If this is your first visit, be sure to
check out the FAQ by clicking the
link above. You may have to register
before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages,
select the forum that you want to visit from the selection below.
Европейските, а и български политици са за разследване и присъди!
Изключително притеснителни са знаците, че държавата се подготвя за приемането на еврото, без да се знае начална дата, условия и т.н. Правя си изводите, че решението ще се вземе не въз основа на икономическите показатели за влизане в еврозоната, а ще бъде изключително политическо и с цел допълнителното унищожаване на България.
Не трябва да се приема еврото по две много съществени причини:
– с лева имаме монетарен суверенитет, левът е признак на независимост на държавата, отказът от него означава и отказ от независимост;
– приемането на еврото ще доведе до рязко покачване на цените и обедняване на българите;
Защо, преди да има дата за приемането на еврото, Висшият съдебен съвет обявява поръчка за адаптиране на работата на информационната система към еврото? Поръчката е с уникален № 00833-2024-0008 в АОП. Стойността на поръчката е 458 784,00 лв. В предмета на поръчката е посочено: „Обществената поръчка има за цел адаптиране за работа с евро на Единната
информационна система на съдилищата (ЕИСС) и Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП), както и осигуряване на гаранционна поддръжка за надградените функционалности на адаптираните системи, съгласно техническите спецификации. В предмета на обществената поръчка се включва и гаранционна поддръжка на адаптираните функционалности на двете системи за период от 12 (дванадесет) месеца след датата на въвеждане на еврото като парична единица за РБ.“.
Европейският съюз е на ръба на приключването си. Икономическите условия в ЕС са променени съществено. Стотици заводи и предприятия затвориха заради безумните санкции срещу Русия. В ЕС затвориха, не в Русия. Населението на европейските държави ударно обеднява. Вземат се заеми от ЕС, за да се помага на Украйна, която видно вече приключи като победена държава, но тези заеми ние ще трябва да ги изплащаме. ЕЦБ ще решава какво да се случва с банките в България.
Или пък за лечение в зависимост от степентта евроатлантизъм.
Моля все пак тези, които могат, да повдигнат въпроса защо се обявяват обществени поръчки за преминаването към еврото, преди да се знае кога ще го приемем. Или вече някъде са го решили?
Днес в редакционна статия на epicenter.bgсъм обявен за "глашатай на глобализма и либералната демокрация" - в компанията на "дълъг списък" от хора, с някои от които ме свързват дълги колегиални отношения, а с други не ме свързва почти нищо. Тъй като статията е редакционна - по правило принадлежи на главния редактор на сайта.
Бих искал да започна с това, че силно предпочитам да съм глашатай на "глобализма и либералната демокрация", отколкото да съм глашатай на постболшевишки олигарси, на прокремълски лобисти и на кавалери на ордена "Магнитски". Но това, да речем, е въпрос на вкус - и избор на роля. За моя избор на роля съм писал и говорил многократно. Упражнявал съм професията си на пазара на аналитична информация в сферата на политиката и свободно съм избирал ангажиментите си в една рамка на неголеми възможности, предоставени на моята професионална общност в годините след 1990-та. Фондацията на Сорос бе една от тях. Проектите на редица други фондове - German Marshall Fund, USAID, немските политически фондации, програмите на Европейската комисия, Фондация Америка за България - са съществена част от възможностите, с които съм работил. С моите колеги сме определяли тематиката и позициите, които са се появявали като резултат от изследователската ни работа - никой друг. Имаме добри резултати - ако не друго, цитат индексите ни го потвърждават. Нямаме основание да се срамуваме - от нищо. На какво сме били - и си оставаме глашатаи можете да видите на адресwww.iris-bg.orgкакто и наtransparency.bgИма глашатаи, които целуват задници - включително когато пишат статии. Ние не сме били сред тях.
