IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 19.03.2014 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Идваме си

    Николай Николов
    Борислав Гиздавков
    http://banitza.net

    Ние сме двама сред множество българи, които трескаво търсят билети за вкъщи тази зима. Очакват ни нашите родители, роднини, приятели. Усещането е фантастично, а настроението – приповдигнато!

    Освен това, ние ще сме двама от хилядите, които ще се приберат в България, за да подкрепят протестите със своето присъствие по площадите в София. Прибираме се за да поискаме заедно с тях “ОСТАВКА” на това правителство. Ние сме съпричастни с духа, философията и желанието на будните българи за нов морал в политиката на личностно и институционално ниво. Наясно сме, че не съществува вълшебна пръчица, която с един замах да изтрие клиентелизма, корупцията, тайните центрове на властта. От едната страна е стремежа за възраждане на непреходните ценности на демокрацията – от другата – зловещите “опорни точки.”

    За хората от моето поколение – тези родени на границата между две епохи в модерната българска история – присъединяването към ЕС предостави възможността за коренна промяна на нашия живот. След 1-ви януари 2007 г., моята идентичност се измени и от млад българин, чието бъдеще беше затънало до гуша в „прехода“, аз придобих статута на европеец, пред когото много врати са отворени.

    За всеки българин, чувството да си „европеец“ е наистина ново усещане и нов източник на чувство за самоличност. Въпреки че България винаги е била част от Европа като географско понятие, нашата култура и навици винаги са били различни и дори чужди на западноевропейските ценности и традиции. Поради тази причина, самовъзприемането на България като истински европейска страна е все още в процес на изграждане. В самото си начало, този процес даде известна доза оптимизъм на българите като им предложи ново начало в обединена Европа.

    Въпреки това, след края на всички празненства стана ясно, че прогресът и истинската интеграция с Европа няма да дойдат лесно. Огромната пропаст между началните големи очаквания и горчивите реалности в България докара много мои сънародници до отчаяние и ни даде да разберем, че бъдещето може би няма да е толкова розово. Трудните въпроси и избори, пред които много българи бяха (и все още са) изправени, изискваха от нас промяна на манталитета и цялостно личностно осъзнаване.

    Аз избрах да търся отговора на тези дилеми като студент във Великобритания. Решението да напусна България – страната, която считах за преобразена след присъединяването към ЕС – не беше лесно. Любовта към България и чувството за принадлежност към българската нация винаги са били много силни в мен. Това, което ме подтикна да напусна страната си, беше убеждението, че благодарение на десетилетия на пагубно управление и институционализацията на корупцията в политическата система, България не бе най-доброто място за получаване на образование.

    Носейки в себе си вярата, че ЕС ще промени България чрез създаването на нов модел за правене на политика, аз напуснах през 2008 г. с твърдото убеждение да взема най-доброто от „стара Европа“ и да се върна да живея и работя в една нова, европейска България.

    Гледайки назад днес, чувствам, че британското образование е само една от причините, които ме накараха да взема решението да замина преди пет години. Вероятно това, което наистина ми даде тласък тогава, може да се опише точно от метафората за „огледалния образ“.

    След падането на комунизма в България и последвалите икономически и социални трудности и кризи, целта на нашата нация да се присъедини към Европа беше предадена и смачкана от политиците ни. Въпреки скромния прогрес към установяване на демократичните идеали и начин на управление, корупцията беше и остава необезпокояван владетел на българската политическа сцена.

    Това, както и политическата закрила на криминални „бизнес“ елити, възпрепятстваха успешния преход на България към демократичния модел на управление, за който се борим от 1989 г. Дори днес, в края на 2013 г., България се нарежда на незавидното 77-о място от 175 изследвани страни в тазгодишния индекс за корупция на международната неправителствена организация „Трансперанси интернешънъл“. Само финансово закъсалата Гърция се нарежда зад България и получава приза за най-корумпирана страна в Европейския съюз.

    В това отношение, както и в много други, България е била и остава пълна противоположност на това, което e Европа. Точно поради това, ние като нация винаги сме гледали на ЕС като „огледалния образ“ на онова, в което искаме България да се превърне в бъдеще.

