IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 19.03.2014 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Агония или последен шанс…
    December 10th, 2013 No Comments

    Teror© Милен Радев

    Че ГЕРБ изпусна подходящият момент за да понесе и да изнесе до успешен край щафетата на антиправителствения протест в България ми се струва вече очевидно.

    Мога донякъде да си обясня част от причините и мотивите за колебливото отношение на най-голямата и парламентарно единствена опозиционна сила. За това, което мнозина оценяват като неоснователна пасивност пред лицето на все по-наглата безнаказаност на разположилите се във властта.

    Известно е, че като ценèн член на консервативната ЕНП, ГЕРБ не можеше да си позволи “непарламентарни”, противоречащи на принципите на “цивилизованото” европейско политическо боричкане, средства на уличния натиск.

    Допълнителна роля изигра според мен – и тук нямам основание да не вярвам на информацията, която ме достига от много и достоверни очевидци и участници в летните и есенни протести – допълнителна роля играе и преднамереното и противоречащо на здравия разум поведение на най-шумната и “креативна” част от протеста не само спрямо водещи политици от ГЕРБ, но и спрямо обикновени участници, “разобличавани” като симпатизанти на ГЕРБ, т.е. като

    протестиращи, втора класа…

    Враждебността към тях – на която ставах и лично свидетел в дебатите във Фейсбук – несправедливите внушения и подозрения, когато имаше нужда от единство и общи действия срещу узурпаторската власт, бяха и са тъй настървени, че за излизане на съвместни антиправителствени прояви, явно не можеше да става и дума.

    Точно обратен пример ни дават актуалните дела в Украйна.

    Те засрамват не само с огромното море от стотици хиляди устояващи на сибирските температури предано, активно, беззаветно отдадени на една идея граждани.

    Не, събитията в Киев, в Лвов, Одеса показват и нагледно колко погрешен и дори вреден се оказва досегашният

    наш български калпазанлък.

    Само загърбването на разделящите по-второстепенни въпроси и концентрирането върху приоритетите, върху обединяващата главна, просто жизнено важна цел, можеше да катурне табуретката под краката на вече клатушкащият се с примка на шията кабинет Орешарски.

    Това не стана, инерцията е загубена, групичките непреклонни протестанти, устояващи и до сега на студ и мраз, заплашват да се превърнат в тъжен епитаф на поредния опит за ново българско начало…

    Питам се какъв е последният коз, с който ГЕРБ би могъл заедно с всички, проникнали се от нуждата за истинска декомунизация – т.е. де-бесепеизация – на България, да обърне играта, да спечели тази струваща ни се вече отписана битка…

    Колкото и да е странно, мисля че тъкмо съпоставянето с украинския опит може да помогне. Обединяващият елемент, изваждащ от сегашното вцепенение, привличащ вниманието и на разочарованите вътре в страната, но и на гледащите ни с недоумение отвън, може да бъде един:

    конфронтацията с Русия,

    изобличаването на руската подмолна игра от последните месеци, опълчването срещу все по-неприкритата руска намеса в нашата съдба.

    ГЕРБ е призван и трябва сега да изиграе антируската карта. Антируска, естествено в смисъла на анти-путинска, анти-кремълска и анти-имперска, мисля, че това се разбира от само себе си.

    Последната възможност настъпва сега да се изнесе на бял свят всичко, което е известно за заверата, довела до манипулираните повишения на сметките на тока, до дирижираните от ловка ръка февруарски протести, до съгласуваните партийно (БСПартийно), медийно и прокурорски предизборни фантасмагории с уж подправени бюлетини и пр. и пр.

    Настъпил е моментът, когато на вълната на украинската съпротива срещу повличането им обратно в руската имперска кочина, трябва да се изнесе публично, гласовито и пред цял свят казусът на България.

    Страната, набедена доскоро в ролята на руски Троянски кон, е обречена да се превърне в първият член на Европейското семейство, който чрез дестабилизация, чрез сриване на политическата му система, чрез етническо противопоставяне, чрез деморализация на образованата, млада, дееспособна част от населението и прогонването й в странство, да бъде отскубнат от Съюза и така да породи прецедент за неговото разпадане и маргинализиране.

    Такава трябва да е основната агенда на ГЕРБ сега:

    Руската подривна стратегия от последната година срещу България.

    Руското влияние за събарянето на успешния в международен, финансов и макроикономически план предишен кабинет.

