IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как ще гласувам на референдума за АЕЦ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts


  • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
    ихааааа, БСП ще ни пази от монополите

    Коментар


    • а колкоще ти струва ако гръмне,
      а колко струва енергията от чернобил,
      а колко струва квтч от фукушима
      Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
      а защо да няма нужда от ядрена енергия, а да има нужда от "зелена", при положение, че едната е 50-100 пъти по-скъпа от другата. Чисто икономическа логика търся? И колко струва квтч от аец-а?

      Коментар


      • Така е по света:

        ЕНЕРГИЯТА ОТ СЛЪНЦЕ В ГЕРМАНИЯ СВАЛЯ ЦЕНИТЕ И ВДИГА ИЗНОСА
        Енергийния сектор в Германия привлича изключителен интерес поради решението на правителството да затвори ядрените си централи и нарастващия дял на енергията от възобновяеми източници. Скептиците очакват драматично покачване на цените на електроенергията в страната, както и сериозен недостиг, който ще трябва да бъде компенсиран с внос от съседни страни. Обаче действителността се оказва много различна от тези мрачни очаквания – цените на електричеството спадат и износът към Франция нараства.

        Изследване на немския Institute for Future Energy Systems (IZES) установява, че електроенергията в Германия поевтинява средно с 10% благодарение на соларните инсталации. Цената на електричеството спада средно с 40% в следобедните часове, когато се наблюдава пиково потребление.

        Този феномен е познат като „merit order effect“ и важи също така и за енергията от вятърните ферми. „Увеличаването на количеството на възобновима енергия за продажба намалява единичната цена тъй като е на разположение в часовете на пиково търсене и потребление.“

        Или по-точно: “Вятърната енергия няма себестойност (производителите на вятърна енергия не купуват горива), така че тази енергия е най-евтина и електроразпределителните дружества купуват първо от тях. Наличието на достатъчно евтина електроенергия от вятър значително понижава общата цена на електроенергията, доставяна в пиковите часове от електрическите компании.“ Всичко това важи напълно и за енергията от слънце.

        Освен това соларните инсталации имат голямото предимство да произвеждат най-много именно в часовете на най-голямо търсене.

        Uwe Leprich, Директор по изследванията в IZES обяснява: “Сравнихме базовите цени с цените на които се търгува на борсата в интервала между 8 часа сутринта и 8 часа вечерта в рамките на един дълъг период от време. През 2007 година цените на електроенергията между 10 сутринта и 1 на обяд достигат максимални нива в унисон с максималното потребление в този интервал.

        Но през последните 2 години такова увеличение на цените не се наблюдава, въпреки че потреблението остава все така високо. Междувременно разликата между базовата цена и пиковата цена на електроенергията през 2010 и 2011 намалява значително. Това са двете години, през които са инсталирани най-много фотоволтаични мощности. В същото време нивата на потребление не са променени. Фотоволтаичните мощности са факторът, който довежда до снижаване на пиковите цени до нивата на базовите. Разликата между пиковите и базовите цени се смалява от 25% на по-малко от 12%.

        В същото време на енергийната борса има разлика от 520 до 840 милиона евро. Според Leprich този ефект трябва да се вземе предвид, когато се коментира цената на фотоволтаиците. Естествено това е по-осезаемо през лятото, отколкото през зимата, но го има през цялата година. Просто количеството на соларната енергия през зимата е по-малко.

        Оказва се, че индустрията печели най-много от намалените цени. Големите индустриални потребители пазаруват на едро на борсата и електроразпределителните дружества не прехвърлят спестяванията до домакинствата.

        Да обобщим какво е положението със соларната енергия в момента:

        1. Соларната енергия бързо се превръща в конкурентна в много региони (и то без да се вземат предвид огромните странични разходи, съпътстващи традиционните енергогенериращи технологии – замърсяването от въглищните централи, рисковете и отпадъците от ядрения сектор и климатичните промени). Цената на соларната енергия продължава да пада и ако се вземат предвид инвестициите и времето за изграждане на нови традиционни централи, то вече соларната енергия е по-евтина.

