IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Симеон Дянков се превърна в звезда на политическата сцена

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• [quote="Billy"]Понеже много пернати птици се навъдиха, наоколо, които повтарят едно и също.

Вие това по-долу, прочетохте ли го? А осмислихте ли го...естествено ако можете.

Защо не трябва да се пипа фискалният резерв?
    19.10.2009 14:48
    От: Красимир Йорданов
    k.yordanov@investor.bg
    Статията обаче не предлага никакво решение на проблема на същите тези хора, за които се е загрижила на финала.
    Всеки 2- ри с които говоря вие от ЛИХВИТЕ на баМките.

Коментар

• Първоначално изпратено от SoKoLoV
      Еми само по себе си депозирането на фискалния резерв е реферма бре ...
      Пишете само да не заспите май....а ...
      А реформи по време на криза са добре дошли....хахах
      Какво пише в статията,че нямало ниско рискови проекти които банките да кредитират...хахах ужас... И страновият риск....хахах Сащ тази година затриха 99 банки какъв ли е техният Странови риск..хахахах
      И оше нещо утре ако решат да махнат борда които вече толкова години генерира стабилност,но не и разтеж...тогава ще се изприщите... хаха
      Как изглежда света през нашите очи няма никакво значение в случая. И аз мисля, че за безрискова доходност не трябва да се взема вече тази по трежъритата на САЩ, обаче целия свят го прави и до ден днешен.

Какво си говорим тук няма никакво значение - чуждите инвеститори гледат CDS и добавят към проектите си допълнителна премия спрямо него. И затова трябва да се съобразяваме с това!

Коментар

• Orisis,Обади ли са хахаха била диструктивна щото така ти хареса май а... нормално...
        Какви факти освен статия от която да разбирам какво трябвало и какво не и пак реформи...а самата тема на осъждане е реформа....
        Ам в крайна сметка ви е страх от реформи ...хахаха това е заключението ....защо ли защото комунистическото мислене не е само при бе_нещо си....
        А да и празните приказки са в статията,която за вас е добра и точна...хаха нормално..
        Я вземи пиши малко кое точно и кое трябва и не трябва и след това подкрепи това или онова...ам май много не ви бива...
        Били ти като мислиш,не мисли че останалите са с твоето мислене..

Коментар

• Соколов,

Нищо смислено не лъха от думите ти, само празни приказки.

АЗ смятам че дискусията вече е деструктивна и се оттеглям.

Лека вечер

Коментар

• Първоначално изпратено от Osiris

Патриция,

Аз също не съм от комунагите и съм твърдо вдясно. Но подобен ход би рискувал основните на борда.

Не забрявайте най-важното нещо, фискалния резерв е буфер и той трябва да бъде пазен като такъв, а не да се използва с инвестиционни или спекулативни цели, а тезата на Дянков е спекулативна, да не говорим че този ход ще заобиколи принципите на валутния борд. Лева нито ще поскъпне официално, нито ще се девалвира защото курса не го позволява. Подобен ход при нормална монетарна политика ще означава як скуиз на лихвите и инфлация в дългосрочен аспект.
            Фискалния резерв няма да се загуби - ЧАСТ от него ще бъде сложен на депозит. Имаме пари - наши, не назаем, имаме и банки, които вдигнаха лихвите. Имаме и нови изисквания от ЕС за ипотеките и заемите.
            Сега какво ще правим:
            1. Ще чакаме кризата да свърши във всички други държави.
            2. Ще вземем назаем с лихва?!?
            3. Ще изпозваме нашите, като ги сложим на депозит в банката и получаваме лихви.

Коментар

• Дянков се опитва да си върже бюджета - той и затова говори за лихвите от фискалния резерв.

Обаче да търси баланса с орязване на разходи - и без това администрацията само пречи. Да я орязват и това е!

Не да рискува финансовата стабилност на страната!!

Коментар

• Еми само по себе си депозирането на фискалния резерв е реферма бре ...
                Пишете само да не заспите май....а ...
                А реформи по време на криза са добре дошли....хахах
                Какво пише в статията,че нямало ниско рискови проекти които банките да кредитират...хахах ужас... И страновият риск....хахах Сащ тази година затриха 99 банки какъв ли е техният Странови риск..хахахах
                И оше нещо утре ако решат да махнат борда които вече толкова години генерира стабилност,но не и разтеж...тогава ще се изприщите... хаха

Коментар

• Статията за сидиесовете е много точна и отразява правилно нещата според мен.

