Първоначално изпратено от GreatApe
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ето колко зле е била България през 1940 г.
Collapse
X
-
По въпроса за столовете и масите според мен има някаква тотална манипулация в това което е постнал Мариян. Марияне ти ходил ли си по турските села преди 40 години. Ако си ходил, ще знаеш че дълго време по-голямата част от малцинствата в България не искаха да използват високи маси или изобщо не използваха маси, а ядяха обикновено на земята не защото нямат пари да си купят висока маса, а защото такива бяха техните традиции. Ако си гледал поне една част от турския филм Великолепният век трябва да знаеш, че дори султаните навремето са отказвали да използват столове и маси и смятали че това е недопустимо. Затова повечето турци а и някои цигани не са използвали столове и маси не защото не могат да си купят а защото такива са традициите им. Покрай турците и много българи навремето са свикнали да стоят главно на миндери а не на столове, въпреки че могат да си купят столове но така са свикнали. Освен това в 19 век българите са ползвали ниски столчета обикновено трикраки и съответно на ниския стол подхожда единствено ниска масичка. Традицията да се използват трикраки столчета или да се стои на миндер е била толкова силна, че много хора от селата когато трябва да седнат сядат или на миндера или на трикрако столче не защото не могат да си купят висок стол, а защото така са свикнали. Може би в цитирания текст става въпрос за високи маси и високи столове без да се отчита факта че някои от хората по селата не са искали да използват високи маси и високи столове защото са свикнали да стоят на миндера или на трикракото столче, а турците дори на земята по турски. Относно клозетите и сега на много места из селата част от хората нямат клозети в къщите - питай за Пернишките и Радомирските села. Относно юрганите също има голяма манипулация, защото ако някой е свикнал да използва вместо юрган одеяла никой не може да го накара насила. И досега в селата по Родопите много хора използват вместо юрган "халища" или"булана" не защото нямат пари за юрган, а защото така са свикнали. Родителите ми са били родени много преди 1940г. и са спали винаги на отделни кревати и всички техни познати са имали собствени кревати. Смятам че навремето през 1940г. никой от работливите хора не е бил беден. Според баща ми той изобщо не е виждал през 1940г. бедни хора. Възможно е тези които са били по-мързеливи да са били по-бедни от работливите. А по въпроса за кладенците смятам че малоумния форекс глупак и досега няма кладенец, а Мариян може и да има но не знам.Last edited by the money-maker; 06.01.2013, 01:53.
Коментар
-
И аз имам баби и дядовци(а също и родители, родени преди войната).
Ето какво съм чул от тях.
1. За какъвто и да било глад - тотален абсурд.
2. Баба ми беше 6-то от 7 деца, съвсем не изглеждаше недохранена.
3. Дядо ми беше 3-ти от 4 сина, роден преди Първата Световна и следователно расъл през възможно най-тежките времена. Също никакви признаци на недохранване. Имам негови снимки като младеж по потник - гръден кош, рамене, бицепси, въобще доста добра фигура.
4. Къщата, строена от прадядо ми веднага след Първата Световна - два етажа, общо 4 стаи за родителите и за четиримата сина(съществува и се използва и до днес). Когато синовете са започнали да се женят е отесняла, но те постепенно са се отделяли и са строили техни къщи.
5. От баба ми знам, че като дете(през 20-те години) е ходила с майка си на курорт в Кюстендил.
6. Имам запазени списания, за които баба ми е била абонирана.
И това са най-обикновени средни селяни.
Коментар
-
Ето тук може да прочетете за глада и людоедството в СССР. Например 9 годишно момче убило 3 годишната си сестра, после и отрязал главата и ял съвършено сурово месо тленните останки на сестра си, като и другата му сестра яла от убитото дете. http://man-with-dogs.livejournal.com/592413.html
Коментар
-
Първоначално изпратено от art-lubitel Разгледай мнениеЕеее, вие съвсем го ударихте на приказки под шипковия храст. Изяждали децата си в България през 30-те години.
Доколкото знам е имало някакво човекоядство в днешна Украйна или Молдова беше когато НЕП-а им прибира зърното и даже България е изпращала помощи за бедстваща Украйна ( дето винаги е била житницата на Европа), ама и тогава са яли мъртвите.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнениеЛека и доходна от мен
Пише Мариян една тема за мизерията българска през 1940 и веднага се появяват двама идиоти да му държат сметка, как може да пише за мизерията в България през 1940 г. без да спомене за мизерията в Русия през 1930 г?
