IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Социолози: Балотаж Първанов - Сидеров

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Националистически, радикални и/или зелени партии има навсякъде в Европа, със сигурност ги има в изобилие в Централна Европа. За етнически по-малко се сещам , но и в коя страна на Европа един етнос е 10% от населението? Не говоря за новите емигранти в Зап. Европа.

Май разни партии на унгарците имаше в Румъния и Словакия. Не знам.

Но махалото ще свали БСП от власт. А дясно в годините на прехода наистина беше анти-БСП, така че не виждам нищо лошо. БСП спъваше приватизацията, БСП искаше повече държавна намеса... Е, сега и те помъдряха. Но идеологиите се размиват, а партиите остават единственият инструмент за реалната политика.

Коментар

• Десни, но не само по име. Досега сме имали само антиБСП, но не и десни. Трябва философия. Трябва идеология. БСПто бърза да приватизира десните похвати в политиката, а развява леви знамена!! Сто годишната бабичка е на път отново да се инстутиализира, както бе 45 год. И ще каже - "демокрация!!". Демокрадия, ама по български. Като прибавим към бульона етническите и националистическите елементи, става нещо което е много далеч от "европейски модел"!!!!!
      http://georgipiskov.blogspot.com

Коментар

• Киро, в този смисъл и аз съм оптимист - има махало, БСП няма да са вечно на власт. Въпреки че към днешна дата това изглежда прекалено оптимистично като твърдение

Със сигурност който и да дойде да ни управлява, ще го направи чрез избори и гласувалите (и косвено, негласувалите) ще са го сложили там. Това беше смисълът на писанията ми вчера по нощите.

Без политическите партии не могат дори в Швейцария, където се съсипват иначе от пряка демокрация. А че типичните лево-дясно-центристки идеологически различия отиват на заден план, е част от същия този процес.

Коментар

• НЯМЯ ГАРАНЦИЯ, ЧЕ ВОЛЕН СИДЕРОВ ЩЕ ВКАРА В ЗАТВОРА, ОБИДИ ИЛИ ИЗКОЛИ, "ЕЗДАЧИТЕ НА ДЕМОКРАЦИЯТА" , НО 100% Е ГАРАНТИРАНО, ЧЕ ПЪРВАНОВ И СЕГАШНИЯ СЪСТАВ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НЯМА ДА ГО НАПРАВЯТ.

Коментар

• Намирам разсъжденията ви за много интересни,но когато анализирате
            поведението на ПАРТИИТЕ,не изпускайте какво е мнението на кодираното в тях.

ПАРТИИТЕ може да се напише и така-ПАРтиИТЕ.

За последните 17 години в България се завъртяха десетки милиарда евро и лева.Знае се,че с пари се постига конфорт,удобство,но и те искат да се чувстват така. Понякога са много плашливи и бягат,
            понякога са много лоши и правят"бум,бум". Партиите(в нас 200-300 на
            брой) понякога са като гризачи на пътя (на релсите) на експрес.

Доказано е,че ЕКСПРЕС трудно се спира без съгласието на машиниста, който кара влака...

Коментар

• все по-малко хора се интересуват лява или дясна партия е БСП, а дали взема "добри" управленски решения.

Това е правилното разбиране и това трябва да е движещото при вземане на решения.
              От дълги година играя на Форекс пазара. Научил съм се че на всяко едно движение в дадена посока му трябва корекция за консолидация и набиране на сила за продължаване на движението. Или поне почивка. В противен случай, когато едно движение е твърде дълго и без корекция, задължително настъпва корекцията до началното ниво на това движение, а понякога и обръщане.

Дайте възможност да си протече правилно процеса, за да не остава впечатлението, че някой го манипулира.

Ще ни ограбят като разграден двор, като катастрофирала кола без надзор, а най лошото е като сама кака в дискотека/в тоя случай няма да е само ограбване/.

Коментар

• Съни, продължаваш да ни редиш сладки приказки... без практическо приложение.

Това, че партиите все по-трудно се различават НА БАЗА ИДЕОЛОГИИ не е нито изненада, нито означава край на партиите. Напротив - просто конкуренцията днес е все по-малко между идеологии и все повече между идеи. Един профански пример - все по-малко хора се интересуват лява или дясна партия е БСП, а дали взема "добри" управленски решения. И нищо изненадващо, че с БСП начело коалицията смъкна рекордно корпоративният данък сега, та всички традиционно десни се зарадваха.

Идеологиите все повече ще се размиват, и вече това е факт - 2006 г сме, а не 1990 г - но партиите трябва да се борят за хора и за идеи. И самата конкуренция в политиката води до това. Както конкуренцията навсякъде води до нови идеи.

Ако обаче хората доброволно се отказват от системата на политическото представителство, негласувайки и неинтересувайки се от политиката, да се сърдят само на себе си. Защото си има съвсем конкретни работещи механизми за това кой в една държава съставя бюджета, кой го гласува, кой го изпълнява и кой го контролира. Тези там "горе" са пратени с избори. Поне така е при демокрацията. Да повтарям ли пак изтърканото клише за демокрацията?

Без политически партии просто не може. Не бъркай ограничената - макар и важна роля на референдумите и на пряката демокрация. Дори в Швейцария има политически партии и "политика".

В контекста на всичко казано дотук - евала на Импи, че ще се кандидатира за президент!! Това е гражданско общество и демокрация в действие.