За хората, които са работили с фондовете на Сорос измислиха названието "соросоиди". Тези, които работят с фондовете на Путин по-рядко ги наричат "путиноиди". Може би защото парите от Москва идват неформално и се плащат по кьошетата. А парите, с които работят фондации като тази на Сорос се отчитат публично. Но това не е единствената разлика. За Сорос са работили много хора, но значителна част от тях не са били нито негови послушници, нито негови клакьори. Познавам много хора, работили с проекти на Сорос, които създадоха много значими и ценни неща в България. Лъвският дял от адаптирането на българското национално законодателство към Acqui communautaire на ЕС бе направено по проекти на Сорос и други - небългарски източници на финансиране. Защо ли? Защото българската държава е уникален пример за национална администрация, която десетилетия наред не финансира изследвания по проблемите на държавното управление. Просто тези, които управляват България знаят всичко - акъл не щат, пари им дай. Затова повечето от значимите изследвания за създаването и функционирането на публичните институции у нас са направени по проекти на небългарски фондове и програми. Да, разбира се има достатъчно примери за глупости, щедро финансирани от същите фондове. Примери за местна - българска монополизация на фондове, отпуснати за широк кръг организации и проблеми. Част от тях са примери за побългаряване на международни програми. Друга част - примери за лобистка дейност на международни фактори на българска почва. Тези примери се отнасят за хора и интереси, които не се показват на светло. Всяко стадо си има и мърша - понякога много мърша...
Този спор се води десетилетия наред. Започна преди 30 години. Когато бившите червени велможи и милиционерски генерали заграбиха активите на комунистическата държава и се превърнаха в олигархичен елит на новото време - заедно с "братушките" оттатък. Те решаваха кой ще прави бизнес, кой ще издава вестници и кой ще отвори нов ТВ канал. Разчитаха монополът на публичната информация да остане у тях. Изведнъж се появиха омразните чужди фондации и дадоха пари на непредвидени хора - и те да приказват, и те да пишат, и те да си врат носовете "където не им е работата". Ето това са те - "соросоидите" на прехода. Натрапници на обществената трапеза на другарите, запазена само за тях, за синовете им и за внуците им. Поколения се сменяха, но драмата остана. Дойде време да се натиска за закон за "чуждите агенти" - по путинов и орбанов образец. Хубаво, ама тези, които от десетилетия взимат рушвети от газпром и лук-нефт, тези, които влачат куфарчетата за кремълска пропаганда, заляла България - те не са ли "чуждестранни агенти"? Не, не са, защото всичко там е шито-покрито. Фактури няма, договори - хич, данъци - не си и помисляй... Паричките се носят в офиса или се предават на агентите по кьошетата. А "соросоидите" и другите балъци правят проекти, подписват договори и отчитат всяка стотинка публично. Затова са на "стената на позора" по страниците на жълто-фекалния печат. Аз например откога още съм милионер в зелено, защото "Прозрачност без граници" печели проекти, по които работят десетки хора. Щедрите медийни епицентрове слагат всички тези пари в личната ми сметка - Минчев, вика, взема от Америка за България три милиона и половина (да се задави дано...)
Сега обаче имаме нова възможност да се разправим с тези, които взимат и харчат пари, без да питат наследниците на Партията, на милицията - "чуждестранните агенти"... След като Тръмп победи в Америка, трябва и бившите прогресивни - сега "консервативни" сили - да победят навсякъде - не само в Москва. Кремълската пета колона се закачи за локомотива на новата консервативна революция в Америка и вдъхновено започна да раздава правосъдие. Ако й се даде възможност - и "народен съд" ще организира, има ноу-хау... Току виж, пак дошла "червената армия". Другарки и другари, този път няма да стане тази работа. Битката между либерали и консерватори в Америка, битката между леви и десни в Европа са битки на терена на една демократична - все още - система. В тази битка победа за вашите путинистки мераци не се предвижда - поне засега. Виж, ако демократите от различни посоки - леви, десни, либерални и консервативни - забравят, че трябва да останат демократични, тогава ще получите своите шансове. Уви, имате ги тези шансове. Затова сте така приятно възбудени - ще ви се да се разправите сурово с тези, които ви отнеха рахата на болшевишкия произвол. Все пак, надявам се да си останете със злобата.
Ей така започва биографията на Огнян Минчев...Ще ползвам примера ти Барби и ще оцветя в червеничко....
Румба, кой ще поеме отговорност?
“Съдът чу как Иванова, Джамбазов и съобвиняемата Ваня Габерова са помогнали на изборите през 2021 г., когато Румен Радев беше избран за президент.”
