IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Трябва ли да има реформа в държавната администрация ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от kat123 Разгледай мнение
    Не трябва ли реформа в държавната администрация, а по- точния въпрос е - каква реформа ни трябва в държавната администрация?

1. Първо, ни трябва електронно правителство.
    2. Второ, ни трябват образовани политици, с управленски опит и качества, които да поемат управлението на държавата
    3. Трето, трябва да се определят целите и приоритети към, които ще се развива държавата.

И всичко, останало е след това.
    Но при този капацитет на хората, които в момента ни управляват, надежда всяка тука оставете!!!
    т.е. за тебе реформа в администрацията без т.1 се свежда до това да дойде тройната коалиция пак на власт и готово...реформата осъществена....
    ей това комунистическите маймуни , не оставате една тема без да вкарате в нея вмирисаните си задници...бсп та бсп......8 г. държаха цялата власт в тази държава, пари имаше с лопата да ги ринеш и защо тогава пак сме в началото на задаване на подобни въпроси ..а?

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram Разгледай мнение

ПП ако виждах читава алтернатива вече щях да съм в опозиция...засега съм само изнервен от милиционерите.
      Златен стандарт е опозицията ;-) Докато има книжни bills of credit ще има подобни безумия и дислокация на труд и капитал ..

пп. схемата е
      I don't call equity bulls 'cockroaches.' Do you understand?

Коментар

Я вижте, колко човека от държавната администрация работи по отговор на една жалба до КФН..., направо свят да ти се завие от прехвърляне от едно бюро до друго, а всичко може да се свърши само от двама човека...

http://www.fsc.bg/public/upload/file...om-za-sait.pdf

Коментар

Я вижте, колко човека от държавната администрация работи по отговор на една жалба до КФН..., направо свят да ти се завие от прехвърляне от едно бюро до друго, а всичко може да се свърши само от двама човека...

Тая схема направо кърти мивки
          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Я вижте, колко човека от държавната администрация работи по отговор на една жалба до КФН..., направо свят да ти се завие от прехвърляне от едно бюро до друго, а всичко може да се свърши само от двама човека...

Коментар

• Първоначално изпратено от Зайо Байо Разгледай мнение
              Пропусна да споменеш и че цяла сутрин ще се взират в котировки, че нали са инвеститУри на БФБ. Не ми се мисли като удължат работното време на борсата!?
              всичката администрация да се ореже и да се вдигат заплатите на останалите. Хем ще бачкат по-качествено че ще ги е страх да не им бият седесарския шут. Естествено да се реже най-много в мвр. И да се пускат електронните варианти, щото освен милиони за заплати, ще спестяват много други косвени милиони
              Не е препоръка

Коментар

• Аз пък ще ви нападна вас дето нападате, човека, че пишел в инвестор докато е на държавна работа. Ами вие частниците не пишете ли?
                Установено е, че човек пред компютър за 8 часов работен ден реално работи МАКСИМУМ 5 часа (а обикновено 3-4). И това няма как да е иначе. Не може да си ефективен 8 часа. Абсолютно задължително е разтоварването и т.н. Погледнете какво представляват офисите на google, skype, facebook т.н. Вътре е пълно с маси за тенис на маса, билярд, люлееюи легла и прочие. И никой не държи сметка на никой колко точно време прекарваш на тези места през работния ден. Защото е много вероятно точно докато си се излегнал на леглото да ти дойде яката идея, а не докато се взираш в ексел по цял ден.
                Друго нещо - имал съм случаи при които ми прехвърлят занятие на колежка, която ще отсъства да я замествам и тя ми обяснява какво точно трябва да правя всеки ден докато я няма и ка това отнемало около 2 часа. Обясни ми за какво става въпрос. Тя си тръгна - аз и премислих задачата из основи и търсих начин за улеснение. На втория ден нейната задача ми отне,аше точно 15 минути по часовник. През останалото време пак се ровех из инвестора и прочие сайтове. Е тя ли е по-ефективна от мен, само защото се взира в ексела 2 часа, пък аз си ровкам из сайтове?
                По темата ; заплатите в администрацията са нереално ниски- имам предвид щатните. В същото време както каза нетуер - МВР са просто абсурдни. Там има лелки, които незнаят да работят на компютър и се води, че ползват пишещи машини. Реално буквално седят на едно бюро и те не знаят защо./ Като цяло мислч, че държавната администрация може да се съкрати с над 60% дори.
                Най-тъпото е, че народа като цяло смята, че заплатите трябва да са ниски.... Това е толкова грешно, че чак не ми се коментира.
                Last edited by Ov4ar4eto_KaliTko; 12.03.2012, 13:45.

