Първоначално изпратено от Специалист по всичко
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Политика в България
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от antani Разгледай мнение
Това е технически невъзможно, докато сме в чакалнята на еврозоната. Ако излезем е друга история.
https://forbesbulgaria.com/2020/04/2...C%D0%B8%D0%BB/
То и затова кризата ще продължителна и мъчителна ,
А нещата няма да, се сгромолясат от раз .
Коментар
-
Първоначално изпратено от dmm Разгледай мнение[...
Не, по никакъв начин не твърдя, че соцът е бил супер… Напротив, убеден съм, че всичкият този огромен труд не е извършен само с хирургическа прецизност, пионерски плам и ентусиазъм.
Сигурен съм, че зад него стоят много кражби, некадърност, принуда и насилие.
Нещо като египетските пирамиди от по-ново време…
Обаче трудът е положен, инфраструктурата е тук и 30 години след края на соца ние все още я използваме.
Натискаме копчето и токът, топлината или водата идват… Последните 30 години не сме изградили практически нищо сравнимо. Даже ужасно се проваляме в поддръжката на старите обекти…
Та в тази връзка ми се струва, че дължим малко повече уважение, благодарност и признателност на родителите си и техните родители. Не, хич не са живели в райско време, но въпреки всичко са създали неща, от които не само ние, но и нашите деца ще имат огромна полза. Ако успеем да ги опазим, разбира се!Продължавай, разбери и сподели
КОИ и с КОГО са били свързани тези, които разграбиха и/или унищожиха създаденото до 1989 г.
Кой го е създал е ясно, не БКП / ДС и КПСС / КГБ, а Българският народ
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение
Това че има значително количество депозити е нож с две остриета .
Валутния борт гарантира стабилността на лева. Но това което покрива всъщност е напачатените кюпюри. Депозитите значително надхвърлят резерва на БНБ който крепи борда.
Ако настане паника и всички се юрнат да сменят лева за евро или други твърди валути . И понеже ще е паника никой нема да депозира и настанат масови тегления.
Но както казах . БНБ покрива само кеша , не може да покрие всички депозити .
Разбира се в първоначалните етапи на кризата БНБ ще се справи поради огромният резерв и все още горе долу стабилната икономика.
Но как ще се справи .
Вероятно ще наложи капиталов контрол на целият пазар или на само на някой банки ако кризата е по ограничена.
Всичките тези събития както на вътрешният пазар така и на външният облигационе ще има голямо недоверие
И за да,се стабилизира ситуацията .
Както банките и БНБ рязко ще вдигнат лихвите по депозитите ако искат да не изгърми борда и да върнат парите в банките. Не че в миналото не сме имали двуцифрени трицифрени лихви.
И тук вече ще се завърта колелото по високите лихви по ипотечните кредити и не само по тях.
Което пък ще създаде огромно напрежение отново в система поради това че рязко ще нараснат необслужваните кредити.
Като разбира се всичко това ще се случи по време на, рецесия което ще е двоен удар защото много хора ще са загубили работата си или или поне ще има значително намалени приходи.
Вероятно тава ще се случва не на куп а на етапи през следващите години и също в зависимост от външните шокове .
Качване на лихви няма да помогне, защото ситуацията ще е предизвикана от друг тип шок (примерно страх за спестяванията, недоверие в банка/банки/правителство и т.н.).
