IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Решения за излизане от кризата

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Кризата идва от ТИРАНИЯТА на олигархията. Премахването на тиранията на олигарсите, ще преустанови източването на държавата. Това е. Свобода трябва. Не друго.

    Няма ли пряка демокрация - няма демокрация.
    Баба ме научи на много неща.
    tnm

    Коментар


    • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
      Кризата е състояние на съзнанието. Ако хората си мислят че са в криза то те наистина са в криза. Ако смятат че са ок, то те са ок.

      Когато някой малоумен министър на финансите им повтаря че са зле то те приемат че са зле. Ако никой малоумник не им говори по телевизия и вестници за криза всичко ще се размине за няколко месеца. Не трябва никакви мерки да бъдат оправдавани с криза.

      да вземат най-после политиците да се държат като политици и да приказват за растеж, за оптимизъм, да водят - а не да следват панираното стадо. Стадото си иска овчари, не иска 15 тъпи овче със мощни звънчета да се въртят като мухи без глави. И с това въртене не само създават паника, а и пречат на стадото да върви напред. Стадото има къса памет. като не му приказваш за нещо един месец и то вече го е забравило. А като е забравило за кризата ще започне да живее все едно че няма криза. А ако живее все едно че няма криза то криза няма да има.
      Напълно съм съгласен с мнението, че текущата кризата е въпрос на възприемане. В момента проблема е високата безработица и краткосрочните мерки би трябвало да са именно в тази насока. Точно защото тази безработица се получи от свиване на строителния сектор сравнително най-лесно е да се пребори именно с мерки за стабилизирането му и насочването му в устойчиви под отрасли.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
        ... Ако произвеждаш нещо по чужда технология - нищо не произвеждаш или произвеждаш докато бъдеш заменен.
        Аз пък си мислех, че всяко производство на стоки и услуги си е печелившо докато подлежи на търсене и си покриваш производствените и лични разходи (основни за живот имам предвид).

        Коментар


        • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          Единствения начин да вкараш достатъчно капитал в производството е като акумулираш капитал, което става през банките или борсата.
          С това съм съгласен, но отчасти. Капиталът влиза в дружествата еднократно, при IPO-тата. След това започва "казиното" сред "инвестоторите" и парите на повечето отиват във "вечните ловни полета". Като прибавим и измамите тип "Патки"... Но пък други акумулират капитал, което си е предимството при непримитивните икономики.

          Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
          Напротив насочва капитала към производството, капитал който иначе ще отива за злато, земя и недвижими имоти. Каквито са алтернативите в примитивните икономики.
          А тук не съм съгласен. Дребният(спестовен) капитал отива в злато, земя и недвижими имоти за да търси защита от инфлацията. Ако няма политика на инфлация никой няма да си прави труд да върти парите по схеми за да не губи и парите през банките ще влизат в икономиката.

          Коментар


          • citizen_bg

            Имотите са производство, другото производство са технологиите. Ако произвеждаш нещо по чужда технология - нищо не произвеждаш или произвеждаш докато бъдеш заменен. Другото стабилно производство са имотите, няма други производства които да са надеждни. Ако не вярваш - мога да предоставя на всеки който желае технология и да му демонстрирам, че ще произвежда до когато аз пожелая.
            Земеделието и селското стопанство само не бива да се изключват, но то е свързано пак с имоти...иначе не става.
            D.Y.F-091066

            Коментар


            • Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение
              Възможността да се печели от лихви и финансови спекулации отклонява капитала от производството. (Тук из форума сме доста такива "инвеститори" в акции и търговци на форекс пазара. )

              Напротив насочва капитала към производството, капитал който иначе ще отива за злато, земя и недвижими имоти. Каквито са алтернативите в примитивните икономики. Единствения начин да вкараш достатъчно капитал в производството е като акумулираш капитал, което става през банките или борсата. Другото са дребни трохи.

              А това за форекса там нещата са ясни. Играещите на форекс си губят парите, които отиват в основните дилъри - което в крайна сметка са отново банките. Така че и форекс играчите допринасят за акумулирането на капитал в производството - като си подаряват парите на банките

              Коментар


              • Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнение
                .
                ...
                за това и тези глупости за печатането на пари че щяло да доведе до инфлация са глупости. няма как да доведе, защото с тези напетачани пари централните банки всъщност заместват лошите активи в банките. Реално имаме няколко трилиона изчезнали от активите на банките, които централните банки заместват с нови няколко трилиона. В САЩ и в Япония заместването е повече от изчезналото - макар и малко повече - което позволява на банките да работят. В Европа е много по-малко - което стопира банките.