Коментар

И от много работа в администрацията, през работно време служителите и пишат коментари във форума на Инвестор. В случая си само едно доказателство, че щата ви е раздут, щом имаш време през работно време за странични занимания
                  Пропусна да споменеш и че цяла сутрин ще се взират в котировки, че нали са инвеститУри на БФБ. Не ми се мисли като удължат работното време на борсата!?

Коментар

И от много работа в администрацията, през работно време служителите и пишат коментари във форума на Инвестор. В случая си само едно доказателство, че щата ви е раздут, щом имаш време през работно време за странични занимания
                    ЛПЖ
                    He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение
                      Имам мнение разбира се и многократно съм го изразявал тук във форума.

1. За гражданските договори
                      Както не може и не трябва да са забранени за частния бизнес, така и за администрацията. Във всеки бизнес (всяка администрация) винаги съществуват дейности, за които не е финансово изгодно да се назначава цял човек. Има дейности с временен характер, еднократни дейности, дейности, които се случват само в определен период от годината или веднъж на няколко години и т.н. Идея си нямаш например какви доклади трябва да се пишат за Европейския съюз или за разни други международни организации. Някои от тях са веднъж годишно, други са веднъж на три години, а времето за написването им отнема примерно три месеца. тези три месеца обаче са усилен труд, т.е. не може да ги разпределиш на един служител в рамките на цялата година по мъничко. Има и други дейности като преводите например, които също са от непостоянен характер. Назначаването на нови хора за такива дейности ще бъде чисто разхищение на бюджетни средства.

Съгласен съм обаче, че трябва строго да се контролира предметът на гражданските договори и заплащането. Не е редно да ти впишат в гражданския договор нещо, което го пише в длъжностната ти характеристика. Или пък да ти сложат някакво заплащане, което изчислено през срока на договора да достига космически дневни ставки или пък срокът на договора да е такъв, че да излиза че работиш по 25 часа на денонощие. За тая работа си има Сметна палата, но за съжаление тя се занимава подробно само с малките администрации, като тая в която работя. В големите администрации проверките на Сметната палата се извършват не толкова задълбочено, и там именно се случват перверзиите.

2. За щатните бройки
                      Дълбока заблуда е насажданата от медиите идея, че се държат незаети щатни бройки за да има за ДМС. Просто не е вярно. Една справка в административния регистър, който е публичен, веднага ще покаже, че надали има администрация с повече от 10% незаети бройки. И то такива администрации ще са изключения. Какво ДМС ще раздадеш с тия спестени 10% от ФРЗ? Просто не си заслужава упражнението... Истината е, че ниските заплати в администрацията я правят абсолютно неконкурентна на пазара на труда. И не ми излизайте с номера да, ама с ДМС-тата и бонусите е ОК... Не е ОК, първо защото парите пак са малко и второ - когато дойде един кандидат за работа и ме попита колко пари давам и като чуе 390 лева, си вдига шапката и си заминава! И не го интересува, че му обещавам още толкова от ДМС. Някой от вас би ли се наел на работа в частна фирма, в която му гарантират (т.е. в трудовия договор е вписана) само половината заплата, а другата половина е под формата на ДМС или бонус, който зависи от постъплениятя в бюджета, от кефа на финансовия министър (който и да е той), от кефа на началника и т.н.???

3. За ДМС-тата
                      Видно е от гореказаното, че не одобрявам системата с ДМС-тата. Но тази система беше създадена именно от принудата на пазара на труда плюс популизма на всички правителства в последните 20 години. Хем разбират, че маймуни с трици не се ловят, хем ги е страх да направят заплатите в администрацията адекватни на текущата ситуация в държавата. И затова измислиха ДМС-тата за да задържат поне една част от годните за работа хора. Така хем народа си мисли, че заплатите в администрациятя са ниски, хем всъщност те не са чак толкова отчайващи. Въпрос на време беше тази перверзия да се разпадне с гръм и трясък. Истината е, че не може заплатата за най-ниската длъжност - младши експерт, току що завършил висше образование да бъде 391 лева в администрация А2 (министерство, държавна агенция, държавна комисия). Това е очевидна перверзия и който твърди друго е нагъл популист.

