IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Средна годишна заплата в ЕС за 2011г.(Евра) на човек

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнение
    то пък щото примерно в Лондон заобикалящата среда е много убава.
    Според мен е доста по-хубава. Но това е въпрос на вкус.

Коментар

• Първоначално изпратено от niki5 Разгледай мнение
      Wien ist viel besser
      Ники,
      Няма нужда да натриваш носа на EquityPrivate. И на него му е ясно, че "нашите" (немскоговорящите) градове са еталон.

Коментар

• Първоначално изпратено от EquityPrivate Разгледай мнение
        ???
        Wien ist viel besser

Коментар

• Първоначално изпратено от rogers Разгледай мнение
          то пък щото примерно в Лондон заобикалящата среда е много убава.
          ???

Коментар

• Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
            Освен парите не забравяйте заобикалящата среда! А в България тя(зависи от вкуса де) не е от най-приятните. Раничко е още да се сравняваме с развитите икономически държави и като пари и като култура.
            Напълно съм съгласен. Това е основният аргумент. Заобикалящата среда не можеш да я оцениш с пари, но на практика е водещ критерий при оценяване на стандарта на живот: тя е дългосрочният фактор, тя е фундамента, на който един човек стъпва при избора, дали да заживее в чужбина или да остане в България.

Коментар

• то пък щото примерно в Лондон заобикалящата среда е много убава.

Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
              Освен парите не забравяйте заобикалящата среда! А в България тя(зависи от вкуса де) не е от най-приятните. Раничко е още да се сравняваме с развитите икономически държави и като пари и като култура.

Коментар

• Първоначално изпратено от melon Разгледай мнение
                +1

Принципно е вярно, че трябва да се гледа покупателната способност, а не заплатата и че наемите са убийсвени в някои градове. Но всичко това върви с по-добро качество на живот - образование, здраве, сигурност, природа, ..............

Обаче у нас купуна е най-як

Коментар

• Освен парите не забравяйте заобикалящата среда! А в България тя(зависи от вкуса де) не е от най-приятните. Раничко е още да се сравняваме с развитите икономически държави и като пари и като култура.

Коментар

• Първоначално изпратено от Peter(Petar) Разгледай мнение
                    Още един баснописец.
                    Такива да се чудеш от къде да ги почнеш. Нито има представа какви са данъците във Франция, нито пък прави разлика със социалните им отчисления.
                    За да се взима 1500 евро нето в Париж, значи брутното им възнаграждение месечно е 1940 евро. Защо не си пуснеш в нета едно бруто-нето калкураторче за Франция и не видиш какви са им месечните социални отчисления.
                    А по отношение на данъците и по-специално техния ДОД, то само ще обърна внимание, че при така описаната от теб социална картинка в Париж, т.е. 1940 евро бруто- 1500 евро нето, влизаш в графата на 14% ДОД, което ако го разхвърлиш на месец (във Франция ДОД се плаща на следващата година), не излиза чак толкова много.
                    Отделен въпрос е, че средна нетна месечна заплата от 1500 евро за Париж е далеч от истината, имайки предвид че нетната SMIC е към 1090 Евро и факта, че няма как 10-милионен Париж да е целият населен от бармани, келнери, чистачи итн.

Мерси за корекцията батка.
                    Найстина не съм наясно с данъците в такива детайли. Приятелчетата ми заработват доста над средната заплата, и поапдат в доста солен ДОД бракит.

Изводите ми обаче са валидни.
                    Имам наблюдения не само за Париж, а за Лондон, Виена и Бърно. И положението е пододбно, а именно.

Средни доходи в която и да е европейска държава ти осигуряван аналогичен стандарт на живот!!

Не само това, но колкото и да не ви се вярва, истината е на ИЗТОК !

На запад всичко е направено - бизнес е много трудно да правиш, а конкуренцията е огромна, както в бизнеса така и на служба.
                    Дори с премиина служба - банков аналитик, ИТ архитекти ще имаш среден или малко над средният стандарт.

Истината е на Изток - много по-лесно е да намриш служба над средното ниво , а заплащането те изпраща доста напред.

Причината е една - ЦЕНИТЕ !!!

Мрънкалата не осъзнават, че ако се увеличи заплащането , ще се увеличат и цените.
                    А с това ще си отиде и едно от малкото хубави неща на Б-я.

