Няма да са и малко хората, дето ще решат че изборите вече са решени. Кво с техния глас такова и без него. И ще предпочетат някое друго занимание, вместо да гласуват. Така че нищо не се знае до последно!!!
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Социолози: Балотаж Първанов - Сидеров
Collapse
X
-
Bobi75
Sach, всъщност много хора надживяват страните си. Страните са смъртни
Коментар
-
Първоначално изпратено от Bobi75Sach, а готов ли си поне да бъдеш раняван ?!
наряди съм давал, и на митинг в Африка съм бил , когато полицията обстрелваше с лакриможен ислямистите, така че много ми е минало през главата и вече не ми пука. Човек не знае от къде ще му дойде,
но слава богу съм жив и здрав да доживея до този морален и икономически срив на страната си.
Коментар
-
Волен Сидеров: Никой не знаеше, че ДПС ще се превърне в една клика, която няма никакви други амбиции освен да краде
26 Октомври 2006, четвъртък
Водещ: Смени ли “Атака” политическия модел в България? Тази тема ни събира с кандидата за президент на Република България и лидер на “Атака” Волен Сидеров. Като че ли потвърждение на тезата за нов политически модел е и едно интервю в днешния брой на “24 часа” на Иван Кръстев, който казва “Роди се нов политически полюс - на разобличителите”. Той дори говори открито за това, че става дума за появата на нов двуполюсен модел. Преди обаче да говорим по същество казвам добро утро и добре дошли на Волен Сидеров.
Волен Сидеров: Добро утро на всички зрители на “Нова телевизия”.
Водещ: Да започнем с нещо, което навлиза по-скоро в една лична територия. През тези дни се наслушахме и начетохме на определения като “фашист”, “нацист”, “ксенофоб”, “расист”... Да не ги продължавам, разбира се. Те са една доста широка палитра. Как се чувствате като човек, върху когото се стоварват подобни определения? Още повече, че това също не е тайна, били сме заедно във вестник “Демокрация”. И във времето, когато работехме заедно убедено настоявахме за правото на българските турци да възстановят турскоезичните си имена. Убедено работехме за правото на етническа толерантност, промени ли се нещо у вас?
Волен Сидеров: Не само по време на вестник “Демокрация”. Аз мога да кажа, че тогава, когато беше опасно да защитаваш преследвани хора в България преди 10 ноември, аз съм го правил. Както и сега го правя, впрочем. Аз сега пак защитавам онеправдани хора и се явявам изразител на техните виждания. Включително на българи мюсюлмани. Аз ги наричам българи мюсюлмани тези хора, които сега в момента са трудови хора и еднакво ощетени от управлението на ДПС както и българите християни. Няма такъв обрат, какъвто търсят някои, спекулирайки с тези мои обществени, тогава политически прояви. Защото аз пак бих защитавал преследвани хора и днес. Въпросът е в това, че никой не е знаел в какво ще се превърне ДПС през тия години, че ще се превърне в една клика, която няма никакви други амбиции освен да краде, да прави обръчи от фирми и да експлоатира.
Водещ: Говорим за политическа трансформация, а не етническа. Значи вие, ако има днес някакво недоразумение, то е заради това, че ДПС като политическа формация се е променила, по отношение на първообраза си. А не защото са турци.
Волен Сидеров: Това е по-вярно, защото тъй като ДПС пак казвам не се знаеше през 1990 година какво ще произлезе от тази формация. Тя дори тогава беше гражданско сдружение за защита на права на определена група от българското общество и никой не е предполагал, че ще бъде както днес - управляваща клика, държаща в ръцете си икономически лостове. Буквално присъстваща във всеки областен град с фирмите си, с начина на определяне кой да получава субсидии и кой да не получава. Знаем какво представлява днес ДПС. Така че има логика в това, в тази моя позиция.
Водещ: Значи тя е по-скоро антиклиентелистка, антикорупционна, но не и антиетническа, така ли да ви разбирам?
