IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Да се премахне ли ЛЯТНОТО ЧАСОВО ВРЕМЕ?

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Кисимов Разгледай мнение
    И защо да върви по-бързо през есента, щом ще връщаме часа назад ? При мен щом се събудя и се е настроил часа без да се уфлянква. Но това което предложи Томислав за оставане на лятното време постоянно е равносилно на смяна на часовия пояс и приравняване с Москва. Сякаш не е достатъчно че сега сме към Киев, понеже София е почти на западната граница на часовата зона и Белград е с час назад, така че по-естествено за шопите е равнението с Белград но не може заради обектите на Валери Симеонов, който е по-на изток в Бургас и искал да е удобно на туристите. Що? За да не се налага московчани да сверяват часовниците на летището. Като че ли няма и други туристи.
    Да ти секна малко глупостите, и нихилизма. И понеже се намираме, във финасов форум Вместо ,да се приравнявам към Русия и Украйна/ пак част, от Руската империя/, се сравнявам с Йерусалим А по този часови пояс, се ръководи и Чикгаската борса. Ако въобще си наясно, какво се тъгува на нея.

    Коментар


    • Първоначално изпратено от Кисимов Разгледай мнение
      И защо да върви по-бързо през есента, щом ще връщаме часа назад ?....
      Щото не може часовника на компютъра да се върне със скок 1 час назад. Това ще обърка абсолютно всички програми, ще обърка таймщамповете при сортиране, ще обърка SQL базите данни, които имат индекси по времето. Ще обърка Active Directory и всички файлови репликации или SQL репликации, при който се взема решение кое копие на рекърда е последно и вярно именно по неговия таймщамп.

      Също така хиляди програми ще гръмнат в Exception, защото при сметките им за интервали от време ще се появят отрицателни числа (отрицателно време между 2 събития). Въобще мазалът ще е пълен и тотален.

      Именно поради тази причина са взели решение да забързат часовника 2 пъти, щото 2 часа да бъдат претупани в продължение на 1 час. Това също създава проблеми, но много по-малко на брой. Поне няма да има сини екрани поради появата на отрицателно време. Последователността на събитията в програмите ще се запази, ще се запази вярната сортировка, ще се запази вярната репликация на файлове, SQL рекърди и на обекти от Active Directory.

      Тази концепция със забързване/забавяне на часовника се използва не само при смяна на часовата зона, но и във всеки един друг случай, когато часовника на компютъра трябва да се свери например защото много е избързал или много изостанал. Тука също се използва модела на забавяне/забързване на часовника, а не скок в новата стойност.

      Самият NTP протокол, по който се сверяват всички часовници на хардуера по света, също е направен по този начин. При него също когато има промяна на времето, тя не се прави със скок, а посредством плавно догонване/изоставане, което е вградено в самия протокол.
      Last edited by Mateev; 22.10.2021, 21:35.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

        Има супер много нелогични мерни единици.
        1 метър е 100сантиМЕТРА, килоМЕТЪР - тука е ОК с производни представки.
        Ама при броенето имаме милиард без логика - трябва да си е по американски билион, после трилион, квадралион и т.н.
        Що 1 минута 60сек? А 1 час 60 мин, А 1 ден 24 часа. Напълно измислени без никаква смислена зависимост. Някой е решил да раздели 86144 сек по начин дето му е кефнало.
        После имаме седмица - откъде това седем, много по смислено е 10?
        7 планети, 7 бога, а в българския 5-те работни дни са си с поредни имена - всеки творил простотии
        Айде 12 месеца/зодии от съзвездията. Нагоре са си по система
        Тези мерни единици са исторически формирани и са плод на конвенционални разбирателства. Има специална историческа дисциплина, която се занимава с мярките и тяхното развитие.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

