IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Start.bg Posoka Boec Megavselena.bg Chernomore
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика в България

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от sinbad Разгледай мнение

А какво би казал, ако всички "дребни" търговци се организират в еди какъв си съюз и в дните за Великден, Коледа, НГ, сигурно има и още такива масови решат да "почиват"!? Какво ще се случи с тези гладни тълпи, дали "веригите" ще успеят да се справят с наплива? Какво ще се случи с хляба, млякото които се произвеждат ежедневно?
    Смятам, че има мегдан и за "дребните" квартални супери, и за веригите, и за специализираните млекарници, месарници и хлебарници.

Големите седмични пазари ги правя само от вериги, има стоки, за които ползвам специализирани магазини, а има и случаи, в които влизам за една вода/бира/хляб/вафла където ми видят очите.

Та малките магазинчета да се сърдят на себе си, че нямат 48 ролки т.хартия "Фамилия" за 20 лв (Кауфланд), сметанов сладолед във вафлена фунийка за 49 ст. (Лидл) или кисело мляко "Ел Би" 3.6% по БДС за 1.39 (Билла).

Впрочем, ебаг например са станали доста конкурентни като цени, така че И това е вариант.

Коментар

А какво би казал, ако всички "дребни" търговци се организират в еди какъв си съюз и в дните за Великден, Коледа, НГ, сигурно има и още такива масови решат да "почиват"!? Какво ще се случи с тези гладни тълпи, дали "веригите" ще успеят да се справят с наплива? Какво ще се случи с хляба, млякото които се произвеждат ежедневно?
      Нищо няма да се случи, щото дори и в най-грандиозните протести никога не са участвали повече от 1% от засегнатите хора. Аз съм организирал пчеларски протест пред парламента. Ами от 45 000 пчелари дойдоха само около 250 човека.
      Last edited by Mateev; 09.02.2025, 11:45.

Коментар

• Първоначално изпратено от Tepix Разгледай мнение

Аз лично много ще се забавлявам, ако веригите се изтеглят и оставят електората на Възраждане да кръстосва половината град за 10 продукта на двойни цени от 5 различни магазина, борейки се едновременно да не бъде пребит от киселите лелки зад тезгяха и все пак да разбере дали дадената стока е още годна за консумация.

Ама какво знам аз, шоколада Милка в Германия е 2 евро, как така докато стигне дотук става 4.50 лв?!?

Коментар

• Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение

Това наистина е много чудно. В кварталният магазин стоките са застояли, цените са поне с 20-30 процента по-високи, няма промоции,нито отстъпки за лоялни клиенти.
          Ама призивът е да се бойкотират големите вериги. И защо?
          Ами някои хора си търсят своите 5 минути слава, надявайки се да ги покажат по телевизията ...

Коментар

Това наистина е много чудно. В кварталният магазин стоките са застояли, цените са поне с 20-30 процента по-високи, няма промоции,нито отстъпки за лоялни клиенти.
            Помниш ли как живеехме преди Лидл? В кварталния магазин - стоки с перфектно качество, седмични промоции, ювелирно следене на срока на годност, учтив персонал, безпроблемно плащане с карта и ваучери и разнообразие от продукти за всяка рецепта.
            После дойдоха немците с техните 7 чифта чорапи с 95% памук за 11 лв. и тостер, който за 2 години не е мръднал за 35 лв. и съсипаха таа държава.

Аз лично много ще се забавлявам, ако веригите се изтеглят и оставят електората на Възраждане да кръстосва половината град за 10 продукта на двойни цени от 5 различни магазина, борейки се едновременно да не бъде пребит от киселите лелки зад тезгяха и все пак да разбере дали дадената стока е още годна за консумация.

Ама какво знам аз, шоколада Милка в Германия е 2 евро, как така докато стигне дотук става 4.50 лв?!?

Коментар

Ганю на 13-ти бойкотира чуждите вериги, а на 14-ти пълни ресторантите за чужд празник! Активисти, Сър!

Коментар

• Ганю на 13-ти бойкотира чуждите вериги, а на 14-ти пълни ресторантите за чужд празник! Активисти, Сър!

Коментар

• Валутният борд е въведен в България на 1 юли 1997 г. Преди тази дата на цифрите от бюджетите на страната не може да се вярва, поради хиперинфлация и нестабилна валута. След тази дата обаче (от 1998 до 2024 г.) бюджетите са в стабилна вече валута (BGN), и на базата на тях вече можем да си правим сравнителни анализи.

