Форекс дебилите знаят че през 2011г. в Русия само 49% от жилищата по селата имат водопровод, само 39% имат канализация, само 29% имат вана или душ, а ако се смята общо за градските и селските то в Русия през 2011г. само 78% от жилищата имат водопровод, само 74% от жилищата имат канализация, само 70% от жилищата имат вана или душ. Който не вярва да види линка който съм дал в предишния си пост - това са официални данни на държавната статистика на Русия.
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Ето колко зле е била България през 1940 г.
Collapse
X
-
Форекс идиотите много добре знаят, че през 2011 г. средно на 1 човек в Русия са се падали само 23кв.м. жилищна площ и от тази площ 40,2% са каменни и кирпичени постройки, 20,2 % дървени къщи, 25,5% панелни и само 1,2% се пада на монолитни(тухлени) жилища, тоест на човек се падат само 0,28 кв.м. площ от тухлени жилища.
http://gks.ru/bgd/regl/b12_04/IssWWW...g/d06/2-00.htm
Форекс кретените знаят че през 30 те години на 20 век част от населението на СССР се е спасило от гладна смърт, защото част от хората са яли кучета, котки, мишки, трева, листа, кора от дърветата и на пазарите се е продавало за ядене човешко месо. Част от децата са дебнели родителите си за да ги убият и изядат, а част от родителите са дебнели децата си за да ги убият и изядат. Има не един и два случаи в СССР когато родителите са изяждали най-малките си деца и са давали от месото на другите си деца за да оцелеят. Едно от съветските деца казало - мамо след като изядохме всички мои сестри и братя, сега може да изядате и мен и майката това и направила.Last edited by the money-maker; 07.01.2013, 22:02.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнениеНе позна. Бях си редови бригадир. Като ни разпределяха на различна работа гледахме да се съберем хора сериозни, които са отишли там и вместо да си губят времето да изкарат някой лев. Разбира се, имаше и много скътавки /явно ти си бил от тях/ които отиваха там само да отбият номера и постоянно се скатаваха. Естествено, те накрая не взимаха почти никакви пари. Оставаха им само приятните спомени с девойките. А на нас ни оставаха не само приятните спомени с девойките, но и добрите пари които вземахме накрая на бригадата!
Така че и при социализма и при капитализма все си е имало и ще има мрънкачи и скътавки. Който си е бил сериозен си е бил такъв и тогава и сега.
От една бригада ме отзоваха (15 годишен да съм бил) за вдигане на стачка - било саботаж и равносилно на убийство.. казаха, докато ме пращаха към София.
След кратка реч от моя страна, пред учителския съвет, дори не ми намалиха поведението, впоследствие! Та, общи приказки за соца да искаш.
Хубави времена бяха, а и сега не са чак толкова лоши, просто се разминават с представите на хората.
Да, социализма изкорени повсеместната бедност, а после дивият капитализъм обеща много възможности и пропусна да спомене, че вървят и с много неуспехи и лични драми за неуспелите.
Успелите, според мен , са длъжни да помагат нацията да върви напред, но те са малко все още, е има доста временно забогатели, но от тях нищо не чакам, обаче
Коментар
-
[QUOTE=kev;1059366221]И си прав, и не си.
.
Не си прав за това че социалният статус (в частност притежаването на хубав и нов автомобил) може, и е условието което би те накарало да се чувстваш щастлив и доволен. Да, фактът че сам си изработил и/или спечелил средствата за да задоволиш тази си материална потребност, би бил добър повод да се гордееш и да се чувстваш донякъде удовлетворен, но това е външният израз на едно вътрешно чувство и желание.
Kev, Съжалявам ако съм се изразил неточно, но това което казах е точно обратното - ако приемем лъскавата кола за израз на някакъв що годе приличен социален статус то това не е достатъчно , когато преобладаващата част от масата не е щастлива ( поне според мен е така ). Разумно е хората колкото по - висока обществена позиция заемат толкова повече внимание да отделят за развитие на обществото като цяло ( за създаване на среда ). Проблем и то основен за България е че поне в близкото минало и сега сме много далеч от подобно мислене.
А относно притежаването то никога не ме е правило щастлив - може би дава някакво илюзорно спокойствие и толкоз. ( а относно колата - служебна е)
Поздрави
Коментар
-
Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнениеИ сега има Ленински съботници за почисване на паркове и междублоково пространство в София и в другите по-големи градове. Само че вече не се използва наименованието Ленински... Ти изобщо излизал ли си да почистиш пред блока където живееш? Ей сега на пролет пак ще има в София... Имаше я акцията и миналата година. Ти ще излезеш ли тази пролет да почистиш или ще мрънкаш, че това е комунистическа практика и ще се скриеш и оставиш другите да почистват вместо теб?
Аз не си спомням да съм хоидл на безплатни студентски бригади по времето на социализма. Заплащането винаги е било повече от добро за тези които действително са искали да изкарат някой лев! Но ти няма откъде да го знаеш, защото знаеш за онова време само по преразкази от 3-то лице на пишман партийни функционери.