Коментар

• Само едно ще ви кажа за да не се лъжете

В цяла Еропа като се почне от държави със стандарт като Чехия и нагоре

с минимална заплата се живее добре (скотски) и оцелява - разбирайте сам човек да може да си плати квартирата в едностаен в краен квартал, да се храни, без да спестява

За аналог в БГ в София за да живееш така ти трябват около 700 -800 лв.

Но имайте предвид, че на такива заплати са предимно хора с позиции като озеленяване и т.н., които са наистина леки работи, не казвам професия, щото там няма човек с професия да взема такива пари
                      There are three ways to make a living in this business: be first, be smarter, or cheat

Коментар

• Баси, а ние тука се мръщиме на 10 к месечно

Коментар

• Първоначално изпратено от sillyboy Разгледай мнение
                          Най-накрая нещо смислено. Имам впечатления за Франция кактолични, така и от приятели реализитали се там.

Първо имайте впредвид че даннтие по статистиките за средни заплати са в бруто. Данъците във Франция са от порядъка на 50%, и от хората с които съм говорил се оказва че нетна средна заплата в Париж е 1500 евро . Над тази сума е изключение, а под тази сума е неформален стандарт.
                          на много хора тука това им се вижда мног пари ,и викат колко са добре там , а тука колко сме зле.
                          И колкото и да им обяснявам че в Париж с 1500 евро се води стандарт на живот както тука с 750 - хората ми се смеят. И те ме гледат като извънземно. Фактите обаче са точно такива!!
                          С 1500 евро в Париж, имаш следните разходи.
                          Квартира за 1-2 стаен в покрайнините на Париж - 800- 1000 евро вкл. консумативи.
                          Транспорт - 100 на евро за месечна карта.
                          Кола е възможна само с компромис в квартирата.
                          Храна 200 евро
                          Телефонни сметки + интернет - 50 евро.

В София същият стандарт имаме със средна Софииска заплата 700-800 лева.

Каквото и да обяснявам на хората, всеки си мисли че в Б-я е най-зле, а реалността е че стадартите на живот са вече съизмерими. Разликата е в това, че там имат по-добър телефони и коли, и по-качествена квартира, това е. И когато се сравняваме с където и да било, добре е да се гледа покупателната способност....

п.с. Америка никога няма да бъдеме, но само хора които не са били там искат да ги стигат.
                          Още един баснописец.
                          Такива да се чудеш от къде да ги почнеш. Нито има представа какви са данъците във Франция, нито пък прави разлика със социалните им отчисления.
                          За да се взима 1500 евро нето в Париж, значи брутното им възнаграждение месечно е 1940 евро. Защо не си пуснеш в нета едно бруто-нето калкураторче за Франция и не видиш какви са им месечните социални отчисления.
                          А по отношение на данъците и по-специално техния ДОД, то само ще обърна внимание, че при така описаната от теб социална картинка в Париж, т.е. 1940 евро бруто- 1500 евро нето, влизаш в графата на 14% ДОД, което ако го разхвърлиш на месец (във Франция ДОД се плаща на следващата година), не излиза чак толкова много.
                          Отделен въпрос е, че средна нетна месечна заплата от 1500 евро за Париж е далеч от истината, имайки предвид че нетната SMIC е към 1090 Евро и факта, че няма как 10-милионен Париж да е целият населен от бармани, келнери, чистачи итн.

Коментар

• Първоначално изпратено от rally Разгледай мнение
                            Повярвай ми, скоро ще чуеш Знам колко е минималната заплата във Франция, но според неофициална статистика, която съм чел, в момента около 25 процента ОТ РАБОТЕЩИТЕ взимат... под нея. Не знам на какво работно време работят, но е факт. Освен това има 8 милиона регистрирани безработни, които биха работили всякаква работа. В Париж наемът на един сутерен с баня стига 700 евро. При един безработен в семейството как се оправяш? А когато следващия президент - който и да е той -ще трябва да го направи - спре социалните помощи, на които се хрантутят милиони цветни, тогава ела и виж истинската революция... Същото е в Испания, ама по-рано почна. Аз говоря за средните "трудещи се", не за квалифицираните. И в трите страни, ако изобщо имат щастието да имат работа, голяма част взимат не повече от 1000 евро на месец. Е, там храната е по-евтина от БГ, но другото? Фризьор, водопроводчик, автомонтьор, ресторантьор, ти одират кожичката. А Лидлите никнат като гъби на всеки ъгъл...
                            Най-накрая нещо смислено. Имам впечатления за Франция кактолични, така и от приятели реализитали се там.