И най-първият показател са приходите в бюджета. Те зависят от това колко данъци са внасяли Българските граждани, което автоматично означава, че са критерий за забогатяването на Българина. Та започвайки от 4.45 милиарда през 1998 г. стигаме до 43.4 милиарда през 2024 г. Тоест Българите и държавата през този период са забогатели точно 10 пъти.

И това напук на един активен емигрант от Франция, който се насра да залива темата с обиди към целия български народ и към всички правителства, които са го управлявали, освен ПП-ДБ. Това обаче ме амбицира да направя справка с конкретни цифри дали този нагъл лъжец каква истината или не. Може да ми отнеме часове наред време, но ще прегледам всички бюджети за периода, ще извадя в Excel цифрите, и ще си изясня кое от всичките уж комунистически правителства и кой от всичките, уж корумпирани лидери, колко са допринесли за забогатяването на страната.

Крайно време е да се сложи край на дъртите лъжи на този френски злобар, и аз ще се постарая да го направя това с конкретни доказателства. И ще му докажа, че това е постигнато без него самия, защото той избяга от България, завличайки я с много пари, и сега се занимава основно със злоба и дезинформация колко крадливо племе е целият Български народ и всички партии, освен престъпническата партия ПП-ДБ.

Дайте ми само няколко часа време.

ПП: Трябва да се отбележи, че тези бюджети и внесени данъци са дело на останалите в България хора, след като вече е приключила огромната емигрантска вълна, която вкара страната в дълбока финансова криза. Тоест емигрантите нямат грам заслуга. Точно обратното - те през цялото време нанасяха финансови щети на страната и на всички останали в нея Българи.

Между другото редно е да отбележа, че корона вируса и брекзит отключиха обратен имигрантски поток, и през последните 4 години страната е с положителен баланс - връщат се повече хора, отколкото я напускат. Все още количествата са малки, но да се надяваме, че в следващите години ще нарастват.
                  Last edited by Mateev; 09.02.2025, 11:27.

Коментар

• Първоначално изпратено от dmm Разгледай мнение

по времето на комунизма бяхме около 9 028 000 , тоест малко над 9 милиона. Ако се вярва на статистиката в бг са останали около 6,5 милиона. Сигурен съм че са по малко, но това е мое мнение. Определено не мога да се съглася с твоето твърдение че емигрантите са откраднали ............ милиарда. Да , съгласен съм че са на практика откраднали определена сума, но в никакъв случай не може да бъде докарана тази сума до 10000 на година.

Ще го напиша по друг начин- преди меркелката да каже- вир шафс дас, чичко ханс е сметнал че едно дете в германия струва колкото една къща. имайки предвид че това е около 2014-2016 по него време къщите при мен бяха далеч под 100000 евро- по скоро около 70-80000. Същата къща сега струва около 180000. Ако ханс е направил тази сметка, предполагам че е доста по вярна от твоите хвърлени едно към гьотере цифри, само защото ти така смяташ. Пенсионерите не трябва да ги слагаш в сметката защото те са си отработили своето и са си платили данъците и сега държавата връща парите които е взела. Чудно ми е като как смяташ амортизацията на пътищата например- колко пъти едно дете се е качило на колело, кола или каруца и е употребило магистрала хемус. Това че нещо го има , не означава че трябва да се ползува, още по малко да се плаща за него. Какво е откраднало едно дете- родителите му са плащали всичко за него- дрехи учебници, обувки, екскурзии, почивки. храна. На практика държавата е платила само за обучението му. В момента учител получава около 2000лв на месец, но трябва да махнеш данъците- да кажем около 1600. Същият този учител работи около 40 часа на седмица или 160часа на месец- ако разделим 1600/160 ще получим че същият този учител получава по 10лв на час чисто. . Ако приемем че в един клас са да кажем 25 ученика това означава 10/25 40 stotinki за ученик

