IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Социолози: Балотаж Първанов - Сидеров

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Че защо - аз с доста леви убеждения, признавам си го, дори понякога слушам блус :-(... но това чисто емоционално - с рационалният си разум съм десен... Бих искал да направя демократичният социализъм възможен в България - но трябва да се мине през плутокрация - просто първо трябва да станем достатъчно богати, за да можем да си позволим да бъдем социалисти - както са постъпили швеците, но и те дори са избързали со социализъмът и сега се мъчат да се измъкнат от същият.

Нормално е туканка да сме все десни - нали сме инвеститори, капиталисти... Левите убеждения са прошляшки по своята същност.

Ако разгледаме историята от икономическа гледна точка, ще се убедим, че малките плутократични държави са преживявали най-бърз разцвет. Хронологично - Финикия, Атина, Вениция и Генуа, Великобритания, Хонконг.
    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• ...май на същия принцип се създават доста от партиите в България
      Хайде ще си направим...и ще кажем че е дясна...а бе що всички бягат от левите идеимакар че в същността си са такива повечето...

Императоре, то и сега е в общи линии плутокрация - съществуваща и самосъздаваща се в управлението такава

Коментар

• Първоначално изпратено от XX
        Може да си напавим ние една партия ;-)
        Ми аре. За основна цел ще обявим превръщането на България в модерна плутокрация с умерен националистичен привкус. :-)

Коментар

• 90 кила - това е обичаен реторичен похват. Може и ти да си го правил, без да се усетиш. Целта е да се изяснят по-добре разликите в отправните позиции. Съни почна оттам, защо не гласува...

XX - те това викам и аз!!!!!

Коментар

• Може да си напавим ние една партия ;-)

Коментар

• ей, колко интересно

за пръв път чувам за екстраполиране на тезите на събеседника и аз ще го използвам
              ще видим

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя)
                22, в нито един момент не съм говорила за изчезване на партиите, нито се среща някъде из интелектуалщините на Тофлър
                Прочети и ти назад
                Имплицитно, Съни, имплицитно го допускаш Защото тезите, които развиваш в последните дни, се породиха от желанието ти да обясниш защо не си намерила за кого да гласуваш. Аз следя логиката внимателно.

Малко екстраполирам тезите ти, истина е, но за да станат по-ясни разделителните линии в дискусията.

Съчетаването на пряка и непряка демокрация е добре илюстрирано именно от Швейцария, където освен на референдумите хората гласуват и за партии.

Но това е кротка дискусия, не е спор, така че приеми уваженията ми и бъди здрава!

Коментар

• 22, в нито един момент не съм говорила за изчезване на партиите, нито се среща някъде из интелектуалщините на Тофлър
                  Прочети и ти назад
                  Ставаше въпрос за съчетаване на пряка и непряка демокрация
                  Доколко пък е либерална западната демокрация е друга тема

Коментар

• как може да има партии без партийна маса???

Нито социалистите ни са социалисти
                    Нито демократите демократи
                    май дори турците ни не са турци...
                    аз лично съм отвратен от тъпотията на хората... Ми то от както избухна демкрацията във властта се въртят едни и същи хора...
                    ... гласуваш за някого, не заради самия него като палитра от личностни качества и житейски достижения, ами щото така ставала борбата със завръщащият се призрак на комунизма...???

Аре стига бе !!!

Думата, която постоянно изниква в съзнанието ми е РАЯ..
                    Ходя по въже.Не ръкопляскайте, това е моят път.С костюм на клоун съм, да ми се смеете, когато падна

Коментар

• Съни, отказваш да проумееш простата истина - без партии просто системата на либералната демокрация не работи! Не е измислено на практика как иначе. Вече ти писах за Швейцария дори.

Освен ако не е демокрация (отново с уточнението, западна, либерална)

Зарежи интелектуалщините на Тофлър. И той плаща данъци, по бюджет, който са избрали политиците, които пък той е избрал (или за които е позволил да бъдат избрани, негласувайки).

Ако не ти харесват сегашните партии, е друг въпрос. Ще се появят други. Или постепенно такива като теб сами ще си направят партия. Ето, Императорът ще се кандидатира за Президент - така се прави.

Прочете ли статията долу?

Коментар

• Първоначално изпратено от Императорът
                        Първоначално изпратено от съни(тя)
                        Първоначално изпратено от 22
                        В политиката, както и в природата, празно място няма
                        ...има, има, викат му пропадане в черна дупка
                        Съни - като се има предвид плътността на черната дупка - в природата ПО-ПЪЛНО място няма.
                        Така е, но плътността е толкова задушаваща, че измъкването граничи с нищоправенето

Всъщност, вярвам, че хората все повече ще проумяват, че трябва да вярват в себе си и в значението на своите действия, което с намаляване на интереса към партиите, пък ще ги принуди елитите да търсят наистина достатъчните причини и ефективни начини да бъдат полезни.

