IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

НЕ на монополните и картелирани цени в България!

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Caessar Разгледай мнение
    ... корелацията работник-началник-работодател не е еднопосочна - т.е. - всеки в тази обвързаност е зависим от другия и нещата няма да вървят добре,без значение кой е слабото звено в дадената ситуация. ...
    Точно Както единия има нужда от другия така е и обратното.
    И нещо весело което обаче може да е полезно на някой.. Още в първата фирма в която бяхме с колегата с който отговаряхме за пласмента се бяхме разбрали - Никаква продукция напред и без плащане, ако в офиса кафе автомата е с монети.
    Мислих си така. Щом една фирма иска да печели дори от кафето си в офиса и не може да си позволи 10-20-30 лева на месец за кафе за персонала си, то значи, или няма пари, или шефът и е пълен тъпанар, или пък измамник и ще се опита нещо да ни прецака. И трите са зле, значи риска да не си получим парите на време е по-голям. За това стока на такива само след като платят. Ако не, чао
    За всички години нито веднъж не съм се лъгал.
    Last edited by Jay Gould; 25.03.2011, 18:57.
    http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
      .......................
      БВП на Германия на глава от населението е почти 8 пъти по-голям от нашия(данните ги има в нета и всеки може да си ги провери).Така че,когато започнем да произвеждаме колкото тях,тогава ще можем и да претендираме за заплати като техните.Другото е само чесане на езиците и биене в гърдите колко сме велики,но недооценени.
      Никак не е странно, че ни управляват дълги години правителства(общо взето от едно котило), които разчитат именно на подобно мислене и поведение!
      Ти, като си гледал производителността в Германия и пишеш, че БВП на Германия на глава от населението е почти 8 пъти по-голям от нашия, защо не провери и какво е средното възнаграждение - в България то е, не 8, а 18 пъти по-ниско от това в Германия!

Странно е, обаче, че това го пишете в тема, в която се опитваме да се противопоставим на порядките наложени от държавата за безпроблемно проспериране на монополите у нас. Именно държавата подпомага това положение да е устойчиво, вкключително и с неработещи ефективно комисии - ДКВЕР, КЗК, КЗП и др.

А монополите изяждат национален капитал и обират и последните стотинки, чиято алтернатива за по-добро образование, вкл. сред населението.

Коментар

• Браво, JAY GOULD, отлично казано! Напълно съм съгласен с теб, освен може би едно допълнение или по-скоро поправка - корелацията работник-началник-работодател не е еднопосочна - т.е. - всеки в тази обвързаност е зависим от другия и нещата няма да вървят добре,без значение кой е слабото звено в дадената ситуация. Същата проекция можем да наблюдаваме не само във фирмите и предприятията, ами и в целия спектър на човешкото общество, включитело ( или най-вече ) в политическия спектър - или - управляват ни слаби политици - живеем кофти! Това е!

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
          И в цивилизования свят мнозинството от хората си мислят, че монополите са лоши.
          И сега си задай въпроса - кой държа М-Тел 5 години без конкуренция и ще разбереш, кой е виновния.
          За това и вземат мерки, да ги ограничават за разлика от тук.
          Само за пример - Отпадането на монополите в телекомуникациите и либерализацита на пазара от 80 те години насам е довело до спадане на цените на телефонните разговори над 280 пъти!
          Ама знам кой го държа. Въпроса е сега таксата ти за телефон 40 лева ли е и от там да започнат да ти начисляват на минута или е по-ниска?
          И ще ти кажа дори 3 оператора тук са малко явно. Би следвало да има минимум 5 .. Само, че да се запитаме кой сега е против още оператори и защо не се пускат още лицензи?!

И въпроса ми е ако държавата даваше възможности да се внасят горива, а не да има някакъв изродски режим създаден в услуга само на една компания, дали цените на дизела щяха да са такива и да нямат нищо общо с пазара?
          Много се съмнявам.
          Last edited by Jay Gould; 25.03.2011, 18:42.
          http://investments.dir.bg Глупавият проумява само онова, което вече е станало! - Омир

Коментар

• Първоначално изпратено от Jay Gould Разгледай мнение
            Къде си учил и какво? Защото ако си минал 8 клас посочи ми поне една държава в света в световната история, в която монополите не са довели до катастрофа? Защото знам все за обратни примери..
            Къде в цивилизования свят няма антимонополно законодателство?
            На пръв поглед изказването ти е пазарно. Но на втори не е .. Ето, сега се сещам за един пример - М- тел бе пълен монополист .. Таксата- само таксата за телефон бе 40 лева.
            И какво? Държавата спечели ли от това или пък гражданите и? Повече данъци ли влизаха или какво? Не, освен М-Тел никой друг не печели. И ако не си акционер там, какво ти пука дали е на печалба или на загуба ако си само потребител..
            И в цивилизования свят мнозинството от хората си мислят, че монополите са лоши.