Хайде докарай от 40 стотинки на ученик до 200000лв за 20 години. Пак казвам- определено съм съгласен с тезата ти че емигрантите са откраднали на практика някаква сума, но тя определено е много далеч от тази която ти си измисляш. Отделно от това- не си мисли че хората са избягали от много добро в родината си. Познавам хора които се прибраха в русия. Колежки на жена ми казват независимо че е война аз се прибирам. Емиграцията не е за всеки. Но прибирайки се емигранта е донесъл със себе си виждането за света който е видял- където няма забавяне на заплати, където улиците се чистят редовно, където се спазват правила
                    Учителите са на годишен норматив - 648 часа, по разказвателните 720 часа. Дават и още 15 дена дежурства лятото. Та учителите СЕГА вземат по 30-35лв на час. Учениците са по 15-20 макс или по 2лв на ученик на час не са някакви стинки.
                    Разходите на ученик не са само заплати, има и режийни има и материална база - та макс 1/3 са заплатите на учителите;. Да та светна че колкото са учителите толкова е и помощния персонал - станаха 1/5 ПОНЕ или 10лв на ученик на час разходи.
                    Айде сега сметни един набор от 50к*30 набора*10лв час*700 часа=10 милиарда. или 20 000лв на ученик
                    Капка в морето, проблема са пропуснатите ползи - тези обучени хора 40г работят за чуждото благо отделно са едни от най-кадърните/работливите щот там почваш от МИНУС и за да успееш да оживееш се иска къртовски труд, да се реализираш още повече.
                    Тука мама меси, тате носи и половината НИКОГА НИЩО НЕ СА РАБОТИЛИ.
                    Но най-големия проблем са КРАЖБИТЕ И РАЗСИПИЯТА - 35 години хората във властта това правят - ВСИЧКИ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ. Ако не са крали са си мълчали - пак са ВИНОВНИ, всички НИЕ ВЪЗРАСТНИТЕ СМЕ ВИНОВНИ
                    Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

И никога не си лъгал, нали?
                      Щото в темата за извънземните ежедневно те ловим в лъжи, а искаш тука да яврвам на тази дълга тирада? Ами добре, щом казваш ... И сигурно имаш "доказателства" за всички простотии, които ги плещиш по мой адрес или по адрес на някоя партия или дори по адрес на целия народ? Заслужаваш пиедестал във форума ... ..... а аз отивам да си посипя главата с пепел ...
                      Хахаха-и за какво съм излъгал в темата за извънземните?Казах ти 100 пъти-ако смяташ ,че лъжа,че наблюдавам НЛО си в правото си да ме разобличиш като дойдеш до Пазарджик и снимаш НЛО-а,които виждам. Само не и в облачни дни, щото тогава ги няма или не ги виждам от облаците.
                      По твой адрес съм писал обиди в отговор на обидите, които ми нанасяш. Що си мислиш, че ще ти мълча?Аз имах много добро отношение към теб ,даже те защитавах от нападките на други участници във форума и тия ми коментари още ги има в темата за успеха.Ама като ме обиждаш и подиграваш естествено ,че отношението ми ще се промени.Аз съм добър човек, но не съм мазохист.На зло куче,зъл прът-като някой ме обижда и подиграва реагирам и аз с обиди. Но много рядко си позволявам подигравки,за разлика от теб.
                      Писал съм и по отношение на ББ и всичко,което съм написал е истина.Написах и няколко факти по отношение на политиката му в полза на Русия и никой не ги опроверга.Писал съм по отношение на пачките и златото в спалнята му и се аргументират защо смятам, че са истински, а не монтаж.Това ,че на теб не ти харесват тия факти си е твой проблем. Аз нямам намерение да мълча.
                      И не знам дали заслужавам пиедестал, но съм изключително честен човек и НИКОГА не бих се забъркал в някоя далавера.
                      Last edited by mirodes; 09.02.2025, 10:15.

