Първоначално изпратено от Pyramid
Разгледай мнение
Най сетне има правителство което изяви воля да реформира уродливото земеделско субсидиране на зърнарите. Но дали вече не е късно?
Дори да се реформира механизма на субсидирането ГОЛЯМАТА БЕЛЯ никога няма да може да се оправи - а тя е, че едрите зърнари ВЕЧЕ ИЗКУПИХА голяма част от арендованата си земя. Някои имат по 250 000 дка. вече частна собственост а стотици над 20 000 . И дори да се ограничат субсидиите за зърно производство тези едри латифундисти просто няма да обработват земята, а ще я предоставят под наем на други. И защо да работят наистина когато ще получават годишна рента за именията си от порядъка на 20 милиона (по сегашни цени на рентата от 80 лв.на дка)
Другия проблем е че тези феодали ще решават бъдещето на земеделското инвестиране (зелечуко , овощно и тн. производство) по селата по простата причина че цялата земя в землището е тяхна собственост и инвеститорите ще зависят от продължителността и цената на договорите за наемане на земята им!. Вече повечето равнинни села са на практика вилни зони и латифундии – цялата обработваема земя е собственост на 1-2 семейства.
Дори да се роди някой нов Стамболов или Стамболийски ще бъде с вързани ръце заради неприкосновеността на частната собственост.
Как допуснахме това? –(аз знам как го допуснахме но е дълго за фейса) На практика ние (всички европейски данъкоплатци) подарихме поне 20 милиарда под формата на субсидии на 200 семейства за да изкупят голяма част от обработваемата ни земя. Сега и за в бъдеще цялата ни демография и развитие в селските райони ще зависи от този частен картел. Нека някой да ме убеди, че тези които позволиха да стигнем до тук не са извършили престъпление срещу националната сигурност!
Фейсбук
Коментар