IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Плоският данък е реално прогресивен в ущърб на бедните

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Трябва си ни един Оландчо на нас. Задължително корпорациите от рода на ЧЕЗ ,МЕЗ , топлофикациите, СВИВАКОМ, ГРАБУЛ И МЕНТЕЛ, ТРЯБВА да са със 75% облогани.

    А който "бизнесмен", харчи пари за силикон, джипове за подаръци и яхти, автоматично да му се вдига прогресивния данък на 95%

    Коментар


    • Първоначално изпратено от mpy_yordanov Разгледай мнение
      http://www.investor.bg/blogosfera/36...ednite,141424/

      Плоският данък е форма на геноцид срещу 95% от населението на България и форма за забогатяване на 5-те процента, в които е съсредоточено 80% от богатството на страната, пише блогърът Biznesat.

      Повече от задължително е да бъде върнат прогресивният данък, защото сега на практика данъчното облагане за бедните е безкрайно (тъй като дължат данък върху приходите си, дори когато не могат да покрият разходите си с тях) и само 10% за богатите, смята той.

      Нека разгледаме прост пример. Младо семейство с две деца изкарва от заплати 30 000 лв. на година. Разходите за лихви по ипотеката са 12 000 лв., разходите за храна, дрехи, ток, вода, парно и т.н. са още 18 000 лв. и общо достигат 30 000 лв.

      Това младо семейство ще плати 3 000 лв. данък общо доход и ще е „на загуба“ от 3 000 лв.

      Едно богато младо семейство има доходи от лихви, наеми, собствен бизнес и т.н. и изкарва 1 млн. лв. на година. То също може да оцелее с разходи за 30 000 лв., но да приемем, че тъй като е богато, харчи 3,3 пъти повече, или 100 000 лв. То ще плати и 100 000 лв. данък, но ще бъде на печалба от 800 000 лв.

      Следващата година тези 800 000 лв. ще му носят нов доход, докато средностатистическото семейство с 30 000 лв. доход, ще е на минус 3 000 лв., които ще трябва да покрива с доходите си от следващата година. Големият проблем е, че държавата не признава разходите на хората, включително бедни и богати. Богатите обаче им излиза сметката да поддържат фирма (разходът за нея е до 3 000 лв. на година), през която могат да прекарват всички разходи – за ток, за вода, за нов лаптоп, за екскурзия в чужбина, която минава за тиймбилдинг, и т.н.

      Всичко е ясно. Средностатистическото семейство ще агонизира, няма да има пари за частни уроци, за повече свободно време. Напротив родителите ще трябва да работят и на второ място или да приемат работа на смени или далеч от дома, което разбира се разбива семействата.

      Богатото семейство просто ще продължи да богатее без да работи, използвайки само капитала си. То е достигнало етап парите да работят за него и може спокойно да си почива на море по 150 дни в годината.

      Кога обаче средностатистическото семейство ще достигне момента парите да работят за него, а не то за пари? Точно никога.

      Описаната ситуация може да се нарече „Капан на бедността“.

      Резултатът е само един. Увеличаване на крайно бедните, липса на средна класа. Разбира се, ще имаме разпад на обществото, какъвто имаме и сега. Под разпад на обществото се разбира силното разслоение, с липсваща голяма средна класа. Проблемът е налице дори в страни като Германия и Дания, където има прогресивен данък.

      При нас обаче проблемът е невероятно силно изразен. Още не мога да повярвам, че т. нар. либерални икономисти убедиха правителството да въведе плоския данък. Примерите по-горе показаха, че той е прогресивен за бедните (защото не им признава разходите) и е плосък само на пръв поглед.

      Единствено прогресивен данък ще има ефекта на плосък данък.

      Да не забравяме и какво е казал американският президент Рузвелт, по повод въвеждането на прогресивен данък. Когато го обвинили, че така ще съсипе капитализма, той отвърнал: „Не, ще го спася“.

      Сега в България се твърди, че прогресивния данък ще унищожи конкурентоспособността ни. Това е пълна измислица. Как младо семейство, чийто бюджет е на тотален минус, ще си позволи качествено образование за децата си и как ще има възможност за квалификация и преквалификация на родителите?

      Как аз, авторът на тази статия, щях да получа висше образование и няколко скъпоструващи операции, ако не бяха държавата и данъците? Как дъщеря ми щеше да бъде оперирана, ако държавата не беше обучила хирурзите?

      Именно аз съм конкурентоспособността на тази икономика и аз съм създаден с пари. Ако богатите искат да имат качествени служители като мен, нека направят данъка ИСТИНСКИ плосък, тоест прогресивен, или да се признават разходите на физическите лица.

