IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Има ли такава наука - "икономика"?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Crux Разгледай мнение
    Науките са подредени по азбучен ред на руски, където Е обратно е в самия край на азбуката, точно преди Ю и Я.

А по темата - икономиката според мен е толкова наука, колкото е и астрологията или прорицателството
    - Брей, не думай!
    ...и как ще обясниш факта, че доста сериозни ВУз-ове, например, подготвят специалисти по тази лъженаука?
    - Тъй де

Коментар

• Първоначално изпратено от Jazabel Разгледай мнение
      Еми не намерих точно на БГ ,ама на руски:

"То́чными нау́ками называют области науки, в которых изучаются количественно точные закономерности и используются строгие методы проверки гипотез, основанные на воспроизводимых экспериментах и строгих логических рассуждениях. К точным наукам принято относить математику, информатику, физику, химию, а также некоторые разделы биологии, психологии и обществоведения.
      Обычно точные науки противопоставляются гуманитарным наукам."
      ------------
      "Гуманитарные науки – дисциплины, изучающие человека в сфере его духовной, умственной, нравственной, культурной и общественной деятельности. По объекту, предмету и методологии изучения часто отождествляются или пересекаются с общественными науками, противопоставляясь при этом естественным и точным наукам на основании критериев предмета и метода."

Антропология (за исключением физической антропологии)
      Журналистика
      Искусствоведение
      История
      Культурология
      Лингвистика
      Литературоведение
      Музееведение
      Науковедение
      Педагогика
      Политология
      Право
      Психология
      Социология
      Филология
      Философия
      Эстетика
      Этика
      Этнография
      Экономика

----------------------
      Какво виждаме -коя наука е на последно място ?
      Значи икономиката ,ако и да е наука е най -неточната
      Науките са подредени по азбучен ред на руски, където Е обратно е в самия край на азбуката, точно преди Ю и Я.

А по темата - икономиката според мен е толкова наука, колкото е и астрологията или прорицателството
      Never underestimate the predictability of stupidity

Коментар

• Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнение
        Така е ... когато се чувства човек лек в знанията си търси за нещо да се хване ,че да не му се подиграват ..Виждам ,че като ме нарече с обидното партиен член и автоматически доказа ,че наука Икономика няма...благодаря за изчерпателния отговор...
        Ти сам си избрал да бъдеш партиен член и не аз съм ти виновен за избора.Прави ми впечатление че който каже нещо срещу Бойко и ти подскачаш с хулите към него.Вземи си отвори тема хвалебствия за Бойко и там си правете каквото искате.Виждам че и за футболист на годината го избрали.Време му е и за мис България.За мен икономиката не е наука и е безсмислено да ме убеждаваш в противното.Виж образованието по медицина е друго нещо.Не съм доктор но там учат химия биология физика а това са науки.

Коментар

• http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%...83%D0%BA%D0%B0

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
            Mи що не се пробваш като ти толкова голям мерака.Ти си поредното доказателство че партиен член и комунист са едно и също нещо.Човек трябва да има някакъв интелект за да разбере че не съгласието с чуждото мнение може да се изрази без обиди ругатни и псувни.Аз за ралика от теб нямам фюрер.И не величая Боковци и Цвъковци и Царе и Императори.Ти просто си търсиш място където да си излееш агресивната простотия.За твое съжаление тука няма много като теб така че няма да успееш
            Така е ... когато се чувства човек лек в знанията си търси за нещо да се хване ,че да не му се подиграват ..Виждам ,че като ме нарече с обидното партиен член и автоматически доказа ,че наука Икономика няма...благодаря за изчерпателния отговор...

Коментар

• Мастер, спекулираш но, си в грешка. Карай да върви, обаче. Вярвай си. Далече ще стигнеш.
              Прочее, от постепенното обезценяване на средството за натрупване не следва автоматично, че то не е такова /т.е., парите са "фалшиви", ами, че трябва да се върти по-бързо и да не залежава. Един вид, появил му се е срок на годност.

Коментар

• Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнение
                Той и Бате ти Пешо не губи щото не участва.Особено пък на българската.Няма как да играе комар с Черепи Пъпки Огнян Доневци Цееко Миневци и разни други отворковци и тарикати.
                Цецо василевци, БАНЕВЦИ, Домусчиевци, Захариевци и т.н. :
                Следващия да добави още 4 имена и т.н.
                Не е препоръка... !!!
                "Най-сигурната спирачка на дивия спекулативен бяс е загубата." - A. Kostolany

Коментар

• Първоначално изпратено от йосиф Разгледай мнение
                  да та и в тъпака....Все си мислих че си по различен от идиотите в тема политика... ти обаче държиш да си на тяхното ниво..Аре като си толкова отворен докажи ми че не е наука..само не ми говори за "истинските " пари = икономиката не е наука...
                  Mи що не се пробваш като ти толкова голям мерака.Ти си поредното доказателство че партиен член и комунист са едно и също нещо.Човек трябва да има някакъв интелект за да разбере че не съгласието с чуждото мнение може да се изрази без обиди ругатни и псувни.Аз за ралика от теб нямам фюрер.И не величая Боковци и Цвъковци и Царе и Императори.Ти просто си търсиш място където да си излееш агресивната простотия.За твое съжаление тука няма много като теб така че няма да успееш

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                    То може и да не е ОК, но, наистина, има мегдан. Ти пък!
                    Иначе, връщайки се малко по-долу, и Кийосаки проповядваше на моменти едно от довелите до кризата вярвания, че могат /неограничено и безнаказано/ да се правят пари, без да се създаде стойност.
                    Е, всички грешим
                    така е ...