+ 1 в полза да не се пипа фискалния резерв

Коментар

• Понеже много пернати птици се навъдиха, наоколо, които повтарят едно и също.

Вие това по-долу, прочетохте ли го? А осмислихте ли го...естествено ако можете.

Защо не трябва да се пипа фискалният резерв?
                    19.10.2009 14:48
                    От: Красимир Йорданов
                    k.yordanov@investor.bg

Напоследък набира скорост дебатът за това за какво да се използва натрупаният фискален резерв, който към днешна дата възлиза на 7,145 млрд. лева.

Вече и на неспециалистите им е ясно, че българската икономика е до голяма степен зависима от притока на чужди капитали, било то преки чуждестранни инвестиции или чуждестранни заеми.

Тъкмо на този приток се дължеше и икономическият бум на страната след въвеждането на борда до 2007-2008 година.

Тези капитали си имат цена, която се определя (и) спрямо рисковите характеристики на България, които, от своя страна, намират изражение в т. нар. Credit Default Swap (CDS) на страната. CDS е цената на защита от неплатежоспособност на страната и колкото по-висока стойност има, толкова страновият риск е по-висок.

В годините преди световната финансова криза застраховката от фалит на България бе евтина (котировките на CDS ниски, под 50 базисни пункта), тъй като рискът това да се случи бе малък (според инвеститорите в CDS).

В разгара на кризата петгодишният CDS скочи многократно до близо 700 пункта, така, както скочиха рисковите оценки и на другите страни в региона.

Чуждите инвеститори видяха повишение на риска от фалит на страната, въпреки че нивото на държавния дълг бе изключително ниско спрямо останалите страни – политика, която се оказа печеливша в условията на текущата сурова финансово-икономическа криза.

Това, което те търгуваха (спекулираха), бе евентуално падане на валутния борд, предвид и на това, че резервите на борда (Управление емисионно на БНБ) отчетоха спад от 4 млрд. лв. главно поради харченето на фискалния излишък.

Самото харчене на фискалния резерв за икономически стимули или депозиране в търговските банки е чиста монетарна политика, която принципите на валутния борд отричат.

Сега, когато финансовата криза в света поутихна и остана само икономическата, а резервите на БНБ се стабилизираха през последните месеци (дори увеличиха заради Специалните права на тираж от Международния валутен фонд), нивото на рисковата премия падна значително спрямо кризисните нива. В момента котировките на CDS са около 200 пункта.

По време на семинар във Виена изпълнителният директор на Райфайзенбанк (България) Момчил Андреев заяви, че тъкмо поради намаляването на премията за странови риск на България (CDS), лихвите по кредитите у нас ще започнат да намaляват до края на годината.

Публична информация е, че банките са презапасени с високо ликвидни активи. Към края на август по данни на БНБ паричните средства и паричните салда при централната банка са 5,6 млрд. лв. - почти толкова, колкото е фискалният резерв към днешна дата.

Следователно не е вярно, че банките намаляват кредитирането, защото нямат пари. Те не кредитират, защото в условията на икономическа криза липсват толкова рентабилни проекти, колкото преди нея, тоест рискът е голям.

Лихвените проценти по кредити и депозити са високи, не защото липсват пари в системата, а защото нивото на риска е повишено и едно евентуално депозиране на част от фискалния резерв няма да реши проблема с цената на ресурса (ако това е целта на самото депозиране).

Струва ли си да се увеличава излишно страновият риск на България (в резултат на понижаването на активите на емисионно на БНБ) и да се подкопава дългосрочната стабилност на страната заради реализирането на краткосрочни печалби чрез депозирането на част или целия резерв в търговските банки.

Нека си зададем още един въпрос - използването на фискалния резерв за икономически стимули, каквито идеи също има, ще има ли ефекта на оптимума за най-голяма полза за най-много хора. С огромната корупция в държавните институции и ниската им ефективност (производителност), отговорът е категорично не.

През август анализаторите на Елана Трейдинг в блога на посредника бяха изчислили, че ако държавните разходи бяха останали без промяна, спадът на икономиката през второто тримесечие щеше да бъде 6%, а не 4,8%.

Ефектът от държавните разходи обаче едва ли е усетен от по-голямата част от бизнеса и населението предвид корупционните практики и реално за тях спадът на БВП е 6 на сто.

