IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • [QUOTE=Gerasim_Burgaski;n3927579][h=1][COLOR=#FF0000]
    Старши научният сътрудник във фонда "Джеймстаун" и автор на 20 книги за Русия, Европа и трансатлантическите отношения Януш Бугайски готви за печат своето 21-во изследване: „Неуспялата държава: Гид за разпада на Русия"

    Интервю на Татяна Ворожко, украинската служба на The Voice of America
    /QUOTE]

    Има въпрос който се задава от много хора, но не получава отговор. И въпросът е- ако всичко съм направил както е написано за правилно- добро семейство, добър университет- защо не ми се получават нещата

    Прочетох до тук- другото го пропуснах- човека е написал 20 книги за всичко което не разбира и е получил пари за тях. Защо да не напише още 20 и да получи ПАРИТЕ НА ГЛУПАЦИТЕ.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
      Бий за да те уважават ,има една приказка.
      В момента 20-25% от смешната руска армия ВЕЧЕ е унижощена.До края на есента вероятно % ще нарасне до 60-70%.Да не забравяме ,че в момента украйнците си ги клецуркат както искат с М777 гаубиците и руснаците дават много фира от тях

      Така че този конфликт,поне военната му част, няма да продължи години,а като краен срок ,според мен ще е зимата.Щото там и зимите не са много меки
      Last edited by petrg5s; 26.05.2022, 14:46.

      Коментар


      • Нато доставя най-модерните оръжия на планетата в Украйна,от друга страна руския сволоч е почнал да налива 50 годишни танкове Т-62 където и за музей вече не стават.После що ги биели украинците както си искат .Все едно с копия да се биеш с космически кораби Бати тъпите руснаци


        https://www.thedrive.com/the-war-zon...e23s&fs=e&s=cl




        Коментар


        • Разпадът на роZZия ще бъде много по-кървав отколкото на СССР

          В империята съществува криза на възрастта, криза на смяната на поколенията, криза на това, което ще последва след Путлер

          Москва се опитва да имплантира някаква обща идентичност, базираща се на милитаризъм, империализъм, величието на Русия, нейната така наречена „голяма душа“, непълноценност на съседите, но това не работи

          Путинизмът е почти пълната противоположност на комунизма, който гледаше само в бъдещето – руснаците може би не мислят, че имат бъдеще, казва известният анализатор


          Старши научният сътрудник във фонда "Джеймстаун" и автор на 20 книги за Русия, Европа и трансатлантическите отношения Януш Бугайски готви за печат своето 21-во изследване: „Неуспялата държава: Гид за разпада на Русия"

          Интервю на Татяна Ворожко, украинската служба на The Voice of America

          - Мнозина експерти виждат причината за нападението на Русия срещу Украйна в самия Путин, в неговото желание да възстанови Съветския съюз или Руската империя. Вие разширявате темата и откривате някои фактори за войната в Русия като държава?

          - Мисля, че Путин иска да остане в историята като "обединител на руските земи", като човека, възстановил Руската империя, не само Съветския съюз.
          Но тук има и обективен фактор, който се прояви заедно с войната. Русия всъщност се сблъсква с много по-дълбоки проблеми, отколкото сме си представяли, и не само от военна гледна точка, където съществуват толкова корупция, неефективност, некомпетентност, неорганизираност. Ние виждаме това още по-дълбоко в руското общество.
          Може би, режимът дълго е смятал, че без някаква голяма международна победа, ще се наложи да се съсредоточи върху вътрешната война - засилващите се протести, ръста на недоволството, особено в етническите републики или в отдалечените региони, което в крайна сметка може да доведе до разпада на Русия.
          По този начин, това е своеобразно оттегляне от вътрешната криза, генерирайки това, което според тях, трябва да се приеме като външна победа, която би мобилизирала обществото около Путин. Нещо подобно на консенсуса след Крим, когато през 2014 година Путин беше подкрепян от така наречените демократи и либерали, такива като Навални. Още един фактор - независимо от здравето на Путин, цикълът на режима приближава своя край. Мандатът на Путин формално изтича през 2024 година. Това сочи, че съществува криза на възрастта, криза на смяната на поколенията, криза на това, което ще последва след Путин. Русия няма ясно определен начин на приемственост на властта, което в такава диктатура прави бъдещето на държавата още по-несигурно.

          - Тоест, дори ако Путин умре, агресията на Русия срещу Украйна няма да бъде прекратена, защото тя има вътрешни причини за нападението?

