IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Искров и Орешарски за фискалния резерв !

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Петър Караиванов
    Аз за съжалени не успях да гледам предаването. Но ако това което е казал Дянков е вярно, то има от мен едно голямо БРАВО.
    Аь пък го гледах. Материалите са в прокуратурата за да решат прокурорите: ИМА ЛИ ЗАКОНОНАРУШЕНИЕ ?
    И вече цял месец прокурорите си смучат пръстите, ама не могат да го измислят закононарушението. Щото такова НЯМА.
    Тъй че за какво му викаш браво?
    Дето излъга най-нагло, че парите на Презинентството не били изтеглени. Ами били забавени. И той научил за това чак в събота. При положение, че темата е три дни преди това на първите страници?
    Я ми отговори г-н Караиванов, ти ако си президент на голяма западна компания ще сключиш ли сделка с българска компания, на която изпълнителния директор има съмнително криминално минало, а финансовия директор е откровен лъжец?
    Не спори с идиот! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

Коментар

• Аз за съжалени не успях да гледам предаването. Но ако това което е казал Дянков е вярно, то има от мен едно голямо БРАВО.

Коментар

• ха)))

никой не коментира изказване на Дянков от неделя (при Цветанка Ризова), дето човекът ясно го каза - не говорим по темата, защото материалите са в прокуратурата))))
        искрено се надявам това, което каза да е така - да се провери, не да се осъди))))
        и искрено се надявам, че ще излезнат и други неща около БНБ в най-скоро време, специално в областа на надзора))))

твърде забавно ще става))))

Коментар

• Вестник "Банкеръ" както винаги е изключително "обективен" в анализите си и не си мислете, че е на страната на Орешарски и Искров:

от в-к "Банкеръ":

Политически издевателства с финансовата стабилност (Малее, какво заглавие, без грам отношение в спора!)

...Вместо да спре дотук обаче, Симеон Дянков се опита да нанесе удар срещу Орешарски...

...изнесе кратка лекция бившият финансов министър, като препоръча на своя наследник някой да му обясни в подробности този въпрос...

...От развитието на скандала за фискалния резерв обаче се създаде впечатлението, че финансовият министър не е много наясно от коя страна на баланса на управление "Емисионно" стой той, каква роля играе при формирането на приходите над разходите на БНБ и какво влияние има всичко това върху постъпленията в бюджета...

...Дянков обаче остана верен на принципа си да взривява бомбастични новини за финансовата система...

...А що се отнася до конфиденциалните споразумения между БНБ и Министерството на финансите, за тях политиците - независимо дали са управляващи или опозиция, въобще не бива да гъкват...

...Затова Бойко Борисов е прав, като казва, че всяко повдигане на темата за резерва е атака срещу финансовата стабилност. Но е малко учудващо, че човек с неговата позиция плаши, че ще извади всички тайни споразумения с риск да "събори държавата". Все пак тази държава не му е бащиния и той не е абсолютен монарх, че да се разпорежда, както му скимне със съдбата на всички...

http://www.banker.bg/?Issue=855&Sect...&Article=39614
          Ех, колко ми е драго да чета родната неподкупна и обективна преса! Има дълъг послевкус на сухи плодове и съветски и немски печат от 30-те години на миналия век.

Не е препоръка да се абонирате за вестници!

Коментар

• Петре, тя па много хубава твоята тема, аз лично се учудвам, че не са я изтрили. Какво се правиш на девица само не ми е ясно, ще платят пробвалите се да ни ограбят и толкова Това го казахме доста хора тогава и вероятно вече си съгласен с нас, та не разбирам защо се пънеш....

А що се отнася до конфиденциалните споразумения между БНБ и Министерството на финансите, за тях политиците - независимо дали са управляващи или опозиция, въобще не бива да гъкват. Хората, които са наясно с кухнята на родните финанси, едва ли биха упрекнали Орешарски и Искров, че тайно са се споразумели да заделят средства за поддържане на стабилността в банковата система. Ако това бе публично обявено, много от вложителите щяха да се подплашат, че предстоят фалити, и щяха масово да започнат да теглят вложенията си. Тогава наистина можеше да възникне ситуация, която застрашава стабилността на финансовата система, на вложенията на гражданите и на стабилността на Валутния борд. Самият коментар в медиите по темата потвърждава тези опасения. Фактът, че веднага започнаха да се задават въпроси от сорта: "Тези 17 банки, в които има правителствени пари, стабилни ли са?", "Заплашен ли е банковият сектор?", говори сам за себе си. Представете си какво би станало, ако преди година БНБ и Министерството на финансите бяха казали по медиите: "Заделяме 1 млрд. лв. за подкрепа на стабилността на банковия сектор?". Щеше да последва поне една седмица хаос и паника. Затова Бойко Борисов е прав, като казва, че всяко повдигане на темата за резерва е атака срещу финансовата стабилност. Но е малко учудващо, че човек с неговата позиция плаши, че ще извади всички тайни споразумения с риск да "събори държавата". Все пак тази държава не му е бащиния и той не е абсолютен монарх, че да се разпорежда, както му скимне със съдбата на всички.
            http://www.banker.bg/?Issue=855&Sect...&Article=39614

Коментар

• а, не може да се отрече, че тя е едно мн.добро попадение, но защо вместо да я направите първата жена минфин вие я забивате чаааак там?!

