IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ето колко зле е била България през 1940 г.

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от the money-maker Разгледай мнение
    По времето на социализма в селата около Неделино, Смолянско ( а според някои сведения и в самото Неделино ) хората не можеха да си купят хляб, а можеха да си купят брашно, от което да си направят сами хляб. Проблема беше и в това, че нямаше как хората да отидат да си купят хляб от другаде, защото нито имаха автомобили, нито имаше свестни пътища. Този проблем съществуваше и в други краища на България. Хората в провинцията не можеха да отидат да живеят в София или друг град ако не придобият жителство, а да станеш жител на София беше трудно, а за някои практически невъзможно. Според някои сведения и разкази на хора, които твърдят че са очевидци, в някои от градовете на България кметове са вземали подкупи за да уредят някой с така желаното жителство.
    Мъни говориш абсолютно ппълни глупостти и тотални лъжи!!!! Като заговори за автомобили можеш ли да кажеш на кое място в света сме се нареждали по брой автомобили на глава от населението и то нови автомобили, а не като сегашните масови 10годишни втора употреба брички а???????? Много ще се учудиш ако видиш статистиката и ако разбереш по този показател на кое място сме били преди 89та и с кои държави сме се конкурирали по този показател. А относно пътищата не само че говориш глупостти ами и откровенни лъжи и най-малка представа си нямаш какво е било състоянието на републиканската пътна мрежа, дължина и т.н. По тези два показателя можеш да ни сравниш с Гърция например за да видиш къде е била тя преди едни 40 години и къде сме били ние. Миналата година като бях в САЩ и един познат ми звъни и ми вика в БГ Бойко тръби че направил 10 км отсечка пък аз днес съм минал над 600 мили тук по километраж, трагично е а не комично

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
      Който цени здравето си и сега си прави хляба сам в къщи!

Да ти имам проблема... Ами то преди 1940 г. автомобилите са били още по-редки а и пътищата още по-скапани... А освен това не са имали телевизия и Биг Брадър, а и Интернет не са имали. Не са имали и айпад и айпод. Не са могли да пият кока-кола и да ядат бургери... Да се чуди човек как са оживяли с оная храна...

Това е било добре, защото пренаселена и бетонирана София за никого не е добре. В същото време цели краища в България се обезлюдиха като Видинския край или пък Странджа. И не е вярно, че не е можело да дойдеш в София. Много хора си идваха и си живееха без жителство. Тънкият момент е, че тогава държавата беше длъжна да ти осигуряваше жилище ако имаш жителство. А ако нямаш такова трябваше да си на свободен наем. И сега е така със свободния наем, обаче независимо дали имаш или нямаш жителство!

Ами ти сериозно ли го мислиш това?! Ти от коя кошара идваш? Не си ли чувал, че сега кметовете също вземат подкупи? И то такива, че в сравнение с тях подкупите от онова време са детска игра!

Боже, Боже... Колко объркани хора има на тоя свят... Чул сульо нещо къде недочул и давай да го обяснява на другите.
      Мастъре, имаш си своите моменти. Не мога да не се съглася, че сега идиотите и тези с полираните мозъци са неимоверно повече от тези преди '89. Абе, който - както - ще да си интерпретира съществуването. Има хора, които си отиват без никога да са отворили очи.

Коментар

• Първоначално изпратено от the money-maker Разгледай мнение
        По времето на социализма в селата около Неделино, Смолянско ( а според някои сведения и в самото Неделино ) хората не можеха да си купят хляб, а можеха да си купят брашно, от което да си направят сами хляб.
        Който цени здравето си и сега си прави хляба сам в къщи!

Първоначално изпратено от the money-maker Разгледай мнение
        Проблема беше и в това, че нямаше как хората да отидат да си купят хляб от другаде, защото нито имаха автомобили, нито имаше свестни пътища.
        Да ти имам проблема... Ами то преди 1940 г. автомобилите са били още по-редки а и пътищата още по-скапани... А освен това не са имали телевизия и Биг Брадър, а и Интернет не са имали. Не са имали и айпад и айпод. Не са могли да пият кока-кола и да ядат бургери... Да се чуди човек как са оживяли с оная храна...

