IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Ще има ли война Украйна - Русия / Конфликтът Хамас-Израел

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • защо "железният генерал" вече не е ръководител

    След продължителни обсъждания президентът на Украйна Володимир Зеленски уволни Валерий Зализни, главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна. УНИАН ще разкаже как се развиха отношенията им и защо приключиха по този начин.

    Част от информацията, публикувана в този материал, може да бъде шокираща за аудиторията, тъй като се публикува за първи път и може да влезе в разрез с утвърдената украинска митология на нашето време. Всъщност тази информация е на разположение на УНИАН (и на много други украински журналисти) от дълго време, но украинските медии сметнаха за необходимо да не я разкриват по същите причини, поради които, очевидно, дълго време ротацията във военното ръководство на държавата - беше отлагана, за да не се разочарова украинското общество и военните в частност.

    Решението за уволнението на Инвокирания не беше изненада. И не става въпрос само за слуховете за оставката на генерала, които разбуниха украинското общество в края на януари. В крайна сметка (не без помощта на някои членове на украинската опозиция) между генерала и върховния главнокомандващ "черната котка" избяга преди две години, преди първите украински победи на пълномащабната инвазия.

    Първите търкания
    През април 2022 г. първите неприятни търкания доведоха до информация за създаването на своеобразна фондация "Валерий Инволвер", която да помага на армията. И въпреки че по-късно името на фонда беше променено, а самият ръководител публично заяви, че фонд с такова име не съществува, и увери, че никога не е отправял молба за набиране на средства или прехвърлянето им в конкретен благотворителен фонд, във висшите служби подобни действия бяха изтълкувани като признак за политическите амбиции на "железния генерал". Това схващане се разви дори след като помощниците на Инволвинг искаха да му се харесат предния ден, през март 2022 г., и беше масово поставяно на билбордове в цялата страна, които стояха в тапа, за да избягат в чужбина, снимка Инволвинг. Всъщност тогава масите започнаха да формират "култ към Инволвинг", който потискаше егоизма на Головком, но се чудеше ("какво прави по време на война?") на своя шеф.

    Обществото обаче не обърна внимание на това - случай направи постколониалното желание да се търси "месия" - човек, на когото могат да бъдат делегирани собствените му проблеми и страхове и който според очакванията на патерналистите трябва да реши всички проблеми (за тези, които предпочитат да си седят в трудни моменти в коридора/в чужбина).

    Масло в огъня на по-нататъшното разцепление в тясната компания на украинските военни мениджъри добави и прекомерното желание на някои последователи на бившия президент Петър Порошенко (който все още изглежда не е забелязал загубата си на изборите в Зеленск), да използват любимеца на украинските инвокационисти като политическо знаме и трамплин за повишаване на собствения си рейтинг. Ясно е, забравяйки, че рейтингът на Головком - това е преди всичко рейтингът на Въоръжените сили. Въпреки това някои депутати от "Европейска солидарност" в това си начинание не се поколебаха да преувеличат дори откровената руска пропаганда (това, че руснаците тръгнаха да се гаврят с украинския президент и директор - не е тайна).

    Дипфеиките на Вътрешността, доминирането на "новините" в телеграмите за "кула" и "въстание на армията срещу Зеленски", конспиративните теории около трагичния случай със смъртта на помощника на Вътрешността Генадий Чистяков - бяха произведени от рашистите, които обаче с удоволствие бяха подхванати и въведени в украинския дискурс от политици с декларирана "патриотична" позиция. Планираше се да се торпилира доверието на обществото в сегашното правителство - казват, че в политическата война всички средства са насъщни (дори по време на истинска, пълномащабна война!) - да се принуди държавното ръководство да работи по-тясно с опозицията.

    Не всичко винаги е гладко
    Първите публични търкания между Зеленски и Гравьор падат през лятото на 2022 г. Тогава Генкал издава документ, с който се въвежда правна норма, забраняваща придвижването на военнозадължено лице без разрешението на военния комисар по време на военно положение. Документът, чрез който украинските мъже фактически се превръщаха в крепостни селяни и не можеха да напускат града или селото, за да водят роднини или да посещават гробището без разрешението на военния, предизвика значителен резонанс, а президентът Владимир Зеленски призова Генкал да не взема подобни решения без него.

