали не са само "уж напредналите страни" (защото и това е въпрос на спор, кое е хубаво и кое не).
                      Отиваш в Лондон... нова работа... опала... нови обувки (разходи), нова риза (разходи), бръснене всяка сутрин, ако се изисква (разход на време), пътни (времеви разходи, амортизация на кола, гориво).... на работата се остава до късно (разходи за време)... отиваш на почивка и мислиш за работа (стрес), отиваш до тоалетната и мислиш за работа (стрес)... питат те в кафето нещо, а ти мислиш за работа (стрес). Разходи, разходи, разходи и нямаме време за себе си. Имам примери за приятели, които се върнаха поради причини от подобно естество и открито казаха на Западните да го духат и че тук им е повече кеф.
                      Last edited by Патриарх; 01.07.2015, 22:01.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Nikola_D Разгледай мнение
                        С тази дигитална валута дали могат да манипулират всички граждани, възрастни хора, малцинствата. По добре ваучери, със срок на действие до края на текущия месец. Другия месец ваучерите с нова картинка и цвят, че да не стават фалшификаций.
                        А бе едно време ни даваха купони за хляб!!!Не може ли пак така!!!Що го наричате ваУУУчери!!!

                        А ,да бе!!!Купона се плаща,па ваУУУчера, не!!!
                        Last edited by kefala; 01.07.2015, 19:24.

                        Коментар


                        • С тази дигитална валута дали могат да манипулират всички граждани, възрастни хора, малцинствата. По добре ваучери, със срок на действие до края на текущия месец. Другия месец ваучерите с нова картинка и цвят, че да не стават фалшификаций.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от allximika Разгледай мнение
                            Ванка, само едно въпросче ще те питам!

                            Колко дълг е калкулиран в цената на един хляб ?

                            Само ти изглежда ,че преливам от пусто в празно! Потреблението ще се повиши защото капитала ще се разпредели между повече потребители! С повишеното потребление бизнеса няма нужда да избива отрицателната лихва с вдигане на цените защото ще е компенсиран от повишените обороти!
                            На този въпрос /ако не е риторичен/, няма как да отговоря освен "Зависи от капиталовата структура". Не вярвам да те удоволетворява, но при такъв въпрос - това е най-коректния отговор.
                            Виж, за социалния аспект от идеята - невероятен е. Ще помогне (може би) за намаляване на неравенството. Ако не това - поне ще изкара най-бедните от крайната мизерия, а хората живеещи в крайна мизерия не само, че не са актив на държавата, а са невероятен пасив. Съсипват всичко, нямат перспективи и са в тотално задънена улица. Най-добрия роден пример са мангалите.
                            Обаче, малко си нагъл (закачка) - ти смяташ, че идеята не само ще помогне на социалния аспект - ами ще е и двигател за развитие на икономиката. Няма как да стане. Манджа с грозде е това.
                            Тук мога да направя една тъпа забележка - те и Гърците така си мислеха, че с потребление е си вдигнат икономиката, ама нещо не им се получи. Това за Гърците да го оставим настрана, понеже е outlier.
                            Нека помислим за повишеното потребление (вътрешно) в иконимиките. Има чудесна база данни на световната банка.
                            http://data.worldbank.org/indicator/...-last&sort=asc

                            Тук съм сортирал възходящо по процент от БВП за 2013. Вземи България за базата. Виж кои страни имат по-малък % вътрешно потребление и кои имат по-голям от нас.
                            По-голям (каквато ти е идеята, да развиваме икономиката с вътрешно потребление на бързооборотни стоки) от нас от Европа: UK; Portugal, Turkey, Macedonia, Greece, Romania, Ukraine, Albania, Bosna & Herzegovina, Montenegro, Kosovo.
                            По-нагоре в таблицата са останалите страни от Европа. От тези с по-голямото вътрешно потребление като % от БВП само УК и Турция не са в тотален колапс.
                            Сигурен ли си, че правилния път е към повишено вътрешно потребление от домакинствата? Крайната точка на тоя път, ако е икономически ръст.
                            *От тази табличка е хубаво да гледаме само страните от Европа, понеже да се сравняваме с Щатите, Сейшелите и Русия е малко безсмислено, поради тотално различната структура на икономиката, която няма нищо общо с Европейската.

                            Лошо е, алхимик, че тотално си се отрекъл от основото човешко качество, което е позволило на нашия биологичен вид да е на върна на всички хранителни вериги, а именно - адаптацията, промяната, еволюцията. Защо го казвам това? Защото ти си седнал (по твой думи) за 2-5 дни си измислил една идея и вече край. Решено е - тази идея е решение за всичките ни проблеми - социално неравенство, икономическо развитие, сигурно и аргументи за културни развитие ще може да изкараш (например: по-спокойни са хората финансово, следователно имат повече време да творят). От 100 кладенеца вода ще докараш, за да обясниш, как тая система ще помогне на всеки един аспект. Е да, ама не. Не може да има такива нещо. Ин и Ян.
                            Ако искаш да я разпространиш, по-добре ще е да се съсредоточиш върху един основен плюс на системата (силно се надявам това да не е икономически БУМ) и да я преработиш малко, спрямо таргет аудиторията.

                            И така..