--------------------
Шпионски пръстен, базиран във Великобритания и свързан с Русия, е обвързан с "най-високите ешелони" в България, според информация, представена в съда
Шпионски пръстен, базиран във Великобритания и с предполагаеми връзки с Русия, е свързан с "най-високите ешелони" на българското правителство, според прокурорите в текущ съдебен процес. Случаят включва няколко български граждани, обвинени в извършване на наблюдение и събиране на разузнавателна информация за Русия между август 2020 г. и февруари 2023 г.
Ключови детайли по случая включват:
1. Двама български граждани, Орлин Русев (46) и Бисер Джамбазов (43), са се признали за виновни по обвинения в шпионаж.
2. Трима други обвиняеми - Катрин Иванова (33), Ваня Габерова (30) и Тихомир Иванов Иванчев (39) - отричат обвиненията и в момента са изправени пред съда.
3. Групата предполагаемо е извършвала наблюдение на противници на руската държава, включително потенциални отвличания или убийства.
4. Прокурорите твърдят, че шпионският пръстен е използвал стотици сложни устройства, включително дронове, заглушители и скрити бръмбари.
5. Обвиняемите предполагаемо са имали връзки с високопоставени български служители, включително участие в българските президентски избори през 2021 г.
6. Дейността на шпионския пръстен се е простирала в множество европейски локации, включително Лондон, Виена, Валенсия, Черна гора и Щутгарт.
7. Прокурорите твърдят, че действията на групата са застрашили националните интереси и са поставили "много животи в риск".
Съдебният процес продължава, като прокурорите представят доказателства за предполагаемите връзки на обвиняемите с български правителствени служители и тяхното участие в различни шпионски дейности в цяла Европа.
]
ази халтура на британското разузнаване прилича на "разследване" на Христо Грозев. Една бедна фризьорка и нейната компания, планирала убийства, стиковани с Путин и управляващите в България. Трябва да си голям дебил, за да съчиниш този нещастен сюжет, разчитайки на това, че публиката, която го консумира, също е от дебили.
Прилича на другия дебилен сюжет с български кораб, на който Путин е наредил да скъса с котва кабелите на Швеция по дъното на Балтийско море.
Този западен свят е пълно довиждане. Конфедерация на кретени, - перефразирам класическото произведение на Джон Кенеди Тул.
Знаех си аз че фризьорките не са точно такива а скрити убийци и шпиони- как не те досрамя от хората тук да пуснеш тези глупости
Остана да повярваш на филма на дневални че всичко е истина или пък че руснаците са искали да отровят онзи полковник с новичок
[QUOTE=barbaron;n4243779]Капитан I ранг о.з. Николай Йорданов
НЕ Само за сведение: ако някой се пита „Абе, какво стана с онези сомалийски пирати, които отвличаха кораби и саботираха корабоплаването в Индийския океан?“ Отговорът е: американски командоси (около 100 души) тихичко ги изтребиха срещу „скромната“ сума от 1 000 000 000 (един милиард) долара, платени от Саудитска Арабия.
Това очаква и така нареченте хути в Йемен. Една от първите визити на Тръмп е къде? В Саудитска Арабия. „Ще поживеем, ще видим“, както обичат да казват едни други престъпници и масови убийци...
„Вежен“ е арестуван в пристанище Карлскрона и българските капитани и механици ще трябва да обясняват как така „случайно“ тяхната котва и котвена верига са се влачили по дъното в продължение на часове, подобно на друг юнашки кораб „Ийгъл С“. Той също бил излязъл от руско пристанище и също бил изгубил котвата и котвената си верига... Случайно, разбира се!
Само че действията на екипажа са били внимателно следени и документирани от граничните власти, служби и кораби. Изгубените котва и котвена верига на „Ийгълс С“ са намерени, вдигнати от шведите и са обект на разследване, а „Ийгълът“ също е арестуван.
Следва да се надяваме, че за русофилската си вярност и простотия нашите сънародници ще получат заслуженото, защото по нищо не се отличават от шестимата шпиони, съдени във Великобритания.