                А ти това което предлагаш е съвсем да спреш банките - ами браво - току що даде рецепта за връщане на света в средновековието.
                Това е философията на монетаристите. Някои от тях – емитентите, много добре разбират за какво става дума и това, че налагат печатането(QE) не означава, че това е лекарството. Ако печатаха и предоставяха пари без лихви щеше да е друго, но те не го правят.
                Монетаристите не търсят отговор на въпросите: - "Защо няма пари? Къде отиват напечатаните, ако не в икономиката и стокооборота където им е мястото и каквато им е ролята? Как да се върнат обратно?" Вместо това те предлагат печатане, инфлация, лихварство, изкупуване на реални активи при задлъжняването срещу хартия... Банките са посредниците в тази им дейност.
                Системата се "управлява" от лихварите и последствията са постоянна дестабилизация. Формулата на капитала: П-С-П' работи само при отворена система при която натрупването за болшинството е резултат от външно вливане. В затворена система формулата води до самоизяждане, концентрация на капитала в едни ръце и връщане не във феодализма и средните векове, а в робовладелския строй.
                Решението е саморегулираща се система работеща в състояние на равновесие. Понятие за такава имат хора които се занимават със системи – еколози, програмисти, философи, Политици(не партийци и лобисти ) – хора които схващат цялостните взаимовръзките в системите и влиянието им за стабилността. Лихварите не трябва да имат думата. Те са в конфликт на интереси и печелят от дисбалансите.
                Между другото, както пише М. Кенеди за Германия, средно 30-50% от стойността на всяка стока на пазара е дължима лихва.
                Гоненето на максимална печалба за да се изплати лихвата и да остане нещо и за производителя води до дисбаланс в производството и развитие не на необходимото, а на печелившото за момента и оттам до балони и кризи.
                Възможността да се печели от лихви и финансови спекулации отклонява капитала от производството. (Тук из форума сме доста такива "инвеститори" в акции и търговци на форекс пазара. )

                Коментар


                • Pyramid

                  Връзката е обратна - по лесно ги придобиват, чрез труда си. Разбира се никой не е задължен да плати голяма такса за да застрои парцел на 100% с топ локация, ще плати ако иска да застрои такъв и да го натъпче с бетон.
                  Защо хората по лесно придобиват тези стоки - защото те имат възможност, чрез труда си да ги създават..т.е. не създават нещо на което цената с времето става по висока , съответно и вложения от тях труд. Стоките които купуват хората , и когато цените на тези стоки нарастват обезценяват техния труд. Например храните се създават от 3-4% от хората , останалите обедняват когато цените на тези стоки нарастват и техния труд става по евтин.
                  Трябва да разберете, че продефлационната политика няма да доведе до икономически ръст и заетост - тя води до обратното и бедност при която хората които продават своя труд не могат дори да си помислят за покупка на жилище, а не по лесно да го придобиват на по ниска цена.
                  Не се и надявайте да намерите под вола теле, трябва ви крава.
                  Last edited by supertrader; 22.05.2013, 08:28.
                  D.Y.F-091066

                  Коментар


                  • Бате Пешо

                    Не се заблуждавайте да искате качественни реформи , няма как да станат сега. И реформите струват пари и те са инвестиция, качественните реформи са голяма итвестиция , те струват много пари, а не просто пари. Целта сега е - парите да се задвижат към България , да прииждат пари които да се инвестират тук ! Ако се направи това, ще може да се направят после и реформи. Това, което чужди държави и техните правитества ви внушават не е вярно и е погрешно - първо са парите и после са реформите, а не обратното. Хубаво е да се променят тези неща , добре би било , но няма как да стане преди да се обърне потока на инвестиционен капитал.
                    Трябва ток, прав ток и трябва да се разменят първо полюсите на източника - до сега 5 години беше пари да напускат България, сега трябва да стане - пари към България. Да влизат в България пари и да се похарчват тук, за неща които остават и не се консумират веднага и ще си останат на тази територия. Това е цел първа.
                    Не се притеснявайте от политиците и техните решения , те не могат вече да вземат решения противостоящи на тази цел. Те приеха дрога, която е несъвместима с продефлационни, задълбочаващи икономическата депресия решения. От политическото тяло бе отстранен органа, който може да ичиства дрогата - сигурната власт за следващи 4 години. Ако те си позволят бездействе или действия в обратната посока срещу целта много бързо, ще се озоват в Оарил, при неподготвени специалисти да ги спасят, неразполагащи с антидот.
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • Страхотен хумор, Дани: Когато се били увеличавали цените, народът забогатявал. Разправяй ги на други. Вдигаш цените и /каквото и да е/ става по-трудно за придобиване, по-скъпо за поддръжка и т.н. "Обогатява" се само графата в счетоводния баланс, на която са записани тези блага...Ала такива по-трудно се придобиват , защото изискват ОЩЕ и ОЩЕ за единица. Така, с едни и същи пари, можое д акупиш по-малко за единица време и с едни и същи пари, може да изкараш по-малко време...което означава ОБЕДНЯВАНЕ. Слез на Земята.
                      Един ръст на цените може да стимулира само спекуланти в средно и дългосрочен план, другото са не толкова читави връзки.
                      После, "незадължителен данък" ми звучи като дървен камък, извинявай. Но, сега нямам време /отивам на работа/. Ще продължим довечера.

