Първоначално изпратено от Монти
Разгледай мнение
Кое ми дава предпоставка да мисля, че доходността при новия заем ще е рекордно ниска? Освен ниските почти нулеви ставки на еврото, това са и вече издадените български облигации от преди това.
Това са 30 г. държавни облигации в Евро през 2009 г. Те са с по-висока лихва.
Ето и 50 г. облигации в евро през 2008 г. както се вижда те са малко над 85.
Сега облигациите изглеждат така:
30 годишни облигации в евро:
50 годишни облигации в евро:
Както се вижда, те са вече на 200.......... Което значи, че към облигациите на страната ни има много силно доверие в чужбина.
Има още един проблем обаче.. Да се вземе сега дълг с ниска лихва, за да се изкупуват облигации с висока лихва е добре, но не във всеки един момент. Например докато през 2009 г. аз много харесвах тия облигации горе като вложение, то сега да се купуват на тия двойни цени е лудост. Тоест смятаната на дълга - от страна на държавата не трябва да е безразборно и просто ей така. Обаче ние сме частни лица и не можем да окажем никакво влияние какво ще прави финансовия министър и накрая ще стане това което той иска.
ПС: докато старите емисии при по-висока лихва бяха атрактивни за вложение, то тия които сега ще пуска страната макар, че ще минат мисля при голям успех не са за добре за вложение на частни лица, не за друго, а защото лихвата по тях ще е ниска. Това обаче не значи, че навън няма да ги изкупят. Лихвите по депозити в банките в Еврозоната са толкова ниски, че ще ги глътнат като топъл хляб
Коментар