IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Как се справихте на изпитите за брокер и консултант колеги?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Колеги, имаше поне 2 сгрешени задачи на изпита за консултант. Който не вярва до ходи да си види работата и да гледа внимателно... А на база на това можете да оспорите валидността на изпита ...
    Айде със здраве

    Коментар


    • Първоначално изпратено от beta181
      Нещата не са измислени дбре.
      Бай Милчо е омазал нещата
      Май ще се явявам есента пак.
      МОже ли на изпит за инв. консултант да няма задачи за портфейл, анализ на финансови отчети и отношения, сконтиране стойност на акции...
      За сметка на това имаше задачи за СПЦК, няколко задачи за NPV, IRR, MIRR, NFV. Въобще на изпита който е учил повече за оценка на капиталови инвестиции е имал шанс.
      Никъде няма инфо какво се е падало предни години, както и примерни въпроси. Който е ходил на курса има по- голям шанс, респ.
      Вижте cfainstitue.org, има примерни и минали тестове.........

      това е моето мнение
      Извода е че изпита не е всеобхватен и не обхваща и 2/3 от посочената литература за подготовка. Няма примерни задачи и такива от минали години което също е свързано с изкривяване на информацията и резултатите.
      Иначе изпита протече добре, но отоврените задачи дават най- много точки, а там субективизма е най- голям при оценкатаааааа....
      В крайна сметка е важно не кой- какви резултати има на изпита или колко статии и учебници е написал а каква печалба извлича от търговията и инвестициите си.
      Има разлика между практика и теория и е нормално да е така, затова добрите търговци и инвеститори не са преподаватели в университетите и добрите теоретици(от които има нужда) не са в практиката....
      На някои им харесва да обясняват но като става дума да свършат обясненото не се справят, т.е. теоретиците. На други обясняването не им се отдава и са по- лаконични но пък се справят добре при реализирането на прокетите, т.е практиците. Всеки сам избира от кои да е.

      Коментар


      • здравейте,

        аз досега решавах да не пиша тук, но не се сдържам.

        държа да отбележа, че изказвам мнение от клиентска гледна точка: как аз като клиент ще ида да поискам съвет от инвестиционен консултант.

        Ами аз ще се интересувам и наистина се интересувам не само от българския пазар, но и от руския, американския например, а там има много нужда от познания по макроикономика, търгувия на късо, опции, и т.н. и т.н.

        От друга гледна точка инвестиционен консултант, който работи в банка трябва да може да препоръча инвестиционен проект и да може да сравни два инвестиционни проекта. А това става чрез NPV, IRR и т.н. Казвам го от собствен опит, защото ги използвам в работата си.

        Според мен NPV, IRR са основата за избор на инвестиционни решения, когато избираш между няколко. Как например ще сметнеш предимствата или недостатъците на инвестирането в недвижими имоти (между два имота; или между имот и алтернативна доходност) без NPV?!?!?!?!

        Ако някой се беше наел да сметне наистина доходността от влагане в имоти в добре известната тема за жилищните имоти тук с тези средства, то моментално се вижда безумието на това начинание. Или поне се вижда за тези, които могат да оценят метода и цифрите.

        Така че господа бъдещи инвестиционни консултанти, стягайте се, ако обичате, защото следващия път като дойда при вас искам да знаете повече от мен, а не да ми предлагате фондовете на дружествата ви.

        Коментар


        • Blagodarq Kolega! Uspeh sledwashtiq pyt!

          Коментар


          • Спокойно

            Честито де )

            Коментар


            • Спокойно

              Хора, по-спокойно, няма смисъл от нерви )
              И аз се явих на изпита за консултант, не успях да го взема
              Днеска си видях и работата, 103 точки, и кво - да се гръмна ли
              Имам си работа, животът ми се зависи от тоя изпит, следващия път ще стане )
              Успех за всички, които успяха този път

              Коментар


              • Ще допълня и още нещо любопитно, нашите скъпи даскаля, които правят курса и съответно изпита, са преписвали едно към едно доста от нещата в подготвителния курс за CFA level 1.
                Моето мнение - изпитите са елементарни и трябва да се направят доста по-трудни, а относно критиките ви - щом искате да вземете сертификатите, което сте волеизявили с заявление до КФН, то трябва да се съобразите с това, което се иска от вас на въпросния изпит.

                Изпитите са определено една от треските за дялане в КФН, но мен повече ме интересуват вековните дървета, които с дялане няма да се оправят.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от iuh
                  ........... beth е една тъпа зубърка, която до скоро е близала г..... на преподавателите в някой от българските "университети" ...................и тъпите професори, доценти и асистенти - йерархия в която всеки ближе г....
                  на по-вишестоящия,
                  iuh, това не беше никак мило!!!
                  Защо такава негативна реакция? При това не само от теб.
                  Изпитът бил тъп, бил по конспект, маржина се смятал с програма, практиката била важната, тъпите професори са ... както стана дума - тъпи... Абе изобщо...