    Руският натиск за обръщане вектора на цивилизационния избор на България, за осуетяване нейното трайно връщане в европейското семейство, което при правителството на ГЕРБ не стоеше под съмнение.

    Това са тезите, които сега трябва да се развиват, да се обосновават с конкретни факти, с примери и илюстрации, с каквито партията сигурно разполага – както пред българската общественост, така и пред европейските фактори, пред приятелите и неприятелите на България в Европа.

    Само така каузата на България ще се впише в по-широкия общ дневен ред на съпротивата на Източна Европа срещу все по-задушаващата руска хватка, срещу опитите за възстановяване на Евро-Азитаската империя с още по-страшен от преди акцент върху азиатщината.

    Пък да видим тогава ще се намери ли някой от антикомунистическия и проевропейския лагер в България, на когото такава активност и такъв ангажимент на ГЕРБ да му се зловиди, който пред този последен напън за национално обединение на всичко, намиращо се цивилизационно отвъд БСП и производните й креатури, пак започне да мрънка, да цепи косъма и да го усуква по старому, да се лигави с някакви „тикви“, „бърдокви“, „боковци“ и пр. словоблудия…

    Стига бе, хора, сепнете се, майка му стара!

    Страната, която оставиха на ръцете ни прадедите се затрива!

    Не е шега.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
      Марков говори си щом ти помага.
      Тук сте неколко червени миндила, дето за някоя и друга рубла ще продадете
      И майките и бсщите, и децата дори.

      Съберете се, натоварете се на влака на Дружбата и се махайте!
      Тука сте и няколко сини айдука с големи претенции.Ще си останете с краденето от предния път защото повече негодници тъпанари и некадърници никой няма да избере.За няколко евро или долари сте готови на всичко.След вас България изглежда като след ядрена война или нашествие на марокански скакалци.

      Коментар


      • Самоиронията е присъща на
        и се улавя само от ...
        хора без комплекси!

        Добро утро!
        Добре, че не ни се е налагало с протести да влизаме в ЕС!
        Yeah

        Коментар


        • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
          Що не доидеш да ми го кажеш това в очите , ади нали си отворко.

          Оп ти маи беше дезертирал от БГ отдавна и докато миеш тоалетни в странство се правиш на умник .....чак си жалък.
          Ма ти вярваш ли му на тоя смешко.Бил в чужбина.Там се бачка не се стои пред компютъра.

          Коментар


          • Борисов тайно в израел
            Бойко в завера с Касим Дал
            Бареков: Ще ходи и в Турция, може би да договори нова вълна бежанци

            Според Николай Бареков изловеният на летището да се изнизва тихомълком от страната Бойко Борисов е лишил колегите си в НС от мъдрата си мисъл за бюджета, който вчера обсъждаха.
            МОНИТОР
            10.12.2013
            Експремиерът Бойко Борисов и основателят на „Свобода и достойнство” Касим Дал кроят таен план за сваляне на кабинета. Бомбата хвърли лидерът на „България без цензура” Николай Бареков, който разпространи нова порция снимки на бившия министър-председател. Този път Борисов, който претърпя операция на едното си коляно, влиза с патерици във ВИП-а на летище София. Според Бареков той възнамерявал да направи международна обиколка, включваща посещение в Израел и нелегална среща в Турция. Тайният сценарий за връщане на Борисов на власт предвиждал подсигуряването на нова бежанска вълна, с която да бъде дестабилизирана държавата.

            След като легна да се оперира, без да е необходимо това да се случи спешно, г-н Борисов се покри трайно от политическия живот, за да не му се налага да отговаря на неудобни въпроси за тъмното си минало, констатира в блога си Бареков. По думите му, въпреки че вчера е бил най-важният ден в НС заради гласуването на бюджета за 2014 г., късно в неделя

            Борисов се изнизал тихомълком от страната

            След като лъснаха снимките, направени от активист на „България без цензура”, и Бареков обяви, че експремиерът е отпътувал инкогнито за Израел, а след това му предстои и посещение на Турция, от пресцентъра на ГЕРБ разтръбиха, че лидерът на партията е заминал за Тел Авив по покана на премиера Бенямин Нетаняху.