Благодаря на Бог че нямах "възможността и щастието" да изкарам някой лев на студентска бригада за ябълки. Но за теб все още не е късно - мисля че в Северна Корея все още провеждат подобни мероприятия.
Относно Шенген - отново показваш че си мрънкащ и оплакващ се човечец. Имам достатъчно приятели който работят в Германия, Австрия и Англия и всички са се реализирали и се реализират като професионалисти в сферата на архитектурата, маркетинга и компютърните технологии. Тези хора се бориха и успяха да се справят с всички немалки предизвикателства, а докато те са се борили други само са мрънкали и са се оплаквали че някой/нещо им пречи.
Коментар
-
Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение...банкер от преди 9-ти казва на партиен функционер: “Само простият човек отрича миналото защото трябва да го обясни - а той не може!”. Нагледах се и се наслушах на отрицания! Много прости хора се изредиха да управляват тая държава, но и много бяха тези дето им се връзваха след толкова мозъчни клизми. Такова чудо май на друго място не е било! Не трябва ли да започне да се гледа комплексно? В една друга книга на Ж.Атали - евреин, финансист и писател, пише че принцип при древните евреи е било да не се допуска прекалено неравенство. Задължително са се давали 10% от доходите за обществено ползване. Подпомагали са се бедните за да няма социално напрежение. Стана ми интересно това, че след покупка и ползване на земя, тя се е връщала на първоначалния собственик след определен период – 40-50 г. да не излъжа . В Рим също се се опрощавали дълговете на длъжниците на определен период. В древния свят по-глупави ли са били или по-малко алчни?http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от citizen_bg Разгледай мнение... ако се прочете Джек Лондон, може да се види как са живели работниците и по време на прехваления капитализъм в края на 19-ти и началото на 20-ти век. ...Last edited by Jay Gould; 06.01.2013, 18:43.http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир
Коментар
-
Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнениеТи навярно си бил от фаворитизираните ръководители по бригадите.
Така че и при социализма и при капитализма все си е имало и ще има мрънкачи и скътавки. Който си е бил сериозен си е бил такъв и тогава и сега.Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!
Коментар
-
Първоначално изпратено от vigilant Разгледай мнениеЗависи кой как чете заглавието:
За мен темата си е супер - нацията създала образите на Андрешко и Бай Ганьо още си ги има с пълна сила. Погледнете през факта че имаме кенефи еволюцията на отделните съсловия:
Политици - развитие на мисленето 0
Работодатели - скатават осигуровки, бавят заплати
Работници - някой ми е длъжен щото съм аз
Евала на поста долу за жената работеща в старчески дом в Италия и издала книга - пример за това как се прави , защото срамна работа няма и не е загубила целта - всички сме в лайната , но някои гледат звездите.
Днес чаках на светофара (карам хубава нова кола ) и ми беше тъжно да гледам хората на спирката - премръзнали, дрипави, отчаяни - неволната асоцияция беше със Самуиловите войници , дали слепите са били по - отчаяни от оставените с по едно око.
И преди 80 и преди 150г. и сега все сме си бедни защото нямаме манталитет и така ще е докато се сменят поколенията и робската ни психика остане докато забравим колко добре вегитирахме преди и си вярваме че можем сега и се научим да се радваме на успеха на другите. Със здраве на именниците
Прав си за това, че срамна работа няма, и че всеки заслужава уважение за това което лично той е избрал да прави и да е неговият начин да си изкарва прехраната, стига с това си решение да не вреди на някого и на обществото като цяло. В случаят с жената това явно не е така, дори напротив - с работата си тя е полезна на хората, което е положителното нещо освен в личен но и в социален аспект.
Не си прав за това че социалният статус (в частност притежаването на хубав и нов автомобил) може, и е условието което би те накарало да се чувстваш щастлив и доволен. Да, фактът че сам си изработил и/или спечелил средствата за да задоволиш тази си материална потребност, би бил добър повод да се гордееш и да се чувстваш донякъде удовлетворен, но това е външният израз на едно вътрешно чувство и желание. А "дрипавите, премръзнали и отчаяни" хора по спирките може би наистина са такива каквито изглеждат, но то не е поради това че не нямат хубави нови коли, или че времето навън е студено. При тях просто вътрешните усещания и желания не са съвпаднали с външната реалност поради една или друга причина, и поради това те изглеждат (а може би и наистина са) така.
Това, което лично аз забелязвам е че все повече хората масово започват да се обръщат навътре към себе си, да търсят това което наистина би ги направило щастливи вътре в себе си, а не във външния свят и все повече да загърбват материалното за сметка на духовното и висшето. Е, ясно е че от храна, топлина и уют винаги ще има нужда и че те са в основата на едно здраво и ползтворно съществуване, но пък това че омразата, алчността и желанието за надмощие са все по-неатрактивни и все по-игнорирани, според мен също е немаловажен факт. А това, както и ти си написал, зависи преди всичко от манталитета и психиката, но също така и от външните фактори и обкръжващата ни среда.
