IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Социолози: Балотаж Първанов - Сидеров

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от съни(тя)
    Песимизмът към политическите елити е повсеместен, а не е българско явление.
    И колкото по-упорито само се прехвърля топката от ляво-дясно, без да се променя статуквото, без да се търси вариант за съчетаване на представителната демокрация с директната, включване на малцинставата в дефинирането на най-острите проблеми, на денвен ред ще излизат другите крайни явления като национализма, които по някакъв начин стават израз на опита да се промени нещо.

В най-общи линии това е идеята на Тофлър...а и на тези, които споделят вижданията за различността във времето
    Както се казва в такива случаи - бла-бла-бла (при цялото ми искрено уважение към Съни).

Долу бях писал за интелектуалстващите "десни". Идеи бол, но въпросът е за тяхната приложимост. Трябва ли да се повтаря клишето, че демокрацията (от западен либерален тип) не е най-добрата система, но по-добра от нея не е измислена?

Как да се реализира политическото представителство освен чрез партиите? И кой пречи на гражданското общество да формира нови и нови партии или да оказва натиск върху елитите на съществуващите?

Докато държавите се управляват от правителства/парламенти/президенти, всеобщото избирателно право е свещен принцип за поддържане на демокрацията. Но ако обществото доброволно се отказва от него, тогава да няма претенции за гражданско. И изобщо да няма претенции към управляващите. Защото те не са неговите представители.

Гласувайки за аутсайдер на дадени избори аз поне упражнавам правото си и се възползвам от системата - оттук нататък, изборно-политическата система се завърта така да се каже "отвъд мен". Но по-добро от това не може - само fine-tuning винаги може.

Единствената практически осъществяваща се демократична (това уточнение, за да не се бърка с всевъзможните диктатури) алтернатива на западната либерална демокрация е политическият експеримент в Либия днес (както пак писах наскоро тук). Поне за друго не се сещам сега. Но се съмнявам в успеха й.

Така че - произволен подбор на управлаващите, управление на малцинствата, Град на Слънцето.... бла-бла-бла. Народното събрание ли приема бюджета - да. Министърът на финансите ли го предлага - да. Президентът ли има право на вето - да.

Коментар

• Унгарците са се вдигнали на бунт.Будапеща е блокирана. А ние си избрахме турска марионетка за президент. Няма защо да се чудим тогава защо са ни такива доходите, защо пътищата ни са с дупки и прочие.всеки народ заслужава съдбата си.

Коментар

• съни(тя) впечатлен съм от демонстрираната класа!!! Чел съм Тофлър, но точно това му виждане съм го забравил. Благодаря ти за хубавия коментар, както повечето тези на Тофлър и тази намирам за много правилна!

Коментар

• Чета, и не вярвам на ушите си, както би казал професор Вучков Абе не ви ли стана ясна цялата схема на изборите? Ами че то си е съвсем елементарно: Ако Първанов спечели, няма да съдят Костов за хайдутлука, няма да вземат имотите на царя, няма да натирят турците от министерствата, с кражбите в горите, земеделските фондове и какво ли не още... изобщо всички ще са доволни (освен Бат Бойко, ама все някой трябва да е избачкан, нали). Това е и причината турците пак да ни пратят автобусите с избиратели по байряма. Е, нали знаете, всеки си заслужава съдбата...

Коментар

• Брей Слънчева, ти всичко знаеш или поне толко, колкото мен... а може да знаеш и много повече.... като се има предвид, че не ми е специалност....еееееехх

В допълнение Тофлър обяснява защо досегашната система не е ефективна за управление. Например избира се агент Гоце на ръководна длъжност. Появяват се изведнъж различни хора, които завързват неформални отношения с господин управителя, появяват се представители на неправителствени организации, които предлагат безплатно услугите си в помощ на новия управител, представители на различни фондации, лобисти и т.н. С една дума новият управител е омотан от служители на икономически и политически върхушки и след известно време изпълнява желанията им с удоволствие или неудоволствие

И това повлиява всички политически решения взети от съответния облечен във власт индивид.

Ако ми остане време утре ще ви разкажа какво се разбира под политическо решение в България и какво всъщност е политическо решение
            ще видим

Коментар

• Първоначално изпратено от Mortagon
              Първоначално изпратено от съни(тя)
              Сещам се за един от принципите на Третата вълна, който приема, че е време за управление на малцинството. Политическите елити са изконсумирали "своя кредит на доверие" и се поставя един наистина заслужаващ внимание момент.
              Защо да не се избира част от представителното управление на принципа на жребия или случайния подбор.Още повече, че съдебните заседатели, които решават въпроси, свъзрзани със живота се подбират така, защо да не е при въпроси, касаещи финансите, например.