4. За размера на администрацията
                      Не мога да имам цялостен поглед, но там където работя, считам че размерът е ОК. Но ние сме малка администрация и много лесно се вижда колко работа вършим и дали сме раздути. Истинските перверзии са в големите администрации, където са се случвали страшни неща в продължение на години. Лидер в това отношение е МВР. Този мастодонт може да бъде съкратен наполовина и едновременно с това да има два пъти повече униформени полицаи на улицата. Структурата и състава на МВР станаха публични след като дойде ГЕРБ на власт и всеки може да се запознае с тях. Който има нерви - да направи анализ. Аз започнах и много бързо изпаднах в такъв потрес, че се отказах. НЯМА ТАКАВА СТРУКТУРА ДРУГАДЕ ПО СВЕТА! Сигурен съм в това си твърдение!

Коментар

• Първоначално изпратено от netware5 Разгледай мнение

Както не може и не трябва да са забранени за частния бизнес, така и за администрацията. Във всеки бизнес (всяка администрация) винаги съществуват дейности, за които не е финансово изгодно да се назначава цял човек. Има дейности с временен характер, еднократни дейности, дейности, които се случват само в определен период от годината или веднъж на няколко години и т.н. Идея си нямаш например какви доклади трябва да се пишат за Европейския съюз или за разни други международни организации. Някои от тях са веднъж годишно, други са веднъж на три години, а времето за написването им отнема примерно три месеца. тези три месеца обаче са усилен труд, т.е. не може да ги разпределиш на един служител в рамките на цялата година по мъничко. Има и други дейности като преводите например, които също са от непостоянен характер. Назначаването на нови хора за такива дейности ще бъде чисто разхищение на бюджетни средства.

Съгласен съм обаче, че трябва строго да се контролира предметът на гражданските договори и заплащането. Не е редно да ти впишат в гражданския договор нещо, което го пише в длъжностната ти характеристика. Или пък да ти сложат някакво заплащане, което изчислено през срока на договора да достига космически дневни ставки или пък срокът на договора да е такъв, че да излиза че работиш по 25 часа на денонощие. За тая работа си има Сметна палата, но за съжаление тя се занимава подробно само с малките администрации, като тая в която работя. В големите администрации проверките на Сметната палата се извършват не толкова задълбочено, и там именно се случват перверзиите.

2. За щатните бройки
                        Дълбока заблуда е насажданата от медиите идея, че се държат незаети щатни бройки за да има за ДМС. Просто не е вярно. Една справка в административния регистър, който е публичен, веднага ще покаже, че надали има администрация с повече от 10% незаети бройки. И то такива администрации ще са изключения. Какво ДМС ще раздадеш с тия спестени 10% от ФРЗ? Просто не си заслужава упражнението... Истината е, че ниските заплати в администрацията я правят абсолютно неконкурентна на пазара на труда. И не ми излизайте с номера да, ама с ДМС-тата и бонусите е ОК... Не е ОК, първо защото парите пак са малко и второ - когато дойде един кандидат за работа и ме попита колко пари давам и като чуе 390 лева, си вдига шапката и си заминава! И не го интересува, че му обещавам още толкова от ДМС. Някой от вас би ли се наел на работа в частна фирма, в която му гарантират (т.е. в трудовия договор е вписана) само половината заплата, а другата половина е под формата на ДМС или бонус, който зависи от постъплениятя в бюджета, от кефа на финансовия министър (който и да е той), от кефа на началника и т.н.???

3. За ДМС-тата
                        Видно е от гореказаното, че не одобрявам системата с ДМС-тата. Но тази система беше създадена именно от принудата на пазара на труда плюс популизма на всички правителства в последните 20 години. Хем разбират, че маймуни с трици не се ловят, хем ги е страх да направят заплатите в администрацията адекватни на текущата ситуация в държавата. И затова измислиха ДМС-тата за да задържат поне една част от годните за работа хора. Така хем народа си мисли, че заплатите в администрациятя са ниски, хем всъщност те не са чак толкова отчайващи. Въпрос на време беше тази перверзия да се разпадне с гръм и трясък. Истината е, че не може заплатата за най-ниската длъжност - младши експерт, току що завършил висше образование да бъде 391 лева в администрация А2 (министерство, държавна агенция, държавна комисия). Това е очевидна перверзия и който твърди друго е нагъл популист.