Стефка Славова ще е представител на България в Съвета на директорите на ЕБВР
              11 ноември 2009 | 15:18 | Агенция "Фокус" изт: http://www.focus-news.net/?id=n1295844
              София. Правителството определи Стефка Славова за представител на България в Съвета на директорите на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), съобщиха от правителствената информационна служба.
              Досега тази позиция заемаше Калин Митрев.
              Стефка Славова е родена през 1971. Завършила е международни икономически отношения в УНСС. Магистър е по икономика и финанси от университета Лоубъроу, Великобритания, и доктор по икономика от Лондонското училище по икономика.
              В момента Стефка Славова е старши икономист в отдел „Инвестиционен климат” на Световната банка. Преди това е заемала различни позиции в редица финансови институции – ЕБВР, Английската централна банка и БНБ.

Коментар

• Първоначално изпратено от fant0mas
                plan z , законно е на база на Решение на Министерски съвет. Министерството на финансите и БНБ са се споразумели.
                Дали мога да го видя някъде това решение на Министерски съвет? (Обикновено решенията се обнародват, ако някой има линк или идея къде да го намеря.)

Коментар

• plan z , законно е на база на Решение на Министерски съвет. Министерството на финансите и БНБ са се споразумели.

Коментар

• Ех, gigow, спри малко с шуменската мерудия! Ако пък на баба ти метлата беше би-турбо, РВД нямаше да има толкоз приходи и фискалния резерв нямаше да стигне за тайния пласмент.

Аз си искам отговор на въпросите:
                    Забравихме най-важното. Това споразумение законно ли е или е НЕЗАКОННО? И ако е НЕЗАКОННО, защо гус'ина още заема поста управител на БНБ?

Коментар

• Първоначално изпратено от plan z
                      Забравихме най-важното. Това споразумение законно ли е или е НЕЗАКОННО? И ако е НЕЗАКОННО, защо гус'ина още заема поста управител на БНБ?
                      А пък ако е законно, "оти ги ручахме жабетата".

Коментар

• Този форум вече преля от словесна диария, та даже се вмириса!

Най са ми на сърце разсъжденията какво точно е имало в ТАЙНОТО споразумение - лихви, обезпечения и други клаузи. Много ми е интересно как пишещите тук са разбрали конкретните му клаузи. Малко съм объркан: вече не ми е ясно ТАЙНО ли е документчето или не? Или пък един от двамата докоснали се до онуй, ТАЙНОТО споразумение, ни оказва честта да пише тук?

