IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика в България

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от Специалист по всичко Разгледай мнение

Ако даден въпрос/решение/политика печели мнозинството хора на национално ниво, най-вероятно същото ще е и по отделни области.

За да може да се направи рационален избор за нещо, то първата стъпка е информираността. Тук е ролята на по-знаещия, който трябва да представи, ясна, точна и най-важното вярна информация. Само че този, който трябва да е по-знаещ бяга от дебати, бяга от въпроси, бяга от аргументирани обяснения, предлага някакви пожелателни и невинаги коректни доводи, не може аргументирано да обори неверни твърдения. Накрая същият този по-знаещ казва "Аз знам повече и затова трябва да решавам вместо вас".
    Тц, не

Справка Швейцария и САЩ където все още има силна местна власт.

Коментар

• Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
        Или примерно преди умно-красивите сега копейките блокират някакви кръстовища, айде копейките много имат да се учат още.

Ама някакви вреслювци блокират нещо и пречат на нормалните хора да си вършат работата.

Ако нямаше централизация, щяха да ходят да скачат пред кабинета на кмета.
        Знаеш ли, батко, че всички са все от правилната страна на историята. А хабер си нямат от геометрия.

Коментар

Когато административно решение ти ограничава правото да се разпореждаш с твои законно изкарани пари, това винаги е лошо.
          Когато няма ограничения, тогава вече е друго нещо. Най-общо казано националните особености разделят държавите на такива, които предпочитат кеш и такива, които предпочитат безкешови плащания (и съхранение).
          Как точно те ограничават да се разпореждаш с парите си ? - всичко можеш да си купиш с плащане с карта- телевизори, видеоигри, апартаменти, коли... можеш да превеждаш по банков път и пари на близки, познати или който друг решиш. Ограничава те ако купуваш наркотици или незаконно оръжие, ако плащаш на работниците си на ръка за да не ги осигуряваш на пълна заплата, ако си майстор на черно, бакшиш или друг подобен неплащащ данъци, ако си заведение криещо оборот и т.н. с 2 думи ограничават цялата сива икономика и престъпност. Ако са ти чисти парите и си плащаш данъците никой с нищо не те ограничава

Коментар

• Първоначално изпратено от Бъpзоходко Разгледай мнение
            На теория е така, на практика целия демократичен процес е процес на легитимиране власта на едно отбрано малцинство. Демократичния процес нищо не решава а легитимира правото на въпросното малцинство да решава от името на всички. Оказва се че не е много по различно от монархията, при която легитимирането на това право се приписва на божествен промисъл, за кото свидетелства църквата, и го демонстрира с ритуала на богопомазване на владетеля.
            Демократичните процедури правят по същество същото но по начин който се приема за по рационален.
            Е не може да се каже че демокрацията не превъзхожда монархията. Обаче това е така при добрата демокрация.
            Не случайно се казва че добрата демокрация е по добра от добрата монархия, но колата демокрация е. Лоша от лошата монархия.
            Има само една причина за съществуването на народно представителство. Невъзможно е всеки един човек да се произнася пряко по всеки един въпрос. Но това не променя концепцията на демокрацията и върховенството на народа, въпреки че понякога я изкривява фатално. ​​​​​​

Коментар

Някой беше пуснал тука някакви простотии за Испания че ограничавали тегленето на пари в брой от банките.

Ама не разбрах там има ли задължение да си държиш парите в банката?

Или задължение да се плащат заплатите в брой??!?!?

Щото ако имаш заплата от 5000 Евро кво ти пречи за 10 дена по 400 Евро да я изтеглиш и да я сложиш под дюшека или в бурканите.
              Когато административно решение ти ограничава правото да се разпореждаш с твои законно изкарани пари, това винаги е лошо.
              Когато няма ограничения, тогава вече е друго нещо. Най-общо казано националните особености разделят държавите на такива, които предпочитат кеш и такива, които предпочитат безкешови плащания (и съхранение).

Коментар

Ако даден въпрос/решение/политика печели мнозинството хора на национално ниво, най-вероятно същото ще е и по отделни области.

За да може да се направи рационален избор за нещо, то първата стъпка е информираността. Тук е ролята на по-знаещия, който трябва да представи, ясна, точна и най-важното вярна информация. Само че този, който трябва да е по-знаещ бяга от дебати, бяга от въпроси, бяга от аргументирани обяснения, предлага някакви пожелателни и невинаги коректни доводи, не може аргументирано да обори неверни твърдения. Накрая същият този по-знаещ казва "Аз знам повече и затова трябва да решавам вместо вас".
                На теория е така, на практика целия демократичен процес е процес на легитимиране власта на едно отбрано малцинство. Демократичния процес нищо не решава а легитимира правото на въпросното малцинство да решава от името на всички. Оказва се че не е много по различно от монархията, при която легитимирането на това право се приписва на божествен промисъл, за кото свидетелства църквата, и го демонстрира с ритуала на богопомазване на владетеля.
                Демократичните процедури правят по същество същото но по начин който се приема за по рационален.
                Е не може да се каже че демокрацията не превъзхожда монархията. Обаче това е така при добрата демокрация.
                Не случайно се казва че добрата демокрация е по добра от добрата монархия, но колата демокрация е. Лоша от лошата монархия.