Не мога да имам цялостен поглед, но там където работя, считам че размерът е ОК. Но ние сме малка администрация и много лесно се вижда колко работа вършим и дали сме раздути. Истинските перверзии са в големите администрации, където са се случвали страшни неща в продължение на години. Лидер в това отношение е МВР. Този мастодонт може да бъде съкратен наполовина и едновременно с това да има два пъти повече униформени полицаи на улицата. Структурата и състава на МВР станаха публични след като дойде ГЕРБ на власт и всеки може да се запознае с тях. Който има нерви - да направи анализ. Аз започнах и много бързо изпаднах в такъв потрес, че се отказах. НЯМА ТАКАВА СТРУКТУРА ДРУГАДЕ ПО СВЕТА! Сигурен съм в това си твърдение!
                        Поздрави, ето такива мнения ни трябват повече.

Коментар

Не трябва ли реформа в държавната администрация, а по- точния въпрос е - каква реформа ни трябва в държавната администрация?

2. Второ, ни трябват образовани политици, с управленски опит и качества, които да поемат управлението на държавата
                          3. Трето, трябва да се определят целите и приоритети към, които ще се развива държавата.

Но при този капацитет на хората, които в момента ни управляват, надежда всяка тука оставете!!!
                          Тази теза, че все не случваме на управници, е пълна глупост. Такъв ни е материелът, такива са ни управниците. Така че точка 2 е една много популярна утопия.
                          За 1 и 3 съм съгласен и ако 1 все пай може и да стане, поне Бойко даде такива заявки, то 3 не си го представям скоро в по-детайлен план да се случи. Иначе реално няколко поредни правителства действат що годе еднопосочно по няколко основни приоритета като ЕС, НАТО, държавните финанси и т.н.

Коментар

• Първоначално изпратено от znae6t Разгледай мнение
                            Мисля, че човекът говори за гражданските договори в администрацията.
                            А за щатните бройки е ясно, че ги държат, за да си имат по-голям бюджет за преразпределение на ДМС-та

Да не изкривяваме дискусията в посока, какво не е правилно да се прави или лични нападки, а да се концентрираме върху предложения. netware5 като уважаван от мен форумец, какво смяташ ти за размера на администрацията и практиките с ДМС-тата. Дори и като представител на администрацията можеш да имаш обективно мнение, надявам се

2. За щатните бройки

3. За ДМС-тата

Last edited by netware5; 12.03.2012, 12:49.
                            He was born poor, died rich, and never hurt anyone along the way.

Коментар

• Първоначално изпратено от Protokol Разгледай мнение
                              Или как трябва да се извърши? Ще има ли Дянков достатъчна подкрепа за да може да започнат реформите - дори и сред своите. Отговора е по-скоро не.
                              Както вероятно си казват засегнатите "кому е нужно това насилие"
                              Според мен е достатъчно да се заложат и спазват две правила:
                              1.Да се съкратят ВСИЧКИ незаети щатни бройки. Изключително неморално и цинично е да има толкова много незаети щатове при висока безработица.
                              2.Да се премахнат гражданските договори. Ако работата, която се върши по тях е толкова значима трябва да назначат хората на постоянни а не да ги преназначават на следващ граждански.

Ако тези правила се приложат във ВСИЧКИ държавни предприятия и структури и излишъка не се разпределя като икономия от фонд работна заплата - ще има значим ефект върху балансирането на националния бюджет и намаляване на безработицата.

Може ли някой да даде информация колко са незаетите щатове и колко са заетите на граждански договор ?

Коментар

• едно от най-големите достойнства и едновременно слабост на това правителство е, че може да му се влияе с обществен натиск. Проблемът е, че по темата държавна администрация и разходи за нея, анализ на качеството на административните услуги и т.н. като че ли няма обществен консенсус за натиск.
                                Имаме например прекалено голяма армия, полиция и прочие силови ведомства, прокурори и т.н. и търпим това положение. Имаме безчетни безмислени според мен администрации, всяка от които гълта по 2-3-5-20-30 млн. лева на година, а не знаем каква работа ни вършат, колко души работят там, няма детайлен бюджет и отчитане на годишните им разходи.

Коментар

Working...
                                X