Волен Сидеров: Определено да, защото аз съм го казвал и повтарял това и при нашите срещи с хората, които бяха по време на нашата обиколка. И затова се изненадвам, като чета, че съм бил страшно променен, че в нощта на изборите съм говорел много различно. Всъщност тези коментатори, които го писаха това не присъстваха на нашите срещи във всички областни градове на България и малки градове и градчета. Аз там обяснявах на хората. Никъде не е имало нещо друго, друг тон или стил различен от този, който беше в изборната нощ. Просто защото трябваше да излагам аргументи пред хората и те ги слушаха с внимание. Един от тези аргументи беше, че ние в “Атака” не делим българите на християни. А всички тези, които казват “аз съм българин по националност” са еднакво приети.
Водещ: Да, но има и турци в България. Има и роми, има и евреи. Политическо понятие ли влагате в “българин” или чисто етническо?
Волен Сидеров: Значи, първо, за нас е националната принадлежност. Този, който се самоотделя и казва “първо аз съм някакъв друг”, а след това българин, той се самоотделя.
Водещ: Защо? Турчин, който е български гражданин. Лоялен към държавата като граждански ценности, но турчин. Какво му е лошото?
Волен Сидеров: Ами какво значи турчин?
Водещ: Ами това значи турчин. Майка му е туркиня. Слуша...Как се казва? Анан. Вместо мама. Турчин.
Волен Сидеров: Анаватан.
Водещ: Анаватан.
Волен Сидеров: Ако казва, че анаватан, това значи родина на турски, е Турция, значи не е българин.
Водещ: Защо? Той живее тук. Лоялен е като гражданин.
Волен Сидеров: Живее като гост.
Водещ: Гражданин на България. Който обича България, но просто е свързан. Корените по някакъв начин са свързани с Турция.
Волен Сидеров: Аз мисля, че такива хора ги има предимно в турското посолство. Които живеят в България и казват, че са турци, и корените им са свързани с Турция. Но повечето от тези мюсюлмани, да не кажа всички...Но това е дълбока историческа тема. Тези мюсюлмани, които живеят в Родопите и в други краища, те са потомци на ислямизирани българи. Това го казва още Митхад паша през седемдесетте години на деветнайсети век.
Водещ: Това беше идеологията на Възродителния процес, срещу която ние двамата, освен много други хора, бяхме.
Волен Сидеров: Срещу историческите анализи не можем да бъдем. Особено, когато те почиват на данни срещу начина, по който насилствено съдействат, да. Аз съм против насилието.
Водещ: Значи срещу формата, но не и срещу философията?
Волен Сидеров: Изясняването на историческата истина винаги е било за мен много важно нещо. И ако тогава са липсвали доста голяма част от информацията, която имаме, това е един друг важен момент, че примерно 1989 година на интелектуалците в София им беше поднесена една картина, че ето тук дайте да се подпишем под една декларация в защита на турците, които им променят имената. Разбира се, интелектуалец, като хуманист казва да, тези хора са преследвани. Аз съм против това. Всеки нормално мислещ човек е против насилието. На какво са потомци? Ние знаем много добре, че те не говорят и турски даже, те изповядват мюсюлманство, но не говорят турски.
Водещ: Става дума обаче за модела. Това е много голяма друга тема. И тя търпи развитие и в разбиранията по нея включително.
Волен Сидеров: Спокойно трябва да се изяснява.
Водещ: Да се разговаря. С диалог. Обаче другото, което е по-важно. Какво се случи след първия тур на тези президентски избори? “Атака” спечели 21%. Излезе на балотаж. Десницата практически беше разгромена и се появи тезата за нов двуполюсен политически модел. Какъв е той?
Волен Сидеров: Аз мога да кажа само няколко думи за тази разгромена десница, понеже по никакъв начин не искам да изразявам някакво злорадство, но според мен тези, които изразяват десни идеи като партии в момента, като лидери, се изчерпаха идейно. Те не могат да повторят или да кажат това, което казва Първанов или това, което казва Станишев. И там вече няма разграничителна линия. По какво се различава говоренето, позицията на Петър Стоянов от един Станишев, след като и двамата казват едно и също нещо и нищо повече от това. Нашата цел и нашата амбиция е да влезем в ЕС. И точка. Оттам нататък никаква програма. Никакво виждане за развитието на България и затова за част от хората виждат едно идейно сриване и липса на виждане, липса на различие в тези позиции - дясно и ляво. Затова те виждат в “Атака” една различна концепция, споменахте преди малко този анализ на Иван Кръстев и аз мисля, че той е един от малкото сериозни погледи.
