IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биткойн

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение

    Аз се учудвм, че точно ти като математик, не можеш да прозреш "красотата" на криптовалутите (изключвам огромното количество скам монети и тн. имам предвид Биткойн и другите сериозни проекти).

    В дългосрочен план криптовалутите ще се превърнат в основа на цялата световна икономика, колко време ще мине това да се случи... никой не знае, защото има много фактори, но неминуемо ще се случи, не за друго а защото по-високото ниво на абстракция, винаги побеждава по-ниското.
    За хората които помнят Интернет от достатъчно дълго време, можеби си спомнят колко несериозно беше разглеждан от всички през 90-те години... и как днес е навсякъде и се превърна в основа на всичко. Как тези някога наистина "малки" Интернет компании се превърнаха в огромни мастодонти засенчващи почти всичко извън ИТ сектора и продължаващи да набират скорост, като изглежда сякаш ще погълнат всичко останало. Криптовалутите разбира се са далеч от това "величие"... но с продължаващото развитие на Интернет, един ден ще бъдат точно като Гугъл и Епъл в момента, ще изглеждат като гиганти засенчващи всичко останало.

    Красота има, ама няма кой знае колко реално практично приложение до момента.

    Сравненията с Интернета са неуместни. Пионер съм в ползването на Итернета.

    Още първия път като видях Нета бях удивен че може да си пращаш е-майли и ако другия човек е на компютъра да получаваш отговор в рамките на час да кажем. Ако не на другия ден. После имаше и много други практични и полезни дейности, които можеха да се извършват с Интернета.

    Бях фен и на криптото в началото. Обещанията за разплащания между хората без посредник звучаха супер яко. Това беше (а и си остава) супер яко. За съжаление, обаче реализацията му беше дърво и скоро ентусиастите в тази насока спряха да го използват.

    Та Интернета се развиваше. 10 години след измислянето си имаше доста практични приложения за него. ICQ-то излиза през далечната 1996 година - чат в реално време още тогава. Да не говорим за е-майла една от първите услуги, успешна и до днешно време.

    Биткоина (веригите) за 10 години няма почти никакво развитие и практическо използване. Ако ставаха за нещо до сега щяха да са навлезли.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
      Какво става - май пак ще чукнем 40 000, при това по-бързо, отколкото очаквах. Вече сме на 1 боя разстояние .....
      Абсолютно е възможно ............ Но само по себе си , това не дава никаква информация за последващите движения .....

      Възможно е развието на ED ..... и .....само както пробием (ако ) върха ....да се сурне отново надолу ..........

      Това , имаш ли го описано в точките от предишния пост .............

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

        Вероятноста да се случи е много малка, но не и нулева. В този сценарий аз имах предвид свободното падане, което понякога се случва на пазарите при масова паника. Тогава всички BUY ордери изчезват с малки изключения, и цената лети надолу благодарение на дребните единични сделки на забравени дребни BUY ордери. Явлението е по-скоро психическо, а не физическо, защото големия срив не е свързан с големи изтъргувани обеми. За пример мога да дам свободното падане на швейцарския франк.
        Ами, възможно е да си прав, времето ще покаже. Но смятам, че абсолютното дъно, дори и при някакви екстремални събития тип "Черен лебед", ще бъде нивото на предходния пик в края на 2017г., т.е. 20.000 долара. Но смятам, че на 30к и надолу ще има толкова buy ордери, че дори 20к ми се струва крайно невероятно ниво. Но с биткойн всичко е възможно, все пак

        Коментар


        • Какво става - май пак ще чукнем 40 000, при това по-бързо, отколкото очаквах. Вече сме на 1 боя разстояние .....

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Correctively objective Разгледай мнение


            Разбирам те, приятелю , че искаш да кажеш нещо мъдро и да ти се ''повярва '' безприкословно ........ но това са само думи , думи , думи ....... А само с думи , си добре дощъл на Женския Пазар ...