    Приблизително по същото време "железният генерал", според събеседници на УНИАН, се скарал с целия военен кабинет, като постоянно се оплаквал от липсата на оръжие и изисквал от политическото ръководство да предостави нереални количества военна помощ на Украйна, без която, според него, "през август ще трябва да се оттегли
    ...
    https://www.unian.ua/war/povalennya-...=unian_channel

    Коментар


    • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
      "Много неприятни изненади очакват врага ни"

      Това каза говорителят на ОСГВ "Хортица" Иля Евлаш в коментара на "Ние-Украйна", коментирайки назначаването на Сирски за главнокомандващ на ВСУ:

      "Голямото предимство на Сирски е, че той е прекарал две години на фронта. Той познава всички нужди на военните. Той има опит, който показа по време на Киевската операция, Харковската контраофанзива, по време на операцията в Бахмут, където беше унищожена и спряна една от най-големите групировки на ЧВК "Вагнер"."

      Според него акцентите в работата на Сирски ще бъдат насочени към създаването на нов вид войски, свързани с БЛА.
      Opredeleno, сирски е супер, котелела в дебалцово беше негово дело и ако си забравил за това, то ще ти припомня местните- тараканни/ хлебаркови/щурмове миналата година. НАправо тогава минните полета им еб........ мама та на хохълите. Ама зеления идиот това не го интересува

      Коментар


      • Click image for larger version

Name:	327568819_1215126229095552_4967689080047993045_n.jpg
Views:	3
Size:	57.3 КБ
ID:	4155059

        Коментар


        • Click image for larger version

Name:	FoSfYSuaUAUHcIl.jpg
Views:	2
Size:	40.0 КБ
ID:	4155057

          Коментар


          • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение

            И на фалшиви - само майка ми бръснарката се връзва

            Click image for larger version

Name:	0-02-05-ea17a192c79d55608e3c8a63b8ab6c1857e16c3fd71683afb76210ae3fb2fcd1_c1db625a665d7eeb.jpg
Views:	27
Size:	75.8 КБ
ID:	4155055

            ще и покажем и истински..........

            Коментар


            • ДОНЕЦК, 10 фев — РИА Новости. Накануне вечером российские войска нанесли в Харьковской области удар по кафе, где шло застолье украинских офицеров в честь назначения Александра Сырского новым главкомом, рассказал РИА Новости координатор Николаевского подполья Сергей Лебедев.

              "Был нанесен удар по кафе в городе Великий Бурлук на востоке Харьковской области. В это время в кафе собрались офицеры с данного направления отпраздновать повышение генерала Сырского на должность главнокомандующего", — сказал он.

              Кроме того, еще один удар поразил нефтебазу ВСУ в Харькове. По словам Лебедева, там хранилось топливо для украинской военной техники. Харьковские подпольщики следили за заполнением — они утверждают, что удар был нанесен в тот момент, когда там было максимальное количество топлива.

              "Пострадали также склады, находящиеся рядом с нефтебазой, и некоторое количество техники: бензовозы, даже есть танки. Пока известно об 11 единицах пострадавшей техники", — сказал собеседник агентства.

              Он добавил, что под удар попало одно из соседних строений, где располагались приезжающие за топливом украинские военные, в том числе и из нацбатальонов.
              https://ria.ru/20240210/udar-1926580118.html

              И ещё про харькровскую "бензоколонку":
              Момент прилета "Герани" по уже пылающей нефтебазе в Харькове.

              Власти города попытались скрыть факт уничтожений крупной нефтебазы, заявив, что это просто "взорвали заправку". Всего же, на данной "заправке", по имеющимся данным, хранилось почти 4 тысячи тонн дизеля и бензина, которые огненной лавиной прошлись по окрестностям.

              Пожар не могут ликвидировать до сих пор.
              https://t.me/milinfolive/116057

              По ссылке пара довольно качественных видео, на которых гераньки падают "в одну воронку

              ПВО Украины сбивает на треть меньше "Шахидов", чем раньше. За последние 2 месяца доля уничтоженных БПЛА упала на 33%.

              Статистику публикует UA War Infographics.

              Еще в декабре эффективность работы ПВО по ударным дронам "Герань/Шахид" была около 90% и более. В январе она начала падать и в первую неделю февраля составила 60%.