Вероятно корабите-саботньори ще бъдат конфискувани!QUOTE]
Не 100 ами 1000% съм съгласен с капитана относно котвата. Пиратите са си действащи и сега, не съм чул никой да ги е изтрепал. Който не знае, най вероятно капитана е пропуснал / за теб е ясно че не знаеш/ имаше си менингови фирми- такива за наемане на екипажи, фирми за наемане на работа. Имаха си офиси, сътрудници и всичко останало. Интересното е че тези фирми не бяха сомалийски, а бяха на наглосаксите и говедарите. Офисите бяха винаги в центъра и винаги лъскави. Как се процедираше - отива бай мангал в офиса и подписва договор за 3 месеца получчава около 300 долара на месец, независимо дали прави нещо или не. Излиза с кораб майка- обикновено този кораб майка влачи 2-3 лодки с мощни двигатели, и този кораб майка започва да се оглежда за нещо което може да гепи. Ако гепят кораб, бачкерите получават по 5000 долара, капитана на кораба майка получава около 20000. Имайки предвид че на този кораб майка са около 10-15 човека, хвашането на кораб им излизаше доста евтино
Относно това че кораба е излязъл от руско пристанище и видиш ли вече е станал терорист- малоумни приказки , не знам кой ще повярва на такива глупости
Ако това си копнал от фейсбук дай линк за да пратя това което съм написал на капитанчето -смешник
Как не го е срам нашия гениален габровски "учен" да прекопира един инфантилен нескопосан "компромат" от един сайт, пълен с боклуци ...
А този бисер пък е намерен в прочутото сметище АФЕРА ...
Да бе, да - те сайтовете виновни, медиите виновни, прокурорите виновни, учителите виновни, всички други партии виновни - целият свят са им виновни на Просто Киро и Кокорчо да си крадат на спокойствие и да лъжат хората, че са света вода ненапита. Малка прогноза - скоро ще са им виновни и надзирателите в затвора ...
„Асен беше… хм, как да го кажа, доста специален ученик. Математиката не му вървеше, литературата – още по-зле. Единственото, което го интересуваше, беше да спори с мен за формулите. Веднъж твърдеше, че Питагоровата теорема е грешна, защото ‘не е логично хипотенузата да е толкова дълга’. Не знам откъде ги измисляше тези неща, но аз си мислех, че ще го видя най-много да работи на паркинга!“
Според учителя Николов, Василев често „имал лични философски концепции“ за всичко – от часовете по химия до това защо столовата храна е „форма на държавно потисничество“. „Той обичаше да изразява мнение, но беше толкова далеч от реалността, че всички го гледахме като феномен. Честно казано, мислех, че никога няма да завърши“, добавя Николов.
Класната му ръководителка, г-жа Петрова, също си припомни няколко ключови моменти. „Асен винаги имаше някаква ‘велика идея’. Един път реши, че може да спести ток на училището, като изключи осветлението в класната стая за цяла седмица. Учениците си записваха уроците на фенерчета. Беше пълен хаос! Но той вярваше, че е пионер в енергоспестяването.“
Когато му връчили дипломата, според свидетели Асен казал нещо в стил: „Ще покажа на света как се правят нещата!“ Тогава всички си мислели, че това е поредната му нелепа шега.
Днес, обаче, бившите му учители гледат с почуда на изкачването му в политическия и финансов свят. „Не мога да повярвам, че същият този човек с двойка по математика е бил министър на финансите. Това е като във филм – нещо като ‘От нула до герой’, но по-български“, коментира учителят Николов със смях и сълчи в очите.
Много ми е любопитно как един НИКОЙ, при това дори не е Българин и не е в България, изведнъж да попадне в служебно правителство, а после и да направи комунистическа партия (ПП). Няма начин това да не са деца и внуци на бивши комунетата (Просто Киро и Кокорчо) и после по партийна линия посредством Радев да ги спуснат като парашутисти и да ги уредят на висши позиции в комунистическата хранилка.
ДС храненици и перачи 100%
МОЯТА СРЕЩА С КИРИЛ ПЕТКОВ И БАЩА МУ В КАНАДА И ЗАЩО СКЪСАХ ЛИСТЧЕТО С ТЕЛЕФОНА ЗА ВРЪЗКА С ПЕТКОВИ
Срещата ми с Кирил Петков и баща му Петко Петков беше преди 25 години на пикник по повод празнуване на 24 май от българското общество живеещо във Ванкувър, Британска Колубия. Събрахме се над 300 човека. Към обяд се чу, че пристигнали гости от Нанаймо.