            Бареков постави въпроса с кого е имал намерение да се срещне в южната ни съседка лидерът на ГЕРБ и предположи, че след изнесената скандална информация за воаяжите му, той вероятно щял да отмени пътуването си дотам. Той се възмути от

            потайността на бившия премиер

            и гузното мълчание за визитите му. Едва след сигнала на Бареков от пресцентъра на ГЕРБ разпространиха съобщение, че лидерът им и експремиер наистина е в Тел Авив. Според тях визитата е по лична покана на израелския премиер Бенямин Нетаняху, с когото Борисов се е срещнал вчера в компанията на ръководителя на Съвета за национална сигурност на Израел Йосиф Коен, ръководителя на българската делегация на ГЕРБ/ЕНП в Европейския парламент Андрей Ковачев и бившата шефка на кабинета си Румяна Бъчварова. „По време на срещата Борисов и Нетаняху обсъдиха и ситуацията в България, Европа и региона на Близкия изток, гласи още съобщението. От ГЕРБ отрекоха Борисов да има планирано посещение в Турция.

            Малко по-късно в профила си във „Фейсбук“ Борисов сам се похвали, че се срещнал със своя „добър приятел Биби Нетаняху”. „Трябваше да пътувам с патериците, но нямаше как да отложа срещата, която беше уговорена преди месец”, пише още Борисов, като се хвали, че Биби му влязъл в положението, тъй като той самият 3 месеца е бил с патерици заради скъсан ахилес при игра на футбол.

            Коментар


            • Прочетете го. Няма да ви заболи. Дори не твърдя че е истина. Само повод за размисъл.
              Нашата Шоколадова революция

              Поглед.инфо/ В последните месеци на 1996 г. в България взе да става напечено. Първо заподскача доларът....
              .........
              /Протестиращи се опитват да превземат сградата на Народното събрание в София на 10 януари 1997 г.; кадър от телевизионни новини, БНТ/

              За около половин година, до февруари 1997 г., американската валута стигна нечувани висини от 3000 лева, ......
              В първите дни на януари 1997 г. на ул. „Раковски” в София, приблизително около театър „199”, нахъсена телевизионерка запита една около 65-годишна достолепна дама накъде се е забързала, а жената отговори превъзбудено, че е тръгнала да протестира пред Народното събрание. Като причина за протеста си дамата изтъкна цената на шоколада, който вече бил над 3000 лева за блокче от 100 грама и въпреки, че била със значителни реститутски придобивки, както самата тя заяви, вече й било трудно да купува редовно шоколад за себе си и за внуците си.

              Този телевизионен репортаж ми се стори съвсем показателен и понеже досега събитията от началото на 1997 г. си нямаха име, тук и по-долу ще ги наричаме „Шоколадовата революция”,
              това название ми се струва много точно.

              Кой знае защо никъде няма да срещнете събитията в България от 1997 г. ....
              ........

              Някои взаимосвързаности все пак се изявяват по-отчетливо, даже се и натрапват, което едва ли може да е случайно. На първо място ще трябва да посочим изключителното съвпадение на сценария, по който протече Шоколадовата революция, и сценариите на другите цветни революции. Такъв мащабен замисъл, такова безупречно съчетаване на отделните елементи, такива финансови средства, не на последно място, можеха да са налични само при единен ръководен център, при това от много висока класа. Безупречната организация, идейната избистреност и отличната финансова осигуреност показват безусловно, че тоя център не може да е бил български, у нас нямаше кой да се заеме с това дори на подобно равнище.


              Българската Шоколадова революция се разви по указанията на Джийн Шарп, при това без особено да се налага творчески да се обогатява вече създадения модел. Дори беше използвана класическата сценка, употребявана във всички цветни революции, девойка дарява карамфил на войник (полицай) – пряка заемка от приписваното на Селеста Сейруш втъкване на карамфил в дулото на войнишка пушка на 25 април 1974 г. по време на португалската Революция на карамфилите.
              ......
              За да бъдат ефективни, при съвременните масови протести трябва да се изолира прилагането на сила от органите на реда, в противен начин протестите няма как да са успешни. Ето защо се наложи масовите портести при цветните революции, които по правило са напълно противоречащи на закона, да се съчетаят с изискването за неупотреба на сила от страна на властите. Тази роля бе поверена на нарочни организации за „правата на човека”, които се създаваха предвидливо с десетки. Важна роля бе поверена и на средствата за масово осведомяване. Така Шоколадовата революция в България през 1997 г. нямаше никакъв начин да успее без да бъдат привлечени държавната телевизия и държавното радио, както и някои частни радиостанции като „Дарик”. Сигурно скоро ще стане ясно точно как и срещу какво работещите в държавните средства за осведомяване заеха ясно страната на напълно незаконни действия.