            Това което си изписал , ПО НИКАКЪВ начин , не доказва ''твърдението '' ти ...........
            Обратно ..... АЗ от вчера до днес ....доказах моето .....
            ВЧЕРА :


            ДНЕС :

            ..........

            Картинки и прогнози всеки може да прави. Дай да видим сделките и как нараства капитала! Къде си купил, къде си продал и колко си спечелил....
            Ако направиш 200 поредни сделки на база твоите прогнози какъв ще е резултата? Дали ще си на печалба?


            Ама да знаеш че много си назад в тая игра! Дори и да тичаш срещу мене пак няма да ме стигнеш! Ти сега отиваш там от където аз съм минал преди 15 години.
            Last edited by alphaomega; 14.01.2021, 15:00.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от cherney Разгледай мнение

              Този сценарий е в пълно противоречие с всичко, което сме видели през последните десет години в тренда на биткойн. Вероятността да се случи е равна на нула.
              При корона-крашът през март миналата година имаше нещо такова- следях етера, не толкова бтц-то, но бяха сходни нещата. Етера загуби повече от половината си стойност буквално за няколко часа, след няколко колебания между 120 и 200 усд. После последва месец люшкане около 130-140 усд преди да тръгне бавно нагоре. Така че е напълно възможен този сценарий.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от cherney Разгледай мнение

                Този сценарий е в пълно противоречие с всичко, което сме видели през последните десет години в тренда на биткойн. Вероятността да се случи е равна на нула.
                Точно така си е мислел и Нютон ..... преди да загуби равностойноста на днешните 3 милиона $ в акции на South Sea Company , която пък е наподобявала днешния .............битхойн...............

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                  В момента биткойна е 38 700. С големи крачки се е запътил за тест на 42 200, което най-вероятно ще се случи утре. От това как ще се случи този тест зависи бъдещото поведение на биткойна в следващите 2-3 месеца. Има следните варианти:

                  1. Неуспешен тест и връщане до 36 600, след което нов ръст. Това ще доведе до поне една година колебания в диапазона 30-40 хиляди.

                  2. Неуспешен тест и бързо връщане до 30 600. Това е най-трагичния сценарий, водещ до много дълбока 3 годишна корекция до 20 000 или дори и до 15 000.

                  3. Бавен пробив или голяма заигравка около 40 200. Това означава изчерпана енергия за ръст нагоре. След може би 2-3 седмици заигравка около това ниво най-вероятно ще се случи внезапна и бърза дълбока корекция до 35 000, и там ще има нови варианти за развитие нагоре или надолу, в зависимост от нарисуваната фигура.

                  4. Бърз пробив на 40 200 и достигане до 45 000 в рамките на 2-3- дена. Това е варианта, водещ след себе си тестване на 60 000, където отново трябва да очакваме дълбока корекция, преди теста на още по-високи нива.

                  ПП: Всичко това го прогнозирам с чесане зад врата и гледане в тавана, но все пак ползвам и малко информация от натрупания опит. Препоръка, но само към мене си - не продавай нищо и чакай. Също така помисли дали да не купиш още малко биткойни, защото сега е момента.

                  Като цяло най-критично се явява дъното на сегашната корекция 30 600. То не трябва да бъде пробивано, ако биткойна иска да съхрани доверието на хората, че ще продължава още да расте. Варианта с пробив на това ниво води до нови 3-4 години чакане.
                  Крачките не са големи ....и вероятноста да го спре 76% фибо е голяма ... Надолу имаме диагонал ..... а корекцията е видим зигзаг ...
                  Всичките ти точки ....е просто описание на ВСИЧКО ВЪЗММОЖНО ДА СЕ СЛУЧИ ..... и от гледна точка на всеобхватноста е БЕЗМИСЛЕНО , като прогноза .....
                  Дори , обхванал всичко .............пак има една типична грешка на всеки лаик ..... Това в черното е абсолютно невярно ... И като развитие и като времетраене на изписаните години .............
                  Тоест , би могло да пробие и 30600 и пак да направи нов връх ..... още след 3 - 4 месеца
                  би могло да НЕ пробие 30600 и да направи връх след повече от гореспоменатите месеци ....