Коментар

• Първоначално изпратено от NoLand
                          Първоначално изпратено от alexjr
                          Първоначално изпратено от NoLand
                          Всеки мисли, че разбира от финанси и икономика, защото управлява малкото си лично стопанство. За разлика от домашните финансии, в големите финансии има друга логика, която се обуславя от строго определени правила.
                          За споразумението:
                          1. Парите са краткосрочни и ако са давани са давани за кратък срок.
                          2. Парите са задължително обезпечени с ценни книжа или други валути.
                          3. Парите са давани на пазарни лихви.
                          - нещо, което европейската централна банка прави непрекъсното за банките от страните на еврозоната, но на ниски лихви - не пазарни. ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВНА ПОМОЩ!!!!!!!!! това е подържане на ликвидност за да се стимулират банките да кредитират.
                          Държавната помощ е - когато се предоставят пари за капитал, срещу които държавата взима девиденти, като акционер - ако банката излезе на печалба. Капиталови инжекции не са правени в БГ поради простата причина че капиталовата адекватност на банковата система в БГ е над 16%, което според моето мнение е неразумно високо и води до по ниски печалби, от там по-ниски приходи за бюджета, тъй като банките са едни от най-големите и дисциплинирани данъкоплатци.
                          Има банки в БГ, които са получили и ликвидна - краткосрочна /по чуждите стандарти кратко срочна е до 3 години/ и капиталова помощ под формата на срочен подчинен дълг. Трябва ли да говорим, че те имат проблеми?????? не разбира са - те са едни от най добрите банки в БГ - ДСК, ОББ, Уникредит, Райфайзен - и не само са най добрите в БГ, те са най-добрите в рамките на собствените си групи. Отдавна е известно, че ДСК е най-печелившото звена на ОТП, а Райфайзен България е най добре развиващата се банка в източна Европа.
                          Сега на прост език -
                          Ако дам 100 лева на Асен срещу 100 долара, които той ми оставя за обезпечение, за което той ми плаща 2% марж, той въобще няма да се чувства задължен за това - и ще бъде прав./случая със споразумението/ ако тръгна да разказвам, че Асен ми дължи пари - той ще каже - глупости, нали?
                          Ако обаче му дам 100000 лева да си купи къща и се разберем, в края на всяка година, ако има пари да ми ги връща ? - да къщата на практика ще е моя и аз ще имам претенции към нея докато не ми се издължи./ капиталова помощ на държавата/
                          Надявам се това да е от полза и много ви моля - четенето на весници не е образование - поне докато няма образовани журналисти, които не търсят сензация на всяка цена!
                          понеже подобно изказване заслужава уважение (съвсем е по темата и се опитва да бъде професионално) може ли само да уточним - парите, дето Искров и Орешарски са дали (май е така де, поне не отричат) според мен са използвали обезпечението по точката - ДЦК. просто малка странност - купувам от теб ДЦК на доходност 3-4 % и ти ги оставям като обезпечение на доходност 0.3 -0.5 %. Ей тук някак нещата не се връзват, от там е и тайната , от там са и недомлъвките - размяна на едни хартийки срещу разлика от 2-3 %. При говоренето за 1 милиард лева - малиииииииииииии, дай боже всекиму.
                          Не ме интересува коя е банката (или банките), не казвам, че е било безвъзмездно или е възмездено (има си кой да прави проверки). казвам, че някак си ми е леко странно - защото оргомните бонуси (повярвай ми, огромните) на разни банкери са функция и на това. а пък на мен като на данакоплатец - айде, ако може, не по този начин))))
                          ако имаш инфо, че са взели парите срещу реални пари (валута) това е друга тема. ама мойто инфо казва, че е срещу ДЦК с тези маржове. и после защо банките на печалба - ми заради това де)))))
                          Тъй като , не знам с какво са били обезпечени и бъди сигурен, че никога няма да разберем,не можем, просто така да генерализираме и обобщаваме. Много от читателите сигурно знаят, че съм одитор. Имам вътрешен поглед, който не мога да споделя с вас. Много ми се иска, но не искам да си загубя работата. Освен това не си прав за ДЦК-та. Питай как се прави репо за ДЦК, какво е "hair cut", колко е бил и т.н.
                          без да имам вътрешен поглед имам информация))))
                          така че, повярвай ми, нещата наистина са лекоооооо странни (ще използвам тази дума). как се прави репо, мисля,че имам идея даже)))))
                          а ти наистина се поинтересувай какво беше обезпечението))))

Коментар

• Първоначално изпратено от NoLand
                            Уважаеми господин Гигов,
                            Не знам какво ви навява мисълта, че съм червен от моето изказване, но за ваше сведение никога не съм пренадлежал към някоя партия и никога няма да принадлежа. Просто не обичам да ми казват какво да мисля. Убежденията ми са леви все пак.Но за ваше сведение,
                            леви, като в Дания и Швеция.Вярвам че на слабите и бедните, обществото трябва да помага. В житейския ми път са ме канили неколкократно да стана член на БКП по ония времена и аз съм отказвал. Е добре тогава, кариера не видях, но сега съм доволен. Но ако ме поканят от ГЕРБ, пак ще откажа.
                            Забележките ви, относно силикона, са доста неподходящи и безвкусни и малко ме разочаровахте. Това примерно, вие колко сте висок и колко дебел, няма отношение към темата, нито какви мадами са банкерките. То се вижда, какво са направили. А вие какво сте направили?
                            Уважаеми господин NoLand,
                            съжалявам че така сте ме разбрали. Аз просто се пошегувах. И не казах че Вие сте червен, а че ще Ви обявят за червен. В тази тема аз многократно съм застъпвал точно същите три тези от Вашия пост и винаги момчетата дето не четат , а само пишат,са ме обявявали за червен. А писах за силикона, защото един от пишещите преди това се занимаваше със силикона на Мая Георгиева.
                            Не съм искал да кажа нищо лошо по Ваш адрес. Въпреки това Ви се извинявам.