И сега си задай въпроса - кой държа М-Тел 5 години без конкуренция и ще разбереш, кой е виновния.

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
              Не знам що си мислите, че при монополите не действат пазарните принципи.
              Дори и при монополите пазарния принцип си действа. Стига да не ги контролира държавата.
              Алтернативи винаги има и монополите го знаят това доста по-добре от вас, дето тука пишете глупости.
              Пример с Лукойл - вдигат цените на горивата, потреблението пада, но разходите за заплати, управление, поддръжка на техниката си остават същите и в крайна сметка печалбата им намалява.
              Същото е с енергото. Вдигат цените на тока. Хората почват да се отопляват на парно, на газ, на дърва, почват да си обличат дебели вълнени чорапи, почват да готвят на газ, слагат изолация, хубава дограма, слагат енергоспестяващи крушки и оставят само необходимото дето им трябва - лампи, ТВ и компютър да е на ток.
              Дори съм виждал батерии за топла вода монтирани на покривите на блоковете.
              Потреблението пада. Ама енергото има същите жици, същите инкасатори и трябва да поддържа същите аварийни екипи в случай на авария.
              Проблема идва от ревящите, че монополите са лоши. И държавата това и чака и почва да се намесва, да регулира, да се пречка и преебава пазарния механизъм.
              Къде си учил и какво? Защото ако си минал 8 клас посочи ми поне една държава в света в световната история, в която монополите не са довели до катастрофа? Защото знам все за обратни примери..
              Къде в цивилизования свят няма антимонополно законодателство?
              На пръв поглед изказването ти е пазарно. Но на втори не е .. Ето, сега се сещам за един пример - М- тел бе пълен монополист .. Таксата- само таксата за телефон бе 40 лева.
              И какво? Държавата спечели ли от това или пък гражданите и? Повече данъци ли влизаха или какво? Не, освен М-Тел никой друг не печели. И ако не си акционер там, какво ти пука дали е на печалба или на загуба ако си само потребител..
              Last edited by Jay Gould; 25.03.2011, 18:30.

Коментар

• Не знам що си мислите, че при монополите не действат пазарните принципи.

Дори и при монополите пазарния принцип си действа. Стига да не ги контролира държавата.

Алтернативи винаги има и монополите го знаят това доста по-добре от вас, дето тука пишете глупости.

Пример с Лукойл - вдигат цените на горивата, потреблението пада, но разходите за заплати, управление, поддръжка на техниката си остават същите и в крайна сметка печалбата им намалява.

Същото е с енергото. Вдигат цените на тока. Хората почват да се отопляват на парно, на газ, на дърва, почват да си обличат дебели вълнени чорапи, почват да готвят на газ, слагат изолация, хубава дограма, слагат енергоспестяващи крушки и оставят само необходимото дето им трябва - лампи, ТВ и компютър да е на ток.

Дори съм виждал батерии за топла вода монтирани на покривите на блоковете.

Потреблението пада. Ама енергото има същите жици, същите инкасатори и трябва да поддържа същите аварийни екипи в случай на авария.

Проблема идва от ревящите, че монополите са лоши. И държавата това и чака и почва да се намесва, да регулира, да се пречка и преебава пазарния механизъм.

Коментар

• Кога бяхте комунисти, кога станахте капиталисти
                  Явни нито един от вас не е бачкал за хляба си.
                  Иначе това за заплатите си прав, но изпускаш Картофистан - Тук! Тук извинявай, ама ако очакваш някой да ти бачка за 240 кинта много се лъжеш. Бачкал съм на заплата и то яко, ама защото ми се плащаше. Спирал съм си отпуски, стоял съм събота и неделя, но защото има причина. И тя се казва пари!
                  И нещо да кажа. Тък като съм бил и от двете страни на барикадата за разлика от вас.
                  Гладна мечка хоро не играе! Когато са искали някой да го прекарат с парите почва да клинчи.. Правил съм го и аз. Бил съм многократно свидетел как се прави.
                  Писах скоро - преди години бях свидетел как човек, когото са прецакали с 20 лева от иначе не лошата му заплата на майстор причини вреда за стотици хиляди. Просто като метна едно парче желязо в една пещ.
                  Не го издадох тогава и ще питате защо. Ами той си бе прав. Тия пари си бяга негови.
                  И това не е изолиран случай..
                  Тук бачкерите в повечето фирми не бачкат, чупят инструменти, не пазят, не се отнасят към това с което работят като свое, просто защото не го чувстват такова. Знаят, че всеки иска да ги цака, за това и те не влагат старание. Вие ги лъжете, че им плащате, те ви лъжат че работят. Това е!

