IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биткойн

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Лалета за милиони

    През прозореца гледам към отсрещния балкон. Обсипан е с красиви ярки цветя и сякаш говори, че стопанката му е грижовна къщовница. В същото време се опитвам да разсъждавам и за „лалеманията”, чудовищната спекулация с лалета през 1636 – 1637 г. в Холандия. Тя е довела до изнамирането на фючърсния контракт, но последвалият крах на цените на луковиците поражда криза – ако не икономическа, то морална.

    Този момент от финансовата история на ранния капитализъм е като магнит за интереса на стопански историци и икономически журналисти, но при все това остава забулен. Действително ли цените на тези цветя са били толкова високи? Да. Ето данните, с които разполагаме:

    Луковиците на редките сортове лалета (като например Semper Augustus или Tulipa Octaviani) са се търгували за 10,000 флорина едната. Покупателната сила на един флорин от него време приблизително съответства на 10 евро от 2002 г. Следователно в един момент една луковица се изравнява по стойност с голяма градска къща в най-хубавите квартали на Амстердам!

    Други сведения: „нова каляска и два сиви коня с такъмите се разменя за една луковица”. Купуват я за повече от десет годишни дохода на умел работник. Още през 1633 г. в град Хоорн къща е продадена за три луковици. В последващите три години цените нарастват многократно: 40 луковици са купени за 100,000 флорина, едната от двете съществуващи в Холандия луковици на Augustus е придобита за 12 акра (5 хектара) земя и т.н.

    Уважавам красотата, но е повече от ясно, че се сблъскваме с пазарна ексцесия, с някакъв финансов протуберанс.

    Флористите, както са се наричали спекулантите с лалета, се срещат по кръчмите, за да разглеждат новопоявилите се книги, описващи редките сортове лалета, и да купуват и продават контракти върху луковиците им. Пиело се е много вино, със съответните богати мезета, за които наивниците, участващи в наддаванията, уж плащали по-малко, отколкото консумирали.

    Но скоро всичко си идва на мястото: в началото на февруари 1637 г. вече не се намират купувачи за постоянно растящите цени на лалетата и курсът на прабабите на днешните ипотечни ценни книжа за броени дни пада с 99.999%.

    Заслужава си да се замислим: какво е надуло този пазарен балон? Лековерието на хората, че цените могат само да нарастват, е първият – и верният отговор. Но нещата винаги са по-сложни. Холандия в средата на XVII век е световната икономическа, а това значи и политическа сила. Амстердам е складът на световните стоки, който държи поводите на търговията из световните морета.

    Управниците на Холандия са единни само в едно: търговските интереси трябва да се защитават, дори да стоят над националните. Ако има праобраз на съвършено нерегулиран пазар, това е Холандия на ранния капитализъм, твърдят историци. Тук се формира и най-развития за времето си, първият истински фондов пазар.

    Амстердамската борса в края на XVII век е толкова развита, че богат еврейски търговец се хвали: ако разбера за смъртта на краля на Испания 5-6 часа преди останалите, ще мога да направя сто хиляди екю за един ден. В този икономически климат не е чудно, че спекулантите бързат да навлязат в търговията с грудки на лалета, щом виждат как градинарите прогресивно забогатяват.

    Може да се открият и още причини за „лудостта на лалетата”. В този момент в страната върлува бубонна чума и вероятно също и затова населението се поддава на опиянението на живота, на страстта да забогатее, на „поемането на фатален риск”.

    При това нагласата на множеството наистина фаворизира постоянния ръст на цените. Амстердам е средище на световните финанси, съответно цените на хранителните стоки и надниците на работниците са били доста високи. Има евтин кредит в изобилие, тегленето на пари на заем надали е по-голям проблем, отколкото в САЩ по времето на Грийнспан във Федералния резерв.

    Охолството на търговското съсловие се сблъсква със смущаваща бедност на масите. При население на Холандия около 2 млн. души (половината градско) към 1650 г., групата на богатия и влиятелен елит вероятно не превишава 2 хил. души. Но с възхода на цялата нация се увеличава и броя на заможните, сред тях вече и мнозина селяни – които започват усилено да търсят символи за своя нов имуществен статус.

    С горното може би ще откопаем още една от причините за странната любов към цветята в суровите протестантски души на холандците, въплътена в екзотичното, идващо от турския султан растение. Впрочем няколко десетилетия след холандската лудост в Османската империя също се заражда опасна мания по лалетата, която обаче е прекъсната навреме с еничарска революция.

    Каква все пак е причината за разцъфването на Холандия? Някои обяснения сочат като благодетел на страната неблагоприятната природа, която е налагала да се внасят близо половината от хранителните стоки, нужни за изхранване на високото население. По тази причина в Долната земя се развива парично стопанство още преди XVI век – а с него и комуникациите и юридическата система.