    В моето скромно разбиране, Великобритания е моделът за установяването на върховенството на закона и демократичните ценности, които моята родина трябва да следва. Живеейки във Великобритания, аз трябваше да вникна и разбера културните различия, които все още съществуват межди „стара Европа“ и България. По този начин, моето пребиваване във Великобритания се превърна в своеобразна подготовка за моето бъдеще в България и начин за намиране на онази липсваща частица между себе си и европейските идеали.

    През престоя си тук, аз разбрах, че гледайки Европа, всички българи трябва да разберем, че за да видим себе си в огледалото, трябва да си осигурим източник на светлина. Ако не искаме образът ни в огледалото да е изкривен или забулен в мрачни сенки, този източник на светлина трябва да е културно и политическо просвещение.

    Обратно на своите начални очаквания, че ЕС незабавно ще промени България приемайки я като член на своето семейство и давайки й път към прогреса, се оказа, че България трябва първо да погледне себе си и да започне вътрешна метаморфоза. Докато тя не е завършена, гледането в огледалото ще бъде безполезно и от суета.

    Коментар


    • Управлявайте мъдро и уверено парламентарната група на опозицията.

      Този съвет отправи към Цецка Цачева зам.-шефката на парламента Мая Манолова. Това стана в началото на заседанието на Народното събрание в петък.

      Манолова изчете съобщение за подадено от Бойко Борисов заявление до ръководството на парламента.

      В него той съобщава, че групата на ГЕРБ е избрала за зам.-председател Цецка Цачева.

      За новия пост на бившата шефка на Народното събрание съобщи в четвъртък лидерът на ГЕРБ. Той обяви, че Цачева ще го замества в парламента докато той се възстановява здравословно.

      "Аз оставам председател, докато реша. Но тя ще бъде човекът, който ще движи ежедневните въпроси. Тя е като класна ръководителка и може да въвежда ред.",
      каза в четвъртък Борисов.

      С решението си да сложи Цачева начело на ГЕРБ в парламента, Борисов удари шамар

      на доскорошната си дясна ръка Цветан Цветанов. Лидерът на ГЕРБ обясни, че Цветанов няма да се занимава с ръководството на депутатите, тъй като е зает да ходи в чужбина и в прокуратурата.

      СЕГА ДА НЕ СТАНАТ ПРИЯТЕЛКИ

      Коментар


      • kat123
        Валерия Велева: Пак не успяхме да реагираме адекватно на неосманистките претенции на Ердоган

        Пак не успяхме да реагираме адекватно на неосманистките претенции на Ердоган за Тракия от Разград през Солун до Сараево. Външно министерство първо, закъсня с 24 часа с позиция и второ, тя е далеч по-мека от тази на Гърция. А пък президентът Плевнелив изобщо проспа скандала. И продължава да спи с мълчанието си.

        http://hashtag-bg.com/2013/12/12/%D0...0%D0%B3%D0%B8/
        Първоначално изпратено от Jimmy Разгледай мнение
        Журналистическата про***тутка мадам В тръгнала да поучава - ХА-ХА-ХА!
        Май забравяш ,че Мадам В беше метреса на Патрона .И като такава има поглед на тая тема и за туй се е включила
        Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

        Коментар


        • Владимир Каролев
          Минималната работна заплата в Гърция и Испания е по-висока от тази в Южна Корея и двойно по-висока от тази в Полша. Тъй като ще им е под достойнството на някои от младежите в Гърция и Испания да изкарват под 1200 лева на месец, техните правителства са решили, че е по-благоприлично те да стоят безработни и да спят по цял ден, а вечер да се наливат с бира, на гърба на данъкоплатците. И надали някой се изненадва, че младежката безработица в Испания е 55%, а в Гърция - 65%. Ама щом немците са достатъчно тъпи да плащат на испанските и гръцки младежи да бъдат безработни, тъй като би било срамно да работят на заплати двойно по-високи от средната в България, то не е луд тоя, дето яде баницата, а тоя, дето я дава (въпреки че немците си спасяват собствените банки по този начин, но това друга тема). Гърция и Испания са чудесен пример, че МРЗ не е нищо друго освен забрана на едни хора да работят, както и един от най-вредните и дискриминационни инструменти, измисляни някога от политиците.