Това градче се намира на остров Ванкувър, на 2 часа с ферибот.
Организаторите на Българското общество ни призоваха да поздравим новопристигналите гости и да се запознаем с тях. Беше се образувала групичка около тях. Изненадах се от итереса към новодошлите. Видимо се чувстваха на почит. Разменихме си привети.
Смути ме обаче интереса на Петко Петков към служебното ми положение и местоживеенето ми. Въпросите му бяха школувани и повече от обикновена учтивост. А аз имам изключитителен нюх. Лъхна ме на тайни служби, ДС обучение и т.н. Все неща, които искахме да забравим и изтрием от спомените си за НРБ.
Затова и устроихме живота си на възможно най-далечното място от развития социализъм. Петко Петков повече питаше, отколкото отговаряше, а отговорите му бяха кратки. Имахме малко общо като спортисти. Две години ни е разликата във възрастта. Той е от първите в школата по айкидо в София. След неговия интерес към моите дела, за него разбрах само, че се занимава с управление на сгради и бизнес?!?
За преселник със семейството си за няколко години това си е забележително, ако бе истина. От опита ми за живота в Канада въпросите и съмненията просто напираха.
Година 1986, Петко Петков (дипломиран биолог-херпетолог) изпратен в Северна Америка по споразумение от БАН по програма за изучаване живота на мечки Гризли в парк Банф (югозападна Алберта). Спечелил и проект с изучаване на видове змии идея за борба с нашественици нямащи естествени врагове и унищожаващи местните видове природни обитатели. Работата му го е отвела до остров Гуам – огромна американска военна база с ограничен достъп, Марианските острови, Палау, Амазонка.
Хмм, звучи като че някой целенасочено го насочва, направлява и управлява.
Знанията от Софийският университет са под съмнение спорни, английският му език си личи, че му е втори. Беден ограничен речник за работата, която е вършил.
През 1991г.се връща в България за да вземе спонсорираното от него семейство, показващ годишен доход над 30 000$ КАД.
Премества се да живеят в Нанаймо.Доста оживено и контрабандно пристанище. Свързваща точка от Южна Америка със Северна Америка.
Амплоато му на биолог пасва идеално!
Та, да продължа за пикника тогава.
Семейна идилия. След обяда младежи дойдоха да кажат на сина ми, че ще се събират за мач. Кирил Петков, тогава1 7-18 годишен, лично обиколи групичките семейства за да ни прикани. Изглеждаше, че не приема отказ.
Острото му поведение не хареса на сина ни и въпреки че беше с облекло за футбол изведнъж му се изпари желанието, явно беше отблъснат от личноста на приканящия го Кирил Петков.
Общувахме се с наши приятели, когато след десетина минути Кирил Петков пак се появи и директно поиска отговор от сина ни, защо не иска да играе мач с Него?!?
За 6-7 години живот в Канада първо се научаваш да уважаваш другите. Особено – да не си позволяваш вмешателства в личното пространство.
Този младеж имаше видими пропуски във възпитанието и характера му видимо бе на комплексиран човек, а това го прави аутсайдер и живеещ по периферията на канадската мечта. Елементарния му с акцент английски език бе доста беден. Наблюденията ми са лични и мнението ми се оформи наблюдавайки и слушайки младежите. А те между тях си веднага обръщаха разговорите на английски език, въпреки родителските намеси и забележки.
Скъсах листчето с телефона за връзка с Петкови. Майката Венета изглеждаше свястна, но подтисната.
Нямах намерение да си спомням този епизод, докато през първите години на 2000 година не се появиха, като призраци от миналото, същите тези лица, без майката. Тя остана в Канада. Странно семейство!
Младият Кирил Петков.
Първо учи биология и химия в Университета на Британска Колумбия, но в трети курс разбира, че икономиката е неговото призвание.
Първата му работа е в Брюксел, Белгия, където е валутен дилър, следва Русия.
Чудно нещо!
През 2007 г. завършва магистратура по бизнес администрация в Харвардското бизнес училище (НВS), да не се бърка с Харвард Университет!
Изградена е и бизнес версия, че Кирил развива проекти в областта на иновации с висока добавена стойност, а негова фирма притежава няколко патента по биотехнологии в САЩ. Сред най-знаковите продукти на компанията е пробиотик от цвят на българско кокиче, който помага и при отслабване, за здрава кожа, коса, нокти.