    Налице е плътна маса от хора, които не робуват на религиозни скрупули и почитат добрата сделка. Те виждат как Източноиндийската компания прави милиони от търговия с подправки като канела и камфор. В края на краищата, с какво лалето е по-лошо от карамфила?!

    И тъй, хората искат да купуват даден актив, разчитайки на постоянния ръст на цената му. Съответно се появяват хората, които са готови да продадат. Наистина, това не са директно градинарите, а специалните общества на „флористите”. Тъй като лалето цъфти за една седмица през април и май, а луковицата му се разсажда от юни до септември, то „налична” търговия с лалета може да се прави само през лятото.

    От септември до април обаче пазарът няма защо да е в застой. Любителите на лалета могат да сключат пред нотариус договор, с който се задължават да закупят лалето в края на сезона. През 1636 г. се създава даже формален пазар за тези фючърси, на който се продават и купуват контрактите за сделка след края на сезона.

    Но тези контракти никога не са били изпълнени, тъй като преди заветната пролет, още през февруари 1637 г., страшен студ сковава цените на лалетата и търговията с въздух, както съвременниците наричат размяната на фючърси, рухва.

    Фючърсите носят в себе си задължението да се купи и последните притежатели би следвало да страдат жестоко заради достигнатите баснословни цени, но парламентът на Обединените провинции решава да предотврати кризата и обявява фючърсите за опции – тоест книжа, даващи възможност на притежателя на ценната книга да се откаже да купи, ако цената не го устройва – след като заплати надлежната глоба от 3.5%.

    Въпросът за пазарните мании и паники е от политическо естество, тъй като привържениците на кредото за икономическа ненамеса заявяват, че свободните пазари са ефективни в себе си, реакцията на цените е напълно рационална предвид условията на икономическата задача, а икономическите балони и крахове „не са това, което са”. Това напоследък е много разпространен подход за обяснение на кризата на холандските лалета – и далеч не само на нея.

    В същото време в богатия на финансова история Амстердам има гробище, където са закопавани жертвите на първите финансови кризи – самоубийци и екзекутирани. Не мога да се съглася с изцяло рационалистично обяснение за силата, тласнала човека да продаде къща, за да купи цвете.

    Още повече – едно разядено цвете. Защото новите изследвания показват, че уникалните шарки по лалетата от сортовете, по които са се прехласвали богати и парвенюта през XVII век, са чисто и просто плод на предаван от луковица на луковица наследствен вирус.

    https://mittag.wordpress.com/2009/08/26/tulips/

    Да не кажете , че не съм ви казал. Миналата седмица една овца си продаде имотите да си купи биткойни ) хаха

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнение
      Аз си го представям, като тоа(тия), от когот зависи "целата работа" получи определена сума(в съответното "нещо"), която да го убеди в необходимото...
      нищо ново.
      това е възможно и звучи доста логично, но откъде ще се вземат тези койни? Нали са в супер, мага, гига защитими портфейли, дето са ънтъчабъъъъъъл в разни ядра, спори, зелени еуглени и епруветки? Къ ше дойде некой и ше ми каже - глей ся, имаш един койн, дай половината на чичко Шорош Ми няма да стане, ръиш ли, освен пак да се нацепят на трудни вилици, лъжици, посуда и салфетки. На мен лично ми звучи прекалено невероятно - както казах, със златото не стана, защо да стане с това дигитално нещо?

      Макс, уважавам позицията на всеки, когато не троли откровено, но и сам знаеш какво е 09.09 - комунизмът е прекрасна идеология, но реализиацията му е толкова калпава, че струва живота на десетки милиони хора, буквално измрели от глад и непосилен труд, а намразилите го и заклеймяващи те без дори да вникнат по съшество какво е това комунизъм, са милиарди. Та и тук така - може идеята на този Сатоши или каквото и да е там Тамагочи да е била кристално чиста и бистра, но изпълнението ѝ е безумно, а когато тръгне мръсната вода, отгоре изплува само вмирисаната пяна - важи за всяка революция, без значение дали е дигитална, или не...
      Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

      Коментар


      • Родна милионерка пристигна в Бургас с 40-метровата си яхта, местните онемяха от гледката (СНИМКА)

