IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Одобрявате ли тегленето на 16 млрд. лв. държавен заем?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
    При тези обстоятелства, пътят е само този - рефинансиране и добавяне на нов дълг.
    Винаги много са ми били смешни хората с този довод за вземане на заеми... хаха
    Да, имаш и друг път освен този да вземаш заем. Това е пътят да НЕ вземаш заем и да живееш с каквото разполагаш!
    Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Че кой ще си купи хъхряк за роб - хъхрякът за нищо не става, той не струва даже хлябът, който ще изплюска.
      Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
        Не знам какво е мутрия, но тия неща не струват нито лев или поне така си мисля, защото по света няма никакво търсене на ромове.
        Нутрия Myocastor coypus, едър гризач, единствен член на семейство Myocastoridae.. От кожата им се правят дамски палта, разните му кожени апликации към дрехите и други

А-а, не си прав! В Румъния са ги продавали за роби от средните векове чак до 19 век, до към 1860 година

Slavery in Romania http://en.wikipedia.org/wiki/Slavery_in_Romania
        Last edited by Jay Gould; 13.02.2015, 01:26.
        http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
          Инвестицията дава резултат! Размножават се като нутрии, само дето не са така скъпи.
          Не знам какво е мутрия, но тия неща не струват нито лев или поне така си мисля, защото по света няма никакво търсене на ромове.

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът Разгледай мнение
            В последната деветилетка държавата инвестира само като директни плащания 27-28 МБ в производството на.... ЦИГАНИ...
            Инвестицията дава резултат! Размножават се като нутрии, само дето не са така скъпи.
            http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от Avalaon Разгледай мнение
              Вие знаете ? Може ли малко инфо по въпроса ? Може и чрез л.с.
              Абсолютно! Възможно! Сравнително лесно! Но алтруизма ми не се простира чак толкова, че да спасявам непознати кредитополучатели с големи или малки кредити и да помагам на банки да спечелят много пари и да смачкат конкуренцията, при условие, че всички те плащат на експерти за тези проблеми, не са се обърнали към мен с делово предложение както го правят с други, поради което не виждам причина, аз да го правя даром.

Коментар

• Първоначално изпратено от Bill-bg Разгледай мнение
                А кога са падежите на тези дългове, които ще се рефинансират - никой не казва?
                До колкото се каза тези които ще се правят ще са 30 г. или поне така бях разбрал на 6-ти, а някои от старите изтичат през тази и следващите 2-3 г.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение

Ако се търси аналогия, за мен, последната деветилетка може да се сравни с тази от 80те години. Поне по трупане на дългове и развитие
                  И какво точно "развитие4 има сега? - 80-те години се откриха доста индустриални мощности - с модерно оборудване - някои дори не можаха да се открият, защото дойде "демокрацията" и те бяха разграбени - понякога неразопаковано оборудване бе разграбвано за скрап... в експлоатация бяха пуснати могъщи ядрени мощности - 3, 4 и 5 блок, а 6-ий бе в строеж... и т.н. и т.н.

В последната деветилетка държавата инвестира само като директни плащания 27-28 МБ в производството на.... ЦИГАНИ:

http://www.monitor.bg/article?id=317156

Това са само директните подаяния - БЕЗ съпътстващите разходи, без щетите, които нанасят и загубите от това, че нищо не плащат, без да се изчисляват загубите от не неблагоприятният, но направо невъзможен инвестиционен климат в цели региони заради циганският бандитизъм... по мои груби сметки тия 16 МБ които герберастките престъпници искат да теглят, ще отидат за Мангау под една или друга форма за около две години.

Модераторите може да изтрият изцяло или частично постът ми, но с туй няма да променят истината - основната причина държавата ни да е бедна и затънала, това са хъхряците. Просто толерастията ни към тях е равнозначна на фискална, демографска, икономическа и каквато друга се сетите катастрофа.