          ЗАСЛУЖАВА РАЗМИСЪЛ

          Коментар


          • http://pressadaily.bg/publication/30...D0%B0%E2%80%9C

            Коментар


            • Първоначално изпратено от kat123 Разгледай мнение
              Валерия Велева: Пак не успяхме да реагираме адекватно на неосманистките претенции на Ердоган

              Пак не успяхме да реагираме адекватно на неосманистките претенции на Ердоган за Тракия от Разград през Солун до Сараево. Външно министерство първо, закъсня с 24 часа с позиция и второ, тя е далеч по-мека от тази на Гърция. А пък президентът Плевнелив изобщо проспа скандала. И продължава да спи с мълчанието си.

              http://hashtag-bg.com/2013/12/12/%D0...0%D0%B3%D0%B8/
              Журналистическата про***тутка мадам В тръгнала да поучава - ХА-ХА-ХА!
              Don't work hard, work smart!

              Коментар


              • Обществото иска лустрация

                По време на предаването бяха огласени данни от експресното допитване по темата на "Алфа Рисърч" за "Референдум". Над 73% от обществото смята, че заемането на висши държавни длъжности от бивши сътрудници на Държавна сигурност трябва да се забрани със закон (лустрация, бел. ред.). Прави впечатление, че това мнение, изразено през декември 2013 г., на практика се е увеличило с 13% в сравнение с 2009 г., когато за необходимост от лустрация са се обявили 60,8% от запитаните. В същото време намалява процентът от хората, които смятат, че не трябва да се ограничава достъпа до властта на сътрудниците на ДС със закон. През декември 2013 г. те са 23,5%, докато през 2009 г. те са 34,9%.

                http://desebg.com/index.php?option=c...rticle&id=1603

                Коментар


                • Първоначално изпратено от PRESSMEDIA Разгледай мнение
                  Сидеров има 400 млн. в сметки и 5 офшорки
                  Защо никой не проверява парите му?,попита съпредседателят на НФСБ Валентин Касабов
                  http://www.bpost.bg/article/24178
                  Нищо ново под слънцето.Кукловодите рашани са му вдигнали мерника и за туй от едно известно време му се изкарват кирливите ризи.В следващият парламент партията няма да влезне .,,Разкази за разточителния живот на Волен Сидеров'' виде тук > http://btvnews.bg/article/bulgaria/p...n-siderov.html


                  фактура от х-л ,,Морис'' за 14 хил.евро
                  Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                  Коментар


                  • Бомба!
                    Posted by Хаджигенов on 13.12.2013 in Репортажи преди 49 минути
                    Снощи, около 21.00ч. на ул.“Цар Асен 5″, ет.1 в София е избухнала бомба!
                    Изпочупени са прозорците и входната врата намираща се на повече от десет метра под ъгъл от стълбищната площадка на която е поставена бомбата. Адресът е на не повече от 20м. от съдебната палата и там се намират предимно адвокатски кантори, нотариус и частен съдебен изпълнител. Бомбата е поставена пред вратата на една от канторите на първия етаж. Няма пострадали хора.

                    Интересно е обаче, защо тази информация е покрита и я няма в нито една медия?

                    Цензура?

                    Отново?

                    Защо?

                    Кой?

                    Сега се сетихме, че новините за бомби гърмящи в центъра на София, някак си се отразяват негативно на имиджа на правителството и на МВР.

                    Всъщност, какъв имидж……. ?





                    Last edited by коки; 13.12.2013, 10:00.
                    Всичко е много просто. Искаш ли нещо - бориш се...Не ти ли стиска - губиш го!