        2. Подходящ микс от възобновима енергия (соларна, вятърна, хидро и геотермална) прави ненужни традиционните централи, разчетени като базов резерв. Вятърът духа предимно през нощта, докато слънцето грее през деня; хидро и геотермалните мощности са изключително стабилни и могат лесно да компенсират недостиг. Ключът в момента е гъвкавостта, която ще позволи на електроразпределителните дружества да купуват най-евтината енергия, достъпна във всеки конкретен момент.


        Но как така се получава, че Франция, която се гордее със своя ядрен сектор, който осигурява по-голямата част от необходимата електроенергия за страната, внася електричество то Германия?

        „Поради усилената реклама на електричеството от АЕЦ като изключително евтино, се оказва, че във Франция непропорционално голяма част от отоплението се осигурява чрез електрически уреди. Това означава голямо натоварване на енергийната система през студените зимни дни, което ядреният сектор на страната не е в състояние да посрещне.“ – пише Craig Morris от Renewables International.

        И за да компенсира недостига, Франция внася все повече електричество генерирано от слънцето от съседна Германия.
        “Износът от Германия за Франция миналия петък достигна 4 до 5 гигавата – равняващ се на капацитета на 4-5 ядрени реактора“- пише немският журналист Bernward Janzing. Естествено няма причина по това време консумацията в самата Германия да е ниска – тя е от порядъка на 70 гигавата по обяд същият ден, но според енергийните оператори всичко с мрежата е наред, като даже не са включвани студените резерви. По думите на говорителя на мрежовия оператор Amprion „Точно сега фотоволтаиците в югоизточна Германия са страхотна помощ“.

        Цените на електроенергията в Германия също са стабилни, докато цените във Франция са повишени с 50% и гражданите са помолени да намалят консумацията на електроенергия.

        Енергията, генерирана от инсталираните в Германия фотоволтаици с обща мощност 25 гигавата, напоследък достига до 10 гигавата. Така че има достатъчно причини енергийният модел на Германия да бъде внимателно проучван и прилаган и от други страни.

        Източник: Clean Technica

        http://www.energoinvestment.bg/novin...-germaniq.html
        Чл. 39. (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово ...

        Коментар


        • Първоначално изпратено от MILOM Разгледай мнение
          ако беше 3 ст никой нямаше да те пита
          и щяха да се строят само ядрени централи по света
          днес един от чикаго разправя,че квт му е 6 цента
          минахне ги американците
          20 години се занимавам с това
          и най-отговорно твърдя
          българската енергийна с-ма
          няма нужда от нови 2000МВт
          базова мощност
          /обяснил съм в другата тема/
          единствената ни цел трябва да е
          подновяването на лицензите на 5 и 6 блок
          а защо да няма нужда от ядрена енергия, а да има нужда от "зелена", при положение, че едната е 50-100 пъти по-скъпа от другата. Чисто икономическа логика търся? И колко струва квтч от аец-а?
          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

          Коментар


          • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
            Попита ме защо против - отговорих. Другото включително и за пенсионерите са общи приказки изречени от теб. Аз моите пенсионери си ги храня. Да са живи и здрави
            Искахте референдум - ето. Аз отговарям с НЕ.
            Не виждам за какво се нервиш.
            Едни идиоти свикват референдум с глупав въпрос, другите го правят още по глупав
            супер - имаш си мнение, изразяваш си го, имаш това право. важното е да гласуваш, за да покажеш, че не си пионка, а жив човек, както се казва:
            не съм съгласен с мнението ти, но бих дал живота си, за да можеш да го изразиш.

