IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Новите български облигации - доходност

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • С облигациите влязохме в окото на инвеститорите
    България избра най-добрия момент да блесне на фона на закъсалите страни

    Стефка Славова
    Директор за България в Борда на ЕБВР в Лондон и доктор по икономика от London School of Economics

    През последните дни най-важното и знаково икономическо събитие за България беше емитирането на държавни облигации на международните финансови пазари. На 2 юли 2012 г. правителството емитира еврооблигации в размер на 950 милиона евро при лихва от 4,25% и отстъпка от номинала 0,82%, което означава ефективна лихва от 4,43%. Този облигационен заем е с ефект от 9 юли т. г. и с петгодишен срок, т. е. с падеж на 9 юли 2017 г. Лихвите по него ще се плащат два пъти годишно.
    Още в деня на транзакцията бе регистриран огромен инвеститорски интерес, исканията за закупуване на емисията надхвърлиха 6 милиарда евро. Закупилите еврооблигации са само чужди инвеститори, голяма част от Великобритания, Германия и Австрия (55% от цялата емисия). Но и инвеститори извън Европа, като САЩ, Югоизточна Азия (Корея и Сингапур) и Близкия изток.
    Основните въпроси, които много хора си задават, е защо е нужен на България този външен заем, дали е направен в най-добрия момент и при най-изгодни за държавата условия. На първия въпрос - необходимо ли е да се емитира държавен дълг на международните пазари - почти всеки икономист би отговорил положително. Всяко правителство финансира и рефинансира държавен дълг. И преценява дали да го прави на собствения си вътрешен пазар, или да излезе навън в зависимост от цената, която трябва да плати, но и водено от необходимостта да диверсифицира източниците на такова финансиране. Друг стремеж е да се постави страната на картата на международните пазари. Това е допълнителен бонус, защото се привлича вниманието на чужди финансови институции, които започват след една успешна емисия да гледат на страната като добра, и за други, частни инвестиции. В такъв смисъл въпросът дали да се емитира навън, е на практика реторичен. За България, която за разлика от много други европейски страни, има стабилна фискална политика, с нисък държавен дълг (16,6% от БВП) и стабилна банкова система, има смисъл да излезе на международния пазар и
    да се възползва от добрия си суверенен рейтинг
    Още повече че в началото на 2013 г. предстои падеж на 818 млн. евро от предишния еврооблигационен заем от 2002 г.
    По-интересно е дали правителството избра най-подходящия момент и дали цената на заема е най-изгодна. Отговорът зависи от това с какво сравняваме, за да кажем дали лихвата, постигната в понеделник, е възможно най-ниска. Това, че емитираните през 2002 г. еврооблигации са били при доста по-висока лихва (7,5%), е важно, но не би следвало да е основното сравнение. Не е и кой знае колко показателно, че емисии на еврономинирани държавни облигации на вътрешния пазар през март и септември 2011 г. са били с 4,2% и 3,9% лихва. По-важно е да направим сравнение със ситуацията на международните пазари една година или шест месеца назад.
    Факт е, че преди година пазарите бяха доста по-нервни, нямаше още напредък за разрешаване на проблемите със суверенната дългова криза в Еврозоната, нямаше план за фискален договор от европейски мащаб. Просто много събития станаха в хода на тази година, та дори и на миналата седмица, които определено помогнаха емисията да е успешна за България именно сега. А и нека не забравяме, че в края на юли 2011 г. MoodyТs повиши суверенния рейтинг на България.
    Има и друг момент - как изглежда финансово и фискално България на фона на други страни от Европейския съюз и Еврозоната. Не става дума само за Гърция, Ирландия, Португалия и Испания. Миналата седмица Кипър стана петата членка на Еврозоната, поискала спасителен план за банковата си система. Тази седмица се заговори все повече за Словения, която има висок държавен дълг над 45% от БВП и сериозни проблеми в банковата система. Страната може да поиска спасение в рамките на дни, а цената на 10-годишните държавни словенски еврооблигации на външния пазар надмина 6% и наближава психологическата бариера от 7%, при която други държави бяха принудени да искат спасителни мерки. Всички тези събития само способстват България да извлече активи и да е сред тези страни, които стоят фискално добре и спазват ограниченията за бюджетен дефицит (в момента около 2,1%) и държавен дълг. Инвеститорите следят това, както и рейтинговите агенции.
    В крайна сметка фактът, че правителството изчака с тази емисия и я направи точно сега,
    определено беше разумен и печеливш ход

