IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Одобрявате ли тегленето на 16 млрд. лв. държавен заем?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение

А така и така, като направят референдум, нека включат и въпросите:
    Искате ли да плащате данъци?
    Искате ли да получавате минимална заплата от 5000 евро?
    Искате ли да шибате Адриана Лима всеки ден?
    и т.н.

Дааам и въпрос да се връщат ли старите заеми, няма да е излишен

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение

и т.н.

Я не се прави на дръж ми шапката. Знаеш че по данъчни въпроси референдум няма как да има по Конституция или по закон.
      Обаче вземането на държавен заем не е данък и касае всеки от нас.

Коментар

• Първоначално изпратено от Repoman Разгледай мнение
        Не, проблемът започва когато някой иска да тегли заем от твое име и дори не те пита.
        Защо не направиха един референдум по въпроса, да теглим или не нов държавен заем? Нали се взема от името на всички нас?

и т.н.

Коментар

• Първоначално изпратено от Наивник Разгледай мнение
          Мдаааам, нищо лошо няма в заема. Проблемът започва, когато куцо и сакато от министър до перко на свободна практика започнат да се изказват за него
          Не, проблемът започва когато някой иска да тегли заем от твое име и дори не те пита.
          Защо не направиха един референдум по въпроса, да теглим или не нов държавен заем? Нали се взема от името на всички нас?

Коментар

• Първоначално изпратено от Kiro Разгледай мнение
            Grigor Lilov
            В момента ·

ДЪРЖАВАТА ИМА САМО ПОЛОВИН МИЛИАРД!
            Официално - от финансовия министър!
            Мдаааам, нищо лошо няма в заема. Проблемът започва, когато куцо и сакато от министър до перко на свободна практика започнат да се изказват за него

Коментар

• Grigor Lilov
              В момента ·

ДЪРЖАВАТА ИМА САМО ПОЛОВИН МИЛИАРД!
              Официално - от финансовия министър!

"В края на май трябва да платим милиард и половина лева от мостовия заем, а ИМАМЕ САМО ПОЛОВИН МИЛИАРД. Който иска да не взимаме дълг, да ми каже откъде да взема парите - от Сребърния фонд ли?, реторично попита Горанов.
              Цитатът е съвсем горещ - от срещата на тристранката
              - Всъщност фискалният резерв е 7 млрд. лева, а не половин милиард", опонира вицето Калфин.
              - Не, имаме точно половин милиард. Крайно време е да вдигнем чела и да си кажем всичко. От 7-те милиарда във фискалния резерв 1,3 млрд. са вземани от ЕС, с които не разполагаме като кеш, 2,4 млрд. е Сребърния фонд, 1,4 млрд. са ядрени фондове! - уточни Горанов.
              Още 800 млн. лева държавата е депозирала в Пръва инвесгтицонна банка, доуточни финансовият министър.
              Заради атаките срещу банковата система Горанов е забранил на правителството да си връща този депозит.
              Така, истината излезе. Излезе официално онова, което твърдя от три години насам.
              1. сумите във фискалния резерв са илюзорни. Включени са БЪДЕЩИ плащания от ЕС, там са и фонда на пенсионерите и този за Козлодуй
              2. парите за спасяване на Прва инвестиционна не са дадени като кредит с лихва, а като депозит с мизерни условия. Първо щеше да ги връщат края на ноември м.г., после тази година, сега - май 2016, а кога - само господ знае.
              3. държавата е във фалит. И банковата система. Ситуацията от 2012 г. насам се крепи на счетоводни фокуси и заеми, но вече и това привършва.
              4. положението временно се спасява с печатане на пари (вижте постовете ми от м.г. за над 6 млрд. лв., които реши да печата БНБ). Но такъв печат води към хиперинфлация.