Коментар

• Първоначално изпратено от alexjr
                              Първоначално изпратено от NoLand
                              Всеки мисли, че разбира от финанси и икономика, защото управлява малкото си лично стопанство. За разлика от домашните финансии, в големите финансии има друга логика, която се обуславя от строго определени правила.
                              За споразумението:
                              1. Парите са краткосрочни и ако са давани са давани за кратък срок.
                              2. Парите са задължително обезпечени с ценни книжа или други валути.
                              3. Парите са давани на пазарни лихви.
                              - нещо, което европейската централна банка прави непрекъсното за банките от страните на еврозоната, но на ниски лихви - не пазарни. ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВНА ПОМОЩ!!!!!!!!! това е подържане на ликвидност за да се стимулират банките да кредитират.
                              Държавната помощ е - когато се предоставят пари за капитал, срещу които държавата взима девиденти, като акционер - ако банката излезе на печалба. Капиталови инжекции не са правени в БГ поради простата причина че капиталовата адекватност на банковата система в БГ е над 16%, което според моето мнение е неразумно високо и води до по ниски печалби, от там по-ниски приходи за бюджета, тъй като банките са едни от най-големите и дисциплинирани данъкоплатци.
                              Има банки в БГ, които са получили и ликвидна - краткосрочна /по чуждите стандарти кратко срочна е до 3 години/ и капиталова помощ под формата на срочен подчинен дълг. Трябва ли да говорим, че те имат проблеми?????? не разбира са - те са едни от най добрите банки в БГ - ДСК, ОББ, Уникредит, Райфайзен - и не само са най добрите в БГ, те са най-добрите в рамките на собствените си групи. Отдавна е известно, че ДСК е най-печелившото звена на ОТП, а Райфайзен България е най добре развиващата се банка в източна Европа.
                              Сега на прост език -
                              Ако дам 100 лева на Асен срещу 100 долара, които той ми оставя за обезпечение, за което той ми плаща 2% марж, той въобще няма да се чувства задължен за това - и ще бъде прав./случая със споразумението/ ако тръгна да разказвам, че Асен ми дължи пари - той ще каже - глупости, нали?
                              Ако обаче му дам 100000 лева да си купи къща и се разберем, в края на всяка година, ако има пари да ми ги връща ? - да къщата на практика ще е моя и аз ще имам претенции към нея докато не ми се издължи./ капиталова помощ на държавата/
                              Надявам се това да е от полза и много ви моля - четенето на весници не е образование - поне докато няма образовани журналисти, които не търсят сензация на всяка цена!
                              понеже подобно изказване заслужава уважение (съвсем е по темата и се опитва да бъде професионално) може ли само да уточним - парите, дето Искров и Орешарски са дали (май е така де, поне не отричат) според мен са използвали обезпечението по точката - ДЦК. просто малка странност - купувам от теб ДЦК на доходност 3-4 % и ти ги оставям като обезпечение на доходност 0.3 -0.5 %. Ей тук някак нещата не се връзват, от там е и тайната , от там са и недомлъвките - размяна на едни хартийки срещу разлика от 2-3 %. При говоренето за 1 милиард лева - малиииииииииииии, дай боже всекиму.
                              Не ме интересува коя е банката (или банките), не казвам, че е било безвъзмездно или е възмездено (има си кой да прави проверки). казвам, че някак си ми е леко странно - защото оргомните бонуси (повярвай ми, огромните) на разни банкери са функция и на това. а пък на мен като на данакоплатец - айде, ако може, не по този начин))))
                              ако имаш инфо, че са взели парите срещу реални пари (валута) това е друга тема. ама мойто инфо казва, че е срещу ДЦК с тези маржове. и после защо банките на печалба - ми заради това де)))))
                              Тъй като , не знам с какво са били обезпечени и бъди сигурен, че никога няма да разберем,не можем, просто така да генерализираме и обобщаваме. Много от читателите сигурно знаят, че съм одитор. Имам вътрешен поглед, който не мога да споделя с вас. Много ми се иска, но не искам да си загубя работата. Освен това не си прав за ДЦК-та. Питай как се прави репо за ДЦК, какво е "hair cut", колко е бил и т.н.
                              Crash&Burn

Коментар

• Уважаеми господин Гигов,
                                Не знам какво ви навява мисълта, че съм червен от моето изказване, но за ваше сведение никога не съм пренадлежал към някоя партия и никога няма да принадлежа. Просто не обичам да ми казват какво да мисля. Убежденията ми са леви все пак.Но за ваше сведение,
                                леви, като в Дания и Швеция.Вярвам че на слабите и бедните, обществото трябва да помага. В житейския ми път са ме канили неколкократно да стана член на БКП по ония времена и аз съм отказвал. Е добре тогава, кариера не видях, но сега съм доволен. Но ако ме поканят от ГЕРБ, пак ще откажа.
                                Забележките ви, относно силикона, са доста неподходящи и безвкусни и малко ме разочаровахте. Това примерно, вие колко сте висок и колко дебел, няма отношение към темата, нито какви мадами са банкерките. То се вижда, какво са направили. А вие какво сте направили?
                                Crash&Burn

Коментар

Working...
                                X