Е, вече не сме 1940, не сме 1990, преживахме и 21.12.2012, остава ни единствено да продължим, защото тук е нашата родина, и това е времето в което живеем, искаме или не, това е нашата съдба...Last edited by kev; 06.01.2013, 18:37.
Коментар
-
Първоначално изпратено от the money-maker Разгледай мнение
Вярно, че няма база за сравнение между 1940 и 2013. Ще подкрепя това твърдение с разсъждения, които всеки може да тълкува различно.
Все пак, за кратко се дистанцирам от понятия като икономически растеж, брутен вътрешен продукт , дори и от постижения в науката и техниката и т.н.
Високата инфлация е принуждавала правителствата да прибягват до парични реформи. Свидетели сме и на следващи деноминации. Ако оставим тия процеси настрани, то масата от работещи би трябвало да получават и адекватно заплащане на вложения от тях труд. “Адекватно” заплащане е отново едно разтегливо понятие, колкото и “реално” възстановяване на работната сила.
Фактът, че около Голямата депресия българският лев е имал златното си покритие, донякъде необосновано поизхвърляне за разлика примерно от кредитирането с частично златно обезпечение от Федералния резерв /но имам копия от ценни книги, деноминирани в златни левове в тогавашна България/. Все пак стойността на лева тогава е била с фиксиран курс към долара, а чрез него — към златото при съотношение 1 лев = 10,8 mg злато, нещо според мен реално - абсолютно непостижимо за всички бъдещи периоди!!
И сега, ако обърнем внимание на последното изречение от тук: http://investbg.net/?p=6567
“През1939 г. доходът в земеделието нараства с 37% в сравнение с 1935 г. Средната надница на професионален работник е 66,60 лв., средната месечна заплата на чиновниците – 2500 лв., а средната пенсия – 1400 лв.”
Става ясно, че квалифицираните работници днес /примерно/ имат някаква съразмерна средна надница с работниците през 1939, и при чиновниците ситуацията е нещо подобно /поне няма различия в пъти/. Положението с пенсионерите е много различно – всеки вижда от цитата: в пъти по-малки са пенсиите на сегашните пенсионери, сравнено със средната пенсия на пенсионерите от 1939 и това са фрапиращи цифри: 7-8-10 пъти по-малки-са пенсиите през 2013.
Въпреки, че сравняването е механично и некоректно, като имам предвид тия съотношения, не мога да си обясня как живеят днешните пенсионери, сравнено с пенсионерите от преди повече от 70 години, когато средната пенсия е била 1400 лв.? /дано цитираните цифри са правилни/Last edited by зарата; 06.01.2013, 18:22.If something inspires you, follow it! Henry Ford
Коментар
-
Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнениеАз не си спомням да съм хоидл на безплатни студентски бригади по времето на социализма. Заплащането винаги е било повече от добро за тези които действително са искали да изкарат някой лев! Но ти няма откъде да го знаеш, защото знаеш за онова време само по преразкази от 3-то лице на пишман партийни функционери.
Не знам колегата дали помни, ама аз си спомням много добре.
Верно, имаше и приятни моменти с някои девойки
Ама помня и как са ни вдигали в 5 часа сутрин в росата бъдещи инжинери, икономисти, лекари да търгаме боб ...
Така че - можеш да си завреш романтичните спомени и агитацията за комунистическите бригади на едно место дето не се огрява. Без извинение !
Коментар
-
Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнениеЧета, чета и не мога да разбера за какво точно е темата. За всеки явно е различно. Според мен се сравняват несравними неща, което поражда спорове от рода на бият ли негри в САЩ или бият афроамериканци. На кой изобщо му дойде на акъла да сравнява България 1940 с България 2013
За мен темата си е супер - нацията създала образите на Андрешко и Бай Ганьо още си ги има с пълна сила. Погледнете през факта че имаме кенефи еволюцията на отделните съсловия:
Политици - развитие на мисленето 0
Работодатели - скатават осигуровки, бавят заплати
Работници - някой ми е длъжен щото съм аз
Евала на поста долу за жената работеща в старчески дом в Италия и издала книга - пример за това как се прави , защото срамна работа няма и не е загубила целта - всички сме в лайната , но някои гледат звездите.
Днес чаках на светофара (карам хубава нова кола ) и ми беше тъжно да гледам хората на спирката - премръзнали, дрипави, отчаяни - неволната асоцияция беше със Самуиловите войници , дали слепите са били по - отчаяни от оставените с по едно око.
И преди 80 и преди 150г. и сега все сме си бедни защото нямаме манталитет и така ще е докато се сменят поколенията и робската ни психика остане докато забравим колко добре вегитирахме преди и си вярваме че можем сега и се научим да се радваме на успеха на другите. Със здраве на именниците
Коментар
-
Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнениеБлагосъстоянието в селата е било в силна зависимост от разположението им и степените на свобода у хората. Там, където е имало местни дерибеи, феодали и други подобни (както е и сега)- просперитет не е имало. В места с еднаква възможност за повечето т.е. сравнително по-равномерно разпределение на богатството- селата са процъфтявали. Икономическата свобода и природните ресурси са генерирали богатство.
Коментар
Коментар