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
                    Естествено че НЕ работи техническият анализ. И това вече е доказано през годините.
                    Принципно на всеки един пазар се откриват модели (графични форми) които се повтарят когато скенерите се настроят до 60-70% съвпадение.
                    Но тези повтаряеми модели нямат никаква прогнозна стойност и всеки един опит за построяване на търговска стратегия върху тези модели винаги дава случайни резултати около 50% вероятност при статистическа грешка 1-2%. Тоест ПМО не може да бъде извлечено.

                    И за всичко това си има напълно логично обяснение. Пазарите от гледната точка на консуматорите на ликвидност са ефективни и се движат на случаен принцип. Във всеки един момент стотици хиляди автоматизирани системи следят движенията на цените и търсят различни модели. Дори и някъде да се появи минимална възможност тя мигновено бива изконсумирана от най-бързите системи които първи са я засекли.

                    Систематичното следване на "тренда" също дава случайни резултати без значение на какви индикатори са базирани сигналите.


                    Който не вярва в тези мои твърдениянека продължи да си блъска главата и да губи пари. Рано или късно ще му дойде акъла.

                    Разбирам те, приятелю , че искаш да кажеш нещо мъдро и да ти се ''повярва '' безприкословно ........ но това са само думи , думи , думи ....... А само с думи , си добре дощъл на Женския Пазар ...

                    Това което си изписал , ПО НИКАКЪВ начин , не доказва ''твърдението '' ти ...........
                    Обратно ..... АЗ от вчера до днес ....доказах моето .....
                    ВЧЕРА :
                    Първоначално изпратено от Correctively objective Разгледай мнение
                    Сигурно много са видели , тази възможност .... за развитие на цената .... но все пак да ги визуализирам .....
                    Мисля , че е ясно използвайки 2-3 елементарни неща от техн.анализ ... каква е идеята на вероятностната хипотеза .....
                    Предполагаема H & S ................... Дълговременни Подкрепи ...... Фибоначи Корекция ....

                    Извън графиките , мнението ми е че това е абсолютен балон и в бъдеще ще изчезне , а с него и много напечатени милиарди , както и спестяванията на милиони ........ хора .......
                    ДНЕС :





                    Мисля , че е пределно ясно ...... КАКВО Е БИЛО ..... И КАКВО СЕ СЛУЧИЛО .....
                    При открита позиция вчера , на ниво 32650 ....... днес е затворена там където е упоменато вчера ... На 62% фибо ....37600.....
                    5000 $ движение ......... ....... Прихода ми , е ''само '' 500 $ , тъй като си имам лични правила ,които не нарушавам никога .... ...
                    Но , това изобщо не е важно за никой , освен за мен ..
                    Говерехме , дали работят , различните видове анализ .....

                    Аз доказах моята теза ..... графично и нагледно ............ Ти , каза да ти ...вярваме , щото така си бил решил
                    Ами ... така ще .....Кой с каквото разполага - с това ще подкрепя становището си ......

                    Да направим така .....
                    Пращаш ми 10 графики , на който искаш актив или валутна двойка ..... На тях направи някакъв анализ - независимо какъв - технически ....вълнови ....прайс екшън.... Няма значение ( за да кажеш че не работят , би трябвало да ги владееш ) ....... Постави къде според теб , трябва да влезеш с вход , къде да е стопа .....къде да е таргета ......
                    Имай , минимум един близък ,алтернативен развой на движението ...............
                    И най важното - АЗ трябва да одобря , че всичките 10 графики са ПРАВИЛНИ , изпълнени са правила , съотношения , норми , правилно са построени модели , подкрепи .... и т.н и т.н ................