    Вчера премиерът каза по повод тази сделка, че когато фактите и цифрите говорят, боговете мълчат. Аз бих добавила, че когато фискалната политика е правилна, боговете също помагат.
    http://paper.standartnews.com/bg/art...article=415495

    Коментар


    • Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнение
      значи по твоята логика IPO то на фейсбук е било голям успех
      Разбира се, че е огромен успех за собствениците на фейсбук и голям провал за купилите акции на първичния търг! На борсата е така, успехът за един е неуспех за друг. На борсата стойност не се създава, там само се преразпределя... Съжалявам че трябва да говоря за толкова прости неща, но явно много от вас си мислят че борсата е вид оранжерия където парите растат по дърветата и има за всички и всички да печелят, достатъчно е само да поливаш обилно с вода и да слагаш тор. Уви, истината е съвсем различна. Борсата е нулева игра. Когато един печели друг губи и обратно! Затова печалбата за инвеститорите още на вторият ден е загуба за емитента, защото очевадно е продал нещо за по-малко пари отколкото вече струва едва 24 часа след това!
      Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

      Коментар


      • Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
        ... и тезата на нашите банкери че България е твърде рискова ще олеква....
        Напротив,тезата ще се затвърждава! България е по-високорискова и от Сомалия .Слез до кварталното магазинче и питай Бай Спиро бакалина колко оборот е навъртял от сутринта и що жена му работи за 350 лефа касиерка в Кауфланд по 11 часа вместо по 8, както е по договор....Такива ми ти работи ...Рисковата премия на дадена страна не се отразява само във финансовите инструменти които е емитирала,а в целия й стопански живот - а че народа прост,две мнения няма. Достатъчно е да почетеш да десетина минути някои от темите тук за да се убедиш...(не го приемай лично)

        ПС: Можеш да погледнеш и тренда на БФБ(също и обороцията) как се счупи на силно бичи,след култовите успехи на ловешкото джудже и хвалебствията на тъпия сикаджия.
        Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

        Коментар


        • Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнение
          значи по твоята логика IPO то на фейсбук е било голям успех - ахахахаха аман от пишман инвеститори тука
          Дай някакъв друг пример. Този не е удачен. Да, ИПО-то на Фейса е повече от успешно за притежателите на акции преди него, както и за самата компания

          Коментар


          • Зайче, Дянков не е теглил по една на нас, а се мазни час и половина с глупава, неадекватна презентация, в която имаше препратки още към османската империя ) и нищо общо с настоящата емисия.
            А БГ фондове или други убавци, ги кара да му купуват скъпоценните книжки, но на ВЪТРЕШЕН пазар, където те скачат, колкото им каже. На външен не може да ги "кара" и затова просто ги отряза , като наистина им тегли една .

            Коментар


            • Чакай да позная - ако беше продадено на бг фондовете първо сега ти щеше да разправяш, как дянков принуждава бг фондовете да му купуват евтино дълга. Само че дянков тегли по една на такива като тебе и да, набута ги, но не с толкова много - все пак никой не ги кара да купуват "при много по-висока цена" нали така.




              Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
              Абе мече, какъв вътрешен кеш останал непроменен бе.
              100% от клиентите ми през последните 3 дена са БЪЛГАРСКИ АКАУНТИ!!!
              Емисията пак си отиде при тях, но на много по-висока цена. Ако Дянков беше алокирал на БГ акаунти, просто нямаше да има един огромен сив пазар, чистия марж от който остана в Лондон.

              Коментар


              • значи по твоята логика IPO то на фейсбук е било голям успех - ахахахаха аман от пишман инвеститори тука

                Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                Я опитай пак?... Спадането на доходноста само ден след това означава, че първичните купувачи са я купили по-евтино. Къде виждаш тук успех?!

