IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Биткойн

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Hemilio, никой от нас не твърди, че някой ще счупи бай хойн.
    Тука говорим дали изобщо е възможно.
    Аз лично съм ги мислил тия неща, и далеч по-лесно и чисто е да налееш ресурс в по-добра крипто стотинка.
    Това е причината бай хойн да е жив, поне според мен. Иначе изкушението е огромно, и досега да са го гътнали. Варианти има хиляди.
    Бай хойн дори не е първата цифрова валута. Просто е първата децентрализирана. По времето когато се появи тъкмо пребиха digital reserve по спомен, беше обезпечена с реално злато. ФБР налазиха златния трезор, и дотам!
    Бай хойн също има централизирана част, вече споменах къде е. Практиката показва, че оттам се атакуват тия валути.
    Last edited by IvanTerziev; 07.10.2017, 12:41.
    Мнението ми е погрешно и води до загуби.

    Коментар


    • Започнаха да ви тресат конспиративни теории.
      Ако един проблем може да се реши с пари,той не е проблем-той е разход.

      Коментар


      • Xman1

        диплянките и аз съм изчел
        следя биткойн откакто беше $90, не ме интересува нито копане, нито спекула

        ... Та все пак, значи на теория печатането е възможно
        просто никой няма интерес от това?

        и нещо което ми убягва - 100% сигурно ли е, че ако някой напечата нови койни, било то хакери,миньори или създателите, то всички останали ще разберат?

        Коментар


        • Единствено ще се съглася с Xmаn1, че никой няма интерес да събори бай Хойн. Според мен това е единствената причина още да е жив.
          На всеки грамотен човек му минават през ума нездрави мисли, и после се сеща, че е по-лесно да направиш нова криптовалута. Хващаш сорса на най-добрата в момента и я подобряваш. Дори опитвах да събера екип за тая цел, ама всеки се наял със заеми и гледа шефа си в очите, и не смее да шукне!
          Иначе пак ще кажа, че GHASH IO или какъвто там пул беше - за малко да надхвърли 51 % изчислителна мощ. После отпуснаха газта, за да не компрометират мрежата и да не плашат шараните.
          Click image for larger version

Name:	ghashio-51.jpg
Views:	1
Size:	22.0 КБ
ID:	3246967

          XMan1 хубаво си е научил урока, от рекламните дипляни. Ще обясни на останалите какво значи това.
          Иначе кодът на всеки софт прави точно каквото му нареди създателя. Байхойн верно е протокол, и тия де пишат имплементацията могат да правят каквото си поискат, ама наистина всичко им е в ръцете. Излиза от едно репо, и на практика имат контрол да променят дори правилата на играта, демек протокола. Има 1000 начина да скрият кофти сорс. Но е в техен интерес всичко да върви, не да компрометират идеята.
          Малко като с Дизелгейт историята. Минавало е десетилетия наред, всички са били доволни, докато някой не се усетил, че малката черна кутия в тъмното си има свои тайни...
          Last edited by IvanTerziev; 07.10.2017, 11:16.
          Мнението ми е погрешно и води до загуби.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от barovec Разгледай мнение
            аз сега последно неразбрах:
            може ли да се копира тва нещо или не?
            питам като абсолютен лаик,

            не става въпрос дали ще посмеят да го копират..., попринцип може ли?

            или утре примерно некав свръх хакер както има хиляда койна да ги напрай десет хиляди?
            може да ви се вижда тъпо, ма аз като лаик си викам: щом човек го е измислил-човек ше му намери цаката

            Няма как да си "копира" собствните монети и да станат повече... не и посредством хакерски приоми. За да се предотврати подобна "шмекерия", Сатоши е измислил така наречения Proof of Work (доказателство за свършена работа), като работата в случая са математически изчисления... т.е. някой за да напечата монети или да въведе транзакции в мрежата, трябва да свърши определена работа. Proof of Work гарантира че никой няма да злоупотреби, когато копае монети, защото ще изгуби не само монетите които е изкопал а и всички такси от транзакциите.

            Добре но защо все пак някой не извърши такава атака... защото миньорите са вложили милиони долари в техника за копаене и няма да изгубят само монетите които са изкопали, а заради самата атака, вероятно ще изгубят целия си бизнес, защото когато цената на Биткойн падне, заради тяхната атака, тяхното миньорско оборудване ще стане безполезно, то не може да се използва за нищо друго освен за копаене на Биткойн.