                            Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение
                            Избързваш ....
                            Никога не се знае.
                            Съгласен съм с всичко написано. Няма как човек да измъкне лични позитиви от така предложената система, главно защото е неприложима.
                            Разликата между еволюция и революция е голяма. Докато за еволюцията е достатъчно един индивид да започне нещо, другите да видят, че то работи и да го приемат. Това е не толкова трудно постижимо. Случва се всеки ден.
                            Това, което предлага автора тук, обаче, е революция. Революцията не може да я започене никой неизвестен в български форум. Революцията се заражда на съвсем други места и с малко по-различна аудитория.
                            Last edited by vankata23; 01.07.2015, 19:33.
                            #dagoduhatbednite

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от vankata23 Разгледай мнение
                              Като част от обучението ми имах международно бизнес прави и европейско право. Най-просто - интелектуалната собственост е три вида.
                              Trademark, copyright и патент /тук може да е индустриален дизайн,търговски тайни и други/.
                              Първото и третото отпадат, защото не се вписват в идеята, остава само copyright - което може да е книга, музика и т.н. Единствения начин да защити "нещо" е да издаде книга с идеята си, но това не би попречило на когото и да било да използва тази идея. Всъщност като се замисля - може би е възможно да се извърти..абе.. не.

                              Пък и идеята на интелектуалната собственост е да защитава бъдещи печалби. Малко е смешно да смесим "манифест за по-добър свят, чрез базов доход" и печалби на автора, нали
                              Избързваш и ме прочиташ прекалено буквално, въпреки кавичките, които съм сложил.
                              Алхимика е заявил много директно, че неговите тези се базират на теориите на Гезел. Аз лично за теориите на Гезел знам буквално две неща накръст и нямам идея дали въобще може да се твърди, че Алхимика творчески (с личен принос) развива Гезел или само го копира.
                              Допълнително той ясно е заявил, че масово е търсил и продължава да търси разбиране и подкрепа за тезата и системата си у нас и в чужбина и заявява желание да обяснява подробно и в детайли. На този етап няма скрита щипка "философски камък". Ерго, всичко е на масата, няма скрито-покрито. Не е смислено въобще намесване на думата патент, което освен това е тежка и безумно скъпа процедура.

                              От друга страна, въпреки че въпросът възникна - не искам да го крия, някак ми се стори неприлично и неделикатно да питам: А, ти всъщност, защо и с какви мотиви правиш всичко това? (Алхимикик, не те питам, отговарям на Ванката.) .
                              Няма да се изненадам ако това се прави заради "идеята". Както вече безхитростно си признах, поусуквам се сластно около Печалбата, с надежда да се отдадем на взаимна поквара, но това не значи, че не разбирам мотивите на хора, които работят "за идеята". Аз самият върша много неща, обществена работа и др. "про боно" и познавам тези отношения и нагласи.
                              Човек "заради идеята" може да свърши невъобразими неща, всеки в една или друга степен носи това в кода си. Неща, които никога не би свършил при хипотеза заплащане, материален интерес. (Обратното също не бива да се изключва като вариант, де). Тези неща се случва при някакви екстремуми, обаче. Това не е устойчиво.
                              Устойчиво би било - да е мотивирано, заинтересовано, перспективно, лично и обществено полезно - мислене, нагласа, действие. Винаги група хора, заедно. Сам нищо не става.

                              Ето, тук има място за един като теб, който разбира от интелектуална собственост, да подаде ръка и да се забие пръст в едно подходящо "НЕЩО", което да стане един нематериален актив в едно капиталово дружество и около него Алхимика да си развие проекта заедно със съответния екип. Аз лично все още не твърдя, че има проект за развиване, но Гезел не е имал нищо против собствеността и печалбата, бил е уважаван човек (въпреки, че много празноглавци днес бързо биха го обявили за комунист и ще му драснат клечката).
                              Никога не се знае.
                              Last edited by nacheff; 01.07.2015, 12:10.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от allximika Разгледай мнение
                                Ванка, само едно въпросче ще те питам!

                                Колко дълг е калкулиран в цената на един хляб ?

                                Само ти изглежда ,че преливам от пусто в празно! Потреблението ще се повиши защото капитала ще се разпредели между повече потребители! С повишеното потребление бизнеса няма нужда да избива отрицателната лихва с вдигане на цените защото ще е компенсиран от повишените обороти!
                                Явно продажбите на апартаменти наистина не вървят щом продължаваш с глупостите.

                                За какъв дявол на някой ще му трябва да усложнява и оскъпява разплащанията в една икономика, само за да пусне в обръщение втора фиатна валута, при това свободно "печатана" от правителството. Същият ефект, но без разходи и нови Мики Маус пари, ще получиш, ако просто започнеш да облагаш с данък (ти си го наричай отриц. лихва, ако те кефи) всички пари по банкови сметки в страната. Ето ти ги - към момента са около 72 млрд.лева и, ако ги обложиш с 3,6% годишно, ще даваш всека ден по един лев на човек. Но така няма да стимулираш нищо освен инфлация на всички активи и, съответно, намалена покупателна способност. Т.е. от базов доход става базово обедняване за най-незащитената част от населението и базово забогатяване в другия край на спектъра.

                                Коментар

                                Working...
                                X