        Прочети повече в Blitz.bg: https://www.blitz.bg/obshtestvo/regi...ews552210.html


        Луксозната яхта на българската милионерка д-р Ружа Игнатова акостира на Морска гара в Бургас. 40-метровият плавателен съд е изключително впечатляващ, коментират бургазлии. Такива гледки са по-характерни за големите европейски курорти като Монако или лазурните брегове на Френската ривиера, но не и за Бургас, пише "Флагман". Каква е причината за посещението на д-р Игнатова в Бургас не е ясно. Очевидци разказват, че луксозната яхта се пази от двама гардове, които зорко бдят над сигурността й. Д-р Ружа Игнатова е създателят на криптовалутата OneCoin. Според финансови анализатори, с тази схема българката е придобила суми, надвишаващи 350 мил. долара, използвайки небезизвестната схема на Понци. 37-годишната българка, живееща от 10-годишната си възраст в Германия, е подозирана от мнозина в чуждестранните медии, че участва в няколко финансови пирамиди. Според някои експерти основаният от нея OneCoin е финансиран със средства от бивши пирамиди като Conlingus, Univer Team, Unaico/SiteTalk, OPN, Bonofa и BGN International. Самата криптовалута пък е обявена за измама, тъй като регистрацията на фирмата е в Гибралтар – известна дестинация за офшорни компании, а по начина на работа има много неясноти. Според източници на "Флагман" яхтата, която в момента се намира на Морска гара в Бургас, струва не по-малко от 15 мил. долара.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
          Не съм писал скоро, ще взема пак да срасна няколко реда:
          2. Чакам края на месеца и пак ще скъсявам - явно тази сакрална дата с трудната вилица и лъжица си е сериозно изпитание за човешката глупост и алчност, а аз трявба да се съобразя с това
          Как го скъсяваш ? Инструмент , платформа , ИП ?
          За спекуланта е вредно да чете новини и още повече анализи .

          Коментар


          • Със сигурност много от заработилите койни ще имат съдбата на ЧеГевара, това тука правото на частна собственост, изключвана на обратното действие на закона, тинтири минтири... Има само правото на силния....

            Има и сценарии за спихване на Биткона, но са малко вероятни... Понякога ми се струва, че Биткойна не е ГодКойна, а прикрива ГодКойна и Биткойна ще бъде разпънат на Кръст... Само въображението е пред Вас, Биткойна открива ВСЕЛЕНИ!

            Коментар


            • Стана реч за дедо Бюфет, дедката си е изкарал кинтите с инсайдерство, ако в момента не е стоплил за кво иде реч и не копка койни кат изпуснал се заек... Го чака съдбата на БатШорош и неговото изродче Отровено общество, който виде че туземците са прогледнали и не му се връзват

              Поздравления за Груйо, който сравни появата на Биткойна с 09.09... Да, това е ЧеГеваризъм в най-чиста форма

              Пп. Централните банки на Англия и Франция след ВСВ също имаха своя 09.09. Тези които са слушали в Час... за тях 09.09 не е изненада
              Last edited by Макс; 02.11.2017, 10:45.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                ...
                3. Как си го представяте вие това цялата финансова система изведнъж да каже - пичове, ми ние вече минаваме на бай хойни, фъргайте ги тези доларе, ще обменяме един хойн за 1 (нулите си ги сложете колкото искате) долара. И хоп Ванчо ИТ-то от Молдова става трилионерче, не се подигравай, имаш парииииии. Бъфет-мъфет и сие изведнъж стават голтаци, а някакви пълни случкари се качват на върха на харнителната пирамида - буахахаха. Това си е втори 09.09 бре, другАре, че има и такива у форумО Това не се случи с жълтото, просто защото има прекалено много жълто в черните, арабелите и мангустите, вие ми очаквате да стане с хойна - блажени са верващите, защото тяхно е царството небесно и т.н.
                Аз си го представям, като тоа(тия), от когот зависи "целата работа" получи определена сума(в съответното "нещо"), която да го убеди в необходимото...
                нищо ново.
                Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

                Коментар


                • Бай Марине, сериозно мислех да си взема някаква стара копачка, че се топля на ток, поне да ми връща част от разходите. Дали може да го докара по-ефективно от климатика? Или видеокарта, не е задължително баш биткойни да са на ASIC.
                  Ще съм благодарен ако ме насочиш, верно не спрях да се бъзикам с цената на туй нещо, ама за отопление сериозно го мисля. Нямам комин в София, и те ти високотехнологично кюмбе!
                  Мнението ми е погрешно и води до загуби.