До голяма, огромна степен ниската производителност на труда в Картофистан се дължи на работодателите и липсата на всякаква организация, мениджмънт, лошо отношение, липса на мозъчен капацитет на тия които водят компанията.

Бил съм свидетел как в не една фирма работниците стоят или работят на половин оборот, само защото някой от шефовете им дебили не е организирал своята си работа.
                  После пък същия идиот се цупи и ги нарича мързеливи защото не искали да остават извънредно на работа. Ами ясно, ако им плаща ще стоят, ако не ще му теглят майна или ще го саботират. Ако си е организирал нещата за 6 часа ще си е свършил работата, а не да се бачка по 12 и пак без резултат.
                  Няма материали, няма доставки, няма инструменти, ама чакай че нещо се забавиха.. Ауйй.. ех трябваше да дойде в 9 часа.. и т.н.
                  Слава богу във фирмите които съм управлявал това не се е случвало с малки изключения. Ама плащахме и им имахме доверие. И сме имали по 1000 % растеж годишно, поне за толкова продадох дела си в първата компания и т.н.
                  Иначе всеки идиот може да каже - В Германия лозе се копае за 3 часа, а в България за 18. Ами разбира се .. Като има лопата ще се копае. И най-вече като има някой който се е сетил да я връчи в ръцете на копаещия.
                  Организация, автоматизация, добър мениджмънт (най-вече), ниска себестойност на суровините и енергията са разковничето на повечето работа, а не безсмисления труд.
                  Факт - От работодателите тук дори колко са предвидили кризата в 2007 ма? Май само единици! И това говори за едно нещо!
                  Липсва не работнически материал, а ръководен! Колко от вас умници, взеха мерки срещу идващата криза още в 2007 ма? Единици. Така, че не се правете на много умни.
                  От всички идиоти обявили се в защита на монополите нито един не се сеща дори да каже "Защо по дяволите не са хеджирали доставките си?"
                  Само, че на малоумниците дори не им идва на ума, че с малко мозък може не само да държиш ниски цени, но и да закопаш конкуренцията.
                  И не им идва защото просто тук нещата са поставени така, че на едни се дава възможност, а на други не.. Говоря това специално за доставките на горива и за тъпанарите от Лукойл, които имат пълен монопол, а сега той се разклаща. Защото нали не си мислите, че тия неща ще минат и ще се забравят? А антимонополната комисия в ЕС? Това, че до сега не е поглеждала насам не значи, че в един миг няма да го направи.

Както и да ... заради тъпата политика, не на тях, а на кабинетите до сега, няма нищо пазарно в ценобразуването, което пък пречи на всички останали компании да действат адекватно, да планират или хеджират.
                  Last edited by Jay Gould; 25.03.2011, 18:23.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                    Изпратих запитване ....
                    ....Чудиш се че бензина в Белгия е по -скъп от този в БГ и искаш отговор от "Лукойл" ? ...

Е, не се притеснявай -няма да получиш !

Но примерно , една от причините за по-високите белгийски цени ,е факта че цяла Зап.Европа се снабдява със суровината от БТС 1 ( Балтийская трубопроводная система ) с която представлява :
                    ".....система магистральных нефтепроводов, связывающая месторождения нефти Тимано-Печерского, Западно-Сибирского и Урало-Поволжского районов с морским портом Приморск. Оттуда нефть поступает в Роттердам - главный центр нефтеторговли и переработки в Европе ...."

Около края на 2012 ще влезе в експлоатация и БТС 2 , при който нефтът ще се вози с танкери от всички руски пристанища по Балтийско море ....

Че Европа е поставена в пълна колониална зависимост от Русия , мисля , вече никой не се съмнява ! ....Или има още идиоти ,които си мислят обратното
                    Доказателство за доверие дава първо оня, който го търси!