                    Когато горното стане ............ и 6 от 10 ти прогнози по даден вид анализ , одобрени от мен ....... се провалят ....
                    Аз ще се съглася с твоето твърдение , че нещата не работят ,...............

                    Но дотогава ....всичко което казваш .....са само ....думи ,думи ,думи ......... които са далеч от ТВЪРДЕНИЕ !!!!

                    Жив и Здрав !!


                    Last edited by Correctively objective; 14.01.2021, 12:10.

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от cherney Разгледай мнение

                      Този сценарий е в пълно противоречие с всичко, което сме видели през последните десет години в тренда на биткойн. Вероятността да се случи е равна на нула.
                      Вероятноста да се случи е много малка, но не и нулева. В този сценарий аз имах предвид свободното падане, което понякога се случва на пазарите при масова паника. Тогава всички BUY ордери изчезват с малки изключения, и цената лети надолу благодарение на дребните единични сделки на забравени дребни BUY ордери. Явлението е по-скоро психическо, а не физическо, защото големия срив не е свързан с големи изтъргувани обеми. За пример мога да дам свободното падане на швейцарския франк.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
                        2. Неуспешен тест и бързо връщане до 30 600. Това е най-трагичния сценарий, водещ до много дълбока 3 годишна корекция до 20 000 или дори и до 15 000.
                        Този сценарий е в пълно противоречие с всичко, което сме видели през последните десет години в тренда на биткойн. Вероятността да се случи е равна на нула.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение
                          Естествено че НЕ работи техническият анализ. И това вече е доказано през годините.
                          Принципно на всеки един пазар се откриват модели (графични форми) които се повтарят когато скенерите се настроят до 60-70% съвпадение.
                          Но тези повтаряеми модели нямат никаква прогнозна стойност и всеки един опит за построяване на търговска стратегия върху тези модели винаги дава случайни резултати около 50% вероятност при статистическа грешка 1-2%. Тоест ПМО не може да бъде извлечено.

                          И за всичко това си има напълно логично обяснение. Пазарите от гледната точка на консуматорите на ликвидност са ефективни и се движат на случаен принцип. Във всеки един момент стотици хиляди автоматизирани системи следят движенията на цените и търсят различни модели. Дори и някъде да се появи минимална възможност тя мигновено бива изконсумирана от най-бързите системи които първи са я засекли.

                          Систематичното следване на "тренда" също дава случайни резултати без значение на какви индикатори са базирани сигналите.


                          Който не вярва в тези мои твърдения нека продължи да си блъска главата и да губи пари. Рано или късно ще му дойде акъла.

                          Слънцето ни посреща сутрин от изток след това минава по целия небосклон и залязва на запад. Виждам го с очите си всеки ден. Убеден съм че Слъцето обикаля около Земята няма как да е обратното. На очите ли си да вярвам или някакви фантасмагории.
                          Last edited by Todor Sabev; 14.01.2021, 10:38.

                          Коментар


                          • В момента биткойна е 38 700. С големи крачки се е запътил за тест на 42 200, което най-вероятно ще се случи утре. От това как ще се случи този тест зависи бъдещото поведение на биткойна в следващите 2-3 месеца. Има следните варианти:

                            1. Неуспешен тест и връщане до 36 600, след което нов ръст. Това ще доведе до поне една година колебания в диапазона 30-40 хиляди.

                            2. Неуспешен тест и бързо връщане до 30 600. Това е най-трагичния сценарий, водещ до много дълбока 3 годишна корекция до 20 000 или дори и до 15 000.

                            3. Бавен пробив или голяма заигравка около 40 200. Това означава изчерпана енергия за ръст нагоре. След може би 2-3 седмици заигравка около това ниво най-вероятно ще се случи внезапна и бърза дълбока корекция до 35 000, и там ще има нови варианти за развитие нагоре или надолу, в зависимост от нарисуваната фигура.