          - Ние не знаем както ще стане след Путин, аз лично мисля, че ще има голяма борба за власт между различните институции, силовиците, военните, Федералната служба за сигурност, Службата за външно разузнаване, военното разузнаване и другите подразделения и формирования, а също така регионални конфликти между Москва и регионите.
          Те напълно биха могли да продължат тази агресия срещу Украйна, аз не изключвам такова развитие. Те може да станат още по-агресивни. Ние чуваме от някои военни лидери, че Путин не е отишъл достатъчно далеч, че кампанията срещу Украйна е била лошо подготвена. Това не значи, че те ще бъдат успешни. Аз мисля, чe всички ще се отвърнат от Русия още повече. Не трябва да недооценяваме грешките на Русия.

          - Изглежда, че не просто правителството на Русия внедрява тази идея с империята, но и самите руснаци я поддържат. Някои експерти смятат, че точно това е основата, на която се базира тяхната пропаганда. Защо те се вкопчват за този етап на развитие, на който повечето страни гледат като на минало?

          - Русия, за разлика от другите бивши империи, още не се е определила що за страна е. Тя се провали като многонационална федерация. Това не е федерация, това е централизирана властова вертикала. Тя се провали като гражданско правителство. Провали се като етническа държава — в нея не съществува единен руски етнос, съществуват над 100 различни националности, много от които все повече отстояват правото на собствена държавност. Русия претърпя неуспех като империя — при царизма, в съветско време и сега, при Путин.
          Затова мнозина руснаци, са объркани, озадачени, но те също са промити от държавната пропаганда от най-ранна възраст. Ние видяхме това на 9 май, когато събираха деца, за да празнуват победата във Втората световна война, техните митове за Втората световна.
          Това е страна, която се опитва да имплантира някаква обща идентичност, базираща се на милитаризъм, империализъм, величието на Русия, нейната така наречена „голяма душа“, непълноценност на съседите, в частност на украинците. Но това не работи. В края на краищата това е един от факторите, който, според мен, ще способства за унищожаването на Русия като империя и като държава. И тогава руснаците ще трябва да решат какво ще правят в бъдеще — как ще могат да оцелеят в съвременния свят, когато изграждат държавата си на напълно остарели и провалени принципи.

          - Как ще се случи този разпад? Какви са, според Вас, възможните сценарии?

          - Това може да се случи относително мирно, ако Москва разбере, че не може да задържи определени територии, тя може само да ги пусне. Но аз мисля, че това ще бъде много по-кървав разпад, отколкото разпада на Съветския съюз. Разпадът на Съветския съюз не беше безкръвен, но неговите възможности да задържи всичките 15 републики бяха ограничени. И аз мисля, че същото сега се случва с Русия.
          Доколкото тя е отслабена във военно отношение, доколкото възникват въпроси за жизнеспособността и доверието към ръководството, аз мисля, че ние ще видим, че все повече републики и региони ще претендират за автономия и в резултат - независимост. Ако Москва не може да предостави ресурси заради санкциите, които действително до края на годината ще смачкат Русия, ако те не могат да субсидират районите, републиките, местните власти, даже губернаторите ще кажат: "Добре, какво имаме да губим?"
          Ние видяхме в случая в Украйна с Леонид Кравчук, който започна да подкрепя независимостта, макар, че дълги години е бил лоялен съветски апаратчик.
          Затова тези, които сега са лоялни към Путин, когато започне упадъкът на икономиката, когато започне да се появява истината за броя на жертвите, може и да не бъдат повече такива.
          И именно тук, мисля, че в етническите републики ще бъде „много горещо“, защото те понесоха съвършено непропорционални загуби сред руските военни. Буряти, дагестанци, ингуши, други, в Русия има около 22 етнически републики, в които руснаците са малцинство. Тези групи от населението ще започнат да подлагат на съмнение има ли смисъл да остават с Москва по икономически и даже по екзистенциални причини.

          - Но главният аргумент, мисля, е това, че за разлика от украинците, бурятите нямат силна национална идентичност, а и те нямат опита на независима държава.

          - Същото се говореше и за казахите и белорусите, за източните украинци, които са по-силно русифицирани. И Русия разиграваше тази карта. Но, знаете ли, вие откривате своята идентичност и история в момент на криза. Например, вие знаете, че има руска република Тува, че руският министър на отбраната е полутувинец. Тува е била независима до края на Втората световна война, когато е погълната от Съветския съюз. Руското население там е много малобройно. Аз мисля, че там расте чувството, че те отново могат да бъдат независими или да се присъединят към Монголия.
          В различните региони са възможни различни конфигурации. Има някои етнически републики и региони в Сибир и Далечния Изток, които притежават много икономически ресурси, експлоатирани от Москва и, където местните жители не получават от тях нищо, нямат никаква полза. Най-добрият пример е Саха или Якутия, етническа република, богата на диаманти и злато, тя има и крайбрежие, населението там се увеличава. Тя може да стане една от най-богатите страни в Източна Азия.
          Съществува чувство за сибирска идентичност. Когато царската империя се разпада по време на Първата световна война, се появяват много движения за независимост по цялата страна — не само Полша, Финландия, Украйна, Балтийските страни, но Сибирската република, Далекоизточната република, различни етнически групи в различни региони изведнъж започват да искат права - Татарстан, Башкортостан и т. н.