      Не мога да повярвам, че сегашният "плосък данък" е наистина плосък. Той е прогресивен в ущърб на бедните.

      За или против плоския данък сте? Очакваме позицията ви на info@investor.bg
      Тези разсъждения ще е добре да се развият и в контекста на новия (очакван) данък за лихвите от депозити...

      Друг пропуснат момент за развиване на тезата е солидарното участие в пенсионно- осигурителната и здравно-осигурителна система, но наличието на максимален праг не е релевантно придружено с наличие на минимален такъв...

      И друг пропуск е липсата на необлагаем минимум, когато разглеждаме нещата в рамките на социалната държава.
      Last edited by съни(тя); 19.10.2012, 10:59.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от Кака Дечка Разгледай мнение
        За да не са голословни споровете, нека напиша няколко цифрички.

        Приходи от ДДФЛ:
        2011 - 2 180 млн. лв.
        2010 - 2 031 млн.лв.
        2009 - 2 051 млн. лв.
        2008 - 1 972 млн. лв.
        2007 - 1 809 млн. лв.
        2006 - 1 325 млн. лв.
        2005 - 1 249 млн. лв.

        И понеже съм руса, т.е. не съм по големите разсъждения, бих могла да направя само един извод - с плоския данък по време на криза се акумулират повече данъци, отколкото с прогресивния данък по време на икономически бум. Някакъв Лафер имаше, той обясняваше някакви неща, ама някои в този форум дали са ги чували ...
        Всъщност, от тези данни, представени сами за себе си, НЕ могат да се правят някакви сериозни и еднозначни изводи.

        Така погледнати се вижда единствено, че голям ръст има ЕДНОКРАТНО - при въвеждането на плоския данък.
        Тук, би било добре да се проследи и какъв е ефекта(участието) на най-ниско платените и премахването на НЕОБЛАГАЕМИЯ МИНИМУМ.

        Т.е. каква част от голямото нарастване се дължи на включването в облагането на най-ниските доходи, но за сметка на това, най-масови.

        Преди време бях направила една друга сравнителна таблица - сумите на общите данъци за бюджета от физически лица и от ЮЛ - компаниите, за последните 4 години.
        Странното е, че увеличението запазва малкия си ръст при ФЛ, за сметка на фирмите.

        Плоският данък е добре да се разглежда ПЪРВО като данък за облагане на доходи и да се търси друго решение при облагане на печалбите на компаниите.
        Друг момент е размера
        Last edited by съни(тя); 19.10.2012, 11:03.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
          И какво искаш да кажеш с това ?! Най-обикновено семейство в София, Варна.., купило си най-обикновен апартамент 70 квадрата. Или викаш аман от чорбаджии, хак да им е
          Само дето заема е бил сигурно на 7%, а после станал на 10%, и първите 10 години не изплащат апартамент, а плащат дебел „наем“ на такъв. Или логиката е щом са будали че да плащат на някой друг риска, ако може и още 200-300 лева да им вземем от отънелия чист доход..
          Да ама не, пипнат ли Плоският и раята и политиците ще ядът Дебелият.
          Нали виждаш, че само най-долната измет в България (настоящи или бивши бюджетници) са против плоския данък.
          Така, че плоският данък е необходим и дори осигурителният праг не трябва да се повишава, защото вече средствата за пенсии идват основно от други постъпления в бюджета.
          Относно жилищния заем - всеки кредитополучател решава дали ще може да го изплати - щом смята, че може нека да изтегли заема.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
            И какво искаш да кажеш с това ?! Най-обикновено семейство в София, Варна.., купило си най-обикновен апартамент 70 квадрата. Или викаш аман от чорбаджии, хак да им е
            Само дето заема е бил сигурно на 7%, а после станал на 10%, и първите 10 години не изплащат апартамент, а плащат дебел „наем“ на такъв. Или логиката е щом са будали че да плащат на някой друг риска, ако може и още 200-300 лева да им вземем от отънелия чист доход..
            Да ама не, пипнат ли Плоският и раята и политиците ще ядът Дебелият.
            Ще ти подскажа, информчо е бивш пощальон през татово време и останал дърт ерген без собствено жилище. Затова така злобно се хили на ипотекарите, които са съградили дом и семейство, а той цял живот отдаден на пощите. Затова е свикнал да съпоставя разни голи факти, неподплатени с никакво или мазохистично тълкование. Аз съм му голям фен. Като напише нещо срещу дадена инвестиция , сигурен съм, че ще поскъпва!