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнение
                  Нема начин, в пространството да се задвижи един милиард евра и никой да не топне пръстчето в кацата ...
                  Догадки разбира се ... ама ...
                  Въпроса е случайни ли са тези, които са топнали пръста или е нарочна сделка
                  Жалко, че ще си останем в догадки

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от НАИВHИК Разгледай мнение
                    Е па ти друго очакваше ли?
                    Е па аз очаквах тлъстото да остане малко и в пенсионната ми партида...ама нейсе.

                    Коментар


                    • Форекс, ти си много силен в писането на огромно количество постове, но обикновено пишеш следварително. Надали в тази тема има твоето очакване за емисията, както и на повечето негативно изказали се след това тук, което да е близко до това което се случи. Гласувалите, че емисията ще е под 5 % бяха значително пъти по малко от 10 % или около 3-5 човека, но и те надали са очаквали емисия под 4.5 % доходност.
                      Така че, няма да влизам спор с теб тъй като е очевадно, че ще спечелиш ако не с друго то с десеткратно пъти по голямо количество писане...Поздрави

                      ПП Авторът на темата е трябвало да забрани гласуването по аткетата след деня на емисията и от там идва промяната след това...
                      Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от BigBear Разгледай мнение
                        Успехът на самата емисия породи последващото спадане на доходността ден след това...
                        Я опитай пак?... Спадането на доходноста само ден след това означава, че първичните купувачи са я купили по-евтино. Къде виждаш тук успех?!

                        Вече получавам ортикария от безмозъчни изявления и подмяна на здравия разум със словесен онанизъм...
                        - ако направиш сделка и загубиш то това е успех, защото самият факт че можеш да понесеш такава загуба вече те издига в очите на околните?!
                        - вместо липса на пари вече му казват липса на ликвидност?!
                        - вместо спекулация му казват хеджиране?!
                        - да вземеш заем означава че си свободен защото можеш да си позволиш да станеш роб?!
                        - на печатането на пари вече му се казва количествено облекчение?! Не се казва кого облекчава и кого натоварва...

                        Докога ще се лъжеме като се крием зад безсмислени думи и фрази?
                        Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

                        Коментар


                        • Червен,
                          и така да е . Това може да е грешка, че не са ги допуснали на търга. Не ми се влиза в спор за правилноста на чуждо решение. По добре кажи какво очакваш да стане след като седиш на масата където се играят картите и виждаш основните играчи какво правят?
                          Мненията ми не са препоръка за покупко продажба на акции.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                            Абе мече, какъв вътрешен кеш останал непроменен бе.
                            100% от клиентите ми през последните 3 дена са БЪЛГАРСКИ АКАУНТИ!!!
                            Емисията пак си отиде при тях, но на много по-висока цена. Ако Дянков беше алокирал на БГ акаунти, просто нямаше да има един огромен сив пазар, чистия марж от който остана в Лондон.
                            Нема начин, в пространството да се задвижи един милиард евра и никой да не топне пръстчето в кацата ...
                            Догадки разбира се ... ама ...
                            Last edited by Колчо Слепеца; 05.07.2012, 10:42.
                            Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                              Абе мече, какъв вътрешен кеш останал непроменен бе.
                              100% от клиентите ми през последните 3 дена са БЪЛГАРСКИ АКАУНТИ!!!
                              Емисията пак си отиде при тях, но на много по-висока цена. Ако Дянков беше алокирал на БГ акаунти, просто нямаше да има един огромен сив пазар, чистия марж от който остана в Лондон.
                              Е па ти друго очакваше ли?

                              Коментар


                              • Абе мече, какъв вътрешен кеш останал непроменен бе.
                                100% от клиентите ми през последните 3 дена са БЪЛГАРСКИ АКАУНТИ!!!
                                Емисията пак си отиде при тях, но на много по-висока цена. Ако Дянков беше алокирал на БГ акаунти, просто нямаше да има един огромен сив пазар, чистия марж от който остана в Лондон.

                                Коментар

                                Working...
                                X