          - Вие споменахте Саха, но аз гледах филм за тях и бях удивена от бедността, ужасните пътища. Защо тези етнически републики са толкова бедни и неразвити?

          .Традиционно руското правителство, независимо дали имперското или съветското, не се грижи много за начина на живот на собственото си население. То най-вече се грижи да остане на власт и да разширява своите територии, да строи империята. И този манталитет, за съжаление, продължава да съществува.
          Такива територии като Сибир и Далечния Изток, Тихоокеанския регион, чак до Чукотка, са абсолютно запуснати от гледна точка на местната инфраструктура. Сериозно е паднало качеството на образованието, здравеопазването. Хората все повече виждат в това експлоатация от Москва, пренебрежението на Москва. Независимо от политиката, хората се тревожат за оцеляването си, за бъдещето на децата си и може да видят по-добри перспективи, ако се изтръгнат от Москва.


          Коментар


          • Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

            кайне дойч- кайне арбайт
            Нещо "германеца" май се поизложи.
            das Deutsch е от среден род и e
            кайн дойч - кайне арбайт.

            Коментар


            • Вчера гледах един си зарежда батерията на скутер за 3.7 рубли за киловатчас, дори ги смяташе колко му излизал пробега. Хайде да не ги мислете толкова много. Това една двадесета от 1 долар ли ще дойде долу горе по курса който не бил верен - 5..6 цента. В Европа немците на 35 ли бяха и то много отдавна. Мислете ние какво ще правим !!!
              D.Y.F-091066

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Tepxi Разгледай мнение

                На първо четене - с краденото украинско зърно.

                Руснаците проблем с храната нямат - имат огромни полета, реки пълни с риба и огромни площи за животновъдство.

                Имат си ресурси, територии, климат и почви. Липсват трезвени специалисти, технологии и части. Пък това от Украйна няма как да вземат.

                Както обаче правилно отбелязаха местните путинофили "Руснаците не ги мислете". Съгласен съм с тях напълно. С какво ще уплашиш руснака?

                С глад? С мизерия? С липса на хубави дрехи, техника, забрана за пътешествия? Със забрана за музика, филми или отрязване от достиженията на цивилизацията?

                Хах. Трябва им водка, някаква храна и да не замръзва дограмата на хрушчовката. И да са част от изолирана империя, от която всички ги е страх. Повече не им трябва.
                Опростачването само показва духовна кондиция на говорещия. Стой на хладно и си пий хапчетата.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
                  Сега ще чакаме бързоходко, колко бързо ще открие другите АЕЦ-ци останали украински.... не моем насмогнем на умности.
                  Да смогнеш не можеш, ама ръсиш...

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

                    А савецките говеда имат ли планове как ще се изхранват след 6 месеца? Защото ще им трябват повече.
                    Топлофикациите искат скок на парното от 30% до 330%

                    Автор: Труд онлайн
                    Икономика
                    12:50
                    26.05.2022


                    Още по темата:

                    КЕВР увеличи цената на газа за май

                    20:23
                    2022-05-13
                    Драстичен скок на парното и топлата вода от 1 юли са поискали част от топлофикационните дружества. Заявленията им са публикувани на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), съобщава БТВ.

                    Изчисленията в тях обаче са правени към март месец и там не са заложени компенсациите, които държавата вече отпусна на различните дружества, както и последните промени в цените на природния газ.

                    „Топлофикация-София“ иска увеличение от 29%, „Топлофикация-Варна“ – 116%, „Топлофикация-Бургас“, както и дружеството в Плевен – почти 170%. Най-голямо поскъпване е поискало дружеството във Велико Търново – 332%.

