Първоначално изпратено от cherney
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Биткойн
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнениеБиткоина всъщност е класическа пирамида, която се крепи на доверието на някакви хора, които се занимават с нея.
Както изкуството. Колко струва една картина на Пикасо. Ми струва там нещо. Едни хора (наричайки се експерти) я разглеждат, цъкат с език и слагат някаква цена. После почва търг, той стига до някаква стойност и хоп имаме цена на картина на Пикасо.
Днеска може да е една, утре друга.
Същото е и с биткоина. Едни хора си верват, че това струва нещо. Обаче за да катери нагоре, трябва да се вкарват още пари и още пари. За да "кешираш" биткоина, да изкараш много пари и да си купиш къща, примерно. Трябва да намериш някой на който да го продадеш по-скъпо отколкото си го купил. Докато има такива - ще си на печалба.
Обаче последните които се включат, ако няма на кой да го продадат биткоина какво ще стане? Въпрос за 21 000 000 биткоина!!!
Отговорът мисля е очевиден - ще пият една студена вода от чИшмата.
P.S. Пикасо има две картини, които се намират в Чикаго и Кливлънд в момента. Всяка една, ако излезе на пазара, ще струва над 250 млн. долара. Знаеш ли защо?
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
И какво означава силно волатилен актив? Това, че цената му СПРЯМО ДОЛАРА се променя с голям процент за единица време?
Ако това е така, защо обвиняваш биткойна във волатилност, а не долара, който също е силно волатилен спрямо биткойна?
В същото време биткойна е с ниска волатилност спрямо етериума например .....
Коментар
-
Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение
Кой може да даде по-сигурна гаранция от съответната власт? Неслучайно банкнотите, които имаш в джоба се водят задължение на централната банка. А какви точно гаранции дава биткойнът?
А нима имаш гаранция, че една шепа диаманти няма да си загубят стойноста?
А нима имаш гаранция, че златото няма да си загуби стойноста?
Въобще замисли се - има много неща, които във времето са се доказали като много по-надежден съхранител на стойност от правителствено гарантираните пари. Сега и биткойна се нарежда в този списък, и хората му вярват именно защото нито едно правителство не може да го контролира.
Коментар
-
Биткоина всъщност е класическа пирамида, която се крепи на доверието на някакви хора, които се занимават с нея.
Както изкуството. Колко струва една картина на Пикасо. Ми струва там нещо. Едни хора (наричайки се експерти) я разглеждат, цъкат с език и слагат някаква цена. После почва търг, той стига до някаква стойност и хоп имаме цена на картина на Пикасо.
Днеска може да е една, утре друга.
Същото е и с биткоина. Едни хора си верват, че това струва нещо. Обаче за да катери нагоре, трябва да се вкарват още пари и още пари. За да "кешираш" биткоина, да изкараш много пари и да си купиш къща, примерно. Трябва да намериш някой на който да го продадеш по-скъпо отколкото си го купил. Докато има такива - ще си на печалба.
Обаче последните които се включат, ако няма на кой да го продадат биткоина какво ще стане? Въпрос за 21 000 000 биткоина!!!
Отговорът мисля е очевиден - ще пият една студена вода от чИшмата.
Коментар
-
Само пълен лаик може да ползва силно волатилен актив за съхраняване на стойност.
Коментар
-
Само пълен лаик може да ползва силно волатилен актив за съхраняване на стойност.
Ако това е така, защо обвиняваш биткойна във волатилност, а не долара, който също е силно волатилен спрямо биткойна?
В същото време биткойна е с ниска волатилност спрямо етериума например .....
Коментар
-
А дали съм лаик е въпрос, на който може да отговори портфейла ми. Щото биткойн ми е донесъл половин милион долара към днешна дата. Твоите депозити в банки и акции как са?Last edited by cherney; 11.02.2021, 22:28.
Коментар
-
Вероятно е така.
Ако имам 1 биткойн какво всъщност имам? Актив като например всяка акция или нещо друго? И ако е нещо друго, кой ми гарантира, че утре ще имам същото нещо?
Коментар
-
Първоначално изпратено от cherney Разгледай мнение
На всеки актив, който служи за store of value се сравняват минималните постигнати стойности през годините, а не най-високата цена. Това се отнася и за биткойн. Само пълен лаик гледа максималната цена.
P.S. Нивото на познания за биткойн в този форум е катастрофално ниско. Спрете да се излагате с подобни неграмотни коментари.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнениеЗа натрупване на стойност (спестяване) обаче ти трябва нещо стабилно, дето не се движи като муха в похлупена чаша. Щото както стигна 20к, после се върна на 3к. После отиде на 40, после на 30, сега е на 50. Демек хубаво е като расте, ама като вземе да пада - става кофти, щото ще ти изпука спестяванията.
P.S. Нивото на познания за биткойн в този форум е катастрофално ниско. Спрете да се излагате с подобни неграмотни коментари.
Коментар
-
Нямаше да задаваш този въпрос, ако имаше познания по темата
Ако имам 1 биткойн какво всъщност имам? Актив като например всяка акция или нещо друго? И ако е нещо друго, кой ми гарантира, че утре ще имам същото нещо?
Коментар
-
Кой може да даде по-сигурна гаранция от съответната власт? Неслучайно банкнотите, които имаш в джоба се водят задължение на централната банка. А какви точно гаранции дава биткойнът?
Коментар
-
Освен за разплащателно средство парите служат и за натрупване на стойност (капитал).
Очевидно е тъпо да трупаш яйца или марули щото и двете ще се развалят. Затова може да трупаш богатство като използваш нещо по-трайно - сол или злато или хартии. Хартиите ако има инфлация се обезценяват - затова златото се е наложило като някакъв стандарт да трупаш стойност (спестяваш), докато не решиш да си купиш нещо по-голямо - било земя, къща или стока да завъртиш търговия.
Е те тука може да се ползва биткоина - за трупане или съхраняване на стойност. Щото за разплащане не става - прекалено е скъпо разплащането с него и не функционално.
За натрупване на стойност (спестяване) обаче ти трябва нещо стабилно, дето не се движи като муха в похлупена чаша. Щото както стигна 20к, после се върна на 3к. После отиде на 40, после на 30, сега е на 50. Демек хубаво е като расте, ама като вземе да пада - става кофти, щото ще ти изпука спестяванията.
И остава единствено да се ползва за спекупа.
Коментар
-
Зад фиатните пари не стои нищо освен твърдението на съответната власт, че струват нещо и общественото доверие, че това е така.
Коментар
Коментар