IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Искров и Орешарски за фискалния резерв !

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от SStoilov
    Но за пръв път в живота си досега видях :

1. Да арестуват и разследват полицаи , митничари и пр. държавни служители. Досега (особено пък при комунистите) всичките тия категории бяха по презумция НЕВИННИ за всичко. Дори за убииства !
    Ето това вече не е вярно. Не може да не си чел за делото по убийството на Ангел Димитров-Чората. Петимата полицаи бяха арестувани и осъдени по време на предното правителство. Заради бавната ни съдебна система, а още повече заради възможностите едно дело да се протака до безкрайност (визирам Маргините) полицаите не са още в затвора. Или греша? Не го следя внимателно.
    Не защитавам предното правителство. За да се задържат на власт (и за да може да грабят) и трите партии в него правиха всякакви политически компромиси.
    Обаче ако си мислиш, че Ваньо Танов ще оправи агенция "Митници", грешиш според мен. Човекът е един неграмотен милиционер. Прочети, ако ти остане време, стенограмата с показанията му пред Парламентарната комисия по национална сигурност и вътрешен ред (може и да не съм съвсем точен, ама не ми се търси в нета) на Минчо Спасов. Танов говори абсолютно несвързано. Може би е добър. По душа.
    Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• И понеже гугъле, ти ревеш много за лихвите и "гадните десни" банки , да взема та ти опиша една "измислена " случка:

Произволна ТБ изпада в ликвидна криза. Вместо да бъде обявена в несъстоятелност (както казва закона) , един финмин и един шеф на ЦБ решават да я финансират с пари на данъкоплатците (насилствено надвзети пари от тебе , мене и останалите).

Споменатата ТБ закърпва положението, но трябва да върне парите. И как ще намери пари - ами увеличава лихвата по депозитите. Добре знаеш, че ако една банка увеличи лихвата по депозитите, останалите банки нямат избор - трябва и те да увеличат лихвите, ако не искат да останат без пари.

В БГ (поради борда) , ако една банка има ликвидни проблеми, то това е проблем на всички останали банки.

Та принос за високите лихви има и това прословуто споразумение на любимия ти финмин.

Ако банката беше обявена в несъстоятелност, може би нямаше да видим толкова ожесточена "депозитна война" както я пишат по вестниците.

Желаещи да купят закъсала банка (която е на печалба) щеше да има предостатъчно. Щото шяха да я купят евтино.

Така, че като се оплакваш от високите лихви, имай в предвид, че принос за тях има и любимия ти финмин и любимото ти правителство.

Коментар

• Гугъле , не си толкова глупав, колкото се опитваш да се представиш .

Хер Флик има големи изцепки, като това с депозирането на излишъка в ТБ , и последната изцепка как той и шефа му щели да намалят лихвите до един месец . хехе - смешници.

Обаче коментирания случай е съвсем друг и лично аз виждам мястото на орешарски в следствения арест. искров също би могъл да му прави компания .

Но поне досега по косвените информации (увърнатията и на БНБ и на двама финмин-и) бившия минфин в кандидат за прокуратурата.

Дано ББ си удържи на думата и сезира прокуратурата за "споразумението". Не че му вярвам много.

Но за пръв път в живота си досега видях :

1. Да арестуват и разследват полицаи , митничари и пр. държавни служители. Досега (особено пък при комунистите) всичките тия категории бяха по презумция НЕВИННИ за всичко. Дори за убииства !

Така, че ББ , ако иска да продължава да се радва на висока подрепа ( например аз навремето призовах тука да не плащане данъци - не е престъпление - на предишното крадливо правителство - и не плашах , сега ги платих на ББ) ,

то той трябва да спомогне за това определени хора да облекат раирани костюми (въпреки, че не зависи от него)