            Единственият начин някой да си "напечата" повече монети е като ги изкопае. Другия вариант е да събере хора и да раздели самия Биткойн, както например се появи Биткойн Кеш, но тези хора които го правят това влагат собствен ресурс в новата мрежа, т.е. те не си "печатат" монети от нищото, нито си присвояват чужди монети. Ако да речем създателите на Биткойн Кеш бяха решили да се наградят със 100 000 Биткойн Кеш монети, най вероятно никой нямаше да иска да използва тяхната мрежа, защото щеше да ги сметне за измамници.

            Предимството на криптовалутите, е че всеки участник по всяко време знае състоянито на мрежата, знае колко монети се печатат, знае дали някой се опитва да наруши консенсусните правила и тн. При обикновената икономика, повечето участници не знаят какво се случва, а и дори да "знаят" няма как да го проверят дали е истина. Например ние няма как да знаем дали банките не раздават кредити с ниска лихва на свои приятели или депозити на висока лихва пак на свои приятели, те могат да го правят това и никой няма да научи (а дори не е забранено, просто е неморално). Също така ние няма как да знаем политиците какво са решили утре да направят, те ни го "съобащават" обикновено в събота или неделя. При криптовалутите не е така, там всичко се знае и всяка промяна се знае, никой не може да променя консенсусните правила "защото така си е решил".


            Но да се върнем на темата с печатането на "фалшиви" Биткойни. Една евентуална атака би протекла така, хакера трябва придобие огромно количество миньорска техника по някакъв начин... и то не за един и два блока, поне за 20 блока напред... да си напечата примерно 10 милиона Биткойна (което е срещу консенсусните правила)... и после да намери някой на който да ги продаде. Това на практика не може да се осъществи, защото всички ще видят фалшивите монети, никоя борса няма да иска да ги продава (това е все едно пране на фалшиви пари). Просто монетите на хакера ще бъдат безполезни и неговото време и пари напразно изгубени. Сега можеби ще попиташ... е защо 10 милиона... защо не си напечата 10 хиляди... Няма значение колко ще си "напечата"... дори 1 или 0.00001 фалшив Биткойн да си напечата, веднага ще се разбере, поради тази причина е много по изгодно да си напечата много. (но тогава възникват гореспоменатите проблеми)

            Има един друг по практичен въпрос... "Какво ще стане ако просто ги открадне от някоя борса?!". Такива случаи има не един, може да ги открадне, но ако са в големи количества трудно ще ги продаде... например хакера който е откраднал монетите от МтГокс, все още не ги е продал... Оказва се че от банка е много по лесно да се откраднат пари, отколкото от някоя криптовалута.

            Ето изгледай това видео там е обяснено по подробно как работи Биткойн (и крипто по принцип): https://www.youtube.com/watch?v=bBC-nXj3Ng4



            Коментар


            • Случайно хрърлих око в първата стотица по маркет кап, на някой монети или валути или както там ги наричате ми те някой на абсолютно дъно вече, как ще го обясните това явление

              Коментар


              • Първоначално изпратено от IvanTerziev Разгледай мнение
                Мисля да спирам. Тук не е форум за програмисти, и това дето пишеш е напълно нормално.
                Аз не разбирам търговците дето купуват неограничен ресурс, те не ме разбират за техническата страна, щото това се учи 5 години и после почваш наново като junior...
                Забавно ми е хора дето си нямат хал хабер от материята да разправят колко съм бил назадничав! .....
                Споко, аз те разбирам. И други те разбират. А тоя, който не те разбира и твърди, че не говориш по темата, скоро ще се хване за палците.
                He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

                Коментар


                • аз сега последно неразбрах:
                  може ли да се копира тва нещо или не?
                  питам като абсолютен лаик,

                  не става въпрос дали ще посмеят да го копират..., попринцип може ли?