                      Коментар


                      • Pyramid

                        Няма наши и чужди инвеститори, няма как нашите да инвестират пък чуждите да не инвестират тук. Инфлация и Дефлация са най конкретните понятия , другото е общи приказки.
                        Инфлацията при цените на трайните стоки привлича парите и инвеститорите, защото те не инвестират в хляб, картофи, боб..те инвестират в дълготрайни неща. Банките са инвеститори...
                        Когато растат цените на стоките за ежедневни нужди - народа обеднява, когато растат цените на трайните стоки - нещата които народа притежава, той забогатява.
                        Толкова е просто, че няма по просто нещо и излиза че кризата до вчера бе правителственно стимулирана !!!!!!!!!
                        Освен това да се разшири приходната част на бюджета чрез данъци, които не са задължителни и няма да се плащат от тези които нямат пари е НАЙ ДОБРОТО РЕШЕНИЕ !!!! Тези данъци, този данък при застрояване , пропорционално по голям съобразно застрояването в проценти на даденото петно и стигащ високи стойности за така наречените топ локации , НЯМА ДА СЕ ПЛАЩА ОТ ХОРА , които нямат пари, хората които нямат пари не строят в топ локация, не презастрояват там и НЯМА с него да се притискат хората без работа и без переспективи да си слагат край на живота.
                        Ако новия парламент и новото правителство не искат да чуят това което казвам и да го направят, ще трябва да се пусне в ход ще трябва да се даде ход на Антабус.
                        Last edited by supertrader; 22.05.2013, 08:41.
                        D.Y.F-091066

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение
                          1. Електронно правителство
                          2. Съкращения в ДА .. сериозни
                          3. Съкращения в МО
                          4. Съкращения в МВР
                          5. Закон за фалит на физическо лице !!!!
                          6. Облекачаване на процедурите за строеж на производствени мощности.
                          7. ОВОС и тн документи да се издават в 1 месечен срок
                          8. Контрол, че защо не и забрана на някои небанкови кредитни институции
                          9. Социална реформа - няма многодетна самотна майка... помощи до 3-то дете...който има повече значи може да си ги гледа.
                          10. Гласуване срещу платени данъци,такси и глоби.
                          11. Парламент 100 човека
                          12. Президентството да отпадне като институция... само пари се трошат
                          13. Макс 8-9 министерства.
                          14. Здравна рефорна с електронна здравна карта (може да е в личнта карта чипа, заедно с електронен подпис)
                          15. Контрол върху ПФ

                          инт и тн и тн


                          поздрави
                          ++++++++++++++++Съдебната власт

                          Коментар


                          • А тукашните полуморони от ГЕРБ решиха че е изключиително добра идея да орежат разходите и да увеличат приходите в бюджета. Т.е. да създадат едновременно бедност и безработица и брутален ръст на лошите кредити, въпреки че нашите банки са с много по-висок процент на капиталова адекватност отколкото европейските или американските изобщо някога ще бъдат.

                            Но управляващите ни идиоти не знаеха какво правят и като всеки пълен неграмотник се хващат само за един показател. Личния ни идиот - финансов министър реши че няма никакъв проблем една държава да си балансира бюджета когато икономиката е паднала с 10%.

                            Неграмотност, идиотия, селска тарикатщина. Това е причината България да е в подобна криза. това е причината лошите ни кредити да са повече от тези в Испания. И само супер лошата ни демография ни спасява безработицата ни да не е като там. Управляваха ни хора с капацитет на овчари.