И последно:

Кой ще вложи в българския заем, след като премиер, шефове на парламента, финансов министър публично твърдят, че сме във фалит (едно е да го казва журналистче като мен, друго - правителството). Следователно заемът не е нормална дългова операция, а далавера за претакане на пари от нашите хора, която ще завърши с изпразване на валутния резерв (Борда). Понеже книжата по заемите ни от три години насам заради "системен риск за банковата система" се използват от банките за разплащанията им с бюджета, за провизиите и капиталовите резерви в БНБ срещу срещу свежа валута от активите на Борда.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mito Karamitov Разгледай мнение
                А влиянието частен дълг - заем -> борда ?
                Въпроса ми идва оттук.
                http://www.webcafe.bg/id_1894854083_Dvulikiyat_nov_dalg
                Частния дъл е отделен въпрос, но щом в началото на 2009 и през 2012 г. бордът не гръмна, а фалитът на КТБ дори не качи лихвите, мисля, че засега няма опасност. Но както казах, всичко зависи от БВП и от това дали правителството ще прави глупости. Казвал съм, че на чиновниците трябва като на програмисти и системни администратори да им се заковат ръцете за бюрата и с керпеден да се вадят гвоздеите само ако има нещо за вършене, много важно, а после пак да се заковат - да не пипат! Обаче, почне ли се пак с простотиите от преди някоя година, всеки ден да бълват нови идеи за бизнеса и икономиката, пишете бордът бегал следващата криза. Понеже имаме много голяма администрация, тя е голям ентусиаст все да прави нещо. Като не ги съкращават, поне да им забранят да бъзикат. Аман от майстори на икономиката и бизнеса които не са написали една фактура в живота си!

ПС: И има един огромен проблем с който си говорих преди месец с един производител на електроника - наш който от 19 г. бачка... Значи по разните му евродирективи, всеки продукт, ама всеки след като вече сме в ЕС трябва да минава някакви простотии по качество, отделно например на моя приятел, искат от него да си наеме някакви които да го учат него... дето 19 г. е оцелял на пазара, как да си бил оптимизирал производството! Това са някакви законови изисквания.. Аз вече съм далеч от производства, но представете си произвеждате 50 продукта, а в тях има още 100 ваши части... И всички това 150 едно по едно се сертифицира... Ами ако имате 2000 части.. Ами ако решите да произведете автомобил с всички тези над 15 - 20 000 детайла в него? Това са милиони само за документи, месеци чакане за проверка на един болт или ел. ключ, дали отговарял.. ... Това струва майка си и баща си, та ако от кабинетът вместо да мислят глупости измислят как да опростят, съкратят като време процедурата и как да не се дава цяла торба с пари - това ще е добре и ще е голям плюс..
                Last edited by Jay Gould; 23.02.2015, 15:24.
                http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
                  Не съм ги скрил... не съм ги писал тук % тите, защото ги бях смятал преди 2 г. някъде и сега не ми се рови да търся къде точно съм ги писал в блога. Те обаче зависят както от състоянието на Съюза и лихвите там, така и от БВП. Без растеж дори с този дълг ще ни се стъжни в един момент яко и има риск за борда, но ако има растеж, опасност няма. Покачването на БВП ще покрие част от % задължения
                  А влиянието частен дълг - заем -> борда ?
                  Въпроса ми идва оттук.
                  http://www.webcafe.bg/id_1894854083_Dvulikiyat_nov_dalg

Коментар

Мерси, доста смислено и логично звучи въпреки че си скрил точните числа
                    Не съм ги скрил... не съм ги писал тук % тите, защото ги бях смятал преди 2 г. някъде и сега не ми се рови да търся къде точно съм ги писал в блога. Те обаче зависят както от състоянието на Съюза и лихвите там, така и от БВП. Без растеж дори с този дълг ще ни се стъжни в един момент яко и има риск за борда, но ако има растеж, опасност няма. Покачването на БВП ще покрие част от % задължения
                    http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

По принцип би трябвало да му увеличи сигурността, защото е във валута. Тук по един или друг начин ще се изсипят няколко мрлд. евра.

За заема май бях пуснал, но пак - ако мине при максималните 3 % лихва по облигациите (примерно казвам, може да мине и при по-ниска в днешни времена) € 8 000 000 00 х 3 % лихва = € 240 000 000 лихви по облигациите на година x 30 години = € 7 200 000 000 общо лихви + € 8 000 000 000 главница при изтичане падежа на облигациите (тя се плаща накуп, накрая, освен ако държавата не изкупи по-рано собствения си дълг) = € 15 200 000 000 общо за 30 те години.