Коментар

• 22, градът на слънцето е друга приказка

Не става въпрос за управление на малцинствата, а съвместно такова.Представителната власт ще се избира, но няма да бъде единственият фактор за решаване на проблемите- тя дори няма физическата способност да се запознава с тях, при днешните условия, а и както се спомена на "помощ" й идват лобистите и другите лично заинтересовани...
                  Т.е. представителната власт все повече загубва своята представителност.
                  Демасифицираното общество оформя малцинства, които разчитат единствено след дълги протести да бъде направен поредният пробив и да постигнат част от желаното.

А самите партии все по-трудно се различават, до такава степен си приличат, че правейки коалиции не става въпрос за сблъсък на идеи, а на оцеляване по-скоро.
                  Спомянш ли си какво се пишеше из световните медии за последните американски избори- като че ли основната разлика беше, че единият подкрепя гейовете, а другият залага на религиозния морал

За нашата управляваща коалиция, можеш ли да кажеш кой от партньорите каква политика има.
                  А още по-сложно, поне за мен става ако трябва да кажа какви са идейните платформи на десните и левите в България.

Идеята е да се търси отговор на промените, които в последните 60-70 години са по-големи от стотици преди това.
                  Днес, стоиш си пред компютъра и можеш да разискваш въпроси от държавното управление със самите управляващи.
                  А те от своя да търсят в един глобален свят своите представителства на една транснационална и основа за решаване въпроси за екологията, бедността, образованието....

Само идеи, но за все повече хора става ясно, че старите порядки няма как да бъдат ефективни в една силно технизирана, информационна епоха.

Между другото, форми на пряка демокрация винаги е имало- референдумите някъде се изпозлват за всички важни въпроси.

Коментар

• Първоначално изпратено от nedovolen
                    То бива демагогия, ама сегашните избори са си чисто нахалство. Карат ни да избираме между този, когото никой не иска на власт (Първанов) и няколко напълно неизбираеми кандидатури по други причини. Единия- националист с леки психически отклонения, другия- на годините на прадядо ми, незнайно от кого предложен, половината-шпиони от ДС, не се чудете защо навремето сме си поканили цар от Германия. Няма ли някога да се роди ДОСТОЕН българин....
                    Недоволний - какво да се прави като още нямам минимумът години... :-(
                    Ще почакате още два мандата, а после гласувайте за Императорът !!! :-)
                    Мразете ме ако щете - Гарванът Селдън тоже не са го обичали :-)

Коментар

• Любимец и Недоволен - или не сте ме разбрали, или аз не съм се изразил ясно. Или и двете, в разни пропорции

Точно за това говоря - ако само чакате някой нещо да ви предложи, и ако непрестанно гледате на политиците като на "тях", сте извън играта. И не само нищо не можете да промените, но интелектуалното мрънкане само ще ви влоши перспективата.

Най-важното е обаче друго - че практическа алтернатива на "политическото" няма. Говоря хем за реална, хем за демократична алтернатива.

Останалото са интересни, но празни приказки.

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя)
                        Любимец 13, радвам се, че и ти харесваш вижданията на Тофлър

...красота като малцинство ще кажа, че е само случайно съвпадение на интерес в тази посока.

Ще ми е интересно да споделиш какво е политическо решение
                        Имам предложение-да отвориш направо нова тема в тази посока на социологията, политиката, икономиката...изобщо за по-общ поглед върху различни тези.За да не досаждаме на предстоящите вълнения около балотажа
                        съни(тя),новата тема е вече отворена и се казва "Кръчма "Виртуалната кръчма"" - заповядай там!

Коментар

• Любимец 13, радвам се, че и ти харесваш вижданията на Тофлър

...красота като малцинство ще кажа, че е само случайно съвпадение на интерес в тази посока.

Ще ми е интересно да споделиш какво е политическо решение
                          Имам предложение-да отвориш направо нова тема в тази посока на социологията, политиката, икономиката...изобщо за по-общ поглед върху различни тези.За да не досаждаме на предстоящите вълнения около балотажа

Коментар

• То бива демагогия, ама сегашните избори са си чисто нахалство. Карат ни да избираме между този, когото никой не иска на власт (Първанов) и няколко напълно неизбираеми кандидатури по други причини. Единия- националист с леки психически отклонения, другия- на годините на прадядо ми, незнайно от кого предложен, половината-шпиони от ДС, не се чудете защо навремето сме си поканили цар от Германия. Няма ли някога да се роди ДОСТОЕН българин....

Коментар

• Колега 22, не ми се влиза в дълги и витиевати дебати по темата, но позволи ми да насоча вниманието ти към 1 аспект от изборите, за който едва ли някой се е замислял: Какво правим на изборите ние!? Правим избор от предложените ни алтернативи, който някой друг и в тесен кръг е решил и предложил!!! Съгласен ли си при това положение, че наистина имаш правото да избираш!? Темата е доста дълга, не изгарям от желание да споря, но аспекта който ти посочвам заслужава внимание и размисъл!!!

Коментар

• Забравих да напиша, че ключов елемент в цялата схема на демокрацията от западно-либерален тип е наличието на свободни медии. Неслучайно ги наричат "четвъртата власт".

Разбира се, има различни степени на свобода на медиите дори в утвърдените западни демокрации, но така да се каже - има един санитарен минимум, под който не падат.

При нас за съжаление свободните медии хич ги няма. Оттам идват и голяма част от проблемите ни. Властта се радва на безкритичен комфорт, а народът простее под пропагандата на купените/зависимите медии.

Коментар

Working...
                                X