                            4. Бърз пробив на 40 200 и достигане до 45 000 в рамките на 2-3- дена. Това е варианта, водещ след себе си тестване на 60 000, където отново трябва да очакваме дълбока корекция, преди теста на още по-високи нива.

                            ПП: Всичко това го прогнозирам с чесане зад врата и гледане в тавана, но все пак ползвам и малко информация от натрупания опит. Препоръка, но само към мене си - не продавай нищо и чакай. Също така помисли дали да не купиш още малко биткойни, защото сега е момента.

                            Като цяло най-критично се явява дъното на сегашната корекция 30 600. То не трябва да бъде пробивано, ако биткойна иска да съхрани доверието на хората, че ще продължава още да расте. Варианта с пробив на това ниво води до нови 3-4 години чакане.
                            Last edited by Mateev; 14.01.2021, 10:33.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

                              Това също е случайност.

                              Тея 5% високоинтелигентни трейдери не са статична група. Те са динамична група.

                              Т.е. един печели, печели 1-2-3 години. Има си стратегия - тя печели. Ама после пазара се обръща. Стратегията му не печели - той или губи всичко или се отказва запазвайки част то парите си (което е доста по-добрия вариант за него). Съответно неговото място в тези 5% се заема от друг трейдър.

                              Логично е че няма как всички да печелят, както и няма как всички да губят. Съответно си има и печеливши и губещи. Само че те се определят пак с голяма доза късмет, а не на знания, умения или нещо друго.

                              Може да има стратегия която печели за определен период от време и това да му изкара пари. Но няма как да печели дългосрочно и да стои винаги дългосрочно в тези 5% печеливши.


                              Аз се учудвм, че точно ти като математик, не можеш да прозреш "красотата" на криптовалутите (изключвам огромното количество скам монети и тн. имам предвид Биткойн и другите сериозни проекти).

                              Между другото аз също харесвам математиката и бях впечатлен от нея много отдавна, това ме тласна и към компютърните науки (с което в момента реално си изкарвам хляба, инвестициите са по скоро хоби) .

                              Та продължавам да се чудя, защо точно ти си мислиш че това са някакви понци схеми и измама (да има и такива монети безспорно, някои от тях чист скам, но аз не говоря за тях). Криптовалутите са просто следващото ниво на абстракция (затова им е толкова трудно на повечето хора да ги разберат, но те повечето хора и елементарната аритметика не я разбират). Всяко следващо ниво на абстракция ни изглежда на нас хората все по-далечно и неразбираемо и затова толкова много се страхуваме от него. Но истината е че точно способноста ни да мислим абстрактно ни е докарала до тук, да имаме тези технологии и тази наука. Ако се интересувахме само и единствено от практични и материални неща, никога нямаше да се развием, щяхме да си останем на нивото на животните.

                              Дълги години в миналото, аз също смятах, че реалните неща (т.е. нещата които можеш наистина да видиш и пипнеш са много по-важни от абстрактните т.е. тези които са само плод на нашта мисъл и разбира се математиката) , но след това разбрах, че обратното има много по-голямо значение.... т.е. едни абсолютно абстрактни неща могат да те доведат до успех, докато материалните неща те "връзват" за материалното и те правят роб на съществуването ти (надаявам се разбираш какво имам предвид).