Коментар

• +1 Абсолютно прави сте колеги!!!
          като е министър да не е ГОСПОД?! един високопоставен чиновник! Интересно, че и той като Бойко си намери веднага ДРУГ, който е виновен - той си "хареса" Пламен Орешарски - бил го предизвикал и той се "изпуснал"?! Колеги, аз сериозно ви приканвам да се замислите, дали ни трябва за министър на финансите (№2 в държавата, най-важния човек след Премиера) човек който се "изпуска" за щяло и нещяло.... :-) Ставаме свидетели на инфантилни и абсурдни оправдания... а както казват оправданията са като задника и квото и да правиш все е около теб и смърди...
          айде на прокурор!!!
          и разбира се поканата ми към мистър минфин: DJANKOV GO HOME...in America!!!
          :-)
          Първоначално изпратено от markov
          Първоначално изпратено от gigow
          Първоначално изпратено от alexjr
          НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
          В сила от 01.05.1968 г.Обн. ДВ. бр.26 от 2 Април 1968г., попр. ....изм. ДВ. бр.80 от 9 Октомври 2009г.
          Всъщност, за затвора е Симеон Дянков, които разгласи публично КЛАСИФИЦИРАНА информация от секретен документ. Поне той твърди, че е секретен. Та прокурорите да не дремят. Ето сезирам ги. Лично на мен ми се струва, че е консумирано деянието по чл. 357, това значи 5 години. Но тъй като не съм прокурор оставям квалификацията на магистратите.
          ех, това камунягите все тричленки виждате)))) и си викаш - да беше жив Джержински...))))
          че станишката беше засекретил даже червените прашки на гаджето си меликов бе)))
          да ви имам тайните начи, аман от загубеняци)))) бягай да четеш капитала и да чакаш гробокопаенето на капитализЪма))))

Хахаха, герберчетата се разкудкудякаха. Да не е влезла лисица в курника. Хаха
          Къде видя нещо за тричленки и Дзержински?
          Цитирам ти наказателния кодекс, който е в сила в момента и казвам да се произнесат магистратите. За по-тъпите пояснявам: Магистрати са Съдиите и Прокурорите, а НЕ Бойко Борисов, който раздава квалификации за КРИМИНАЛНИ деяния.
          Да ти припомня ако си забравил. Бат Бойко действително е завършил Милиционерската Висша вкола в Симеоново, където подготвяха българските чекисти (дето Дзерджински ги ръководеше), ама Бойко са го скъсали на изпита за чекист и затова е станал пожарникар. В това няма нищо лошо. Достойна професия. И необходима. Та за това моите уважения към него. Ама на пожарникарите после не им признаха висшето образовани за ПРАВНО. И не можаха да станат магистрати. Защото не са чели наказателния кодекс. Ама раздават правни квалификации.
          И си изпий един валериан,че много се вълнуваш, да не стане нещо лошо. Хахаха
          + 1

Коментар

• Не, не трябва.

Коментар

• Нямам ни най малко моши чувства , но ти поставяш каруцата пред коня . Защо Дянков ?

За да бъде някакъв акт класифицирана информация , то той първо трябва да е законен. Незаконните актове (споразумението) не пораждат правни последици - все едно ги няма.

Пак казвам - такова споразумение няма начин да е законно. Законът за БНБ описва точно начина за финансиране на ТБ !!! Друг законен начин НЯМА .

Какви споразумения, какви тайни и класифицирани информации ?

Сега, ако някой подкрепят незаонните решения по целесъобразност, то аз сикам да живея в държава където законите важат всякога и за всички. Ако на минфин-а му пречи закона да го промени, а не да го нарушава.

Та , :

Първо - не е работа на МФ да спасява банки.

Второ, ако въпреки това МФ иска да спасава банки, то това да става по белия начин (като в САЩ , Англия и т.н. - пари да се дават или срещу гаранции , или срещу собственост.

Трето - БНБ да не става съучасник в нарушаването на закона. За съжаление (или за щастие) тя почти не може да финансира ТБ.

ЧЕТВЪРТО - След като със "споразимения" се заобикаля закона за БНБ (БЕЗНАКАЗАНО) , кой ще гарантира, че утре няма да заобиколят със "споразумение" валутния курс евро/лев ?

И последно - какво лошо имаше да фалира една банка (както си му е реда, след като е била неплатежоспособна) . Шяха да я купят на момента след фалита.

И не ми сравнявайте с виденово време - сега повечето банки са собственост на западни такива, които няма да подарят собствеността си на БГ правитеството , т,е няма да допуснат да фалират поне по-сериозните банки.

Цялата случка с това споразумение намирисва на рушвети и подкупи.

Коментар

• Първоначално изпратено от SStoilov
                Гигов - пак бъркаш бе човек.

Такова "секретно" споразумение просто няма как да съществува законно.

Начина на финансиране на ТБ е уреден в закона за БНБ . Ако БНБ иска да финансира ТБ си има законов ред за това.

МФ не може да финансира ТБ по никакъв законен начин.

Т.е няма какво да се "споразумяват" финмина и БНБ.