              Понеже и на запад масовите безредици се потушават със сила, при това напълно безкомпромисно и съвсем законно, и понеже „сила” в обществените условия е понятие, неподлежащо на точно измерване, нарочно за нуждите на цветните революции в Европейския изток бе сътворено понятието „несъразмерно използване на сила”. Така се получи, че на запад всички масови протести се потушават, разбира се, със сила, а в страните от Източна Европа незаконните масови прояви срещу неудобните законни правителства се потушават с несъразмерна сила. Иди че мери, важното е законните правителства на изток да не смеят да употребяват сила срещу незаконите протестни действия . . .

              Най-сериозният проблем за организаторите на българската Шоколадова революция бе абсолютно законната власт на правителството на Жан Виденов, която при това постигна за година и половина безупречна стопанска стабилизация, а доларът, чията буйна игра бе особено показателна за цялото време след 1990 г., остана в рамките на 63-65 лв. Стопанското оживление бе абсолютен факт. Освен това, за разлика от другите правителства на прехода, правителството на Жан Виденов не предизвиква особени подозрения в нечисти стопански практики или за връзки с вече съществуващата организиарна престъпност.
              ........

              Днес различните оценки за цената на операцията по валутната дестабилизация на България през втората половина на 1996 г. и в началото на 1997 г. се движат от 6 милиона до 133 милиона долара. Като имаме предвид размерите на българското стопанство през 1996 г., ще трябва да се предположи вероятно сума някъде около стоте милиона.
              ......

              Освен парите за валутната дестабилизация, в общата сметка, платена от организаторите на Шоколадовата революция, ще трябва да добавим и парите за самия протест. По това време живеех на ъгъла на улиците „Аксаков” и „Цар Иван Шишман” и точно на 10 януари всички в кооперацията бяхме накацали по прозорците, гледащи към улица „Аксаков”. На ъгъла през улицата, точно насреща, пред входа на ъгловия магазин за модни дрехи, от верига, която днес май вече не съществува, днес там е книжарница, някакви хора раздаваха пари на младежите, почти деца, в продължение на целия среднощен протест. Понякога опашката се извиваше до под нашите прозорци. Получили парите си, младежите, нахъсени, изриваха с подръчни средства плочниците и бордюрите по улицата, като ги носеха в посока на площад „Народно събрание”. Получаваните суми едва ли са били големи, но раздаването продължи до късно през нощта, със сигурност, никой не спа тая нощ.
              .......
              * * *

              Чуждестранната, несъмнено задокеанска, организация на българската Шоколадова революция става съвсем ясна когато се разгледат внимателно последвалите събития – след февруари 1997 г. България съвсем уверено и неотклонно пое към пълноправно членство в НАТО и в Европейския съюз, което трябва да е било целта на организаторите на погромите в България от втората половина на 1996 г. и в самото начало на следващата, 1997 г., които тук нарекохме „Шоколадова революция”.

              Като че не може да има съмнение, че точно краят на правителството на Жан Виденов дели на две времето след 1989 г., българският преход завърши през януари 1997 г.
              Поради това, че е доста дълго, го съкратих. При това изрязах доста съществени части. За съжаление.
              Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от 4ubaka Разгледай мнение
                В.ЛЕВСКИ: "Който ни oсвободи--ТОЙ ще ни пороби" РУСИЯ Е ПОИСКАЛА 32ТОНА ЗЛАТО ОТ НАС ЗА ДА НИ ОСВОБОДЯТ ОТ ТУРЦИТЕ
                А.... А пък дъртия козел разправяше, че златото не е пари.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                  Що не доидеш да ми го кажеш това в очите , ади нали си отворко.

                  Оп ти маи беше дезертирал от БГ отдавна и докато миеш тоалетни в странство се правиш на умник .....чак си жалък.
                  Дезертират войници по време на война.
                  То верно че докарахте България до следвоенно положение без война.
                  Рубладжии гадни.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Big6ha
                    4i4o, Markov, Gigov какво Ви става бе, само за свирки, животни и глупости говорите бе.
                    КАКВО СТАВА В ТОЗИ ПРЕКРАСЕН ФОРУМ БЕ./??
                    Ако знаех че сте такива простаци нямаше да се хабя да се регистрирам тук за да пиша експертни мнения.
                    Експертни мнения ХАХАХАХАХАХАХАХАХХАХАХХАХХАХАХХАХХАХАХХАХАХХАХАХАХ ХАХАХАХАХХАХАХАХХАХАХАХАХА

                    Как да напиша че много се смях?