                  Коментар


                  • Не съм писал скоро, ще взема пак да срасна няколко реда:

                    1. бай Марине, твоят койн достигна и мина 1:5 за тройунция от жълтото, но ти явно не кешираш. Твоя работа, далеч съм от мисълта да сти държа сметка, само споменавам

                    2. Чакам края на месеца и пак ще скъсявам - явно тази сакрална дата с трудната вилица и лъжица си е сериозно изпитание за човешката глупост и алчност, а аз трявба да се съобразя с това

                    3. Как си го представяте вие това цялата финансова система изведнъж да каже - пичове, ми ние вече минаваме на бай хойни, фъргайте ги тези доларе, ще обменяме един хойн за 1 (нулите си ги сложете колкото искате) долара. И хоп Ванчо ИТ-то от Молдова става трилионерче, не се подигравай, имаш парииииии. Бъфет-мъфет и сие изведнъж стават голтаци, а някакви пълни случкари се качват на върха на харнителната пирамида - буахахаха. Това си е втори 09.09 бре, другАре, че има и такива у форумО Това не се случи с жълтото, просто защото има прекалено много жълто в черните, арабелите и мангустите, вие ми очаквате да стане с хойна - блажени са верващите, защото тяхно е царството небесно и т.н.

                    4. Това не пречи да се правят кинти - на тези, които са успели - поздравления. За мен да влизаш на дълги в момента е самоубийство, но всеки сам решава. Моят тайминг е краят на месеца, дотогава гледам мача и се надявам балонът да наближи 10К. Дано!
                    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от marin1 Разгледай мнение

                      кески викаш а?
                      А иначе тоя с кеските си го гледа откак е било 5$ парчето .....
                      Aми 2 пъти се наканих да купувам. Единият път като беше под 50$. Тъкмо да се размърдам и затвориха някаква борса и се сгромоляса почти до нула. Отказах се.
                      После на около 100$ почнах да му ръчкам сорса, и останах много разочарован. Уйде до 1250 долара, после постепенно спихна до под 300$. Седя 3 и нещо години на около 400$, сравнително стабилна цена. Тъкмо се зарадвах на новите пари, защото е хубаво да не им играе цената толкова... и пощуряхте!
                      Не ми било писано да ставам крипто милионер, ама ако сега тръгне надолу ще има много плач! Аз гледам отстрани и се кефя. Не всеки ден може да се види такава мания по нещо без реална полза.
                      Иначе си вярвам в златцето, не знам Xman1 какво толкова му придиря. Биткойн е динозавър, почти всяка алтернативна валута е по-добра в някакво отношение. А златото се е доказало от хилядолетия. Не, че има реална полза и от него, ама поне може да го пипнеш. Някой дори разправяше, че го облизвал, това без майтап.
                      Last edited by IvanTerziev; 02.11.2017, 09:42.
                      Мнението ми е погрешно и води до загуби.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от marin1 Разгледай мнение
                        Засега се движим 1:1 по:
                        https://bitcoinbg.eu/forum/download/file.php?id=1853
                        Има още доста време до края на прогнозната графика - и дали ще е 1 или 2 Милиона $ цената след 4-5 години за мен не е от голямо значение.
                        Бай Марин излиза че има доста търчане днес


                        Да не вземеш верно да купиш злато?!... това ще е голяма глупост според мен.

                        Коментар


                        • Засега се движим 1:1 по:
                          https://bitcoinbg.eu/forum/download/file.php?id=1853
                          Има още доста време до края на прогнозната графика - и дали ще е 1 или 2 Милиона $ цената след 4-5 години за мен не е от голямо значение.
                          Бай Марин излиза че има доста търчане днес
                          remember remember the fifth of november

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение
                            Книжните валути се сриват спрямо биткойна. Нечестните пари се сриват, спрямо честните пари...
                            Слушай бай Марин и купувай койни докато не са свършили. Никой не знае дали утре няма да станат 20 000 долара парчето.
                            ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

                            Коментар


                            • Книжните валути се сриват спрямо биткойна. Нечестните пари се сриват, спрямо честните пари... Пиндосите след БретънУудската конференция бяха в златен борд, от който излязоха на Ямайската конференция... Това можем да го броим за фалит на ПиндоКолхоза, ама айде нали сега са наште батковци ще си затраем политкоректну

                              Аз се наемам да прогнозирам следното: Възможен изход от сгромолясването на зеленатабумага е КриптоВалутенБорд, също така и елегантен начин за изсулване на пиндодлъжника от борчовете, изтриване на 20,5трлн шума ха-ха-ха.... Да си представим, Конгресот гласува КриптоБорда, според който ФРС купува 1БТК = 1 000 000 зеленабумага, ФРС продава 1БТК = 1 000 500. Айде малко въображение...

                              Пп. Аз от сума ти време обяснявам на нашите по-малки братчета по разум, че не слънцето се върти около земята, а обратно.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от KMETA Разгледай мнение
                                В Чикаго в ГАРАЖА взели,че пуснали фючърси на кеските вчера.

                                Поправих го, така вече е "правилно". Явно много 80 годишни бабички има в това Чикаго.
                                Last edited by Xman1; 02.11.2017, 07:54.

                                Коментар

                                Working...
                                X