              В числе причин снижения эффективности аналитики называют такие:

              при сбитии одного БПЛА другие меняют курс,
              проведение ВС РФ дополнительной разведки расположения украинской ПВО,
              появление «Шахеда» с реактивным двигателем, который летит быстрее (не 180—220 км\ч, а 450—600 км\ч),
              тепловые ловушки на ракетах, летящих вместе с БПЛА,
              ночная маскировка (окрашивание беспилотников в черный цвет или покрытие карбонатом).
              https://t.me/RVvoenkor/61860

              Коментар


              • Одессу атакует рой ударных дронов, прогремела серия взрывов.

                Местные ресурсы сообщают о прилёте в районе Сахарного.

                Также взрывы в Херсоне и Харькове.
                https://t.me/RVvoenkor/61821

                Мощные взрывы и огромный пожар в Харькове.

                После удара по вражеским объектам пылает промзона, похоже, что уничтожено топливохранилище.
                https://t.me/RVvoenkor/61824

                Мощная атака на порты у границы Румынии: рои дронов атакуют Рени и Измаил

                Рои ударных дронов бьют по целям в районе Рени и Измаила в Одесской области уже несколько часов.

                Всё новые и новые ударные дроны продолжают заходить с моря.

                "Пишут, что в Орловке тоже сильный ВЗРЫВ + новые цели с моря заходят, траектория все такая же… Измаил / Рени остаемся в укрытиях!" - передают местные ресурсы.

                "Измаил, группы мопедов (3-5 шт.) ещё в вашу сторону, остальные (тоже около 3-5 шт.) летят в сторону Рени/Орловки".

                "Измаил есть ПРИЛЁТЫ. Еще летят (5 км, 20 км и 40 км). В Болграде тоже есть прилёт".
                https://t.me/RVvoenkor/61830

                Продолжаются удары по Измаилу. За последние часы несколько прилетов сразу после ударов по Одессе.
                Также продолжаются прилеты в Харьковской области и в Красноармейском районе.
                https://t.me/boris_rozhin/112423

                МОСКВА, 10 фев — РИА Новости. При взрыве в Харькове полностью уничтожен объект критической инфраструктуры, утверждает в Telegram-канале региональная украинская прокуратура.

                "Уничтожен объект критической инфраструктуры, произошла утечка дизельного топлива, <…> вспыхнули масштабные пожары", — говорится в публикации.

                По информации украинского издания "Страна", накануне поздно вечером в Харькове прогремели взрывы, после чего начались пожары. Это подтвердила и Нацполиция Украины.

                Кроме того, сообщалось о взрывах в Херсоне, Одессе и Измаиле, а также в Очакове (Николаевская область). Утром в Днепропетровской и Кировоградской областях объявили воздушную тревогу.
                https://ria.ru/20240210/obekt-1926558305.html

                Причем в унитазе взбулькнули про...

                В Харькове "шахеды" ударили по АЗС, загорелись 14 жилых домов, - мэр Терехов

                Как сообщил городской глава, в результате попадания произошло разлитие дизельного топлива и бензина. По его словам, топливо растеклось по улице с частными домами и они загорелись. Площадь пожара 3700 квадратных метров.

                По состоянию на час ночи 14 домов полностью сгорели, эвакуировали 50 человек. Еще четыре человека эвакуировали из пожаров, из них - двое детей. Предварительно, без погибших.
                https://t.me/uniannet/125245

                Автозаправка. Бензоколонка практически. Но - видать, оборудовали с нарушениями, вместо подземных емкостей посреди города цистерны поставили, вот и разлилось всё.

                Чуть папизже, впрочем, папиздежЬ про АЗС успели подзабыть:

                По Харькову запустили по меньшей мере 10 БПЛА, сбиты были 8 из них, - глава ОВА Синегубов

                Обстреляли, по его словам, и нефтебазу, откуда и произошла утечка топлива. Сейчас один резервуар еще заполнен, поэтому опасность остается.

                Профильные службы продолжают работу, эвакуированы 50 человек, спасены четверо, включая одного ребенка.
                https://t.me/uniannet/125271

                Есть мнение, что это была нефтебаза на восточной окраине Харькова, рядом с тракторным заводом. На которой было дизтопливо для заправки соответствующих тракторов. Действительно, в нынешних условиях - инфраструктура критическая.