Как изобщо е възможно това? Щом се каже, колко % от българите са нямали нито легла нито маси в къщите си, веднага трябва да се каже колко човека са умрели от глад в Украйна 15 години преди това? Щом се казва колко % от българските семейства през 1940 г. дори са нямали тоалетна нито вътрешна нито външна, веднага трябва да се спомене колко човека са загинали от Сталиновите чистки 10 години преди това... Така де... Иначе не е политически правилно да се поднася такава информация... Нал тъй?!... Дебили с дебили.Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
Първоначално изпратено от the money-maker Разгледай мнениеЕстествено сега хората в Русия живеят много по-добре отколкото навремето в СССР и докато на почти всички граждани в СССР им се полагаше само по 6 квадратни метра жилищна площ на човек, сега голяма част от тях могат да купуват имоти не само в България но и по целия свят. В Русия в момента има много богати хора, а в СССР почти всички са живеели на ръба на оцеляването, а много руснаци в СССР са били убити без да са виновни за каквото и да е, а просто защото някой им е завиждал.
Тези папагали така и не могат да схванат, че тогава е била Голямата депресия и е бил повсеместен глад дори и в най-развитите по това време държави. Прословутото бригадирско движение е измислено не другаде а в САЩ. Там безработните от Лос Анджелис са ги товарили в автобусите и са ги карали по обекти да копаят без никакво заплащане, само срещу една паница супа и един комат хляб на ден. Така е построен язовира Хувър и много ЖП линии! По късно това е копирано в СССР, а след 1944 г. и в България. Но за да се знаят тези неща трябва да се чете документална литература. Не става само с посещение на партийни семинари водени от некадърници и заплащани от фондации създадени само с една единствена цел да се излива помия срещу Русия!.Last edited by Forex Master; 06.01.2013, 00:18.Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнениеДа са избити, да са избити, колко да са избити? Не повече от 3-4. И то не са избити а са пратени на заточение в Сибир.
За твое сведение само по време на Септемврийското антифашистко възстание от 1923 г. военната хунта в България само за 2-3 седмици избива без съд и присъда над 5000 човека. Много се спасяват с бягство или към СССР или към Югославия.
Ето ти няколко въпроса:
- Кога в Бг е имало фашизъм?
- С оглед на горното - кога е имало антифашистко въстание - нито е антифашистко, нито е въстание
- национални предатели ли са Жоро Тарабата и Коларов, при положение, че бягат най-позорно, зарязвайки хилядите, които са им повярвали на произвола на съдбата, спасявайки шибаните си задници в най-големия враг на България и българщината - Кралство Югославия?
- съдбата на Р. Димитриев - един от най-видните проруски шпиони в Бг знаеш ли каква е? Е, хайде, той не е бил комунист, ама...
По въпроса на Мариан:
Мариане, понякога имам странното чувство, че не си излизал извън София, а познанията ти за родна история са на нивото на родинознанието от 4-ти клас - няа, няма и току "откриеш" топлата вода Ами да, имало е много сериозна мизерия преди комунизма, имало е и по време на комунизма, има я и сега - с течение на годините намалява и това е съвсем естествен процес, който се случва искаме или не - просто не зависи от нас. Така както в момента ще се подобряваме с всяка година, независимо от идиотите от ГРОБ - просто сме на последно място в един богат съюз, а там са скачени съдовете - няма как да има чак толкова големи дисбаланси - физика от 6-ти клас, предполагам, че ще ме разбереш. През 1939 макроикономически Бг е на първо място на Балканите - това колко "зле" е? То и в момента, ако направиш справка по гетата ще излязат едни цифри, та ум да ти зайде, ама мен какво ме еВе за мангустите?
Доколко в момента е по-добре отпреди 25 години е въпрос на гледна точка - аз съм по-добре, но много хора, особено по селата и особено в СЗ България са по-зле, при това в пъти - има цели погубени региони и поколенията в тях, които няма да се възстанявят поне още 50 години. Знаеш ли, че през превземането на Видинското Царство от унгарците (бас държа, че това не го знаеш - все пак е от материала след 4-ти клас), там живеят 600К души, при общо население на европа тогава от около 25 милки, сега в СЗ България (ок, Видинското царство се е разпростирало и в Северински банат в сегашна Румъния и почти до Смедерево и Ниш в Сърбия, но все пак) живеят около 430 К души, а населението ан европа е над 600 милки - това как ти звучи, а? Та нека не сравняваме круши с ябълки, без да имаме ясна база, а само на основата на цитат изваден от контекста.
Лека и доходна от менNever argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience
Коментар
-
Първоначално изпратено от the money-maker Разгледай мнениеМарияне, ти ако имаш 7 деца можеш ли да ги изхраниш без проблем с една заплата ако си живял през 1962г. когато повечето заплатите бяха от 60 до 120 лева, защото казваш че за някои е бил проблем да нахранят 7 деца, само че през 30 те години на 20 век често родителите са изяждали някои от децата си за да могат да оцелеят и да не умрат от глад.
Доколкото знам е имало някакво човекоядство в днешна Украйна или Молдова беше когато НЕП-а им прибира зърното и даже България е изпращала помощи за бедстваща Украйна ( дето винаги е била житницата на Европа), ама и тогава са яли мъртвите.
