Първоначално изпратено от Бате Пешо
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво да уча - финанси или счетоводство?
Collapse
X
-
В частна фирма ще бачкам само ако е моя.Ратай не съм бил и никога няма да бъда.Не желая да работя за хора които не спазват законите в страната и се правят на тарикати.Когато станат коректни може и да помисля.Давали били повече пари я не ме разсмивайте.Да сте видели частник да осигурява върху истинските доходи да спазва осемчасов работен ден да плаща извънреден труд празнични.Да пуска служителите си в платен отпуск.На българския частник му се ще някой да му работи ангария.Да духат супата.И разбира се че е по добре 800кинта в държавна фирма отколкото 1000 в частна.В държавната имаш отпуск осигуряват те върху истинската заплата и има осем часов работен ден.При частника се работи и в събота а през седмицата поне по 9 часа и половина.Отпуска когато той реши а не когато трябва на работника.Айде сметнете къде се вземат повече пари.Да не говорим че те осигурява на 500 а другите на ръка.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнениеВъпрос на гледна точка е това, което казваш... Познавам супер интелигентни и кадърни хора, които обаче работят на държавна работа за около 500-600 лева просто, защото се чувстват сигурни за доходите си, но живеят бедно. Направило ми е впечатление, че малкия но сигурен доход много повече е желан от хората... Даже имам една позната която още 2007 година напусна частна фирма, където взимаше 1000 лева и отиде на държавна работа за около 800 само защото държавната работа била по-сигурна. Не знам това правилно ли е или не... За мен обаче не е !!!
Та така...
А тези които са на държавна работа в повечето случай си казват основната заплата, като се добавят и различните допълнителни възнаграждения - които поне взимаха до скоро то тези 500-600 лева си стават 800. А 1000 натоварени със стрес и несигурност или 800 но с минимум стрес и несигурност, ами 1000 та губят веднага.
Коментар
-
Ами то финансите се включват във счетоводството.....
http://www.dukascopy.com/traderconte...g&trader=men79
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеРиска при инжерени специалности е прекалено голям с други думи. За да има наплив за инженери би трябвало над половината инженери да взимат по над 5 бона. За да се оправдае поемания от тях риск да работят за силно ограничен кръг работодатели.
Та така...Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнениеСамо за сравнение... Един мой приятел - конструктор работеше за Тайсей (компанията, която строеше част от метрото)... Взимаше по 15 000 лева на месец. Преди това пък работеше на частна практика и си докарваше по около 10 000 на месец. Силно се съмнявам един счетоводител или финансист да може и 20% от това да си докарва...
Коментар
-
Първоначално изпратено от ravnovesie Разгледай мнениеСъвсем естествено хората избягват инженерните специалност, а се насочват към икономика. Потенциалните работни места с която и да е инженерна специализация са прекалено ограничени. При възможен избор между не повече от 5-6 работни места, и то ако е готов да променя мястото си на живот е лек хазарт да се губи време в подобно учене.
Дори само заради това че особено ако пък дадена инженерна специалност е прекалено тясно специализирана, то завършилия напрактика ще се превърне в крепостен на съответната фирма в която започне работа. Ще му е невъзможно да я смени или пак ако загуби работата си ще срешне значителни трудности в намирането на нова по специалността.
За това и аз лично не разбирам подобен избор. Сам да си режеш възможностите. Ок може би ако завършват в Германия и да си остават там има смисъл. Но да се учи инженерство в България те обрича да бъдеш изцяло зависим от работодатели често с феодален манталитет.
А освен това, защото 99% от хората под финансист разбират нещо, като инвеститор... Защо си мислите, че примерно инженерите не цЪкат на борсата или пък не правят различни инвестиции...Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.
Коментар
-
Съвсем естествено хората избягват инженерните специалност, а се насочват към икономика. Потенциалните работни места с която и да е инженерна специализация са прекалено ограничени. При възможен избор между не повече от 5-6 работни места, и то ако е готов да променя мястото си на живот е лек хазарт да се губи време в подобно учене.
Дори само заради това че особено ако пък дадена инженерна специалност е прекалено тясно специализирана, то завършилия напрактика ще се превърне в крепостен на съответната фирма в която започне работа. Ще му е невъзможно да я смени или пак ако загуби работата си ще срешне значителни трудности в намирането на нова по специалността.
За това и аз лично не разбирам подобен избор. Сам да си режеш възможностите. Ок може би ако завършват в Германия и да си остават там има смисъл. Но да се учи инженерство в България те обрича да бъдеш изцяло зависим от работодатели често с феодален манталитет.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Мажоритаря Разгледай мнениеБъдещите перспективни специалности са: Заварчик, Машинен инженер, Корабен инженер, Агроном, минен инженер и всякакви тесни специализации от реалната икономика...
Аман от счетоводители, финансисти и т.н. Като реки са... и 90% представа си нямат дори за какво за какво са учили. За 500 лева, ако се уредят в бъдеще ще е добре. Знам една фирма, която си нае агроном от Германия за някаква фантастична сума просто, защото в България няма такива тесни специалисти. Един добър агроном или добър минен инженер може да си докарва поне по 3000 на месец... Ама нали мама и тате искат "Елитарна" професия за детето. Те всички влезнаха в елита вече, ама не остана кой да копа картофите... Е за това тия дето ги наричате глупаци или селяни ще имат повече пари от вас... Примери бол мога да дам.
Ама по-добре счетоводител на 500 лева заплата, отколкото минен инженер на 3000 налЕЕЕ !!!
Коментар
-
Първоначално изпратено от val/she Разгледай мнение..добавям: технолози в хран. индустрия, зооинженери, специалисти по хидромелиорация
и т.н.
Обзалагам се обаче, че 95% от четящите този форум дори не знаят какво е това чудо хидромелиоративно строителство...Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.
Коментар
-
Бъдещите перспективни специалности са: Заварчик, Машинен инженер, Корабен инженер, Агроном, минен инженер и всякакви тесни специализации от реалната икономика...
Аман от счетоводители, финансисти и т.н. Като реки са... и 90% представа си нямат дори за какво за какво са учили. За 500 лева, ако се уредят в бъдеще ще е добре. Знам една фирма, която си нае агроном от Германия за някаква фантастична сума просто, защото в България няма такива тесни специалисти. Един добър агроном или добър минен инженер може да си докарва поне по 3000 на месец... Ама нали мама и тате искат "Елитарна" професия за детето. Те всички влезнаха в елита вече, ама не остана кой да копа картофите... Е за това тия дето ги наричате глупаци или селяни ще имат повече пари от вас... Примери бол мога да дам.
Ама по-добре счетоводител на 500 лева заплата, отколкото минен инженер на 3000 налЕЕЕ !!!Мнението не е препоръка за покупка или продажба на ценни книжа.
Коментар
Коментар