                  или утре примерно некав свръх хакер както има хиляда койна да ги напрай десет хиляди?
                  може да ви се вижда тъпо, ма аз като лаик си викам: щом човек го е измислил-човек ше му намери цаката

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от innergy Разгледай мнение
                    Терзиев, нищо не ти се разбира.. сигурен ли си, че има какво да кажеш по темата или само си ляляме..
                    Мисля да спирам. Тук не е форум за програмисти, и това дето пишеш е напълно нормално.
                    Аз не разбирам търговците дето купуват неограничен ресурс, те не ме разбират за техническата страна, щото това се учи 5 години и после почваш наново като junior...
                    Забавно ми е хора дето си нямат хал хабер от материята да разправят колко съм бил назадничав!
                    Първоначално изпратено от Xman1
                    От първият момент в който съм прочел в нета за крипто, хората са скептични, до сега забелязвам една основна прилика между тези които са скептични, пълно непознаване на това какво всъщност са криптовалутите. Учудващо за мен е друго, като не ги познавате, защо не се опитате да научите малко повече за технологията, как точно работи на практика, как е защитена блокверигата и тн. защо бързате с изводите... ?! Някога така са били скептични и за самолетите... няколко години преди да полети първият самолет "известни експерти" от онова време са твърдели, че това няма да се случи и след милион години. В първите 10-тина години от съществуването си... самолетите са били по скоро обект на подигравки и просто "любопитно явление", никой не ги е вземал на сериозно, никой не е вярвал че могат да променят света и тн. Дайте на криптовалутите поне 10 години от създаването им, преди да ги отписвате окончателно. Явно на хората просто им трябва известно време, преди да започнат да осъзнават пълния потенциал на дадена нова технология. Така е било винаги и се е повторило хиляди пъти в човешката история.
                    Ето и по въпроса да им дадем 10-тина години...
                    За осем години се използват основно за спекула! И мрежата клекна! И на Етера, доколкото чувам...
                    През 2008 г. Сатоши Накамото намира решения на някои сложни задачи, нерешени до този момент и споменава за първи път термина биткойн в статия, демонстрираща задълбочени познания в няколко научни дисциплини (математика, криптография, компютърни мрежи и информационни технологии)[5][6][7].

                    През 2009 г. се ражда Биткойн мрежата с пускането на първия клиент на биткойн с отворен код и издаването на първите биткойни. Първоначално биткойн цените се определят от хората в биткойн форумите. Най-сериозната сделка по това време е за пица на стойност 10 000 биткойна. Малко след това е създадена биткойн борсата Mt. Gox.
                    МтГокс ма радва!
                    Last edited by IvanTerziev; 06.10.2017, 22:27.
                    Мнението ми е погрешно и води до загуби.

                    Коментар


                    • Терзиев, нищо не ти се разбира.. сигурен ли си, че има какво да кажеш по темата или само си ляляме..

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от marin1 Разгледай мнение
                        Xman, чудя ти се въобще какво се занимаваш да ограмотяваш "велики капацитети", които едва вчера разбраха за съществуването на Електрум Протфейла от теб???
                        Ай у лево там да се самоубеждават с фрости колко са умни, пък и УУУбави .....
                        Не съм се захванал сериозно с Електрум. Няма да е много чудно и той да има 1000 пробойни. ТОку тъй не си доверявам пари за един апартамент на някакъв си сорс. Че и милионери има от хойни...
                        Говорим за бай хойн основно, и за Новата Парадигма дето надсвири банките по скъпи и бавни транзакции.
                        Още не сме почнали да купуваме семки с хойни, и мрежата се задъха, и почнаха да се множат. Не печатат нови хони, ами направо нови клонинги на валутата.
                        Марине, личи от километри, че не си програмист.

                        http://www.rosbalt.ru/russia/2017/09/01/1643046.html
                        И накрая големите батки идват и...
                        Дали от ЦРУ в Гърция с BTC-e, дали у Китай, дали у Русия - подходът е все тоя. Току поникнат едни сочни, па минат, па ги окосят!
                        Новата непроследима анонимна безопасна многомерна парадигма
                        Last edited by IvanTerziev; 06.10.2017, 21:32.
                        Мнението ми е погрешно и води до загуби.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение
                          Xman, чудя ти се въобще какво се занимаваш да ограмотяваш "велики капацитети", които едва вчера разбраха за съществуването на Електрум Протфейла от теб???
                          Ай у лево там да се самоубеждават с фрости колко са умни, пък и УУУбави .....