Първо имайте впредвид че даннтие по статистиките за средни заплати са в бруто. Данъците във Франция са от порядъка на 50%, и от хората с които съм говорил се оказва че нетна средна заплата в Париж е 1500 евро . Над тази сума е изключение, а под тази сума е неформален стандарт.
                            на много хора тука това им се вижда мног пари ,и викат колко са добре там , а тука колко сме зле.
                            И колкото и да им обяснявам че в Париж с 1500 евро се води стандарт на живот както тука с 750 - хората ми се смеят. И те ме гледат като извънземно. Фактите обаче са точно такива!!
                            С 1500 евро в Париж, имаш следните разходи.
                            Квартира за 1-2 стаен в покрайнините на Париж - 800- 1000 евро вкл. консумативи.
                            Транспорт - 100 на евро за месечна карта.
                            Кола е възможна само с компромис в квартирата.
                            Храна 200 евро
                            Телефонни сметки + интернет - 50 евро.

В София същият стандарт имаме със средна Софииска заплата 700-800 лева.

Каквото и да обяснявам на хората, всеки си мисли че в Б-я е най-зле, а реалността е че стадартите на живот са вече съизмерими. Разликата е в това, че там имат по-добър телефони и коли, и по-качествена квартира, това е. И когато се сравняваме с където и да било, добре е да се гледа покупателната способност....

п.с. Америка никога няма да бъдеме, но само хора които не са били там искат да ги стигат.

Коментар

• Първоначално изпратено от ivandavidov Разгледай мнение
                              От 2006г. нямам наблюдения върху заплатите в IT сферата в провинцията, но заплатите на наистина добрите програмисти в София по статистика са от порядъка на 3к+. Не казвам, че всички програмисти взимат такива заплати, в масовия случай заплатите за добри софтуерни специалисти с доказан опит са 2к+.

Нека го пресметнем:

При брутна заплата от 3600 лева, нетната заплата е 3007лв., което в процентно отношение е достатъчно близо до 3000 лева нетна заплата. Умножено по 12 (броят на месеците в годината) излиза, че годишната брутна заплата на един добър софтуерен инженер е 43200 лева. Ако приемем, че купуваме еврото по 1.96 лева, тогава годишната брутна заплата в е 22040 евро с малки закръгления при десетичната запетая. Можем грубо да приемем ,че заплатата е 22000 евро.

С тази заплата (брутна, в евро, на годишна база), по-ниско средно годишно заплащане имаме в следните държави (на база картинката от първата публикация в темата):

• Чехия
                              • Естония
                              • Унгария
                              • Латвия
                              • Литва
                              • Полша
                              • Румъния
                              • Словакия

Ето тук идва тъжната част - в България 22000 евро е много висока годишна заплата, а за останалите страни говорим за средно ниво на заплатите!!!

Не искам да ви разбивам илюзиите, но данните от статистиката са за брутни зпалати. Като се пресметнат данъци, картинката не е толкова гротеско различна.

Коментар

• макс до края на годината и ще почнат да се надигат щото балона е пред спукване

Първоначално изпратено от rally Разгледай мнение
                                Повярвай ми, скоро ще чуеш Знам колко е минималната заплата във Франция, но според неофициална статистика, която съм чел, в момента около 25 процента ОТ РАБОТЕЩИТЕ взимат... под нея. Не знам на какво работно време работят, но е факт. Освен това има 8 милиона регистрирани безработни, които биха работили всякаква работа. В Париж наемът на един сутерен с баня стига 700 евро. При един безработен в семейството как се оправяш? А когато следващия президент - който и да е той -ще трябва да го направи - спре социалните помощи, на които се хрантутят милиони цветни, тогава ела и виж истинската революция... Същото е в Испания, ама по-рано почна. Аз говоря за средните "трудещи се", не за квалифицираните. И в трите страни, ако изобщо имат щастието да имат работа, голяма част взимат не повече от 1000 евро на месец. Е, там храната е по-евтина от БГ, но другото? Фризьор, водопроводчик, автомонтьор, ресторантьор, ти одират кожичката. А Лидлите никнат като гъби на всеки ъгъл...

Коментар

Working...
                                X