                            така че излизането от кризата е елементарно - просто трябва да има хора които знаят какво правят. ще трябва известно време да се оправят бакиите на Бойко и Дянков, но реално нищо чак толкова лошо още не се е случило в България. Имаме нисък дълг - значи можем да вземе, имаме добре капитализирани банки - значи няма нужда да ги натискаме особено, имаме силно затормозена от бюрокрация икономика - значи просто трябва да я освободим. И нещата ще си тръган от само себе си. няма нужда да се опитваме да измисляме топлата вода.

                            Фирмите и хората сами ще върнат икономиката в крак - правителството само не трябва да им пречи.

                            Коментар


                            • И тези изчезнали активи от банките една част са наистина глупости правени от банките на пазарите - но основната част са кредити. Кредити които публиката не връща. когато един кредит не се връща това означава че едни пари се унищожават. съвсем буквално. защото както банките създават пари като кредитират, така и публиката унищожава пари като не си връща кредитите.

                              Основната вина на банките е че са повярвали на бай Пешо от Долно Уйно, който е взел едни пари че да си купи жилище, купил го е това жилище, и след това заради мерките за свиване на бюджетните разходи от правителството е останал без работа. И не може да съ върне кредита. А жилището му струва на половина защото като него 20-30% от работната сила. Отново защото правителството е решило че трябва да реже разходи вместо да напечата пари. За това в САЩ безработицата е 7% а в Испания е 27%. Защото в САЩ ФЕД дава на банката парите които бай Питър собственоръчно е унищожил. А в Испания ЕЦБ не дава на банката парите които бай Педро е унищожил.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение
                                Говорим за системата - Световната. На регионално ниво няма да има резултат. На световно ще има бой на живот и смърт с лихварите.

                                Всъщност пише, че са правени опити и на местно ниво в Австрия при отличен резултат. По обясними причини са прекратени от банките.
                                Ти май не разбираш. Кризата в Европа съществува тъчно защото бият банките. И банките отвръщат както се очаква от тях. Спират кредитирането. Като ги натиснеш още и ще задълбочиш кризата, няма да я решиш. САЩ защо расте - защото наливат пари в банките. Япония как от 20 години депресия изведнъж взеха да растят, защото Абе налива пари в банките. Тези QE та които в момента дърпат САЩ нагоре са наливане на кинти в банките. ЕЦБ спря разпада на евррозоната защото наля пари в банките. Само че в Европа наливането на пари го правят половинчато. Дават им пари, но не искат да им гарантират депозитите на наднационално ниво. дават им пари, но и ми ги дават срещу обезпечение. Казват им че трябва да си увеличат капиталовата база, но не казват на публиката че увеличение на капиталовата база означава че банките няма да им дават кредити.

                                В европейската криза има двама играчи от едната страна - ЕЦБ и отделните държави и един играч от другата страна - европейските банки. Всичко друго са статисти. ЕЦБ казва на банките че иска 10% капиталова адекватност от банките. банките са на 7-8 значи следващите година и половина трябва или да изкарат рентабилност от 30% върху собствения капитал - което няма как да стане, или да свият рисковите си активи до толкова че наличния им собствен капитал да стане 10% от тях. И те избират по-лесното - да не кредитират - защото кредитите са рисковите им активи. когато банките не кредитират, фирми и граждани трябва да връщат старите си дългове като спествята. когато спестяват не потребяват, когато не потребяват икономиката пада. Елементарни зависимост. когато икономиката пада обаче се увеличават лошите кредити, когато се увеличават лошите кредити това удря собствения капитал на банките, така те отново не могат да достигнат наложеното им съотношение за капиталова адекватност. И отговора е нов рунд на свиване на кредитирането - и така до безкрай. Освен ако някой отвън не налее пари.

                                за това и тези глупости за печатането на пари че щяло да доведе до инфлация са глупости. няма как да доведе, защото с тези напетачани пари централните банки всъщност заместват лошите активи в банките. Реално имаме няколко трилиона изчезнали от активите на банките, които централните банки заместват с нови няколко трилиона. В САЩ и в Япония заместването е повече от изчезналото - макар и малко повече - което позволява на банките да работят. В Европа е много по-малко - което стопира банките.

                                А ти това което предлагаш е съвсем да спреш банките - ами браво - току що даде рецепта за връщане на света в средновековието.

                                Коментар

                                Working...
                                X