Напомня на съавторството на другаря Тодор Живков (ха,ха,ха!) с д-р Димитър Пасков, основоположникът на българската фармакологична академична школа в България. Всъщност защитата на професурата на д-р Пасков е свързана с направеното от него през 1959 г. медицинско и фармакологично революционно откритие, което през следващите години ще способства за лечението на много заболявания. Откритието му е свързано с едно от веществата, съдържащи се в листата и цветовете на цветето кокиче. В процеса на изследванията докторът постига успех, като успява да екстрахира от листата и цветовете на блатното кокиче един алкалоид, който нарича галантамин. Всъщност, за първи път този алкалоид е извлечен през 1951 г. от съветски учени от луковиците на т.нар. кокиче на Воронов. През 1956 г. Пасков в сътрудничество с колегата си Л. Иванов успява да извлече въпросния алкалоид и от обикновеното широко разпространено в цялата ни страна пролетно кокиче. През 1958 г. лекарственият продукт с основна съставка въпросния алкалоид става популярен под името Нивалин. От 1959 г. у нас започва индустриалното фармацевтично производство на въпросното лекарство.
Мноого познато съвпадение!
Усещането е, че тайната власт, наследник на ДС, никога не е преставала да работи по нейни си програми тъчащи паяжини (интриги, заговори, заблуди, контролиране на масите).
На качване в самолета преди да напуснем България (1990) се появи един насила ухилен тип и започна да ни снима подробно /систематично/ планово. Нашите протести го изнервиха и дори промълви тихи заплахи. След това слезе по стълбата, изпълнил задачата – да заснеме „родоотстъпниците“. Такава беше властта на Другарите! Мразеща свободната воля и подтискане на масите до последно. Ние емигрираме заради тяхното управление, те ни снимат да ни държат снимките като компромати в бъдеще! Някои неща не се забравят, заложено е в школата им – Академия на МВР в Симеоново.
От 2007 година Кирил Петков е в България и се подвизава в СУ „Климент Охридски“ и преподава икономическо развитие и микроикономика на конкурентоспособността.
Кирил Петков е министър на икономиката в първия служебен кабинет на Стефан Янев от 12 май 2021 до 15 септември 2021.
Ирония, след като икономиката не му е силата и не го влече!
Та, откъдето го погледнеш, лъха на нечистоплътност, задкулисие и обвързал живота си с тъмните сили, управляващи територията. Семейна традиция, може би?
И все пак, не е извънземен! Наше момче, пръкнало се от ченгеджийско семейство.
Характера му е бонус да се впише в схемата.
Носи орисията на баща си.
Някак си е свързано кармично.
Е, кармата трябва да се изчисти.
Най-вероятно от наследниците и поколението на децата им.
Трудно преглъща Шиши загубата на Сарафов. Е, вече няма вестници, за да ни сложи на челна страница като врагове на народа, но се заканва да ни прати проверки от НАП, ДАНС и Прокуратурата, за да установи как се издържаме. Да дойдат и да установят, че месечната ни издръжка е по-малка от заплатата на едно джудже от ВСС или от тази на сина на Борислав Сарафов в Юнион Ивкони. Но пък е абсолютно ясно откъде е: от микродаренията на доволните ни читатели.
Агенцията по вписванията допусна вписването на Владимир Малинов в УС на Булгартрансгаз
Още един публичен орган си затвори очите за разпоредбите на Закона за противодействие на корупцията в името на това Владимир Малинов да се завърне начело на енергийно дружество „Булгартрансгаз“ ЕАД.
Както алармирахме миналата седмица, ден след приключването на мандата му като служебен министър на енергетиката, Малинов е бил избран за изпълнителен член на Управителния съвет на газопреносното дружество, а тричленния състав на управленския орган е бил непълен в продължение на месеци докато Малинов е заемал поста в кабинета на Димитър Главчев.
Въпреки, че решението на Надзорния съвет на „Булгартрансгаз“ противоречи на чл. 86 от антикорупционния закон, Комисията за енергийно и водно регулиране скоростно го одобри. Както се вижда в Търговския регистър, Агенцията по вписванията, която сезирахме в петък, днес допусна вписването.