                    Бигшато ЕКСПЕРТА! Хахахахахааааа !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
                    Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от 4ubaka Разгледай мнение
                      Шапкар Партенков, това че си плащаш тука абонамент
                      за да дрискаш по форума без да те банват....
                      не те прави и модератор...
                      гадна, червена, нагла, сган,
                      оди със селтака да си правите жиУтинска оргия
                      ...баси пропадналите уроди
                      Не ме банват, защото съм културен.
                      По-точно, защото имам някаква мярка, въпреки че се движа по ръба и ме предупреждават понякога. Но никой не е съвършен. Дори и аз.

                      Ама що толкова се афектира, когато те попитах колко струва жалкия ти животец? Щото няма и половин кило злато ли? Че к'во правиш тогава в инвеститорски форум, като не струваш и кило злато??
                      Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Факушкa Разгледай мнение
                        Марков говори си щом ти помага.
                        Тук сте неколко червени миндила, дето за някоя и друга рубла ще продадете
                        И майките и бсщите, и децата дори.

                        Съберете се, натоварете се на влака на Дружбата и се махайте!
                        Що не доидеш да ми го кажеш това в очите , ади нали си отворко.

                        Оп ти маи беше дезертирал от БГ отдавна и докато миеш тоалетни в странство се правиш на умник .....чак си жалък.
                        Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                        Коментар


                        • Марков говори си щом ти помага.
                          Тук сте неколко червени миндила, дето за някоя и друга рубла ще продадете
                          И майките и бсщите, и децата дори.

                          Съберете се, натоварете се на влака на Дружбата и се махайте!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Big6ha Разгледай мнение
                            Така е Марко. По-често се усмихвай. Всички ще омрем.
                            По тоя въпрос няма как да не се съглася с теб
                            Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от markov
                              Е това вече ме разсмя яко ......
                              Така е Марко. По-често се усмихвай. Всички ще омрем.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от 4ubaka Разгледай мнение
                                В.ЛЕВСКИ: "Който ни oсвободи--ТОЙ ще ни пороби" РУСИЯ Е ПОИСКАЛА 32ТОНА ЗЛАТО ОТ НАС ЗА ДА НИ ОСВОБОДЯТ ОТ ТУРЦИТЕ За това колко Русия е “безкористна” освободителка говори дълбоко премълчавания факт, че българският народ е принуден да заплати “Освобождението” си. В брой № 2 на Държавен вестник от 10. 01. 1884 г. е публикуван следният Указ № 1144. “ Ний Александър І С Божията милост и народна воля княз на българите Провъзгласяваме: Народното събрание прие, Ний утвърдяваме следующата КОНВЕНЦИЯ за изплащане от България на Русия разноските по окупацията на Княжеството от Руските Импер. Войски, съгласно с определението на Берлинский договор”. В пълния тескт се описват размера и сроковете за заплащането, където “безкористната” помощ е определена на 10680250 книжни рубли и 43 копейки, което по онова време се равнява на 32,5 тона злато. Както добре се вижда заплаща се окупацията а не освобождението, както впрочем си пише и в Манифеста на Николай І от 1877 г. за обявяване войната срещу Османската империя, който документ и до сега официозната ни историческа наука не смее да покаже защото от него става ясно, че на България се отрежда ролята на “Задунайская губерния”.
                                От: Xpucmo Petkov
                                Чудак ти нема, нема и земеш обърнеш самосвала!!!!!!!!!
                                32т злато, нали така!
                                Тавекс продава 1 кило по 60 000лв, демек
                                1 тон струва 60 000 000 лв, демек
                                32 тона струват 1 860 000 000 лв

                                Я сметни откакто сме влезнали в МАТО, няма грешка МАТО, което значи луд на латински.... Колко ни излиза членството, то не са мироопазващи мисии, то не са превъоражаване, то не са МАТО-вски солидарности, пуснахме тука бази за без пари... Дотук за нема нищо си платил неколкократно повече кинти!

                                То бива изтрещел народ, ама това твойто не се трае!

                                Коментар

                                Working...
                                X