Това поне в следващите няколко г. няма да събори държавата, а старите заеми които сега ще се платят с част от новия май са и при доста по-висока лихва... Не съм се ровил чак в подробности, защото не ме касае освен, че се интересувам от някои облигации, но нещата не бяха зле още Чобанов като искаше € 1 млрд., а сега също макар да са € 8 млрд. доста стряскаща цифра... Увеличава се нивото на дълга над един процент който бях казал, че е опасен за борда, но........., ако БВП се увеличи в следващите няколко (ама само няколко години) с един нормален за развиващ се икономика темп, опасност няма. Но ако се тътрим като червеи така и се разчита не дребния, средния и едрия бизнес да издърпат държавата, а разните му държавни агенции да броят пак яйца по магазините и да не разрешават както е сега строежа на фабрики понеже чакат като кукувици някой да им снесе, бордът може и да каталяса при следващата голяма криза, ако още не сме влезли в еврозоната. А ние май няма да сме влезли в Еврозоната, защото тук има голяма съпротива против приемането... Понеже банките ни губят един много яки парички които им идват лесни и на готово, ако приемем еврото.
                      Мерси, доста смислено и логично звучи въпреки че си скрил точните числа

Коментар

Жей, имаш ли идея как повишаването на дълга ще рефлектира на борда има ли някакви граници/тавани?
                        По принцип би трябвало да му увеличи сигурността, защото е във валута. Тук по един или друг начин ще се изсипят няколко мрлд. евра.

За заема май бях пуснал, но пак - ако мине при максималните 3 % лихва по облигациите (примерно казвам, може да мине и при по-ниска в днешни времена) € 8 000 000 00 х 3 % лихва = € 240 000 000 лихви по облигациите на година x 30 години = € 7 200 000 000 общо лихви + € 8 000 000 000 главница при изтичане падежа на облигациите (тя се плаща накуп, накрая, освен ако държавата не изкупи по-рано собствения си дълг) = € 15 200 000 000 общо за 30 те години.

Това поне в следващите няколко г. няма да събори държавата, а старите заеми които сега ще се платят с част от новия май са и при доста по-висока лихва... Не съм се ровил чак в подробности, защото не ме касае освен, че се интересувам от някои облигации, но нещата не бяха зле още Чобанов като искаше € 1 млрд., а сега също макар да са € 8 млрд. доста стряскаща цифра... Увеличава се нивото на дълга над един процент който бях казал, че е опасен за борда, но........., ако БВП се увеличи в следващите няколко (ама само няколко години) с един нормален за развиващ се икономика темп, опасност няма. Но ако се тътрим като червеи така и се разчита не дребния, средния и едрия бизнес да издърпат държавата, а разните му държавни агенции да броят пак яйца по магазините и да не разрешават както е сега строежа на фабрики понеже чакат като кукувици някой да им снесе, бордът може и да каталяса при следващата голяма криза, ако още не сме влезли в еврозоната. А ние май няма да сме влезли в Еврозоната, защото тук има голяма съпротива против приемането... Понеже банките ни губят един много яки парички които им идват лесни и на готово, ако приемем еврото. Сега например, ако бяхме вече в зоната дългът щеше да мине при още по-ниска лихва, ама прост народ, слаба държава. Като не
                        щем евро, ще си платим премия и за риска, колкото и да е малка, на тази сума ще е пак сериозни пари, но това е положението.
                        Last edited by Jay Gould; 23.02.2015, 14:51.

Коментар

Горе-долу дългът би минал при тия проценти.. Ако ще се дърпа нещо, сега е момента

Жей, имаш ли идея как повишаването на дълга ще рефлектира на борда
                          има ли някакви граници/тавани?

Коментар

• Горе-долу дългът би минал при тия проценти.. Ако ще се дърпа нещо, сега е момента

Коментар

"Не е редно да оказваме натиск върху банката да ги връща. Забранил съм на ПИБ да връщат пари на правителството. Те искат да ги върнат, но аз не искам", каза още Горанов.
                              И с гърците така - те искат да си върнат дълговете, ама пусто ЕЦБ им е забранило да връщат и цент

Коментар

"Не е редно да оказваме натиск върху банката да ги връща. Забранил съм на ПИБ да връщат пари на правителството. Те искат да ги върнат, но аз не искам", каза още Горанов.
                                Истина е))))

http://dnes.dir.bg/news/dalg-rabotod...-18544593?nt=4

Отсега дедо ви Мито да ви каже каква е играта - после правителството като иска ПИБ няма да има каво да върне
                                Ясен ли съм!!!!

Коментар

Working...
                                X