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Inform Разгледай мнение
              Говориш за средната класа, а посочваш семейство, което плаща 12 хиляди лв. годишно за да изплати жилищния си заем...

              При лихва от 10% за жилищен заем със срок от 30 години вноска от 12 хиляди лв. годишно е необходима за заем на стойност 114 хиляди лв.

              Така, че не се притеснявай явно това семейство е решило, че може да си позволи да харчи толкова на месец.


              И какво искаш да кажеш с това ?! Най-обикновено семейство в София, Варна.., купило си най-обикновен апартамент 70 квадрата. Или викаш аман от чорбаджии, хак да им е
              Само дето заема е бил сигурно на 7%, а после станал на 10%, и първите 10 години не изплащат апартамент, а плащат дебел „наем“ на такъв. Или логиката е щом са будали че да плащат на някой друг риска, ако може и още 200-300 лева да им вземем от отънелия чист доход..
              Да ама не, пипнат ли Плоският и раята и политиците ще ядът Дебелият.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от biznesat Разгледай мнение
                Трябва да се обложат по-дебело. За тях 10-20% е нищо. Докато за едно средно семейство 10% са 2-3 000 лв., което го убива. Лишава го от курс за децата, курс за възрастните, от колело, от почивка. Това е геноцид.
                Говориш за средната класа, а посочваш семейство, което плаща 12 хиляди лв. годишно за да изплати жилищния си заем...

                При лихва от 10% за жилищен заем със срок от 30 години вноска от 12 хиляди лв. годишно е необходима за заем на стойност 114 хиляди лв.

                В края на юни 2012г. домакинствата в България са дължали на банковата й система едва 23,689 кредита (общо жилищни и потребителски) на стойност над 100 хиляди лв.
                За сравнение в края на юни 2012г. домакинствата в България дължаха на банковата й система 2,577,461 кредита.

                Така, че не се притеснявай явно това семейство е решило, че може да си позволи да харчи толкова на месец.



                http://www.bnb.bg/Statistics/StMonet...ries/index.htm

                Коментар


                • Маимун....хората от китай местет производството в Бг то в македония ще ходиш......Пирея тие на 1000 км аи стачкуват през ден ...в Румъния.....заплатите данаците и бирокрация са на доста по високо ниво от тук.....Просто неси в крак с времето и несе рови само в инвестор а има други ...онлайн бизнес контакт форуми....Хората от 3 г са вече на нашия пазар барабар с цялото си оборудване....нашият пак недоволен.
                  Животът е огледало.....усмихвай се

                  Коментар


                  • LANDLORD 31

                    Несъбираеми са големите дънъци и 10% е доста голям данък.
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • Плоският данък е изкован от сълзите на враговете ми!
                      Custodite sortem vestram

                      Коментар


                      • Все едно ми пука за бедните. Да ядат пасти!
                        Custodite sortem vestram

                        Коментар


                        • Адам Смит или Митхад Паша. Изберете сами!

                          Вечно в османската империя дето ни вкара тройната ламя или завръщане към цивилизацията!

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                            В Македония даже данъкът е плосък 9%. Не знам какво разбираш под смехотворни заплати. Дай и пример за добра заплата в България, да уравновесим малко критериите
                            МАМУН що се хабиш да обясняваш на БЕЗПОЛЕЗНИЯ,
                            че той дори от теб стои по-ниско еволюционно, че
                            църкаща МИШКА у брашното е, и ражда единствено
                            продуктите на дефекацията вътре !!!
                            Ще черпя КРАДЛИВАТА МИЖАТУРКА малка биричка някога !!!

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от LANDLORD 31 Разгледай мнение
                              Проблема ти ще е , че в никоя от трите посочени от теб страни няма да плащаш такива смехотворни данъци и заплати.
                              В Македония даже данъкът е плосък 9%. Не знам какво разбираш под смехотворни заплати. Дай и пример за добра заплата в България, да уравновесим малко критериите

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                                Българският бизнесмен, може би има основание да разхищава в повечко. На тебе ясно ли ти е изобщо какво удоволствие е да правиш бизнес и да печелиш въпреки всички простотии в България - е това си заслужава наградата???? И как да реинвестират бре Лорде??? Никой не знае кога Бойко или Дянковчето ще го преместят от единия крачол в другия и ще обърнат ситуацията на 180 градуса.
                                Хайде сега, ти да ми кажеш, какъв точно ще ми е проблема да преместя производството в Македония или Сърбия, или Румъния????
                                Проблема ти ще е , че в никоя от трите посочени от теб страни няма да плащаш такива смехотворни данъци и заплати.

                                Коментар

                                Working...
                                X