Трябва някой да излезе и да каже ясно - имало ли е финансиране на ТБ , от КОЙ , и по кой закон.

Досега всички увъртат.

А че трябва някой да стане клиент на прокуратурата е ясно.

И само да попитам :

след като е възможно "тайно" нарушаване на закона за БНБ , кой ще ни гарантира , че някой път отново няма тайно да нарушат същия закон, например в частта му за покритието на левовите задължения на БНБ (сещате се за какво говоря )
                SStoilov, не знам що се занимаваш с мен. В това, което марков е постнал аз твърдя, че този който незаконо разкрива класифицирана информация нарушава закона. И това е Симеон Дянков. Ама бил подведен от Орешарски? Това по никакъв начин не променя факта, че Дянков е изнесъл публично класифицирана информация. Ами да я разсекретят по установения ред и слад това с нея бой по главата на Орешарски. Ако в момента закона (ЗЗКИ) пречи, да го променят и след това горната процедура.
                Ти не си посочил какво бъркам. Стига празни приказки. Когато ми посочат конкретните грешки аз или оспорвам или си признавам грешката и се извинявам. Няколко пъти съм се извинявал. Провери.
                А пък със следните ти твърдения съм напълно съгласен.

Трябва някой да излезе и да каже ясно - имало ли е финансиране на ТБ , от КОГО , и по кой закон.

Досега всички увъртат.

За увъртането 6+
                Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• SStoilov, никой няма да ти каже за споразумението - то е тайно и тайно ще си остане, нито Бойко нито Дянков, освен това споразумението e на тяхно разположение в момента и те могат да го използват - и ти пак няма да разбереш....... колкото и да пишеш по форумите!!!!!!!
                  Ако искаш питай Дянков - мога да ти дам телефон!

Коментар

• Гигов - пак бъркаш бе човек.

Такова "секретно" споразумение просто няма как да съществува законно.

Начина на финансиране на ТБ е уреден в закона за БНБ . Ако БНБ иска да финансира ТБ си има законов ред за това.

МФ не може да финансира ТБ по никакъв законен начин.

Т.е няма какво да се "споразумяват" финмина и БНБ.

Трябва някой да излезе и да каже ясно - имало ли е финансиране на ТБ , от КОЙ , и по кой закон.

Досега всички увъртат.

И само да попитам :

след като е възможно "тайно" нарушаване на закона за БНБ , кой ще ни гарантира , че някой път отново няма тайно да нарушат същия закон, например в частта му за покритието на левовите задължения на БНБ (сещате се за какво говоря )

Коментар

• Първоначално изпратено от gigow
                      Първоначално изпратено от alexjr
                      НАКАЗАТЕЛЕН КОДЕКС
                      В сила от 01.05.1968 г.Обн. ДВ. бр.26 от 2 Април 1968г., попр. ....изм. ДВ. бр.80 от 9 Октомври 2009г.
                      Всъщност, за затвора е Симеон Дянков, които разгласи публично КЛАСИФИЦИРАНА информация от секретен документ. Поне той твърди, че е секретен. Та прокурорите да не дремят. Ето сезирам ги. Лично на мен ми се струва, че е консумирано деянието по чл. 357, това значи 5 години. Но тъй като не съм прокурор оставям квалификацията на магистратите.
                      ех, това камунягите все тричленки виждате)))) и си викаш - да беше жив Джержински...))))
                      че станишката беше засекретил даже червените прашки на гаджето си меликов бе)))
                      да ви имам тайните начи, аман от загубеняци)))) бягай да четеш капитала и да чакаш гробокопаенето на капитализЪма))))

Хахаха, герберчетата се разкудкудякаха. Да не е влезла лисица в курника. Хаха
                      Къде видя нещо за тричленки и Дзержински?
                      Цитирам ти наказателния кодекс, който е в сила в момента и казвам да се произнесат магистратите. За по-тъпите пояснявам: Магистрати са Съдиите и Прокурорите, а НЕ Бойко Борисов, който раздава квалификации за КРИМИНАЛНИ деяния.
                      Да ти припомня ако си забравил. Бат Бойко действително е завършил Милиционерската Висша вкола в Симеоново, където подготвяха българските чекисти (дето Дзерджински ги ръководеше), ама Бойко са го скъсали на изпита за чекист и затова е станал пожарникар. В това няма нищо лошо. Достойна професия. И необходима. Та за това моите уважения към него. Ама на пожарникарите после не им признаха висшето образовани за ПРАВНО. И не можаха да станат магистрати. Защото не са чели наказателния кодекс. Ама раздават правни квалификации.
                      И си изпий един валериан,че много се вълнуваш, да не стане нещо лошо. Хахаха
                      + 1
                      Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от JasonBourne
                        Да, ама не знае колко лу-у-у-уд е Джанков! И че ще си каже всичко - и секретно, и публично, само и само да блесне на митинга.Тоя пич още не е осъзнал, че е министър, а не площаден говорител на опозицията. И докато го осъзнае - и излети от правителството...:lol:
                        честно, не сФащом логиката - спорът не е (или поне аз така твърдя) за това дали и колко е луд Данков, а дали Орешарски и Искров са нарушили закона. Ако ти е интересно влез в другия подобен постинг там съм цитирал 2 закона и една наредба))))