                              Но да се върнем към криптовалутите, защо те ще имат успех и ще имат успех и за в бъдеще и какво ги прави добри, прави ги добри това, че те са една математическа машина, те не са просто едни компютри които правят "безмислени изчисления", а са математическа машина, основани на математически правила. Ако поставим една срещу друга да се конкурират една физическа машина и една математическа машина, с времето, колкото и да е по-голяма и силна физическата машина ще загуби именно защото е реална... има зъбни части и колела (които колкото и да са здрави ще се повередят), колкото и много монтьори да има физическата машина, рано или късно те ще остареят и няма да могат да поправят машината, дори тази машина да има частично математика в нея, тя не е чиста математическа машина, има монтьори има поддръжка и тн. Една чиста математическа машина в същноста си е изцяло виртуална, няма разни човечета там които да поправят машината, да те поддържат други машини, които поддържат основната, но тези други машини нямат нищо общо с ядрото на абстрактната математическа машина. Да точно така, крипто валутите са именно такова нещо, те са една чиста математическа машина в същноста си, там няма някакви малки човечета които непрекъснато да "бъзикат" колеленцата и да я "настройват" уж за по-добро. Не тя работи както е написан алгоритъма, който е видим за всички. Коректната работа на тази машина е гарантиран от изчисленията които тя върши. (грешните изчисления просто се отхвърлят). Това е красотата на криптовалутите и се учудвам, че дълги години не можеш да го прозреш. Криптовалутите са можеби първата изцяло виртуална математическа машина, която сме създали (нещо като виртуален компютър, но на следващо ниво). Между другото компютрите също са математически машини, но са по скоро хибриди... т.е. имат физически компонент (който ако се повреди, започват да допускат грешки), докато криптовалутите са изцяло виртуални, т.е. физическа им част няма директно отношение към правилноста на изчисленията им... т.е. колкото по-децентрализирани, толкова е по-малка ветроятноста нещо от физическият свят да повлия на правилната им работа.... т.е. трябва да падне целия Интернет (което става все по-трудно и дори невъзможно, без разбира се някакъв тотален апокалипсис) .

                              Относно другите хора които не разбират криптовалутите а част от тях и новите технологии, това се случва защото всяка нова технология води до все по-високо ниво на абстракция и особено на по-старите поколения им е все по-трудно да разберат тяхната същност. Защото те просто не са свикнали да живеят по този начин, те искат всичко да пипнат и да видят.

                              Да наистина криптовалутите не са тривиални и на човек му трябва време да вникне в същноста им, но с малко повече усилие и особено ако имаш някакви научни знания не е невъзможно. За съжаление повечето хора искат всичко на мига да им бъде поднесено в "сдъвкан" вид, а това е невъзможно с толкова нова технология. След 10-тина - 20 години кгоато започне да се учи в училищата вече няма да е "трудно". Но не виждам защо човек трябва да чака криптовалутите да се наложат, за да ги разбере. Между другото инвестирането в криптовалути е съвсем отделно нещо от разбирането на технологията и аз лично не бих препоръчал на хора които не разбират от инвестиране да се занимват с един от най-волиталните продукти в момента. (какъвто именно са криптовалутите).

                              В дългосрочен план криптовалутите ще се превърнат в основа на цялата световна икономика, колко време ще мине това да се случи... никой не знае, защото има много фактори, но неминуемо ще се случи, не за друго а защото по-високото ниво на абстракция, винаги побеждава по-ниското.
                              За хората които помнят Интернет от достатъчно дълго време, можеби си спомнят колко несериозно беше разглеждан от всички през 90-те години... и как днес е навсякъде и се превърна в основа на всичко. Как тези някога наистина "малки" Интернет компании се превърнаха в огромни мастодонти засенчващи почти всичко извън ИТ сектора и продължаващи да набират скорост, като изглежда сякаш ще погълнат всичко останало. Криптовалутите разбира се са далеч от това "величие"... но с продължаващото развитие на Интернет, един ден ще бъдат точно като Гугъл и Епъл в момента, ще изглеждат като гиганти засенчващи всичко останало.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от IvelinaJensen Разгледай мнение
                                аз разкарах всичко щото ми казахте, че не съм за тоя бизнес. Но това не значи, че съвсем съм излязла от играта.
                                Браво, цели 12 долара си изкопала вече
                                Само гледай да не прегрее лаптопа на детето
                                Картата ми прилича на Nvidia GeForce RTX 2070 Super
                                Last edited by barbaron; 14.01.2021, 01:01.

                                Коментар

                                Working...
                                X