Водещ: Обаче той говори за “полюс на разобличителите”. Това ли е в основата на “Атака”? Разобличителството.
Волен Сидеров: Част от характеристиката, тъй като е необходимо разобличение, за да тръгнеш към решаване на проблема. Но решително разобличение. Когато ти заемаш позицията, каквато десните лидери сега заемат. Ние да влезем веднъж в ЕС, а оттам нататък който крал, крал, няма значение. Защото част от тях са замесени и те в ограбването. Те всички очакват една образно да го кажа амнистия. Едно заличаване на спомена кой е участвал, кой е приватизирал за жълти стотинки. И така нататък.
Водещ: “Атака” е политическа партия. Тя може да изглежда популярна и привлекателна, но ако остане на равнището на това да бъде разобличител, да се бори основно срещу това кой крал или да реабилитира нещо несправедливо по времето на прехода, това означава тя да бъде нещо като паралелна прокуратура. Или по-справедлива прокуратура. Въпросът е като партия каква концепция би могла да изведе “Атака”, така че да стане реален партньор в един двуполюсен модел, ако наистина това е вярно.
Волен Сидеров: Абсолютно европейска концепция и позиция е способна да произведе и да развива “Атака” и аз това съм го казвал не веднъж. То понякога се приема като парадокс, защото ни пришиха етикета, че сме антиевропейска партия. Всъщност, ние казвахме и казваме и сега, че сме против двойните стандарти. Няма да обяснявам какво значи това, защото ще отнеме време, но на всички е ясно. Двойният стандарт е да искаш от България да затвори реакторите си, а от Финландия не. Ние сме против това и сме против начина на преговори. Смятаме, че европейското бъдеще ще бъде сблъсък на интереси и много важно ще бъде как ще се защитават българските интереси. Водещ: Тоест, може ли “Атака” да се превърне в национален гарант за защита на българските интереси в ЕС? Това ли е идеята, която се поставя?
Волен Сидеров: Тя вече се е превърнала. Тя вече е.
Коментар
-
НЦИОМ: Георги Първанов 72 % - 74 %, Волен Сидеров - 23 % - 25 %
26 октомври 2006 | 16:23 | Агенция "Фокус"
София. На балотажа в неделя Георги Първанов може да получи между 72 и 74 %, а Волен Сидеров - между 23 % и 25 % от подадените гласове. Това съобщиха за Агенция "Фокус" от НЦИОМ.
Прогнозата е направена на основата на експресно национално представително проучване на НЦИОМ между двата тура и на основата на анализ на данните от екзит пола на първия тур на изборите за президент.
Избирателите на БСП на ДПС и на "Атака" са силно мотивирани да гласуват и още веднъж да подкрепят своите кандидати. Избирателите, гласували за кандидатите, които отпаднаха на първи тур, в по-голяма степен са склонни да подкрепят Георги Първанов, отколкото Волен Сидеров. Няма обществена прослойка, в която съотношението между двамата да е по-малко от 2:1 в полза на Първанов.
Избирателната активност на втория тур, която НЦИОМ очаква е близка или малко по-ниска от регистрираната от ЦИК на първия тур на изборите за президент и вицепрезидент на Република България. Очаква се тя да бъде между 35% и 40%. При допълнителна мобилизация на избирателите през последните два дни на кампанията, съществува възможност активността да надхвърли леко тази от 1 тур, но с не повече от 1-2 пункта.
Коментар
-
Bobi75
Sach, а готов ли си поне да бъдеш раняван ?!
Коментар
-
Докато се навивате кой ще стане президент когато пораснете,
те изборите в "Сега" вече текат с пълна сила и параванката
вече е плувнал в пот. Няма дян за второто полувреме.
Резултатът към 2 ч. сутринта е 50:50, но сутринта ще наредат на
държавните компютри да напреднат в резултата.
Гласоподаването също ще надхвърли 75%.
Вчера чухте ли Бат Бойко при Коритаров:
"Първанов е свестен , обаче видяхте ли на първата редица срещу
него как са се наредили октоподите, които го използват: Станишев, Румен Овчаров,Вальо Топлото.., пардон", резаняка не го спомена , но се подразбираше , че и той е в отбора на октоподите.
Така че, шоуто се задава.
Коментар
Коментар