                Ну, и с неприкосновенной портовой инфраструктурой тоже интересно получилось:

                В Одесской области из-за ночной атаки дронов пострадали 3 человека

                В Силах обороны юга сообщили, что враг запускал БПЛА тремя волнами, направив первую по Одессе. В результате боевой работы были сбиты 9 из 9 запущенных дронов, однако обломки повредили техническое сооружение припортовой инфраструктуры. Ранение получил один из сотрудников предприятия.

                Вторую и третью волны рашисты направили на припортовую инфраструктуру Подунавья. Удалось уничтожить 12 БПЛА, однако дроны попали по припортовым объектам, ранены трое сотрудников.

                Помимо этого, в Измаиле повреждена гражданская инфраструктура: технические помещения промышленных и сервисных объектов, повреждено дорожное покрытие, грузовые и легковые автомобили, в нескольких жилых домах выбиты окна, побиты фасады и крыши. В Измаильском районе из-за обломков дрона начался пожар в частном доме и гараже. Информация о пострадавших не поступала.
                https://t.me/uniannet/125259

                Коментар


                • "Много неприятни изненади очакват врага ни"

                  Това каза говорителят на ОСГВ "Хортица" Иля Евлаш в коментара на "Ние-Украйна", коментирайки назначаването на Сирски за главнокомандващ на ВСУ:

                  "Голямото предимство на Сирски е, че той е прекарал две години на фронта. Той познава всички нужди на военните. Той има опит, който показа по време на Киевската операция, Харковската контраофанзива, по време на операцията в Бахмут, където беше унищожена и спряна една от най-големите групировки на ЧВК "Вагнер"."

                  Според него акцентите в работата на Сирски ще бъдат насочени към създаването на нов вид войски, свързани с БЛА.

                  Коментар


                  • Русия има базирани ракети в космоса, тях ще ги унищожат ли ? Как ?
                    D.Y.F-091066

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                      Депутат от Бундестага призовава за пренасяне на войната на руска територия

                      Експертът по отбрана и външна политика от Християндемократическия съюз Родерих Кизеветер заяви, че Германия не бива да бъде въвличана във война, но е време руснаците да осъзнаят какво прави диктаторът (https://bit.ly/3uv42J4)-Путин:

                      "Руските военни съоръжения и щабове трябва да бъдат унищожени. Трябва да направим всичко възможно, за да може Украйна да удари не само петролните рафинерии в Русия, но и министерствата, командните центрове и огневите точки. Време е руският народ да осъзнае, че има диктатор, който жертва бъдещето на Русия, жертва бъдещето на руската младеж и на етническите малцинства, че това е страна, която по същество носи война на света, вместо да се превърне в сила на мира"

                      Депутатът засегна и въпроса за доставките на оръжие за Украйна:

                      "Очаквам, че той, Олаф Шолц, ще разтърси Сената и Камарата на представителите и че той, тъй като никога не взема решения самостоятелно, най-накрая ще получи зелена светлина за доставката на крилати ракети ТАУРУС"
                      Глупаци които си въобразяват че правят нещо обзети от параноя !
                      D.Y.F-091066

                      Коментар


                      • Коментар


                        • Депутат от Бундестага призовава за пренасяне на войната на руска територия

                          Експертът по отбрана и външна политика от Християндемократическия съюз Родерих Кизеветер заяви, че Германия не бива да бъде въвличана във война, но е време руснаците да осъзнаят какво прави диктаторът (https://bit.ly/3uv42J4)-Путин:

                          "Руските военни съоръжения и щабове трябва да бъдат унищожени. Трябва да направим всичко възможно, за да може Украйна да удари не само петролните рафинерии в Русия, но и министерствата, командните центрове и огневите точки. Време е руският народ да осъзнае, че има диктатор, който жертва бъдещето на Русия, жертва бъдещето на руската младеж и на етническите малцинства, че това е страна, която по същество носи война на света, вместо да се превърне в сила на мира"

                          Депутатът засегна и въпроса за доставките на оръжие за Украйна:

                          "Очаквам, че той, Олаф Шолц, ще разтърси Сената и Камарата на представителите и че той, тъй като никога не взема решения самостоятелно, най-накрая ще получи зелена светлина за доставката на крилати ракети ТАУРУС"

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от barbaron
                            Нещастният "историк", по-известен в света като Х*йло Първи, е предаден на Следствения комитет на Руската федерация и е поискано да бъде съден за "реабилитиране на нацизма".