Коментар

Така трябва да бъде на местно ниско ниво. Кой каквото иска това да си решава.

И като не ти харесват правилата в една община да се преместиш в съседната.

Сега като не ти харесват правилата в една страна, трябва да се местиш от страната. Както сме в Европейския съюз като не ти харесват правилата в съюза трябва да се местиш от съюза

Тъпо е.

А проблемът с централизацията и мнозинството какво да решава е че там няма разум или рационалност, всичко е емоция - 90% от изборите за народни представители или президент са емоция, а не рационалност.

По-надолу писах пост как рационалния избор е пълна измишльотина на икономистите. Реално повечето човешки избори, особено тези дето са на национално ниво са на база емоция.

Хората дори харчат парите си или инвестират емоционално, а не рационално.

При което централизацията съчетана с демокрация става проблем щото почти всичко се движи от емоция и грам разум няма.

Коментар

• Или примерно преди умно-красивите сега копейките блокират някакви кръстовища, айде копейките много имат да се учат още.

Ама някакви вреслювци блокират нещо и пречат на нормалните хора да си вършат работата.

Ако нямаше централизация, щяха да ходят да скачат пред кабинета на кмета.

Коментар

• Някой беше пуснал тука някакви простотии за Испания че ограничавали тегленето на пари в брой от банките.

Ама не разбрах там има ли задължение да си държиш парите в банката?

Или задължение да се плащат заплатите в брой??!?!?

Щото ако имаш заплата от 5000 Евро кво ти пречи за 10 дена по 400 Евро да я изтеглиш и да я сложиш под дюшека или в бурканите.

Коментар

• Ма на много места съм ходил и винаги съм плащал в брой.

Само като се возя на метрото съм цъкал с телефона, щото по-лесно

Е и на други места където има автоматизирано преминаване и има ПОС терминали да се самочекираш.

Коментар

Няма нищо лошо в този начин на работа на демокрацията. Мнозинството решава и носи всички добри или лоши последици. То определя какво и как да се случва на дадена територия, като разбира се невинаги е пряко с референдум, а и с представители. Но не може някой да каже, че е по-богат или по-умен, затова неговият глас тежи повече и трябва да решава вместо мнозинството.
                          Така трябва да бъде на местно ниско ниво. Кой каквото иска това да си решава.

И като не ти харесват правилата в една община да се преместиш в съседната.

Сега като не ти харесват правилата в една страна, трябва да се местиш от страната. Както сме в Европейския съюз като не ти харесват правилата в съюза трябва да се местиш от съюза

Тъпо е.

А проблемът с централизацията и мнозинството какво да решава е че там няма разум или рационалност, всичко е емоция - 90% от изборите за народни представители или президент са емоция, а не рационалност.

По-надолу писах пост как рационалния избор е пълна измишльотина на икономистите. Реално повечето човешки избори, особено тези дето са на национално ниво са на база емоция.

Хората дори харчат парите си или инвестират емоционално, а не рационално.

При което централизацията съчетана с демокрация става проблем щото почти всичко се движи от емоция и грам разум няма.

Коментар

Това няма как да стане. В нито една държава приела Еврото парите в брой не са ограничени.

Справка съседна Гърция как предпочитат плащане в брой, а не чрез карта, банка или пр.

Няколко пъти съм ходил в един и същи хотел. Първите два пъти ми искаха капаро по банка, другото платено в брой на място.

Но след това като ме знаят, че съм "редовен" клиент и като имат повече места явно - плащане в брой на място като дойдете.
                            Пич, това не е темата с вицовете.

Коментар

Това няма как да стане. В нито една държава приела Еврото парите в брой не са ограничени.

Справка съседна Гърция как предпочитат плащане в брой, а не чрез карта, банка или пр.

Няколко пъти съм ходил в един и същи хотел. Първите два пъти ми искаха капаро по банка, другото платено в брой на място.

Но след това като ме знаят, че съм "редовен" клиент и като имат повече места явно - плащане в брой на място като дойдете.
                              Явно по-далеч от Гърция не си стигал.
                              ( ! ) Мнението ми води до фалит и финансови загуби

Коментар

• Първоначално изпратено от Frosty Разгледай мнение

До математика:
                                С влизането в еврозоната първата директива, която трябва да изпълним е тотално редуциране и ограничаване на парите в брой,
                                както в момента е при другите държави от еврозоната.
                                За да не може никой да избегне данъчно облагане на доходите.
                                Съсловията, които изброих по-долу повече няма да имат възможност да извършват нелегални плащания помежду си, и ще бъдат закачени при нас на отчет, съответно престои да им обложим доходите с подоходни данъци. Може да им обложим доходите и със задна дата. Така е разписано. ЗАТОВА ВСИЧКИ ТЕЯ ВРЯКАТ ТОЛКОВА МНОГО ПРОТИВ ЕВРОТО . НО ОТ 1-ВИ ЯНУАРИ НЕЛЕГАЛНИТЕ БАБИЧКИ РЕНТИЕРЧЕТА ПРИКЛЮЧВАТ КУРСА.

Коментар

Working...
                                X