                          remember remember the fifth of november

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Xman1 Разгледай мнение
                            Занимаваш ме с глупости, наистина ли си мислиш че имам интерес да влизам в дискусия, колко е добър за компилиране Биткойн клиента под Линукс?! Предполагам вкъщи си компилираш всичкия софтуер сам... и също отстраняваш бъговете сам... надявам се и операционната система сам да си компилираш (как иначе, може да има някой "вирус").
                            Ей тука се чупи дискусията.
                            Не дадох линковете, за да компилираш Биткойн. Дадох ги, дано вденеш как може да се вгради backdoor.
                            Своя криптовалута за какво ми е, след като има 800 други?
                            Чак толкова гениален не съм, че да надсвиря Виталик. Ама и Етериум се задъхва, доколкото чувам.
                            Колко гигабайта смятате да става блокчейна, след като вече наближава капацитета на малък диск? Ako стане ежедневен кеш по колко месеца ще чакаме за транзакция? До безкрай ли ще расте?
                            https://access.redhat.com/solutions/1532

                            Иначе почна с някакъв подигравателен стил, без дори да разбра за какво говорим... Не е като да не са хапвали дръвце, великите надменни притежатели на крипто въздух под налягане!
                            Все си мислех, че цена се вдига като свърши предлагането. Има напечатани крипто простотии за 2-3 галактики! Ако търсенето от такива като вас продължи - и Мултивселената няма да ви насмогне на печатането.

                            П.с. Стига с тоя вирус. Да речем, че всички мразим Windows, и си стискаме ръцете!
                            Мнението ми е погрешно и води до загуби.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от IvanTerziev Разгледай мнение
                              Имам портфейл на blockchain.info. Това, което си написал не е вярно. Прави ти акаунт при тях, и ти дава публичния ключ на портфейла. Праща и един бакъп адрес, но той не е секретния ключ.
                              На теория е възможно да се модне дебелия портфейл, и онлайн да си дърпа само блокчейна. Иначе да си е при теб, без нужда от някой да ти държи портфейла. Затова попитах дали има такава услуга.

                              blockchain.info е онлайн портфейл. Погледни тези за които ти дадох линкове. (няма да ги повтарям по 100 пъти във всеки пост)


                              Първоначално изпратено от IvanTerziev Разгледай мнение
                              Тури му пепел за Windows, нека да е както казваш. Едни други неща ти писах за Линуксите, с много линкове и цитати. Нещо се умълча...

                              Занимаваш ме с глупости, наистина ли си мислиш че имам интерес да влизам в дискусия, колко е добър за компилиране Биткойн клиента под Линукс?! Предполагам вкъщи си компилираш всичкия софтуер сам... и също отстраняваш бъговете сам... надявам се и операционната система сам да си компилираш (как иначе, може да има някой "вирус").

                              Това така или иначе няма значение, защото Биткойн не е "портфейл", Биткойн е протокол. Миньорите например използват собствен софтуер, а не Биткойн портфейла.

                              Ако смяташ, че портфейла не е добър можеш да направиш собствен такъв... предполагам ако е по-добър от основния, много хора биха ти изпратили пари... и ето ти бизнес. Дори можеш собствена монета да направиш... с добър (по твоите стандарти) за компилиране портфейл.

                              Аз също ще ти задам един въпрос?! Защо смяташ че ти си по добър от всички останали и си открил "вирус" там където очевидно няма вирус?!

                              Човек трябва да е доста арогантен за да се мисли по умен от всички останали. Ако наистина си толкова умен, защо не си направиш собствена крипто монета. Ето виж Виталик, човека е искал да подобри Биткойн, дивелопърите не са му дали и той си е направил собствена монета, която в момента е 2-ра.


                              P.S. На фона на това, че се имаш за голям "експерт" е странно как отричаш съществуването на "леките портфейли"... напиши в Гуглето Bitcoin Light Wallets и ще ти излязат подредени един под друг. (само не натискай рекламните линкове)
                              Last edited by Xman1; 06.10.2017, 20:50.

                              Коментар


                              • Cardano (ADA)
                                https://bitcoinmagazine.com/articles...ading-bittrex/

                                Коментар

                                Working...
                                X