Първоначално изпратено от Indipendent
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Какво да уча - финанси или счетоводство?
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Indipendent Разгледай мнениеАз исках да попитам, тъй като казвате, че финансите в УНСС не стават (което ако е така, то УНСС като цяло не би трябвало да става), значи имате някакви впечатления... Та въпросът ми е за човек, решил да следва финанси, къде според вас би било най-добре да го направи?
Коментар
-
Първоначално изпратено от kirilsz Разгледай мнениеЗдравейте!
Чета и немога да спра да се смея. Преди 3 години завърших специалност "Финанси" в УНСС и мога да ви уверя, че това е единствената специалност, която си струва да се учи в този университет и нека ви кажа защо: това е катедрата с най-голяма концентрация на преподаватели, които по един или друг начин са взимали и взимат все още активно участие в българската икономика и политика, погледнете, колко хора от мениджърският състав на банките е на хора със счетоводно образование, малцина. А и не само на банките. Сравнете само държавните изпити на двете специалности - държавният изпит е къде къде по труден при финанси, за разлика от този при счетоводство, което само по себе си предполага по-голяма подготовка. Финансите са широкоаспектна специалност далеч повече предпочитана от работодателите. Приятелката ми завърши наравно с мен специалност "Счетоводство" и до ден днешен съжалява за избора си, като това е мнение не само на нея, а и на доста от колегите й, преподавателският състав отдавна е амортизиран, липса на всякаква адекватна подготка, пълен абсурд, 70 % от предодавателите са от старата школа. В продължение на година и половина си търсеше работа като счетоводител (бакалавър и магистър счетоводство, има зад гърба си 3 години стаж, 2 езика (англ. и испански), и винаги работодателите я пренебрегваха за с/ка на студент завършил финанси. Твърдението, че няма да останеш без работа си толкова смешно, че даже не мисля да го коментирам. Когато трябваше да избирам специалност и аз подобно на голяма част от вас клонях към счетоводство поради изброените от вас причини, но се радвам, че не я избрах. Само искам да кажа, че родителите ми са счетоводители и съвета им беше да всичко друго, но не избирай счетоводство, лично удовлетворение там няма да получиш. Брат ми тази година завърши финанси отново в УНСС и казва, че студентите в двете специалности коренно се различават по знания, мотивация, резултати. А за реализацията съдя по моите колеги и колегите завършили счетоводство. Заплащането е 2-3 пъти по-високо в сравнение с гл. счетоводители.
Приятел съветът ми е Финанси и не му мисли, няма да съжаляваш. Работя в една от най-големите банки и всичките ми колеги са завършили ик. специалностти в българия и чужбина, един няма завършил счетоводство. Идват ни одитори от чужбина и не се срещат с главният счетоводител, а с финансовият директор по сектори.
Коментар
-
Здравейте!
Чета и немога да спра да се смея. Преди 3 години завърших специалност "Финанси" в УНСС и мога да ви уверя, че това е единствената специалност, която си струва да се учи в този университет и нека ви кажа защо: това е катедрата с най-голяма концентрация на преподаватели, които по един или друг начин са взимали и взимат все още активно участие в българската икономика и политика, погледнете, колко хора от мениджърският състав на банките е на хора със счетоводно образование, малцина. А и не само на банките. Сравнете само държавните изпити на двете специалности - държавният изпит е къде къде по труден при финанси, за разлика от този при счетоводство, което само по себе си предполага по-голяма подготовка. Финансите са широкоаспектна специалност далеч повече предпочитана от работодателите. Приятелката ми завърши наравно с мен специалност "Счетоводство" и до ден днешен съжалява за избора си, като това е мнение не само на нея, а и на доста от колегите й, преподавателският състав отдавна е амортизиран, липса на всякаква адекватна подготка, пълен абсурд, 70 % от предодавателите са от старата школа. В продължение на година и половина си търсеше работа като счетоводител (бакалавър и магистър счетоводство, има зад гърба си 3 години стаж, 2 езика (англ. и испански), и винаги работодателите я пренебрегваха за с/ка на студент завършил финанси. Твърдението, че няма да останеш без работа си толкова смешно, че даже не мисля да го коментирам. Когато трябваше да избирам специалност и аз подобно на голяма част от вас клонях към счетоводство поради изброените от вас причини, но се радвам, че не я избрах. Само искам да кажа, че родителите ми са счетоводители и съвета им беше да всичко друго, но не избирай счетоводство, лично удовлетворение там няма да получиш. Брат ми тази година завърши финанси отново в УНСС и казва, че студентите в двете специалности коренно се различават по знания, мотивация, резултати. А за реализацията съдя по моите колеги и колегите завършили счетоводство. Заплащането е 2-3 пъти по-високо в сравнение с гл. счетоводители.