            И все пак не разбирам - кога би бил ЗА или инзчало си против ядрената енергетика, щото си екоталибан Странното е как гроб от твърди убийци на природата, чрез гласувания закон за горите, изведнъж станаха първи екозащитници по темата за аец-а
            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
              айде сега приказки на пазара и от теб - ами слагайте си там 1 000 000 по 100 кинта и си давайте пенсии на пенсионерите и здравеопазване на мангалите - аз пенсионери в родата нямам, що да храня чужди

              Кой ти каза, че няма частен интерес? И защо трябва да е частен - чуждестранен не може ли да е? Или на матрьошките парите миришат, а на тексаските реднеци - не. Ами хай сиктир от двоен аршин пък аз да кажа. Да излезе ясно Тиквата и да каже - така и така, ние сме за това, това и това, а не да ми мънка, ама за ядрена сме, ама не сме. Ядрената енерхетика е специфичен бизнес (тук, в този форум, има само един компетентен човек и тази вечер го няма, та да му чуете мнението, а не само плямпаници на ангро), не елъжица за всяка уста и е повече от ясно, че прайвит екуити, хедж фондове и прочие "инвеститори" нпма как да участват. Има 5-6 фирми в цял свят, които могат да се включат, а ние имаме претенции към повечето - ами как да стане.
              П.С. А ядрената енергетика е основата на всяка държава - само идиот би заменил енергия от деленето на атома на 3 стинки срещу "екоенергията" от слънцето, дето е с дори по-малко живот и стрива само 100 пъти повече
              ако беше 3 ст никой нямаше да те пита
              и щяха да се строят само ядрени централи по света
              днес един от чикаго разправя,че квт му е 6 цента
              минахне ги американците
              20 години се занимавам с това
              и най-отговорно твърдя
              българската енергийна с-ма
              няма нужда от нови 2000МВт
              базова мощност
              /обяснил съм в другата тема/
              единствената ни цел трябва да е
              подновяването на лицензите на 5 и 6 блок
              http://milom.blog.bg/

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                айде сега приказки на пазара и от теб - ами слагайте си там 1 000 000 по 100 кинта и си давайте пенсии на пенсионерите и здравеопазване на мангалите - аз пенсионери в родата нямам, що да храня чужди

                Кой ти каза, че няма частен интерес? И защо трябва да е частен - чуждестранен не може ли да е? Или на матрьошките парите миришат, а на тексаските реднеци - не. Ами хай сиктир от двоен аршин пък аз да кажа. Да излезе ясно Тиквата и да каже - така и така, ние сме за това, това и това, а не да ми мънка, ама за ядрена сме, ама не сме. Ядрената енерхетика е специфичен бизнес (тук, в този форум, има само един компетентен човек и тази вечер го няма, та да му чуете мнението, а не само плямпаници на ангро), не елъжица за всяка уста и е повече от ясно, че прайвит екуити, хедж фондове и прочие "инвеститори" нпма как да участват. Има 5-6 фирми в цял свят, които могат да се включат, а ние имаме претенции към повечето - ами как да стане.
                П.С. А ядрената енергетика е основата на всяка държава - само идиот би заменил енергия от деленето на атома на 3 стинки срещу "екоенергията" от слънцето, дето е с дори по-малко живот и стрива само 100 пъти повече
                Попита ме защо против - отговорих. Другото включително и за пенсионерите са общи приказки изречени от теб. Аз моите пенсионери си ги храня. Да са живи и здрави
                Искахте референдум - ето. Аз отговарям с НЕ.
                Не виждам за какво се нервиш.
                Едни идиоти свикват референдум с глупав въпрос, другите го правят още по глупав

                Коментар


                • Първоначално изпратено от gigow Разгледай мнение
                  Никой не може с референдуми да накара власт имащите да се съобразяват с народа. Единственият начин е да излезем с неокастрени дряновици и бой до спукване...