и защо никой от оплаквачите не зададе важния въпрос - нарушаван ли е закона или не?)))) странно защо, ама много ми напомнте на онзи руски велможа, който на въпроса "колко харчи великият автомобил Волга отговаря - а вие защо биете негрите?

Пак ще се автоцитирам - да ви имам червените доводи)))) като прашките на Меликов, червенички)))))

Коментар

• Да, ама не знае колко лу-у-у-уд е Джанков! И че ще си каже всичко - и секретно, и публично, само и само да блесне на митинга.Тоя пич още не е осъзнал, че е министър, а не площаден говорител на опозицията. И докато го осъзнае - и излети от правителството...:lol:

Коментар

• Първоначално изпратено от меиси
                            .................
                            Тайните споразумения затова са тайни, за да не се огласяват. А вие току що пропуснахте една прекрасна възможност да замълчите.
                            ...............................
                            Ейй от комунисти няма отърване. Баси сганта.
                            Всичко в идеологията, начина на живот - всичко е конспирация! Тайна!

В нормалните държави тези хора вече да са по пандизите.
                            Справка - САЩ.
                            Но в България - тайни споразумения м/у БНБ и МИНФИН!
                            В нарушение на Закона за БНБ!
                            Повтарям - ако беше нормална държава - отдавна тази измет да е по затворите.

...
                            разрушаването на доверието за сигурността на спестяванията на хората дори само в една банка, би могло да срине цялата система.
                            ...
                            И според комунистите това трябва да става дори и като се погазва Закона???
                            Е как после ще искаме нещата да вървят като по света?

Например - за голяма радост на би_педлю и червената сган - в САЩ обявяват
                            фалити на банки в петък. Досега фалирали над 100 банки.

Обаче в Острова на благоденствието, на икономическия рай, на високия жизнен
                            стандарт, управляван от комунисти - фалити няма! Тайно ще нарушим закона, ще помонем на нашите - другар в беда се познава.

Как щеше да е по-добре - да гръмне тази банка или тайно да финансираме
                            (не с наши пари разбира се а с държавни ) некадърното управление?
                            Нама да казвам как е в САЩ. сетете се сами.

А комунягите...
                            Чувал съм че с кръв сте вземали властта.
                            Трябва и скръв да я дадете.
                            Трябва да ви натикат по лагерите създадени от вас, без съд, без присъда.
                            Да полежите - едва след това може и да разберете какво е демокрация
                            Няма по голяма престъпна група в държавата прикрита като политическа партия.

Тайни...
                            В същото време премиера-гей разнася секретни доклади насам-натам.
                            Всичко което попадне в ръцете на Гея и агент Гоце веднага заминава за Лубянка.
                            Мнението ми е препоръка за покупка или за продажба на акции.

Коментар

• КОЙ ИЗДАДЕ ТАЙНИТЕ ОКОЛО ДЪРЖАВНИЯ РЕЗЕРВ
                              Вицепремиерът Симеон Дянков показа, че няма цедка на устата, но дали щеше да разкрие апокрифните споразумения между финансовото министерство и БНБ, ако не беше парламентарното питане от Пламен Орешарски
                              Bulgaria News | 2009-11-04 10:20:00
                              Тайните споразумения затова са тайни, за да не се огласяват. А вие току що пропуснахте една прекрасна възможност да замълчите. Думите са на бившия финансов министър Пламен Орешарски по повод отговор на зададения лично от него въпрос за това каква е била целта на подхвърлените от финансовия министър на ГЕРБ идеи за депозиране на част от държавния резерв в кредитни институции. Симеон Дянков отвърна на удара с информацията, че докато го е критикувал, че търси начини да осигури по-висока доходност от резерва, Орешарски още преди година е раздал над 1 млрд. лева от същия този резерв на 17 търговски банки. Нещо повече, между бившия финансов министър и шефа на БНБ съществувало тайно споразумение при необходимост към банките да бъдат пренасочени още 1 млрд. лева от резерва.