Идеята е следната:подбраните на случен избор кандидати дори се явяват по-добра предствителна извадка на обществото- поне не може да се твърди, че избираните по станндартния подход са по-способни със сигурност. И стоят си те по домовете в различните краища, докато официалните представители обсъжадат сериозните въпроси, касаещи управлението.
              Но при гласуването техния процент е 50, останалата част на горната извадка-тя може да се мени за всеки въпрос.При днешните технологии няма пречки.
              Ама Вие верно се мазохисти. При подобна избирателна система, анархията би изглеждала като съвършенния космически ред. Я си представи, че в това число са и онея двама мангали, които ги показаха по БТВ в деня на изборите, членове на секционна комисия - единия неграмотен, другия срича
              Едва ли може да е толкова страшно

Това е просто една провокативна идея, мнение за промяна на избирателния подход.
              Според Тофлър, светът на Третата вълна /Втората е тази на индустриалното общество от 17-век до наши дни/ е свят обърнат към различието и бързо протичащите промени в днешния информационен век.
              Политическите структури, създадени в индустриалната епоха не отговарят и нямат възможност да приемат за решаване все по-бързо растящите различни проблеми на едно демасофицирано общество.

Класите се изместват от многобройни малцинства, обособени на различен принцип - социален, религиозен, етнически, културен, полов...и мн.други.Търсенето на тяхната представителност е заложено в горната идея, само като част от възможните варианти да се реформира най-непроменената част в обществените отношения през последните столетия.

Песимизмът към политическите елити е повсеместен, а не е българско явление.
              И колкото по-упорито само се прехвърля топката от ляво-дясно, без да се променя статуквото, без да се търси вариант за съчетаване на представителната демокрация с директната, включване на малцинставата в дефинирането на най-острите проблеми, на денвен ред ще излизат другите крайни явления като национализма, които по някакъв начин стават израз на опита да се промени нещо.

В най-общи линии това е идеята на Тофлър...а и на тези, които споделят вижданията за различността във времето

Коментар

• Виновни за бедите на негласувалите са самите негласували.

Коментар

• Споко с трагедиите бе, нали по общо мнение България се движи напред.... Това са просто едни избори , не правете генерални изводи и трагедия от това. В политиката деиства принципа на махалото....след години ще доиде времето на дясното
                  Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

Коментар

• Първоначално изпратено от kefala
                    В България десни избиратели няма.Несериозно е да се мисли ,че възрастта на Беронов е причина.Тук има прокомунистическо,антикомунистическо и чалгаджийско гласуване.Това са реалностите според мен.
                    Това е повече от вярно! Това е трагичната и срамна истина за България днес!

Който "десен" си е намерил оправдание да не гласува, да не се сърди на никого. Какво му беше на Беронов? И не беше ли Беронов подкрепен и от ДСБ и от СДС? Или може би трябва наистина да се беше кандидатирал някой десен титан от рода на бате Мухобойко?

Но явно "десните" избиратели или са малцинство или са прекалено интелектуално издигнати, за да се занимават с такива прозаични неща като политически избори. Затова сега някой друг пак ще ни представлява.

Наистина е нормално за слаборазвитите страни - на първо място е една лява партия, а на второ - една крайнолява.

Успешна седмица на всички.

Коментар

• аз виждам два вида гласуване, тъпо и просто.Кое от тях ще надделе ще видим след няма и 160 часа

Коментар

• В България десни избиратели няма.Несериозно е да се мисли ,че възрастта на Беронов е причина.Тук има прокомунистическо,антикомунистическо и чалгаджийско гласуване.Това са реалностите според мен.

Коментар

• Ми не знам, Съни, като го срещна из кварталът ще го питам. Военни действия? Ако е да трепем сърби, аз съм пръв !!! :-)

И да гласувате и да не гласувате, все ще ни натресат президент - ако тия кандидати не ви кефят, що някой от вас не се кандидатира? Аз все още не мога, щото млад, ама всички ли под 40 туканка? Така че негласуването никога не е било решение.
                          Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Костов-оставка.
                            Стоянов-оставка.
                            Праматарски-оставка.
                            Мозер-оставка.
                            Заради тия вождове-боклуци ще ни управлява турско-червената мъгла още дълго.Ебати избора между човек помилвал престъпник само и само да си осигури циганския вот и който насила вкара Доган във властта заради турските гласове.От другата страна фашист със психически проблеми.
                            Life won't wait for you.

Коментар

• Не съм сигурна дали това имаш предвид, но с академичния си подход ще го обясниш и без друго достатъчно добре, сигурна съм

Сещам се за един от принципите на Третата вълна, който приема, че е време за управление на малцинството. Политическите елити са изконсумирали "своя кредит на доверие" и се поставя един наистина заслужаващ внимание момент.
                              Защо да не се избира част от представителното управление на принципа на жребия или случайния подбор.Още повече, че съдебните заседатели, които решават въпроси, свъзрзани със живота се подбират така, защо да не е при въпроси, касаещи финансите, например.

Идеята е следната:подбраните на случен избор кандидати дори се явяват по-добра предствителна извадка на обществото- поне не може да се твърди, че избираните по станндартния подход са по-способни със сигурност. И стоят си те по домовете в различните краища, докато официалните представители обсъжадат сериозните въпроси, касаещи управлението.
                              Но при гласуването техния процент е 50, останалата част на горната извадка-тя може да се мени за всеки въпрос.При днешните технологии няма пречки.[/quote]

Ама Вие верно се мазохисти. При подобна избирателна система, анархията би изглеждала като съвършенния космически ред. Я си представи, че в това число са и онея двама мангали, които ги показаха по БТВ в деня на изборите, членове на секционна комисия - единия неграмотен, другия срича

Коментар

• kam nqkoi

spored men e strategi4eski hod.Predsro4ni izbori vijdam az.

Коментар

Working...
                                X