Коментар

• Ето един доста смислен коментар в "Дневник"

Синьото хапче

Бойко Пенчев

В България от футбол и от "дясно" разбира всеки, а единствената разлика е, че към Стоичков се отправят далеч по-малко съвети какво да прави с отбора. Всъщност неща като десница и десен електорат съществуват единствено виртуално. В началото на "Матрицата" Морфеус предлагаше на Нео да избира между две хапчета - синьо и червено. Синьото е илюзията, червеното - проглеждането. От 5 години журналисти и коментатори ни тъпчат със сини хапчета, т.е. неуморно съграждат една илюзорна реалност, в която уж имало "десница", тази "десница" била "раздробена" и затова "губела". Какво казва червеното хапче?

1. СДС (не сегашната политическа партия, а антикомунистическата опозиция, излязла на сцената през 1990 г. със своите цветове, емблеми, лидери и т.н.) нито е, нито някога е била истинска десница. И в това няма нищо лошо. СДС беше гражданско движение и политически проект с историческата мисия да реформира институциите и икономиката на тоталитарната държава, като пътем въвежда демократичните ценности, стоящи в основата на западния свят. Тези задачи не бяха нито леви, нито десни, както и противникът на СДС - преименуваната БКП, не беше нито лява, нито дясна. Да напомняме ли, че емблематични лица на ранното СДС бяха земеделецът Милан Дренчев и социалдемократът Петър Дертлиев? Поради особеностите на българските манталитет и социализъм цялата работа се проточи доста, като междувременно през СДС се извървяха всякакви - идеалисти и ченгета, прагматици и "братовчеди", кротки и шумни луди, както и много скромни и достойни хора. Опитите да се инжектира на тази шарена бригада християндемократическа идеология пропаднаха. В края на краищата СДС си свърши работата, но страничната публика запомни единствено "братовчедите".

2. Имаше избори, в които милион и кусур избиратели гласуваха за СДС. Това не значи, че някога е имало милион и кусур "десни избиратели". Да, има хора, гласували със синята бюлетина, които в неделя са гласували за Неделчо Беронов, тези хора намаляват, но анализът трябва да се занимава със смяната на мотивацията и нагласите, а не с голата бройка. Цялата конструкция "Десните избиратели са лишени от свое представителство" е фалшива.

3. Не съществува "десница", не съществуват милионни маси "десен електорат". Дясното - като избистряне на нагласи и като политическо представителство е в процес на формиране. И нищо не пречи на това формиране повече от нескончаемото дърдорене за "обединението на десницата". Казвал съм го многократно и преди - дясното няма да се роди като Франкенщайн от съшиването на "Гергьовден", Бойко Борисов, СДС, Яне Янев и Емил Кошлуков. Формулата "преговори за издигане на обща дясна кандидатура" беше грешка и вината за това е на Иван Костов, който ги подхвана, и на Петър Стоянов, който пък покани на масата цялата дружина десни юнаци (а не можеше да не ги покани, защото пък Надежда Михайлова ги беше вкарала като свои партньори в парламента). Самите лидери на днешното СДС го признават - оказало се било, че "обединени не сме по-силни", което не пречи на Иван Колчаков да кани да се върнат в СДС и Стефан Софиянски, и "всички изгонени от Иван Костов". Това вече наистина е водевил.

И последната лъжа - на дясното му трябвала "нова идея". Само че дясното не е листче с десет точки за "идейно обновяване". Дясното е противодействие срещу глупостите на левите и на популистите. И това е единствената индикация кой днес е десен и кой само търси как да се присламчи към имиджовите шампиони. "Защо се стигна дотук", правят се, че мислят бившите сини лидери, а услужливи коментатори се правят, че им отговарят: "Защото слушахте недиалогичния Иван Костов." А се стигна дотук, защото СДС след 2001 г. започна да се озърта ту към царя, ту към Бойко Борисов. И затова се разцепи. Не спряха да се озъртат Софиянски, Любен Дилов-син и другите знайни и незнайни "десни", уж "спиращи БСП". Сега ще започне едно точене при Николай Бареков, едно говорене за нуждата от "нова десница"... Озъртането продължава.

Бойко Пенчев е литературовед и културолог, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски". Редактор е в "Литературен вестник".

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя)
                            Първоначално изпратено от 22
                            В политиката, както и в природата, празно място няма
                            ...има, има, викат му пропадане в черна дупка
                            Съни - като се има предвид плътността на черната дупка - в природата ПО-ПЪЛНО място няма.

Коментар

• Всъщност все още не сме стигнали българският стандарт и производство от преди '89 година. Какво очакваме, да сме стигнали Запада ли??!?!

Между другото и Русия чак тази година достигна нивото на производство от '92 година.....при толко нефт и газ......
                              ще видим

Коментар

• всъщност беше края на 1995, предишните няколко години българските гъзари ни стрижеха с курса 2 пъти годишно, а това си беше дране доста хора изкяриха за последно тогава ама като хората

Лека

Коментар

Working...
                                X