                    В заявленията на ЕРП-тата за цената на тока исканото поскъпване е заличено, но според неофициална информация се залагат увеличения средно 3-4 процента. Коментар от КЕВР няма, тъй като са с изключени телефони. Комисията трябва да вземе решение на 1 юли
                    Ти вместо да мислиш руснаците виж какво те очаква...Идиотите само глад и студ за вас докато пукнете

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Бързоходко Разгледай мнение
                      Я да пробвам да задам един такъв ход на дискусията. В централата на ЦРУ в Ленгли, има мемориална дъска където се слагат звездички в памет на загиналите при изпълнение на дълга си служители. Имена естествено не се изписват, нито пък къде конкретно са изпълнили геройски дълга си към САЩ. Та твърди се че след падането на Азовсталь там се появили две нови звездички. Да сте чували и вие нещо такова? Линкче да подадете някакво да си изплакнем очите с това свидетелство за проявен героизъм?
                      Не е възможно, нали още на 6 април беше пленен натовския генерал от Азовстал?

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от mikomikov Разгледай мнение
                        Ти пък не се научи да задаваш правилния ход на дискусията...
                        Я да пробвам да задам един такъв ход на дискусията. В централата на ЦРУ в Ленгли, има мемориална дъска където се слагат звездички в памет на загиналите при изпълнение на дълга си служители. Имена естествено не се изписват, нито пък къде конкретно са изпълнили геройски дълга си към САЩ. Та твърди се че след падането на Азовсталь там се появили две нови звездички. Да сте чували и вие нещо такова? Линкче да подадете някакво да си изплакнем очите с това свидетелство за проявен героизъм?

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от fon Разгледай мнение

                          А савецките говеда имат ли планове как ще се изхранват след 6 месеца? Защото ще им трябват повече.
                          На първо четене - с краденото украинско зърно.

                          Руснаците проблем с храната нямат - имат огромни полета, реки пълни с риба и огромни площи за животновъдство.

                          Имат си ресурси, територии, климат и почви. Липсват трезвени специалисти, технологии и части. Пък това от Украйна няма как да вземат.

                          Както обаче правилно отбелязаха местните путинофили "Руснаците не ги мислете". Съгласен съм с тях напълно. С какво ще уплашиш руснака?

                          С глад? С мизерия? С липса на хубави дрехи, техника, забрана за пътешествия? Със забрана за музика, филми или отрязване от достиженията на цивилизацията?

                          Хах. Трябва им водка, някаква храна и да не замръзва дограмата на хрушчовката. И да са част от изолирана империя, от която всички ги е страх. Повече не им трябва.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Бързоходко Разгледай мнение

                            Ей ама не се научихте да четете с разбиране! Запорожката АЕЦ е под контрола на Руснаците. Явно Руснаците са занели къде какво се прави из украинските АЕЦ и овреме окупираха точно тази. Те бяха окупирали и Чернобил но явно там няма какво да се контролира и я изоставиха.
                            Накратко Украйна е лишена от този опасен ресурс. Преедстои да я лишат и от други ресурси, понеже не и стига акъла кое как да ползва и с кого как да се държи.


                            Не сме длъжни да знаем какво мислиш, когато ни насочваш към някакъв факт. Плутоният се използва и в ядреното оръжие, и за мирни цели.

                            А, "какво се прави из АЕЦ" и "за какво се използва химичният елемент" имат различни значения. Обикновено в АЕЦ се прави (произвежда) пара с определени параметри, електроенергия и топла вода. Имал си предвид - използването за мирни цели.

                            В тоя смисъл - прав си да мислиш, че не се научихМЕ да четем и да разбираМЕ. Ти пък не се научи да задаваш правилния ход на дискусията...

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                              fon, то понякога е така, и да го владееш езика трябва и другата страна да иска да говори на него, пробвай с немци да говориш на английски да видиш как не искат..понякога го знаят но не искат, смятат че щом искаш да говориш с тях трябва да научиш немски.
                              кайне дойч- кайне арбайт

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                                В окупирания Донецк има критичен недостиг на кръводарители.

                                Това съобщи (https://bit.ly/3lHsMpo) говорителят на кмета на Мариупол Петро Андрюшченко, коментирайки военните действия в източната част на страната.

                                "В Донецк критичният недостиг на кръвна банка е толкова голям, че те приемат почти денонощно. И хората са принудени да даряват почти насила. Защо мислите, че това е така?", отбеляза Андрюшченко.
                                Направо не мога да поврвам- в германия и в българия да не би да достига кръвта. Като отидеш на операция без поне 2 кръводарители никой не те поглежда. Всеки месец виси транпаранта дари кръв спаси живот при мен, ама не съм видял дори един да влезе да дари. На мой колега се наложила операция на майка му- накараха цялото му семейство да дарява кръв. При вас сигурно мангалите чакат на опашка от човеколюбие за даряване на кръв , а???

                                Коментар

                                Working...
                                X