Приятел съветът ми е Финанси и не му мисли, няма да съжаляваш. Работя в една от най-големите банки и всичките ми колеги са завършили ик. специалностти в българия и чужбина, един няма завършил счетоводство. Идват ни одитори от чужбина и не се срещат с главният счетоводител, а с финансовият директор по сектори.Last edited by kirilsz; 16.12.2012, 00:48.
Коментар
-
Първоначално изпратено от rinaa Разгледай мнениеАгроном - осигуряван на около 1700 лв , заплата около 1500 , която взема редовно , частна фирма занимаваща се със земеделие , платен отпуск , компенсации за извънредния труд по време на кампаниите , премии , 13 заплата , чат - пат образователни екскурзии по света . Не е лошо като за малък град с висока безработица . Има и свестни работодатели все още .
Коментар
-
Първоначално изпратено от Бате Пешо Разгледай мнениеВ частна фирма ще бачкам само ако е моя.Ратай не съм бил и никога няма да бъда.Не желая да работя за хора които не спазват законите в страната и се правят на тарикати.Когато станат коректни може и да помисля.Давали били повече пари я не ме разсмивайте.Да сте видели частник да осигурява върху истинските доходи да спазва осемчасов работен ден да плаща извънреден труд празнични.Да пуска служителите си в платен отпуск.На българския частник му се ще някой да му работи ангария.Да духат супата.И разбира се че е по добре 800кинта в държавна фирма отколкото 1000 в частна.В държавната имаш отпуск осигуряват те върху истинската заплата и има осем часов работен ден.При частника се работи и в събота а през седмицата поне по 9 часа и половина.Отпуска когато той реши а не когато трябва на работника.Айде сметнете къде се вземат повече пари.Да не говорим че те осигурява на 500 а другите на ръка.
Коментар
-
Според мен финансите са по общото
Аз учих Финанси в УНСС и учихме ако не се лъжа към 3 до 5 счетоводства.
На фирмата, банково, имаше и някакви други.
Сметкоплан, осчетоводяване на операции, баланси, ОПР-та.
В общи линии финансите бидейки по общото са за предпочитане, че само със счетоводство голямо забиване в детайлите и малък поглед върху голямата картина.
При всички случаи ако ще ставате счетоводител може и с двете специалности. Има си специализация, която ще стане в процеса на работата. Има си детайли с НОИ, НАП, НСИ, дирекцията по труда и т.н., които не се учат в университетите.
Бюджетирането е по-скоро към финансите.
Нещата са много свързани, но общото е финансите. Хем е общо, хем е достатъчно специализирано. Освен това в последната година се специлизира осигуряване, банкиране, застраховане, корпоративни финанси или нещо друго (имаше още 2 профила, но ги забравих). Може би едното да е било счетоводство.
Имах колежка в университета, която учеше Финанси и като втора специалност Счетоводство и контрол. Явно за нея е имало смисъл, трябва да я питам дали от сегашна гледна точка е имало.
Но може да учиш и двете специалности едновременно. Няма да е трудно, защото общите изпити са доста и в повече ще са ти само специализираните.Last edited by mpy_yordanov; 05.01.2012, 12:51.
Коментар
-
Първоначално изпратено от men79 Разгледай мнениеАми то финансите се включват във счетоводството.....
http://www.dukascopy.com/traderconte...g&trader=men79
Коментар
-
Първоначално изпратено от Forex Master Разгледай мнениеЗнам си аз... Рано или късно всички ще оцените какво правеше за вас държавата по време на социализма!
Коментар
Коментар