                            Председателят на сдружение "Комитет-2024" Сергей Антонов се обърна към Следствения комитет на Руската федерация, виждайки в "действията на гражданина Путин" "признаци на състава на престъплението, предвидено в букви а), в) от част 2 на чл. 354.1 от Наказателния кодекс на Руската федерация, а именно реабилитация на нацизма, извършена от лице, използващо служебното си положение и с помощта на средствата за масова информация".

                            "Вчера, 8.02.2024 г., гражданинът Путин, действащ в качеството си на президент на Руската федерация, даде интервю на американския журналист Карлсон, в което разпространи информация, насочена към реабилитация на нацизма. По-специално, гражданинът Путин заяви: "...поляците преиграха и принудиха Хитлер да започне Втората световна война...", "...защо войната започна на първи септември 1939 г. именно с Полша, тя беше непримирима, на Хитлер не му оставаше нищо друго в изпълнение на плановете му, освен да започне война с Полша...", се казва в изявлението.

                            Антонов признава, че по принцип статията за "реабилитацията на нацизма" се използва в Русия за "репресиране на нежеланото", но според него изявленията на х*йла в интервюто с Тъкър Карлсън попадат под нейната формулировка.

                            "Изявлението е регистрирано, даден му е номер. Да видим как ще го завърти Следственият комитет на Руската федерация", обобщи Сергей Антонов в разговор с кореспондента на "Идел.реалия".
                            Ако държавата Русия съществува, то ВВП вече трябва да е с доживотна каторга.

                            ако пак не го подкарат - то си имаме Путинистан и руслямизъм + вече официално и хитлеризъм.

                            Признавам изненада ме путлер с пряката си защита на Хитлер...
                            Last edited by satz; 10.02.2024, 19:09.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                              "Поляците се учудиха": полското външно министерство реагира на историческите усилия на Х*ил Първи, който публикува история за тяхната вина (https://bit.ly/3upMMoD) за разпалването на Втората световна война..
                              Много интересно барби, до онзи ден се бихте с немците, днес сте първи приятели. До вчера не знаехте къде се намира укропия, днес сте първи приятели с тях. Руснаците толкова цезари унищожиха че икономиката ви трябва да работи само за укропия. Боядисахте ли с варак вратите на лувъра. Няма ли да пратите още няколко франсета да изстрелят някой дрон с вода за предните линии, след последния път сигурно ви е секнал ентусиазма

                              Коментар


                              • Нацистка Германия „взема Полша на мушката“ по няколко причини. Най-вече защото заема територията, на която Германия държи. Част от нея, Познанска област, е бивша Западна Прусия, която принадлежи на Германия до 1918 г. и е населена с германско малцинствено население.
                                Заради Западна Прусия я нападат най вече.
                                А причината е че САЩ подкрепят и се възхищават на Хитлер уж, а целта е да запалят война в Европа и богатите да избягат там. Причината е именно богатството което ще търси къде да отиде на сигурно и мирно място. Те се вмъкват между Хитлер и Сталин и правят така че разунаването им постоянно да им внушава че Хитлер се готви да нападне Сталин и обратното, че Сталин се готви да нападне Хитлер. Сталин е корав бандит, той от там е тръгнал и ги усеща затова уволнява всичките си разузнавачи. Хитлер обаче е мекушав и податлив на внушения и тръгва срещу Сталин защото смята че той ще го нападне. Другото е че той смята себе си за велик водач на Германия и прави това нещо с нападнението над Полша заради Западна Прусия, да я върне и накаже поляците които са превзети от евреите. Тях Хитлер ги е усетил като източник на спекулации и трупащи богатство чрез машинации и конспирации. Това е причината да ги ненавижда. Те настина печелят много в Германия и постоянно изнасят, това е факт - кажат ли че някой немски концерн трябва да го разсипят, го правят като на шега, заемат основно пари които нямат връщане дори да може да ги върне немеца, той не може да ги намери да го стори и те му вземат фабриката.
                                Last edited by supertrader; 10.02.2024, 18:59.
                                D.Y.F-091066

                                Коментар

                                Working...
                                X