Коментар

• Абсолютно е прав бате Пешо - а Гърция е един пример, когато това което той казва не се спази - заплати по-големи от на германците за 20% от това което работи германеца?!?!?!
                      Еми щом ЕЦБ дава на твоята ЦБ да "печата" и раздава на населението мързеливци същата валута като Бундесбанката на германците хубаво. Ама всяко нещо си има край и германците разбраха, че гърчолята всъщност и дефакто "фалшифицират" техните пари и потребяват без да бачкат и произвеждат и спряха кранчето чрез ЕЦБ, при което сега южните мързели (като нас) трябва да се връщат едни небрежни 300 милиарда ЕУР с двойно, че и повече по-ниски заплати.
                      Разбира се горния пример е неимоверно опростен за да го вденат началикономисти като оня комуняга трейдъра, но все пак е твърдо валиден, като математическа аксиома (колкото и да ги отрича другия чешит асенчо )

Коментар

• Първоначално изпратено от onufri Разгледай мнение
                        Статистиката не може да скрие очевадното - хората са светлинни години пред нас и затова живеят по-добре.
                        Не ми се спори с вас, не съм съгласен - не сме по глупави, нито по- необразовани, нито по- мързеливи. Имам поглед върху живота в доста европейски страни и някои скандинавски - вашите твърдения не отговарят на истината! А относно статистиката обясни ми, моля те, защо от 98 година насам всички правителства формираха и на края на годината ударно < ИЗХАРЧВАХА> целия излишък? Даже, ако не се лъжа, 2008 година излишъка беше над 3 000 000 000 лева и го духнаха за около 15-20 дни, основно през министерството по бедствия и аварии? Тези пари са чисто откраднати!

Коментар

• Мразя монополистите в БГ и хората, които ги "назначиха" по един или друг начин, обаче Съни да те питам, ти ако можеш да продаваш нещо, което имаш само ти и ограничен брой други лица и което се търси силно в 20 страни примерно и можеш да го продаваш в тези страни на 2.50, ще се навиеш ли да го продаваш в 21-ва страна на 2.00 лева, само щото хората там били бедни и нямали толкова пари да си го позволят или ще го пуснеш на айде 2.45 пък ако щат? Ако не щат ще го изнесеш всичкото количество в пак тези 20 страни и да кажем там ще го купуват с радост на 2.45 ( 5 стотинки по-евтино). Ти как мислиш, дали VW продава по-евтинко или направо за без пари колите си в Бразилия на голите негърчета, само щото ги произвежда там, пък те горките немат кинти?
                          Ами разбира се. че производителят (още повече пък монополист) ще гледа да максимизира печалбата докато може, а не да каже в началото на годината оп ей тук ще си сложим 10% марж над всички други разходи и това е !!!
                          Разбира се ролята на държавата е да разбива този монопол и да улеснява конкуренцията, ама колкото и да мразя дебелото прасе Златев и аз да съм на негово място и аз ще го продавам на колкото мога повече без да ми пука за голтаците.

Коментар

Защо да не я вдигнат минималната заплата, бе, колега? Нима българите не сме достойни да получаваме пари, достатъчни за един нормален живот? Нима нашия труд е по-евтин или работим само 1/5 от времето, което отработва един европеец? Докога ще има хора, които се самоунижават да се самопоставят в позицията на полу-хора, полу-диваци? Кога най-после всеки от нас ще осъзнае, че с нищо не сме по-лоши, по-мързеливи, по- некадърни, по-тъпи, по-глупави,по-необразовани от които и да било други в Европа и света!
                            Ние сме далеч от европейците.Ама много далеч.И сме и тъпи и необразовани и мързеливи и крадливи .Виж претенциите ни са големи и много обичаме да гледаме в чуждата паница.Ама гледаме само едната страна а именно кой колко получава.Навсякъде по света заплатите са така изчислени че да покриват наема храната и облеклото в съответния град.Така че за една и съща работа заплатата в Париж Лондон Москва и София е различна.Никъде наемния работник не живее охолно.И какво е това нормален живот.Такова чудо няма.

Коментар

А за разликата между тяхната статистика и нашата СТЪКМИСТИКА да говорим ли - виж едно просто преброяване,което проведоха наскоро - ако електронно не се бях преброил, че и родителите ми, нямаше аз и моето семейство да фигурираме изобщо в преброителните списъци, както и родителите ми и семейството на сестра ми, защото никой не ни посети да ни преброи.
                              Статистиката не може да скрие очевадното - хората са светлинни години пред нас и затова живеят по-добре.
                              Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

Или защото там не крадат толкова и парите им стигат за всичко?
                                Причтелю,краденето е друга тема...не сме го измислили ние,ама при нас много се вижда.
                                БВП на Германия на глава от населението е почти 8 пъти по-голям от нашия(данните ги има в нета и всеки може да си ги провери).Така че,когато започнем да произвеждаме колкото тях,тогава ще можем и да претендираме за заплати като техните.Другото е само чесане на езиците и биене в гърдите колко сме велики,но недооценени.
                                Всяка краткосрочна спекулация е потенциална дългосрочна инвестиция.

Коментар

Working...
                                X