Хората в провинцията не можеха да отидат да живеят в София или друг град ако не придобият жителство, а да станеш жител на София беше трудно, а за някои практически невъзможно.
        Това е било добре, защото пренаселена и бетонирана София за никого не е добре. В същото време цели краища в България се обезлюдиха като Видинския край или пък Странджа. И не е вярно, че не е можело да дойдеш в София. Много хора си идваха и си живееха без жителство. Тънкият момент е, че тогава държавата беше длъжна да ти осигуряваше жилище ако имаш жителство. А ако нямаш такова трябваше да си на свободен наем. И сега е така със свободния наем, обаче независимо дали имаш или нямаш жителство!

Според някои сведения и разкази на хора, които твърдят че са очевидци, в някои от градовете на България кметове са вземали подкупи за да уредят някой с така желаното жителство.
        Ами ти сериозно ли го мислиш това?! Ти от коя кошара идваш? Не си ли чувал, че сега кметовете също вземат подкупи? И то такива, че в сравнение с тях подкупите от онова време са детска игра!

Боже, Боже... Колко объркани хора има на тоя свят... Чул сульо нещо къде недочул и давай да го обяснява на другите.
        Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• По времето на социализма в селата около Неделино, Смолянско ( а според някои сведения и в самото Неделино ) хората не можеха да си купят хляб, а можеха да си купят брашно, от което да си направят сами хляб. Проблема беше и в това, че нямаше как хората да отидат да си купят хляб от другаде, защото нито имаха автомобили, нито имаше свестни пътища. Този проблем съществуваше и в други краища на България. Хората в провинцията не можеха да отидат да живеят в София или друг град ако не придобият жителство, а да станеш жител на София беше трудно, а за някои практически невъзможно. Според някои сведения и разкази на хора, които твърдят че са очевидци, в някои от градовете на България кметове са вземали подкупи за да уредят някой с така желаното жителство.

Коментар

• Първоначално изпратено от Copacabana Разгледай мнение
            Най-лошото е, че някой иска България да се върне към тези години отново. Дали го разбират хората, които крещят като луди по улицата.
            Хората на улицата със сигурност не го разбират, но не е и супер важно да го разбират. Политическият елит обаче е много важно да го разбира!

Коментар

• Първоначално изпратено от Copacabana Разгледай мнение
              Най-лошото е, че някой иска България да се върне към тези години отново. Дали го разбират хората, които крещят като луди по улицата.
              Да! Прав си! Но някои от тях не знаят за какво са там!
              Метални Врати Врати Vrati

Коментар

• Най-лошото е, че някой иска България да се върне към тези години отново. Дали го разбират хората, които крещят като луди по улицата.

Коментар

• www.bulblog.com/?p=3293
                  http://iankov.blogspot.com/2011/12/21.html