          Навремето не се знаеше много за старите календари. Човечецът се беше потрудил да направи проста схема, която да премахне несъвършенствата на сегашния календар. Но той май затова се крепи толкова време - защото е несъвършен.
          Има супер много нелогични мерни единици.
          1 метър е 100сантиМЕТРА, килоМЕТЪР - тука е ОК с производни представки.
          Ама при броенето имаме милиард без логика - трябва да си е по американски билион, после трилион, квадралион и т.н.
          Що 1 минута 60сек? А 1 час 60 мин, А 1 ден 24 часа. Напълно измислени без никаква смислена зависимост. Някой е решил да раздели 86144 сек по начин дето му е кефнало.
          После имаме седмица - откъде това седем, много по смислено е 10?
          7 планети, 7 бога, а в българския 5-те работни дни са си с поредни имена - всеки творил простотии
          Айде 12 месеца/зодии от съзвездията. Нагоре са си по система
          Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

          Коментар


          • И защо да върви по-бързо през есента, щом ще връщаме часа назад ? При мен щом се събудя и се е настроил часа без да се уфлянква. Но това което предложи Томислав за оставане на лятното време постоянно е равносилно на смяна на часовия пояс и приравняване с Москва. Сякаш не е достатъчно че сега сме към Киев, понеже София е почти на западната граница на часовата зона и Белград е с час назад, така че по-естествено за шопите е равнението с Белград но не може заради обектите на Валери Симеонов, който е по-на изток в Бургас и искал да е удобно на туристите. Що? За да не се налага московчани да сверяват часовниците на летището. Като че ли няма и други туристи.
            Last edited by Кисимов; 22.10.2021, 16:18.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от pao Разгледай мнение
              Това, че някой не може да си настрои компютрите/сървърите ми се струва нереално.
              И на твоя компютър да му вървеше часовника 2 пъти по-бавно в продължение на 1 час през пролетта, и два пъти по-бързо през есента -- и ти нямаше да можеш да си го настроиш.

              Коментар


              • Това, че някой не може да си настрои компютрите/сървърите ми се струва нереално. Говорим за Четвърта индустриална революция, а някои не можем да сменим часа?! И дори да приемем, че някой има затруднения с настройки на компютри/сървъри, то дори и той би следвало следващите няколко години да успее да намери решение на този технически и решим и в момента въпрос. (Иначе не ми се мисли големите технологични компании колко служители са назначили за ръчни настройки на всеки отделен сървър. )
                Но и това е частен случай. А погледът към общата картина е важният, т.е. функционирането на цялото ни общество, така че да обслужва нуждите на голямата част от хората. И смяната на лятно/зимно два пъти в годината е по-удачно от фиксирането на едно време.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от top Разгледай мнение
                  Предлагам да махнат и сезоните, и месеците, какъв е смисъла от тях?
                  Аз предлагам като виновник за болестите тъпотията и простотията да се обвинят Путин Русия и Китай...Да вземат тия с големите глави да се съберат в Брюксел и да забранят болестите и простотията и тъпотията

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от alphaomega Разгледай мнение

                    Всъщност това е единственото което има значение.

                    Слънчевата система е часовник и календар в едно! Планетите са "стрелките" на този часовник и отброяват абсолютно точно времето от началото на тяхното създаване.

                    Всички проблеми със измерването на времето идват от нашето желание да вкараме космичния часовник в някакви наши си измислени рамки.
                    Защо деня има 24 часа? Защо 1 час е 60 минути, и защо една минута е 60 секунди? Колко човека си задават тези въпроси? И защо това има значение?

                    Часовете, минутите, секундите.......това са измислени рамки и концепции които не съществат в космоса. Времето е относително понятие и на различни места в космическото пространството тече с различна скорост.

                    Ако обаче от нашата гледна точно в пространството започнем просто да следваме позициите на планетите спрямо Слънцето в реално време ще имаме абсолютно точно време. Слънчевата система е единствения часовник от който имаме нужда. Всичко друго са някави недодялани човешки измислици.