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от 4ubaka Разгледай мнение
                      Станишев вика сервитьора:
                      -....
                      Простаците, освен простотии друго не можете да измислите.
                      Затуй народът ви отсвири на изборите.
                      Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                      Коментар


                      • Сидеров има 400 млн. в сметки и 5 офшорки

                        Сидеров има 400 млн. в сметки и 5 офшорки
                        Защо никой не проверява парите му?,попита съпредседателят на НФСБ Валентин Касабов
                        http://www.bpost.bg/article/24178

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от karl1957 Разгледай мнение
                          Анализ на Евростат сочи, че през 2011 г. близо 34% от родителите с ниско образование са предали този статус и на децата си,

                          Нас пък какво на интересуват семейните ти проблеми.
                          Простак съм Азъ - Непобедим !!!

                          Коментар


                          • Турция: Нямаме претенции към държавните граници на България Twitter Турция: Нямаме претенции към държавните граници на България 13 декември 2013 | 09:16 29 0 В съвременния свят двустранните отношения в никакъв случай не може да става дума за промяна на държавни граници. Това е заявил турският външен министър Ахмет Давутоглу пред българския си колега Кристиан Вигенин по повод скандалното изявление на турския премиер Реджеп Ердоган. Преди два дни гръцки и македонски медии цитираха Ердоган да казва на предизборен митинг: "Тракия е и Солун, и Кърджали, и Скопие, това е нашата жива история в Европа". Това предизвика остра реакция на властите в София и Атина. Давутоглу е подчертал, че българо-турските отношения са били и ще бъдат пример за добро сътрудничество на Балканите, съобщиха от МВнР. По думите му те трябва да бъдат фокусирани върху общите интереси и визии за бъдещето. Двамата министри се срещнаха в Анкара, Вигенин пое ротационното председателство на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.

                            Прочети повече на: http://profit.bg/news/Turtsiya:-Nyam...id-116648.html

                            БРАВО ЛОРДЕ- ПИЧ СИ

                            Коментар


                            • Единството на десницата не се реализира

                              /Поглед.инфо/ Дебатът за коалиция в Реформаторския блок е изключително труден. Това каза в сутрешния блок на БНТ Надежда Нейнски от "Синьо единство", цитирана от novini.bg.

                              Единството на десницата е много коментирана тема, но в крайна сметка тя така и не се реализира. За нас такъв съюз трябва да е дългосрочен, добави тя. Не настояваме идеята за коалиция да се реализира до края на тази година. Ще настояваме обаче тази крачка да бъде направена след евроизборите, до края на 2014 г. Не смятам, че най-важното е кой ще бъде лидерът, а да се разпознае политиката на блока, той да изчисти лицето си. Лидерството ще бъде създадено в ситуацията, то означава доказване на качества, не би трябвало да е следствие на формално назначение, коментира Нейнски. Попитана има ли политически двубой между нея и лидерa на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева, лидерът на "Синьо единство" заяви: "Не може да има политически двубой между личности, а между идеи. Това нещо не създава драма на блока. Реформаторският блок трябва да развива своята дясна политика и да стъпи върху наследството на традиционната десница. Тя постави основите на демократичните реформи у нас. Аз нямам основание да се срамувам от това наследство". Надежда Нейнски говори и по темата за разговорите между Реформаторския блок и ГЕРБ Надежда Нейнски "ГЕРБ показаха дефицит на демократичност, доста пробиви по отношение на демократичността. Лъкатушенията им демотивираха много от привържениците. В момента имат възможност да покажат еволюция - ролята на опозиция е не по-малко отговорна от тази на управляваща партия. Преговори се водят публично, а не в кафенета и чрез SMS-и. Така у хората остава усещане за колаборационизъм. Точно поради факта, че и публични преговори не бяха проведени със Синята коалиция, се появи информация, че ГЕРБ били изнудвани".
                              Аха, както и предположих сините рИформатори няма да се разберат, кой да води бащина дружина. И ще си премерят "аргументите" на евроизборите, пък след туй ебентуално....

                              Тази дето и викаха Хубавото Наде, каква партия представлява? "Синьо единство" ли беше? То няма такваз партия. И си е оксиморон отвсякъде.
                              Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                              Коментар


                              • Станишев вика сервитьора:
                                - Ела, ела! Виж - в супата ми плува лайно!!!
                                - Не може да бъде, господин Станишев! Това явно е отражение ВИ!

                                Коментар

                                Working...
                                X