Коментар

• http://www.168chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1736372

Коментар

• ЗЛОВЕЩИТЕ ЛАГЕРИ

Разказът на г-н Витанов ме върна към 1959 г., когато /както вече имах възможност да спомена/ за малко не се озовах в лагера в Белене. Без никаква причина, без съд и присъда, Ето как стана: Беше юли 1959 г. , тъкмо бях завършил гимназия, нямах навършени 18 години. Та разхождах се аз една вечер с приятели по "Графа" от пл. Гарибалди към пл. Славейков. Това беше второто стъргало на София. Първото беше на Царя. Изведнаж суматоха, милиционерски свирки и два кордона на по около 20 метра ни заградиха отпред и отзад. Защо, така и никой не разбра, така им е кефнало. Или пък между заградените е имало търсена персона. Както и да е, откараха ни всичките в един клуб на пл. Гарибалди и без никакви обяснения или проверки на самоличността, започнаха да ни стрижат като овце и остриганите също като овце ги товареха на един покрит камион отвън. От разговорите им разбрахме, че транспортът е за Белене.
                      Аз имах огромния късмет да съм един от последните на опашката. По едно време влезе един милиционер и каза, че камионът се е напълнили и нямало повече място. Един цивилен попита друг цивилен, който седеше настрани, пушеше и само гледаше: "Началството, а тези какво да ги правим?" Бяхме останали десетина души. Началството се замисли за миг, после кресна:"Марш оттук, бе, келеши! И следващия път сте вие!"
                      Не видяхме как изхвръкнахме навън, а те истерично се смееха. Повече на стъргало не стъпих. Добре че не разбраха, че съм син на фабрикант /това пък беше моя етикет/, нямаше да ми се размине...
                      Но на други, при това известни личности, не им се размина, пак за нищо. Ето няколко примера. Пианистът Трифон Силяновски е трябвало да има концерт в зала България няколко дни след смъртта на Георги Димитров. В деня на националния траур е имал неблагоразумието да репетира в къщи за концерта си. Вероятно съседи, много по български, са го издали. Арестували са го и са го закарали в Белене, защото свирел в деня на траура за вожда. Когато през 60-те Тато закри лагерите Силяновски го пуснаха, но солиращ музикант повече от него не стана /удряли са го през пръстите/. По-късно работеше като корепетитор в Софийската опера. Така беше унищожен един изключителен талант.
                      Известният цигулар Сашо Сладура пък загина в Белене. Беше близък приятел на родителите ми, имам и до сега снимки като малък с него, много ме обичаше. та Сашо Сладура, който беше извор на шеги и вицове, една вечер беше арестуван на Орлов мост. Мисля, че беше през 1956 г. Тогава беше пуснат първия съветски спътник и разхождащите се вечерта хора непрекъснато гледаха нагоре да видят светлата точка. Тогава Сашо се е пошегувал, че горе лети едно кандило и само за това го арестувах и го пратиха в Белене. Там го убиха.
                      Много ме развълнува разказът на г-н Витанов, всичките тези ужаси , когато в корените на косите си усещаш студ съм ги изживял.
                      Но жестокото е, че след като ни сполетя псевдодемокрацията подобен ужас изживях отново. Вече писах, че съм свикнал да понасям удари като бивш самбист, национален състезател. Беше в един гаден епизод с мутри, който няма да разказвам. Ще кажа само, че случката ме върна 40 и няколко години назад, към 1959 г. И ето какво ще ви кажа - между тогавашните милиционери и днешните мутри няма разлика. Същата простотия и невежество, същата грубост и жестокост. То те са си техни наследници. Шестаци. И тогава и сега ни управляват едни и същи. Разлика - йок.

Коментар

• През 1940г. в България са издавани 522 различни вестника и 404 различни списания. Знаете много добре, че през 1989г. вестниците и списанията бяха много по-малко. Всички статистически данни съм ги проверявал многократно и можете да бъдете сигурни, че щом ви кажа нещо то е точно така.
                        Last edited by the money-maker; 14.01.2013, 01:33.

Коментар

• През 1940г. в България е имало повече на брой едър рогат добитък отколкото през 1989г. През 1940г. в България е имало повече овце отколкото през 1989г. През 1940г. в България е имало повече кози отколкото през 1989г. През 1940г. в България е имало повече крави на човек от населението отколкото през 1989г.
                          На баба ти грънците

Коментар

• През 1940г. в България е имало повече на брой едър рогат добитък отколкото през 1989г. През 1940г. в България е имало повече овце отколкото през 1989г. През 1940г. в България е имало повече кози отколкото през 1989г. През 1940г. в България е имало повече крави на човек от населението отколкото през 1989г. През 1946г. в селата в България са живеели 5 294 161 души, а през 1985г. 3 148 710 души
                            тоест през 1985г населението в селата е било с 40% по-малко отколкото през 1946г.. Айде сега си раздувайте за българското село.
                            Last edited by the money-maker; 14.01.2013, 01:14.

Коментар

• Първоначално изпратено от Тялото Разгледай мнение
                              Много благодаря за линка. Страшно са интересни разказите за лагерите.
                              За съжаление веднага виждам и прилика със сегашния манталитет, макар и да сме на светлинни години напред. И тогава са унищожавали добри и грамотни хора, а народа е бил във възторг щото това е имало като информаци.
                              Сега всеки дето има някъв акъл и е направил бизнес е мишена и бива или обезкостен, или сниман "на колене", а народа е във възторг и си мисли че добрите гонят лошите и всичко е за тяхно добро щото така са казали по телевизора и по вестника.
                              Добре че живеем в един по-малък свят и информацията "тече" отвсякъде и навсякъде.
                              A бе къде е Карлос да коментира напредъка.

Коментар

• Първоначално изпратено от kursove Разгледай мнение
                                Моето мнение е, че 1930-40 в България е имало икономически подем. Имам си село в северозапада, където в тези години са построили втория мост в региона след този от разцвета на Римската империя и първото училище на два етажа с 12 класни стаи и киносалон.
                                Написал си Голяма глупост(за икономическия подем), към 1930-1931 и в България е започнала да се отразява Голямата депресия, 5-6 години положението е било изключително тежко!

Коментар

Working...
                                X