                    Наистина ли сме толкова тъпи да смятаме че нашите часовници са по добри от часовниците на разума който е създал вселената?
                    Е как бе човек...Ма ние живеем във времена в които европейските народи се управляват от идиоти безполезни идиоти всезнайковци и безгрешни.Нали по цял ден лайняните им медии тръбят как сме единствените и най разумни същества във Вселената как сме победили и подчинили Природата.Та някакъв си часовник и време ли ще им се опрат.Ще раздадат два три милиарда грантове и ще изникнат хиляди академии университети и всякакви псевдоучени които ще почната нон стоп по техните медии да ни убеждават в тяхната истина...Аз отдавна съм ги отебал и се забавлявам с тая мързелива и крадлива пасмина.СССР се оказа светец пред тия боклуци

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Yolo Разгледай мнение

                      Не знаех. Може ли източник където пише как часовника на компютъра върви 2 пъти по-бавно в продължение на 1 час през пролетта, и два пъти по-бързо през есента.

                      Благодаря предварително. Личи си че доста разбирате от информационни технологии.
                      Защо трябва при избора на часово време да се съобразяваме с тъпите компютри, трябва компютрите да се съобразяват с нас.

                      Коментар


                      • Може ли източник? Всеки може да дрънка глупости.

                        Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение


                        А сега за това как компютъра сменя врвмвто на часовника си:
                        Ами ако случайно не знаеш, часовника на компютъра започва да върви 2 пъти по-бавно в продължение на 1 час през пролетта, и два пъти по-бързо през есента.

                        .
                        Не знаех. Може ли източник където пише как часовника на компютъра върви 2 пъти по-бавно в продължение на 1 час през пролетта, и два пъти по-бързо през есента.

                        Благодаря предварително. Личи си че доста разбирате от информационни технологии.
                        Last edited by Yolo; 23.10.2021, 01:05.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от bota156 Разгледай мнение

                          Що ли се е занимавал с глупости като календар си има от 7500 години и е НАЙ-точния секунди отклонение на 10 милиона години = една звездна година
                          Българският календар (bgkalendar.com)
                          Навремето не се знаеше много за старите календари. Човечецът се беше потрудил да направи проста схема, която да премахне несъвършенствата на сегашния календар. Но той май затова се крепи толкова време - защото е несъвършен.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

                            Един българин изработва нов световен календар и с помощта на МВнР го изпраща в ООН някъде през 80-те години на миналия век. Засега резултати няма.
                            Що ли се е занимавал с глупости като календар си има от 7500 години и е НАЙ-точния секунди отклонение на 10 милиона години = една звездна година
                            Българският календар (bgkalendar.com)
                            Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

                            Коментар


                            • Да го махат, разбира се. Тъкмо ще започваме да пием по-отрано летото.

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от top Разгледай мнение
                                Предлагам да махнат и сезоните, и месеците, какъв е смисъла от тях?
                                Всъщност това е единственото което има значение.

                                Слънчевата система е часовник и календар в едно! Планетите са "стрелките" на този часовник и отброяват абсолютно точно времето от началото на тяхното създаване.

                                Всички проблеми със измерването на времето идват от нашето желание да вкараме космичния часовник в някакви наши си измислени рамки.
                                Защо деня има 24 часа? Защо 1 час е 60 минути, и защо една минута е 60 секунди? Колко човека си задават тези въпроси? И защо това има значение?

                                Часовете, минутите, секундите.......това са измислени рамки и концепции които не съществат в космоса. Времето е относително понятие и на различни места в космическото пространството тече с различна скорост.

                                Ако обаче от нашата гледна точно в пространството започнем просто да следваме позициите на планетите спрямо Слънцето в реално време ще имаме абсолютно точно време. Слънчевата система е единствения часовник от който имаме нужда. Всичко друго са някави недодялани човешки измислици.

                                Наистина ли сме толкова тъпи да смятаме че нашите часовници са по добри от часовниците на разума който е създал вселената?
                                Last edited by alphaomega; 21.10.2021, 22:45.

                                Коментар

                                Working...
                                X