Коментар
-
Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнениеАко беше по-грамотен, щеше да напишеш:"Аз когато купувах първия си апартамент, банката ми предложи:
- заем с променлива лихва с начална лихва 6.5%
- или заем с фиксирана лихва за целия период 7%
Нали съм си невеж, полакомих се за заема с променлива лихва"
Това нещо с променливите лихви дойде по късно. Тогава трябваше да избера кредит в евро, аз избрах в лев и загубих- ------ не знам колко точно, може би 3-5000 евро
Коментар
-
Първоначално изпратено от dmm Разгледай мнениеАз когато купувах първия си апартамент лихвата ми беше 6,5, след това 7,5, след това 8,5.По някое време лихвите тръгнаха надолу отидох и аз да искам да ми намалят лихвата- казаха не може. Дръпнах кредит с ниска лихва от друга банка с който погасих стария ипотечен. Банката- сг експрес изрева на умряло че така не можело, че съм ги лишавал от приходи, но нищо не можеше да направи, така че не е толкова страшно"Аз когато купувах първия си апартамент, банката ми предложи:
- заем с променлива лихва с начална лихва 6.5%
- или заем с фиксирана лихва за целия период 7%
Нали съм си невеж, полакомих се за заема с променлива лихва"
- 1 like
Коментар
-
Даниел Вълчев: С референдума Радев се позиционира на страната на хората, обезкости БСП и върна ПП-ДБ при Пеевски
С искането за референдум президентът постигна няколко цели - позиционира се на страната на хората, обезкости БСП и върна ПП-ДБ към ГЕРБ и Пеевски. Това каза в студиото на „Събуди се" деканът на Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Даниел Вълчев. Той коментира казуса с поискания от президента Румен Радев референдум.
„Преподавателите по право казват, че въпросът за еврото е сериозен и с него не бива да се спекулира. Бих искал да разграничим юридическата от политическата страна на въпроса", коментира Вълчев.
Той обясни, че президентът има право да инициира референдум, а Народното събрание е длъжно да разгледа такова искане.
Парламентът обаче не е длъжен да се съобрази с искането на президента, но председателят на НС не може да го отхвърли еднолично и този акт подлежи на атакуване пред Конституционния съд.
„След като Радев знае, че има огромно мнозинство в НС, което ще отхвърли искането му – защо го прави? С това той покачи градуса на напрежението.", каза Вълчев.
Според него президентът е опитал да постигне четири цели.
- да се позиционира на страната на хората с по-дългосрочна цел - това е постигнато
- очакваше да има турбуленции в управляващото мнозинство - това не се случи
- обезкости БСП - и това е постигнато с цел без проблеми да привлече електората към себе си
- върнал ПП-ДБ към ГЕРБ и Пеевски.
Ще бъде лошо обаче, ако има разколебаване на Европа за доклада, каза проф. Вълчев. Това ще направи Радев по-силен, защото резултатът е: ще влезем в еврозоната, когато кажа аз.
Коментар
-
Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнениеКато чета апокалиптичните писания на някои от участниците във форума се замислих какъв ли щеше да ми бъде живота ако съм на тяхно място и постоянно си мисля, че някой иска да ме прати на война, да ми конфискува парите, да ме контролира, следи, облъчва с 5 г, да ми идват тълпи бежанци след шенген, да ме прецака с въвеждането на еврото и т.н. С 2 думи- не им е лесноДруг вариант няма
- 3 Харесвания
Коментар
-
Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнение
Според мен най - забавната част ще настъпи , когато , тези които протестират , осъмнат с двойни лихви по ипотеки от 6-8 процента .
След като страната не бъде приета в еврозоната
Ако некой не верва да сравни нивата на лихвите по ипотеките в Румъния , Полша или така любимата Унгария на Орбан.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Selena2024 Разгледай мнениеКак да ти го кажа и аз разбираемо. Цялата патърдия приключва на 5/6.
Никой нищо няма да ти разтури.
Изпаднали сте в някаква колективна истерия и племенен шаманизъм.
Просто ще има правила. Демек кешът ще се наложи да излезе на чисто
и о ужас, да се плащат данъци, които да отидат
за болници, училища, пътища, канализация, рампи за инвалиди
и майки с детски колички, както е в останалия цивилизован свят на западна европа.
С работещ градски транспорт, метро, свръхскоростни влакове, модерна канализация,
и всякакви обществени услуги. За да се случи това са нужни правила и прозрачна отчетност.
Всяко чудо за три дни.
Възможно е и да се сетят да почерпят малко чужд опит
и да направят една данъчна амнистия.
Ще се влеят пари в икономиката. Другаде вече е правено.
Опитват се да разтурят страната съвсем други елементи.