Коментар

• Tъй като ме правят идиот, си направих труда:
                    МФ:
                    МИНИСТЪР ГОРАНОВ ПОДПИСА ДОГОВОРА ЗА ЗАЕМ НА ФГВБ: ""в размер до 2 млрд. лв. на Фонда"" (тук е красноречиво -вземат се 4 мил, за да се дадат 2!!!)""Според договора срокът на заема е до 5,5 години, има възможност за усвояване на заема на части, лихвеният процент е фиксиран в размер на 2,95%, лихвените плащания са веднъж годишно, предвидено е еднократно погасяване в срок до 15.04.2020 г., като е включена възможност за предсрочно погасяване"

Покриване на недостига от средства по фонда

Чл. 18. (1) (Изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г.) Ако средствата на фонда не са достатъчни за покриване на задълженията му по този закон, по решение на управителния съвет недостигът се покрива по един от следните начини:
                    1. задължаване на банките да преведат авансово годишни премийни вноски, като за база се взема последният ден на предходния месец;
                    2. увеличаване на годишната премийна вноска;
                    3. (изм. - ДВ, бр. 109 от 2001 г.) ползване на заеми
                    Още един заем, на тъмно, взет от ФГВБ и ето ти 2 милиарда джоб пара(лихвите по заема, сградите на КТБ и т.н. са бонус Не се правете, че не помните как държаха "служебно" правителство до развитието по КТБ
                    Last edited by onakilev; 13.02.2015, 00:39.
                    Mнението не е препоръка за търговия с ЦК!

Коментар

• И конкретно на въпроса на темата "Одобрявате ли тегленето на 16 млрд. лв. държавен заем?"

Не е зададен ... вярно
                      Какво значение има дали одобряваме или не, като това са реалностите на водената политика.
                      Плащанията по дългове до 2017та са за 5.9млрд.е.
                      Не се трупат резерви, по-скоро се търси изчерпването на останалите такива.
                      Фискалната политика е начертана с нови дефицити, т.е. трупане на нови дългове.

При тези обстоятелства, пътят е само този - рефинансиране и добавяне на нов дълг.
                      Начинът, поне е по-нормален от хаотичните и екстремни други тегления...
                      Не съм сигурна дали се дължи на далновидност или на използване на момента, предвид изтръпналото обществено мнение от последните големи заеми и например, ангажирането на вниманието с теми като ... как работи софтуера на някоя ел.компания, Да има осъждане на възродителния процес, "Червеи", ще водим ли и ние война и един куп други по-интересни медийни теми...

Ако се търси аналогия, за мен, последната деветилетка може да се сравни с тази от 80те години. Поне по трупане на дългове и развитие

Коментар

• Първоначално изпратено от nacheff Разгледай мнение
                        Забравих. Откритостта по тази тема би пресекла на момента идиотските приказки на РОвч от вчера, че с новия дълг моментално отиваме на над 40 %.
                        Това е другата също абсолютно неприемлива крайност. РОвч знае много добре, че сам по себе си този акт не може да е основание за подобно твърдение, но плаши хората по безумен начин и насажда допълнително чувство за криминалност, безпътица и отчаяние.
                        Да, откритостта винаги е важна в държавното управление.
                        Затова, няма да се уморя да повтарям, че единственият ни шанс за промяна от "по нанадолнището" е - Прозрачност и Контрол. За съжаление и двете продължават да са в дефицит...но друга тема.

Не съм го слушала какви ги говори Овчаров, но четох Менда Стоянова и приказките й са не по-малко ...трагични - никаква обоснованост. И това е икономическия/финансов елит/екип на управляващите.
                        А бизнесът иска предвидимост!?

За управлението на Държавния дълг до 2011та бях събрала данните преди 2 г...сега пак ги поствам...за инфо
                        Плащания по външния държавен дълг 2001 - 2011 години:

2001г....-...1179.8 млн. евро
                        2002.....-.....802.4 млн. евро
                        2003.....-.....661.9 млн. евро
                        2004.....-...1189.9 млн. евро
                        2005.....-...2143.8 млн. евро
                        2006.....-.....926.1 млн. евро
                        2007.....-.....953.4 млн. евро
                        2008.....-.....680.7 млн. евро
                        2009.....-.....321.8 млн. евро
                        2010.....-.....315.2 млн. евро
                        2011.....-.....304.3 млн. евро

Към края на 2001 г. външният дълг на България е в размер на 9672.9 млн. евро.
                        * * *
                        В края на 2009 г. номиналният размер на външния държавен дълг възлиза на 3289.8 млн. евро.