                  А иначе аз задължително ще гласувам, както и цялото ми семейство. Знаете как, не е тайна.
                  може, може, а това с дряновиците е утопия и знаеш ли защо - защото вие, дето сте на "село", и като вземете по 500 кинта на месец си удряте капата у тавана, сте смачкани оФце и не смеете да шукнете, а само мрънкате по форумите (за твое сведение, живея повече от добре за родните стандарти, а съм ходил на 3 митинга в последните 12 месеца). Е, аз ли да протестирам вместо вас
                  Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                    Защото няма печелившо нещо, към което да няма частен интерес. Слагайте 700000 души по 20К и си правете АД. А и не съм много навит на бомба в гащите
                    айде сега приказки на пазара и от теб - ами слагайте си там 1 000 000 по 100 кинта и си давайте пенсии на пенсионерите и здравеопазване на мангалите - аз пенсионери в родата нямам, що да храня чужди

                    Кой ти каза, че няма частен интерес? И защо трябва да е частен - чуждестранен не може ли да е? Или на матрьошките парите миришат, а на тексаските реднеци - не. Ами хай сиктир от двоен аршин пък аз да кажа. Да излезе ясно Тиквата и да каже - така и така, ние сме за това, това и това, а не да ми мънка, ама за ядрена сме, ама не сме. Ядрената енерхетика е специфичен бизнес (тук, в този форум, има само един компетентен човек и тази вечер го няма, та да му чуете мнението, а не само плямпаници на ангро), не елъжица за всяка уста и е повече от ясно, че прайвит екуити, хедж фондове и прочие "инвеститори" нпма как да участват. Има 5-6 фирми в цял свят, които могат да се включат, а ние имаме претенции към повечето - ами как да стане.
                    П.С. А ядрената енергетика е основата на всяка държава - само идиот би заменил енергия от деленето на атома на 3 стинки срещу "екоенергията" от слънцето, дето е с дори по-малко живот и стрива само 100 пъти повече
                    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение
                      ако беше чел закона, нямаше да ми задаваш подобни отговори. А там дословно пише:

                      Решението, прието с национален референдум, не подлежи на последващо одобрение от Народното събрание.

                      с други думи казано - това е единственият начин да накаре богоизбраните да се съобразят с нас: без хън-мън, без изменения, без хватки и т.н. Затова и беше важно как ще се формулира въпроса на референдума, затова и Гроб се постараха максимално да го опорачат (не мога да им го отрека - успяха), затова и сега основната кампания няма да е да се гласува ЗА или ПРОТИВ, а да не се гласува и да се бойкотира Но на референдума ще има 1,5 милиона гласа, така че поне ще са длъжни да вкарат дебата в НС - е, тогава вече НС ще е друго и Гроб няма да берат ядове, пък и комунистите ще са виновни и т.н.

                      Та затова реферндумите са важни - те са единственият начин да си кажеш пряко мнението, единствената пряка демокрация. Иначе се получава опосредстване - гласуваш за някоя Калинка (ех,как го обчиат в гроб това име), която след това, срещу съответната сума, променя без проблем политическата си окраска и става първа герберастка, нищо че са я избрали от съвсем друга партия
                      Никой не може с референдуми да накара власт имащите да се съобразяват с народа. Единственият начин е да излезем с неокастрени дряновици и бой до спукване...

                      А иначе аз задължително ще гласувам, както и цялото ми семейство. Знаете как, не е тайна.
                      Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                        Монти, хубаво бе, ма нямаме нищо общо със Швейцария бе човек. Мат'ряла ей
                        Камо ли пък по въпроси по които и експертите не могат се разберат.
                        Че те утре да направят тогава референдум как да си развиваме икономиката - по кейнсиански или неолиберален модел или какви още там школи има. сори не съм икономист...
                        И бай Мангал и бабичките пак ще са най компетентни. Гаранте !

                        Да го направят по интернет поне. Как можаха преброяването .....
                        И да сложат най малкото някакъв образователен ценз, филтър. И за избори да важи това, не само за референдуми.
                        pipbel,
                        Знаеш ли че да бъдеш експерт трябва да бъдещ магистър , а министър ,народен представител може и с основно...
                        Ходиш на избори и гласуваш за БорисоФ а в листата за 20 овце ,10 кокошки и 5 крави....
                        Ами сега.....всичките тези крави и кокошки биват изритани когато главната кокошка и падне доверието....
                        Защо прехвалената демокрация САЩ може един президент да има повече гласове а не го избират .. ами има електори по щатове и като вземе един щат взима всичко....
                        Защо няма мажоритарен вот и пряк ами страх ,че големите не могат да влязат...