Събуди се вече от този руски пропаганден сън.
Ега ти треската дето ви тресе бе хора. Какво толкова ти предлагат от другата страна?
го запазвам за златлия фонд на форума
- 3 Харесвания
Коментар
-
Всички значими обекти от енергийната ни система са изградени преди 1989 година
Знам, че поемам огромен риск да не се харесам на много хора, но ще го напиша:
Покрай енергийните и водни теми тези дни си дадох ясно сметка колко много неща, които днес приемаме за даденост, са били изградени по време на соца… И още работят, при това добре… И целият ни „модерен“ живот зависи от тях.
Това включва практически всички значими обекти от енергийната ни система – от АЕЦ-а, през ТЕЦ-овете до големите ВЕЦ и най-големият ПАВЕЦ на Балканите (само ТЕЦ-а на AES и Цанков камък са инвестиции на зелено след 1989 г.).
Включва и почти всички обекти от системите за управление, съхранение и пренос на води – всички големи язовири, деривации, напоителни системи и какво ли още не (доколкото знам само Джерман-Скакавица е след 1989 г.).
Не, по никакъв начин не твърдя, че соцът е бил супер… Напротив, убеден съм, че всичкият този огромен труд не е извършен само с хирургическа прецизност, пионерски плам и ентусиазъм.
Сигурен съм, че зад него стоят много кражби, некадърност, принуда и насилие.
Нещо като египетските пирамиди от по-ново време…
Обаче трудът е положен, инфраструктурата е тук и 30 години след края на соца ние все още я използваме.
Натискаме копчето и токът, топлината или водата идват… Последните 30 години не сме изградили практически нищо сравнимо. Даже ужасно се проваляме в поддръжката на старите обекти…
Та в тази връзка ми се струва, че дължим малко повече уважение, благодарност и признателност на родителите си и техните родители. Не, хич не са живели в райско време, но въпреки всичко са създали неща, от които не само ние, но и нашите деца ще имат огромна полза. Ако успеем да ги опазим, разбира се!
Това е. Нищо повече не казвам.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Майстора233 Разгледай мнениеЗабравих да добавя че при такава ситуация дори преди това международни спекуланти ще надушат кръв и ще почнат да залагат срещу борда в България и неговото падане.
И едиственията институция която при така развилата се се ситуация може да стабилизира ситуацията ще е ЕЦБ
И тогава що ручахме Жабета.
https://forbesbulgaria.com/2020/04/2...C%D0%B8%D0%BB/
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mitko2848 Разгледай мнениеКато чета апокалиптичните писания на някои от участниците във форума се замислих какъв ли щеше да ми бъде живота ако съм на тяхно място и постоянно си мисля, че някой иска да ме прати на война, да ми конфискува парите, да ме контролира, следи, облъчва с 5 г, да ми идват тълпи бежанци след шенген, да ме прецака с въвеждането на еврото и т.н. С 2 думи- не им е лесно
- 3 Харесвания
Коментар
-
Като чета апокалиптичните писания на някои от участниците във форума се замислих какъв ли щеше да ми бъде живота ако съм на тяхно място и постоянно си мисля, че някой иска да ме прати на война, да ми конфискува парите, да ме контролира, следи, облъчва с 5 г, да ми идват тълпи бежанци след шенген, да ме прецака с въвеждането на еврото и т.н. С 2 думи- не им е лесно
- 2 Харесвания
Коментар
-
Ситуацията също така наподобява на в края на 80-те и началото 90, когато . населението разполагаше с големи парични наличности. И тогава тази парична маса оказваше сериозен натиск върху инфлацията. Сега няма е по различно.
Дори и някои събитията почити същите за по - дъртите от мен трябва,даси спомнят стачката на шофьорите за по високи заплати в градските транспорт в София през 92 година по време на правителството на Филип Димитров.
До колкото проверих депозити са близко до 150 милиарда, ако бъркам някой да ме поправи.Last edited by Майстора233; 18.05.2025, 12:58.
Коментар
Коментар