Освен правните пречки пред завръщането му в газопреносното дружество, Малинов е замесен и в скандала с проваленото разширяване на газохранилището в „Чирен“, което се разследва от Европейската прокуратура по сигнал за опити за злоупотреби на стойност почти 400 млн. лв.
Ще сезираме Комисията за противодействие на корупцията, която има компетентност по новия Закон за противодействие на корупцията. Реакцията им ще е лакмусов тест за това доколко ръководството и експертите на комисията де факто защитават върховенството на правото в европейска България.
В случай че и министърът на енергетиката Жечо Станков не реагира и допусне завръщането на Владимир Малинов в „Булгартрансгаз“, въпреки скандалните разкрития в разследванията ни „Чирен: Поръчки с удобен наклон“ и „Газ, роднина, милиционер“, това би било ясен сигнал и за волята на кабинета „Желязков“ да се бори с корупцията в енергийния сектор и да работи за сигурността и рентабилността на енергийните доставки в България.
ВАЖНО!
В четвъртък (утре -30.01.2025г.) от 13.00ч. в БТА, екипите на БОЕЦ, BIRD.BG и Биволъ ще дадем пресконференция, на която ще представим документите от архива на Петьо Еврото.
Пресконференцията ще премине в три части. В началото - кратко представяне на документите от организаторите. След това ще отговорим на всички въпроси на медиите. И в третата част ще дадем възможност на присъстващите журналисти, които желаят, да получат достъп до документите от архива. Ще могат да ги прегледат, четат и изследват.
Да видим кои ще посмеят да се докоснат до тези документи и кои ще се включат, заедно с нас, в техният анализ, разследване на данните и огласяване. #БОЕЦ
Румба, кой ще поеме отговорност?
“Съдът чу как Иванова, Джамбазов и съобвиняемата Ваня Габерова са помогнали на изборите през 2021 г., когато Румен Радев беше избран за президент.”
--------------------
Шпионски пръстен, базиран във Великобритания и свързан с Русия, е обвързан с "най-високите ешелони" в България, според информация, представена в съда
Шпионски пръстен, базиран във Великобритания и с предполагаеми връзки с Русия, е свързан с "най-високите ешелони" на българското правителство, според прокурорите в текущ съдебен процес. Случаят включва няколко български граждани, обвинени в извършване на наблюдение и събиране на разузнавателна информация за Русия между август 2020 г. и февруари 2023 г.
Ключови детайли по случая включват:
1. Двама български граждани, Орлин Русев (46) и Бисер Джамбазов (43), са се признали за виновни по обвинения в шпионаж.
2. Трима други обвиняеми - Катрин Иванова (33), Ваня Габерова (30) и Тихомир Иванов Иванчев (39) - отричат обвиненията и в момента са изправени пред съда.
3. Групата предполагаемо е извършвала наблюдение на противници на руската държава, включително потенциални отвличания или убийства.
4. Прокурорите твърдят, че шпионският пръстен е използвал стотици сложни устройства, включително дронове, заглушители и скрити бръмбари.
5. Обвиняемите предполагаемо са имали връзки с високопоставени български служители, включително участие в българските президентски избори през 2021 г.
6. Дейността на шпионския пръстен се е простирала в множество европейски локации, включително Лондон, Виена, Валенсия, Черна гора и Щутгарт.
7. Прокурорите твърдят, че действията на групата са застрашили националните интереси и са поставили "много животи в риск".
Съдебният процес продължава, като прокурорите представят доказателства за предполагаемите връзки на обвиняемите с български правителствени служители и тяхното участие в различни шпионски дейности в цяла Европа.
Тази халтура на британското разузнаване прилича на "разследване" на Христо Грозев. Една бедна фризьорка и нейната компания, планирала убийства, стиковани с Путин и управляващите в България. Трябва да си голям дебил, за да съчиниш този нещастен сюжет, разчитайки на това, че публиката, която го консумира, също е от дебили.
Прилича на другия дебилен сюжет с български кораб, на който Путин е наредил да скъса с котва кабелите на Швеция по дъното на Балтийско море.
Този западен свят е пълно довиждане. Конфедерация на кретени, - перефразирам класическото произведение на Джон Кенеди Тул.
Коментар