Самият финансов министър преди време заяви, че мултипликаторът на държавните разходи е близък до нулата заради наличието на огромна по мащаби корупция.

Кризата в България никога не е била икономическа (въпреки че има икономически последствия), а структурна и институционална. Настоящата криза е внесена отвън, а не е част от нормалното икономическо развитие на българската икономика.

Вече и неспециалистите знаят какво трябва да се направи, но нека пак припомним това, което икономисти и анализатори отдавна повтарят:

1. Реформи;
                    2. Реформи;
                    3. Реформи.

Коментар

• Първоначално изпратено от patricia
                      Първоначално изпратено от bertram
                      ако дава пари само в БГ банки, които няма да ги пуснат да спасяват майките си..

пиб и цкб
                      ...
                      Майките не ги закачай, мОля те, а веднъж - бащите
                      Не съм фен точно на тия двете, нищо лично. Просто парите на депозит ще донесат и лихви - а седенето в бюджета не.
                      Криза е, всеки леФ е важен, Дянков се опитва да накара финансовата ни система да работи, а явно е единствения в час.
                      Няма други вариянти да излезнем от дефлацията, хода му е доста разумен.
                      Патриция,

Аз също не съм от комунагите и съм твърдо вдясно. Но подобен ход би рискувал основните на борда.

Не забрявайте най-важното нещо, фискалния резерв е буфер и той трябва да бъде пазен като такъв, а не да се използва с инвестиционни или спекулативни цели, а тезата на Дянков е спекулативна, да не говорим че този ход ще заобиколи принципите на валутния борд. Лева нито ще поскъпне официално, нито ще се девалвира защото курса не го позволява. Подобен ход при нормална монетарна политика ще означава як скуиз на лихвите и инфлация в дългосрочен аспект.

Коментар

• Първоначално изпратено от kefala
                        Първоначално изпратено от Mr_crash
                        Първоначално изпратено от patricia
                        Според мен, Дянков действа разумно.
                        Ако пусне в обръщение част от парите, първо ще побутне баМките в по-изгодна позиция, защото те нямат повече ходове, второ ще понижи лихвите и ще спре веригата от фалити, трето - справка Унгария, лева няма как да поскъпне, щото сме в борд.
                        Един път и ние да сме на далавера от прецакването, и на мен ми е трудно да повярвам.
                        МОЛЯ от червените редици да не ми отговарят по -никакъв повод.
                        не съм от червените редици, ама ако я стори тая глупост, аз си тегля левчетата
                        от банката, купувам $ и дебело мезе, после ще гледам филма по телевизията
                        Те и "тъпите" американци вкараха пари!!!Ама като не ви питат,ще грешат,така е!!!
                        Кефал, янките нямат избор, затова $ вече е 1.50 за евро.
                        И с лева ли искаш така?

Коментар

• Първоначално изпратено от kefala
                          Първоначално изпратено от Mr_crash
                          не съм от червените редици, ама ако я стори тая глупост, аз си тегля левчетата
                          от банката, купувам $ и дебело мезе, после ще гледам филма по телевизията
                          Те и "тъпите" американци вкараха пари!!!Ама като не ви питат,ще грешат,така е!!!
                          По-лесно ми е да коментирам Бг - тук живея, не мисля да емигрирам за сега.

Коментар

• Първоначално изпратено от Vain
                            Първоначално изпратено от Osiris
                            Истината е че в момента има едно лице, които ако Герб са умни, ще трябва да послушат, ако искат да са успешни! Лично мнение.
                            Кое лице от ГЕРБ имаш предвид?
                            Не съм казал че е от ГЕРБ

Коментар

• Първоначално изпратено от bertram
                              ако дава пари само в БГ банки, които няма да ги пуснат да спасяват майките си..

пиб и цкб
                              ...
                              Майките не ги закачай, мОля те, а веднъж - бащите
                              Не съм фен точно на тия двете, нищо лично. Просто парите на депозит ще донесат и лихви - а седенето в бюджета не.
                              Криза е, всеки леФ е важен, Дянков се опитва да накара финансовата ни система да работи, а явно е единствения в час.
                              Няма други вариянти да излезнем от дефлацията, хода му е доста разумен.

Коментар

• Първоначално изпратено от Osiris
                                Истината е че в момента има едно лице, които ако Герб са умни, ще трябва да послушат, ако искат да са успешни! Лично мнение.
                                Кое лице от ГЕРБ имаш предвид?

Коментар

Working...
                                X