В цялата поредица от обяснения, последвала след скандала на парламентарния контрол в петък, станаха ясни следните неща:

Става въпрос за две отделни и различни действия (споразумения),свързани с държавни пари.

В единия случай държавата се е намесила, за да стабилизира банка (или банки), изпаднала в нужда, и това е станало тайно. Най-очевидната причина да не се вдига много шум, е старото правило, че "политик и банка се убиват с вестник". А по времето, за което Симеон Дянков твърди, че от резерва в БНБ са отпуснати пари на търговски банки, доверието в една от родните финансови институции беше на път да се разклати сериозно заради тенденциозно (или не) пуснати слухове в интернет, които доведоха клиентите на въпросния трезор до паника. Работа на БНБ е да се грижи за стабилността на банковата система и въпреки, че според споразумението на България с Международния валутен фонд централната банка няма право да провежда самостоятелна фискална политика и да „рефинансира” с държавни пари частни дългове, каквото представлява депозирането на средства от фискалния резерв в търговски банки, работата й е да не допуска сътресения в системата. Особено на фона на световната финансова криза и все още пресните спомени от банковите фалити у нас в средата на 90-те години. Това е и втората причина подобни операции да се извършват тайно – на практика държавата има пари да финансира всички банки, които биха изпаднали в нужда, но според правилата на валутния борд, няма право да провежда парична политика. Ако се стигне до искане на заем от фонда по такъв повод, обаче, определено рискът от разклащане на доверието в банковата система би бил много по-голям. Най-малкото, защото

разрушаването на доверието за сигурността на спестяванията на хората дори само в една банка, би могло да срине цялата система.

Точно заради това от Симеон Дянков се очакваше да замълчи. А междувременно от БНБ уточниха, че споменатите 17 банки обслужват средства на бюджетни организации и извършват тази дейност на основата на споразумения с Министерството на финансите, тъй като централната банка не извършва търговска дейност по обслужване на разплащания. Този тип взаимоотношения се уреждат със законите за държавния бюджет, като средствата са обезпечени на сто процента с държавни ценни книжа и парични депозити, посочиха от ведомството на Иван Искров.
                              „Банките нямат проблеми и работят добре, недейте да притеснявате хората”, скара се на журналистите във вторник Иван Искров. Той беше категоричен, че няма да влезе в политически дебати и че каквото има да си каже с премиера Бойко Борисов, ще си го каже с него насаме, а не чрез медиите.
                              От своя страна, след като дебело подчерта, че държавата не може да се меси на банковия пазар, премиерът Борисов отново потвърди, че правителството няма да пипа резерва, защото това не се приема добре от външните анализатори и би свалило доверието в страната. Освен че са условие, поставено от МВФ за стабилността на валутния борд, от парите в резерва зависи способността на страната да се справи с евентуални дефицити и

Възможностите й за мигновена реакция, ако все пак се наложи „интервенция” за запазване на стабилността на банковата система.

И това най-вероятно шефът на БНБ го е обяснил на премиера Бойко Борисов в „онзи разговор”,http://bulgaria-news.bg/category/bul...post10285.html след който премиерът смени позицията си по въпроса и категорично обеща да не пипа резерва. Дали този разговор е станал причина министър председателят да разбере и за въпросното тайно споразумение, или наистина Симеон Дянков го е открил при прегледа на документацията в собственото си ведомство, не е най-важният въпрос. По-интересно е защо след като е наясно с тайните в държавата, Пламен Орешарски предизвика оповестяването им.
                              Защото изказването на шефа на БНБ, че отказва да влезе в политически дебат, едва ли беше случайно. Ако питането на Орешарски като депутат от БНБ е политически акт, а очакването е Дянков да си мълчи, поставен натясно заради държавните тайни, това си е чиста подлост, със или без политическо значение. И може би показва докъде са готови да стигнат представителите на най-нападаната в момента партия от Трайната коалиция в желанието си да дискредитират онези, които ги атакуват.
                              На срещата между правителството и бизнеса по повод първите 100 дни на кабинета на ГЕРБ

Борисов и Дянков изказаха мнение, че в парламентарното питане на бившите управляващи за фискалния резерв има умисъл и е опит да се дестабилизира банковата система.