Коментар

• Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                      Но, "геологична" единица няма...а ГЕОЛОГИЯ ИМА.
                      Това е, държиш ли да си прецизен, или бъди, или...
                      Ако човек не иска да си признае, че губи спора то няма как това на сила да стане... Ако изобщо има някаква логика в твоите аргументи, то и "математическа" единица няма... а МАТЕМАТИКА ИМА. Ако следваме твоите разсъждения трябва да заключим че и математиката не е точна наука защото няма единица "един математ"?!.. Шах и мат!
                      Седерастите, сините талибани, соросоидите и НПО простетата са безочливо нагла зомбирана сган!

Коментар

• Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение
                        Този път съм абсолютно съгласна с Мастъра относно произхода на кризата, а в бг това е още по-голям проблем поради липсата на икономика/доходи, които да покрият в значителна степен разходите по лихвите.
                        Тук имаше хора, които се опитваха да ни убедят, че видиш ли имаме мегдан да задлъжняваме, защото не сме достигнали средните покатели за Европа. Скудоумие или платена пропаганда- не знам, но и в двата случая не е ОК.
                        То може и да не е ОК, но, наистина, има мегдан. Ти пък!
                        Иначе, връщайки се малко по-долу, и Кийосаки проповядваше на моменти едно от довелите до кризата вярвания, че могат /неограничено и безнаказано/ да се правят пари, без да се създаде стойност.
                        Е, всички грешим

Коментар

• Еми не намерих точно на БГ ,ама на руски:

"То́чными нау́ками называют области науки, в которых изучаются количественно точные закономерности и используются строгие методы проверки гипотез, основанные на воспроизводимых экспериментах и строгих логических рассуждениях. К точным наукам принято относить математику, информатику, физику, химию, а также некоторые разделы биологии, психологии и обществоведения.
                          Обычно точные науки противопоставляются гуманитарным наукам."
                          ------------
                          "Гуманитарные науки – дисциплины, изучающие человека в сфере его духовной, умственной, нравственной, культурной и общественной деятельности. По объекту, предмету и методологии изучения часто отождествляются или пересекаются с общественными науками, противопоставляясь при этом естественным и точным наукам на основании критериев предмета и метода."

Антропология (за исключением физической антропологии)
                          Журналистика
                          Искусствоведение
                          История
                          Культурология
                          Лингвистика
                          Литературоведение
                          Музееведение
                          Науковедение
                          Педагогика
                          Политология
                          Право
                          Психология
                          Социология
                          Филология
                          Философия
                          Эстетика
                          Этика
                          Этнография
                          Экономика

----------------------
                          Какво виждаме -коя наука е на последно място ?
                          Значи икономиката ,ако и да е наука е най -неточната
                          Где нет вопросов - всегда есть ответ.

Коментар

• Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнение
                            Готово... ето ти едно примерче:
                            http://en.wikipedia.org/wiki/Particle_size_(grain_size))
                            Бъркаш двата щата: Използвана и от геологията и "ТЕОЛОГИЧНА". Защото, РАЗМЕР Е ФИЗИЧНА величина. Пример и за единици:
                            Време-секунда
                            Маса-килограм
                            Яркост-кандЕла
                            светлинен поток-лумен.
                            Но, "геологична" единица няма...а ГЕОЛОГИЯ ИМА.
                            Това е, държиш ли да си прецизен, или бъди, или...

Коментар

• Този път съм абсолютно съгласна с Мастъра относно произхода на кризата, а в бг това е още по-голям проблем поради липсата на икономика/доходи, които да покрият в значителна степен разходите по лихвите.
                              Тук имаше хора, които се опитваха да ни убедят, че видиш ли имаме мегдан да задлъжняваме, защото не сме достигнали средните покатели за Европа. Скудоумие или платена пропаганда- не знам, но и в двата случая не е ОК.

Коментар

• Първоначално изпратено от Jazabel Разгледай мнение
                                Всяка клон от науката за да е наука трабва да има измервателни еденици -мм,нютони,джаули и тем подобни.Освен това тази еденица трябва да има еталон за да не си я оразмерява който както си иска.

Най-близкото подобно нещо в икономиката е златното покритие (а и то не изобщо близо) ,ама както каза Форекса -вече го няма.Или и да е имало нещо сближаващо икономиката до науката , вече го няма.
                                За да се случва определено нещо, по определен начин, в определено време и на определено място има определена причина. Изследващите трябва да намерят работещите измервателни единици. След като изучават икономически обществени взаимоотношения, единиците с които трябва да се работи са повече еталони от друг тип характерни за човешката природа: алчност, мързел и тарикатлък, стремеж към печалба за сметка на другия, манипулации на общественото мнение и настроения... От тази гледна точка, случващото се подлежи на анализ и обяснение и може да се прогнозира. Това че тези обществени отношения се насочват от определени групи в определена посока, не значи, че това може да се върши безкрайно и без съответната предвидима реакция. Поради това считам, че който може да вижда и мисли, може да вземе в повечето случаи правилното решение или пък да манипулира неведущите.

Коментар

Working...
                                X