Размерът на външния държавен дълг в края на 2010 г.
                        възлиза на 3373.5 млн. евро.
                        Номиналният размер на външния държавен дълг към края на декември 2011г. възлиза на 3487.6 млн. евро.
                        (Цялата информация е от МФ.)
                        _____
                        И от Статистиката:
                        Брутен държавен дълг/млн. евро
                        2009 - 5108.7
                        2010 - 5856.1
                        2011 - 6284.2
                        2012 - 7356.6
                        2013 - 7532.0
                        http://www.nsi.bg/bg/content/11476/%...%BB%D0%B3_____

От 2009-та започна тенденция на бюджетни дефицити и увеличаване на дълга.
                        За разлика от 2001 - 2008.

През 2009та дългът е бил 14% от БВП, през 2017 от "комюникето" на МФ се очаква да е 31.3%.
                        http://www.minfin.bg/bg/pubs/1/8849
                        За почти 8г. управление на ГЕРБ и една на БСП-ДПС дългът ще се вдигне 2 пъти, евентуално.

Трупането на нови дългове НЕ е съпътствано нито със сериозни структурни реформи или последователна програма за управление на здравната или осигурителна системи, нито дори с някаква национална кауза, която поне да обедини обществото.
                        Последната кауза, която масово дитирамбират управляващите е ... Евро-атлантическите ценности...
                        И на този фон, говоренето става все по-празно, а управлението - мъгливо.

Проблемът не е дългът, а липсата на ръст срещу него!

Коментар

• ОТ НЕТА- Виждам Бойко, че лети:
                          - Бойко, къде отиваш ти?
                          - Циркулирам над града,
                          като кацна, ще ви окрада!

Коментар

• Първоначално изпратено от Bill-bg Разгледай мнение
                            А кога са падежите на тези дългове, които ще се рефинансират - никой не казва? И как ще се рефинансират - на падежа, или с изкупуване преди това? То това са дребни подробности, дето нямат никакво значение... Пълна мъгла, но иначе са убедени, че това е правилно - дано и да знаят повече, след като гласуват за това. Аз като не знам подробности не мога да отговора правилно ли е, или не.
                            Всъщност, някой може ли да даде линк към някакъв календар по обслужването на тези дългове ?
                            Аз никъде не намирам / може би не търся където трябва /, но пък в медиите се позовават на някакви години и тримесечия ???

Коментар

Бях гледал още в 2011-2012 г. какви бяха плановете на тогавашния министър, но ми е изскочило от главата, но заемите не са нещо ново. Орешарски дори беше се поспрял с тях, защото явно си имаше обица на ухото от гафовете си в 2007 - 2008 г., но пак искаше да дръпне по около 1 милиард на година, ама като не го харесват хората, да се радват сега на новия министър а, че още освен този заем, ще има и други, е сигурно. Графиките са от дира, не съм ги правил аз, но смятам тия дни да говоря с едни банкери точно по повод облигации, защото ако в момента вече не е изгодно да се купуват както бе в 2009 г. със сигурност пак ще дойде удобен момент.
                              А кога са падежите на тези дългове, които ще се рефинансират - никой не казва? И как ще се рефинансират - на падежа, или с изкупуване преди това? То това са дребни подробности, дето нямат никакво значение... Пълна мъгла, но иначе са убедени, че това е правилно - дано и да знаят повече, след като гласуват за това. Аз като не знам подробности не мога да отговора правилно ли е, или не.

Коментар

...., защото повечето 99.999% от клиентите, а и самите банкери не знаят как да се противодейства на качването на лихвите, дори за малък заем. ....
                                Вие знаете ? Може ли малко инфо по въпроса ? Може и чрез л.с.

Коментар

Working...
                                X