                        Коментар


                        • за втори път - прочети закона, там си пише изрично какво може и какво - не, иначе плямпаш приказки като продавачките на женския пазар, а уж сме инвестиционен форум и би следвало нивото да е малко по-високо, но това е само пожелателно
                          Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                          Монти, хубаво бе, ма нямаме нищо общо със Швейцария бе човек. Мат'ряла ей
                          Камо ли пък по въпроси по които и експертите не могат се разберат.
                          Че те утре да направят тогава референдум как да си развиваме икономиката - по кейнсиански или неолиберален модел или какви още там школи има. сори не съм икономист...
                          И бай Мангал и бабичките пак ще са най компетентни. Гаранте !

                          Да го направят по интернет поне. Как можаха преброяването .....
                          И да сложат най малкото някакъв образователен ценз, филтър. И за избори да важи това, не само за референдуми.
                          Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                          Коментар


                          • ако беше чел закона, нямаше да ми задаваш подобни отговори. А там дословно пише:

                            Решението, прието с национален референдум, не подлежи на последващо одобрение от Народното събрание.

                            с други думи казано - това е единственият начин да накаре богоизбраните да се съобразят с нас: без хън-мън, без изменения, без хватки и т.н. Затова и беше важно как ще се формулира въпроса на референдума, затова и Гроб се постараха максимално да го опорачат (не мога да им го отрека - успяха), затова и сега основната кампания няма да е да се гласува ЗА или ПРОТИВ, а да не се гласува и да се бойкотира Но на референдума ще има 1,5 милиона гласа, така че поне ще са длъжни да вкарат дебата в НС - е, тогава вече НС ще е друго и Гроб няма да берат ядове, пък и комунистите ще са виновни и т.н.

                            Та затова реферндумите са важни - те са единственият начин да си кажеш пряко мнението, единствената пряка демокрация. Иначе се получава опосредстване - гласуваш за някоя Калинка (ех,как го обчиат в гроб това име), която след това, срещу съответната сума, променя без проблем политическата си окраска и става първа герберастка, нищо че са я избрали от съвсем друга партия


                            Първоначално изпратено от pipbel Разгледай мнение
                            Нещо си се объркал приятел.
                            Би ли ми обяснил като как ще покажеш на ония горе че не си рая ?

                            Като гласуваш ДА/НЕ влизайки в схемата и на едните и другите ?
                            А като кажеш ДА означава и че си съгласен да задлъжнеем немедленно с още 5-10-15 милиарда евро от които който и да е на власт ще открадне поне половината ?
                            Ок, твое право си е.

                            А като не харесваш Боко си има избори.
                            На които ако гласуваш с нещо различно от бялата бюлетина пак си оставаш рая.
                            Най много с друг цвят.

                            Е, има и още 1 вариант - площада.
                            Дори доста закъсняхме с него. Но и неговото време ще дойде 1 ден.
                            Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от Монти Разгледай мнение
                              В момента няма ,схема... БСП без да иска влезе в непознати води на пряката демокрация и готви референдум ,който ако успее ще направи пък за следващият и ще има морално въздействие ....Сега успешен за ядрената ,догодина за монополите и т.н...
                              Монти, хубаво бе, ма нямаме нищо общо със Швейцария бе човек. Мат'ряла ей
                              Камо ли пък по въпроси по които и експертите не могат се разберат.
                              Че те утре да направят тогава референдум как да си развиваме икономиката - по кейнсиански или неолиберален модел или какви още там школи има. сори не съм икономист...
                              И бай Мангал и бабичките пак ще са най компетентни. Гаранте !

                              Да го направят по интернет поне. Как можаха преброяването .....
                              И да сложат най малкото някакъв образователен ценз, филтър. И за избори да важи това, не само за референдуми.

                              Коментар


                              • Няма за, няма против! Отворете онези 4 блока дето ви построих и няма да имате грижа за ток до като сте живи, ха, ха ,ха!

                                Коментар

                                Working...
                                X