Коментар
-
Естествено сега хората в Русия живеят много по-добре отколкото навремето в СССР и докато на почти всички граждани в СССР им се полагаше само по 6 квадратни метра жилищна площ на човек, сега голяма част от тях могат да купуват имоти не само в България но и по целия свят. В Русия в момента има много богати хора, а в СССР почти всички са живеели на ръба на оцеляването, а много руснаци в СССР са били убити без да са виновни за каквото и да е, а просто защото някой им е завиждал.
Коментар
-
Първоначално изпратено от the money-maker Разгледай мнениеНа форекс глупаците каквото и да им кажеш няма да го разберат. През 30 те години на 20 век почти половината от децата в Русия са умирали преди да навършат 18 г. Смъртността сред децата до 1г. в СССР е била от 2 до 5 пъти по-голяма отколкото днес в най-изостаналите африкански страни. Хората в селата на СССР тогава са живеели основно в дървени къщи и при пожар проблема става много голям. По време на Втората световна война с една средна месечна заплата в СССР е могло да купиш на черния пазар едва 2-3 кг картофи или 2 яйца и това трябва да ти стигне за цял месец, ако нямаш купони за храна, защото не всички в СССР са получавали купони за храна. Дори и днес в Русия средната продължителност на живота е по-ниска в сравнение с всички страни в Европа с изключение на Украйна, а тогава средната продължителност на живота в СССР е била с около 30-35 години по-ниска отколкото е сега в Русия. През 30 те години в СССР са умрели от глад между 7 000 000 и 10 000 000 души. В момента в нито една държава няма такава смъртност от глад.
Ако разказваха за България щеше да знаеш, как майките като са получавали известие че мъжът им е убит на фронта през 1918 г. са оставяли най-малкото си дете ако е било пеленаче да умре от глад и студ, просто защото не са могли да изхранват останалите. Щеше да ви разказват как през 30-те в едно семейство тогава децата са ходили с един чифт гащи и един чифт цълвули и са ги сменяли помежду си няколко пъти на вечер за да отидат и да се хванат на хорото. Щеше да ви разказват как децата с часове са стояли пред кокошарника да чакат някоя кокошка да снесе яйце, да го вземат и да отидат да го продадат за да си купят хляб, свещи или светилен газ за да бъдат на светло като мръкне поне тази вечер или поне да не са с къркорещи стомаси като си легнат.... И така са били цели 3/4 от населението.
Кажете на лекторът ви следващият път да говори повече за България и по-малко за Русия! Нали уж сте българска партия?!Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
Марияне, ти ако имаш 7 деца можеш ли да ги изхраниш без проблем с една заплата ако си живял през 1962г. когато повечето заплатите бяха от 60 до 120 лева, защото казваш че за някои е бил проблем да нахранят 7 деца, само че през 30 те години на 20 век в СССР често родителите са изяждали някои от децата си за да могат да оцелеят и да не умрат от глад.Last edited by the money-maker; 06.01.2013, 00:38.
Коментар
-
Това което пропускат да кажат някои е че след 9.09.1944г. без съд и присъда са избити около 25000-30000 души и на тези хора не можете да кажете че сега живеят по-добре защото за тях живота е свършил.Last edited by the money-maker; 05.01.2013, 23:08.
Коментар
-
Първоначално изпратено от the money-maker Разгледай мнениеНа форекс глупаците каквото и да им кажеш няма да го разберат. През 30 те години на 20 век почти половината от децата в Русия са умирали преди навършат 18 г. Смъртността сред децата до 1г. в СССР е била от 2 до 5 пъти по-голяма отколкото днес в най-изостаналите африкански страни. Хората в селата на СССР тогава са живеели основно в дървени къщи и при пожар проблема става много голям. По време на Втората световна война с една средна заплата в СССР е могло да купиш на черния пазар едва 2-3 кг картофи или 2 яйца и това трябва да ти стигне за цял месец, ако нямаш купони за храна, защото не всички в СССР са получавали купони за храна. Дори и днес в Русия средната продължителност на живота е по-ниска в сравнение с всички страни в Европа с изключение на Украйна, а тогава средната продължителност на живота в СССР е била с около 30-35 години по-ниска отколкото е сега в Русия. През 30 те години в СССР са умрели от глад между 7 000 000 и 10 000 000 души. В момента в нито една дъжава няма такава смъртност от глад.
Коментар
-
Глупости живеело се е прекрасно пра пра дюдо ми е бил бирник на селото с къща 13 стаи дето я помня и аз щото е строена така че е надживяла няколко поколения не като днешното строителство а един от синовете му който ми е пряк пра дядо е притежавал мерцедес и то на село за съжаление няма снимки и не знаем модела пък прабаба ми е шиела на шевна машина сингер повечето хора са живеели добре сговорно и дружно ех да си данъчен винаги е било приоритет по наште земи
Коментар
Коментар