                  Не съм чул обаче, някой да се оплаква от MBA програмите. Или те не са "по конспект"? И не са ги мислили професори, а играчи от Уолстрийт, сиреч "практици"?
                  А срещу CFA защо не плюете? Там, освен, че са по конспект, за да отговорите на въпросите имате по-мако време от това да се замислите кой "тъпак" го е написал. Че каква практическа насоченост има в това да изискват от теб за 1,5 минути да си счупиш пръстите в калкулатора за да отговориш на, често пъти, няколко въпроса?!? Ами че тия от CFA не знаят ли, че ти си имаш компютър, бъкан с топ-софтуер за оптимизация на портфейли?!?
                  Ама никой не плюе CFA? И MBA.
                  `Що така, бе?
                  Да не би защото .... не са ... български???

                  Коментар


                  • iuh, определено ти е рано
                    и ти да си жив и здрав
                    и не страдай толкова, това си е все пак само изпит
                    като пораснеш и ще си го вземеш

                    Коментар


                    • От написаното до момента става съвършено ясно, че beth е една тъпа зубърка, която до скоро е близала г..... на преподавателите в някой от българските "университети" и е свикнала да попива всяка глупост, която и продиктуват, свикнала е да не мисли.
                      Аз не съм ходил на курса, нито на изпита (рано ми е още), но със сигурност знам, че хората които критикуват тук са прави. Знам защото познавам действителноста в страната ни, в университетите и тъпите професори, доценти и асистенти - йерархия в която всеки ближе г....
                      на по-вишестоящия, а никой за нищо не го бива и от това страдат само студентите и най-вече такива като beth.
                      И за краи искам да и кажа, че тя ще свърши или като касиерка в клон на някоя банка или като асистент в някои университет............а сертификата нека си го има...да е жива и здрава.

                      Коментар


                      • Г-н Неафектиран
                        Вие също много се засегнахте

                        Развеселихте ме със своите предположения и догадки

                        Не мога да повярвам на очите си - имали сте финансов калкулатор и въпреки това не сте си взели изпита.. .Много жалко, за Вас! И добре за Нас (Само шегичка )

                        А че "велики" професионалисти, които са се провалили на изпита - са се отвратили и няма да се пробват пак - какво по-добро от това Този факт мен въобще не ме притеснява...такива "професионалисти" с лопата да ги ринеш

                        Точно тук в ли смяташ че ще се родят идеи за подобряване на изпита? Какъв си оптимист! Тук не може да стане градивна дискусия, защото прекалено много вилнеят страстите на неуспелите както отбелязах с раздразнение преди!

                        Коментар


                        • Нищо няма да се промени...
                          ЗАЩО ДА ВЪРВИШ ТАМ КЪДЕТО МОЖЕШ ДА ЛЕТИШ ?

                          Коментар


                          • Г-жо Афектирана, нещо незнайно защо се засегнахте, сякаш Вие сте съставяла тестовете и вседствие на това не четете внимателно написаното. След като споменах по-надолу, че за такива задачи изплзваме калкулатори, значи съм ги решил с него. С задачите с маржина също не съм имал проблем. Въпросът е в смисъла им и дали няма по-важни неща. Явно не сте ходила на изпит, или сте от Комисията и само сте разглеждала теста, без да сте се пробвала на него иначе щяхте да знаете, че открити задачи решени с калкулатор не се признават. Би трябвало да сте разбрала, че отговорите с калкулаторите се разминават от тези на КФН, като пример съставителите на теста изчислява облигациите на база 360 дни в годината и винаги реинвестират дохода от всеки платим на тримесечие купон при годишната доходност на облигацията .
                            Избягвате цялостното разглеждане на теста, включващо абсурдни въпроси относно теорията, а се хвърляте на частни случаи като NPV и маржин задачите. Почва да ме съмнява, дали само тях разбирате, или че смятате че управлението на портфейл зависи изцяло от тях.
                            Аз нямам проблеми с това задачите да се решават с използване на формули, но да има справочник с примерни задачи и въпроси от теорията, а не всичко да е скрито и потайно.
                            Пак казвам, че имаше кандидати на много високо ниво, даже много над моето и видях че една част са взели изпита, но ако разгледате списъка с кандидатите и познавате хората в него ще видите имена на хора, в чиято компетентност никой не би се усъмнил и не са успели, което не значи че няма да го направят следващиат път, но много от тях са отвратени от съдъранието на теста и не биха се явили пак.
                            А за колегата с въпроса за банката, ако бях шеф на банка, мислиш ли че бих се явявал, точно на този изпит. Попитах за банките, защото шефовете им не е задължително да имат сертификати, даже преди няколко години и изискването за образование и опит либерализираха, а "колежката" каза че на човек без сертификат не би си поверила парите.
                            Г-жо, повече не смятам да Ви отговарям лично.
                            Колеги, ако имате да напишете нещо градивно и да предложите идея ще се радвам. Не че ще накривим шапката на някого от Комисията, но може пък и да се промени нещо по изпитите вследствие на написаното.

                            Коментар


                            • Ще ме извините другари ама защо въобще ходите на курсове като знаете повече от лекторите.Ходете направо на изпитите.
                              Life won't wait for you.

                              Коментар


                              • Някой от предходните мнения ми звучат като приказката за лисицата, която не можела да достигне гроздето и сама се успокоявала, че е кисело
                                "The most valuable commodity I know of is information." Gordon Gekko

                                Коментар

                                Working...
                                X