Премиерът дори го окачестви като наглост и го обясни така: „Орешарски пита Дянков с надеждата, че Дянков трябва да мълчи, защото решението е взето на секретно заседание”.
                              Самият Борисов също отказа да каже дали някоя от търговските банки се е възползвала от тайното споразумение за прехвърляне на средства от резерва, явно осъзнавайки, че дори неговото наранено его не може да си позволи да рискува финансовата стабилност на държавата заради политически спорове. И че той като премиер носи и пряката отговорност за последствията от подобни действия.
                              Вероятно наистина е имало транзакция от резерва в подкрепа на банки преди кризата да удари сериозно икономиката и да се наложи подписването на въпросното тайно споразумение. Но, както казахме, задача на Борисов като премиер и финансовият му министър е да опазят банковата система и едновременно с това да са достатъчно открити и прозрачни по въпроса как се управляват държавните пари.
                              Миналата седмица Симеон Дянков обеща, че ще разсекрети документите на финансовото министерство, защото те засягат управлението на публичните средства и трябва да са известни на обществото. Но вече е ясно, че ако държавата наистина е депозирала пари в определени банки, за да ги подкрепи, подробностите едва ли ще бъдат оповестени. Другият въпрос, който остава отворен, е дали изборът на една или друга банка за работата и бюджетните сметки на държавните институции също не е директна държавна подкрепа и на какъв принцип се определят трезорите, които съхраняват и оперират с парите на ведомствата.
                              http://www.bulgaria-news.bg/category...post11254.html
                              [color=#BF0000]Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово - писмено или ус

Коментар

• http://galinabg.blog.bg/politika/200...rokuror.428469

ВЪПРОС_чЕТА_ТА НА ГАЛЯ”....КЪМ ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР

Поредният министър – председател на България – Сергей Станишев вече е клиент на прокуратурата и евентуално…на съда.
                                Така гласи съобщението на страницата на Главната прокуратура: http://www.prb.bg/php/newspage.php

Това добре, до толкова до колкото, във всяка правова страна, когато сгафиш независимо дали си метач, водопровдчик, полицай, депутат, министър-председател или партиен лидер трябва да понесеш отговорност за „деянието” си.

Особено, когато си "загубил" държавна тайна, както се твърди в случая.

И, да, това зависи от прокуратурата!

Друг е въпросът, че Държавното обвинение трябваше да се задейства още докато Станишев беше действащ министър-председател. Хем по-ефектно, хем по-ефективно. Но това е сюжет за малък разказ, в жанра „Фантастика”.

Днешният ми въпрос е към Главния прокурор Борис Велчев.
                                Но не за Сергей Станишев. На „умряло” куче и аз нож мога да извадя, както се казва.

Г-н Главен прокурор,

Чухте ли изнесената от г-н Симеон Дянков информация, че в последната година от управлението на предишното правителство, вече бившият финансов министър, Пламен Орешарски и Гуверньорът на Българската Народна Банка Иван Искров са сключили тайно споразумение за прехвърляне на 1 милиард лева от фискалния резерв към търговски банки за по-голяма доходност?

От парламентарната трибуна г-н Орешарски каза:"Имахме готовност да действаме по аналогичен начин, но за щастие до такава необходимост не се стигна с едно много малко изключение, но не искам да говоря неща, които може да заплашат финансовата стабилност".

Така, на практика, той потвърди, че споразумението е било ползвано.

Искам да ви попитам:

Това действие срещу държавата и нейната стабилност ли е и ако „Да” кога прокуратурата ще започне проверка срещу господата Пламен Орешарски и Иван Искров? И още : Кое е това „малко” изключение или по-точно коя е или кои са банката или банките получили спасителната „доза”? Получили ли са „благодарност” щедрите управници на двете ведомства за проявения жест? Нарушен ли е Законът за защита на конкуренцията?

За по-нататък ще оставя въпросЧе и към управляващото мнозинство, с което беше преизбран г-н Иван Искров на поста Гуверньор на Централната банка.

Говори се, че този жест, пък, бил, някакси, свързан с предишния. А и с някакво обещание за разрешително за откриване на нова банка на български бизнесмен, който миналата година е получил отказ за банкова дейност.

Но нека първо чуем прокуратурата! ))
                                Мненията изразени в този форум са лични и не прадставляват препоръки за покупко- проджаби на финанс

Коментар

Working...
                                X