Коментар

НИКОГА не съм използвал служебна кола за лични нужди.Напротив много пъти съм използвал личната си кола за служебни цели,щото на 25 човека имаше един служебен автомобил и трябваше много да се чака,докато се освободи. Също така разговори по служба ги провеждах от личния си телефон,щото можехме да се обаждаме безплатно единствено на фиксирани телефонни номера, а в наши дни много малко хора имат такива.
                        Никога не съм давал пари на доктор,въпреки че съм лежал няколко месеца в болница.На приятели съм вършел услуги безплатно. Какви приятели сме ако им вземам париТи на твоите приятели пари ли им искаш?
                        А пък на катаджии не съм си и помислял да давам подкуп, щото даването на подкуп е престъпление и аз съм водил десетки такива дела срещу шофьори,които са давали подкуп.Та в тая връзка не съветвам никой да предлага подкуп на полицай ,щото това е престъпление.
                        Глобяван съм за административно нарушение-най-често превишена скорост и съм си плащал глобите.Какво общо има това с корупцията?
                        За нещата от времето на комунизма пък съвсем не можеш да ме уличиш в нещо незаконно, щото 1989г бях на 14 години.
                        И за какво съм излъгал?Та чак и пушек се вдигало. Много хора във форума знаят самоличността-много лесно може да се намери стига да се разрови човек, щото псевдонима ми е от името и първата сричка на фамилията и имам профил с името си във Фейсбук.А и снимките са ми автентични и то скорошни,а не отпреди 20 години като някои други във форума.Не съм излъгал за абсолютно нищо по отношение на себе си и ако някой смята, че лъжа да хване бас,отиваме при нотариус и там ще докажа твърденията за себе си.
                        И никога не съм казвал,че няма престъпници, но ти твърдиш,че ВСИЧКИ били корумпирани. Ами аз за 20 години съм работил с много други държавни служби и корупция не съм видял. Не твърдя,че няма,но не е толкова разпространена както я изкарваш.Ако ти работиш с корумпирани политици и държавни служители това не означава, че всички са такива.
                        Твоите твърдения много ми напомнят за циганките джебчийки, които като ги хванем да крадат винаги казват "Аз ли съм най-голямата престъпница в България?".Не си най-голямата престъпница ,но си извършила престъпление и това,че има и други, които вършат престъпления,не оправдава действията ти.Та и ти така се стремиш да оправдаеш корупцията между политиците и бизнеса със смешни твърдения като приравняваш тая корупция с това,че някой не си бил продупчил билета в автобуса.Едното е дребно административно нарушение, другото сериозно престъпление. Не случайно и закона прави разграничение между тях.То по твоята логика и сериен убиец ще си оправдае престъпленията,щото някой е нарушил закона като не е дупчил билет в рейса
                        И никога не си лъгал, нали?
                        Щото в темата за извънземните ежедневно те ловим в лъжи, а искаш тука да яврвам на тази дълга тирада? Ами добре, щом казваш ... И сигурно имаш "доказателства" за всички простотии, които ги плещиш по мой адрес или по адрес на някоя партия или дори по адрес на целия народ? Заслужаваш пиедестал във форума ... ..... а аз отивам да си посипя главата с пепел ...
                        Last edited by Mateev; 09.02.2025, 10:02.

Коментар

• Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение

И никога ни си давал пари на катаджия, като те хване с превишена скорост?
                          И когато в България нямаше кафе по магазините, но у вас имаше - Как я направи рази магия?
                          И никога не си викал майстор в къщи, за някакъв частпром ремонт?
                          И никога не си ползвал служебна кола да "хвърлиш нещи" в къщи?
                          А помниш ли, че имаше цветен бензин, за да ги хващат часните лица когато крадат от държавния?
                          А помниш ли, че всички дефицитни стоки бяха под щанда, и можеше да се сдобиеш с тях само с връзки?
                          А помниш ли, че по порталите на държавните фирми (всички бяха държавни) имаше охрана и се претърсваха хора на излизане, иначе всеки крадеше кой кавото може?
                          А помниш ли, че по автобусите имаше (и сега има) контрольори, иначе хората не си дупчеха билетчетата?

Вече казах и пак ще повторя - най-ми е смешно, когато някой каже "аз съм честен и почтен" ....
                          Това е лъжлива самооценка. Мозъкът ти я прави и се самозалъгва, защото не му харесва голата истина, че и самият ти не си цвете за мирисане.
                          .
                          Когото и да попиташ (и тогава и сега), ще твърди че е честен и почтен. Тогава откъде се взеха всички престъпници, лъжци, измамници и корумпирани? Самият ти какво си работил като следовател, след като всички са честни и почтени? Защо въобще е нужен Наказателния кодекс, ако всички са честни? А защо тука във форума почти всички са лъжци? Защо почти всички си крият самоличността, и доста попослъгвст, ако ги попиташ нещо лично? Включително и ти в това число - лъжеш, че пушек се вдига.

Виж какво казва ИИ за лъжата:
                          1. Средностатистически човек лъже 1-2 пъти на ден
                            • Според класическо проучване на психолога Бела ДеПауло (1996), средностатистическият човек лъже еднократно или двукратно на ден.
                            • Лъжите могат да бъдат малки, "бели" лъжи (например: „Храната беше страхотна!“) или по-сериозни измами.
                          2. В едно 10-минутно взаимодействие хората лъжат средно 2-3 пъти
                            • Изследване на Робърт Фелдман от 2002 г. установява, че в обикновен разговор от 10 минути средностатистическият човек казва 2 до 3 лъжи.
                          3. Повечето лъжи се изричат от малък брой хора
                            • Изследване от 2010 г. (Serota, Levine & Boster) показва, че повечето хора лъжат рядко, но има малък процент от хората, които лъжат изключително често (т.нар. „суперлъжци“).
                            • Около 5% от хората изричат половината от всички лъжи.
                          4. Мъжете и жените лъжат по различен начин
                            • Според изследванията мъжете по-често лъжат за себе си (за да изглеждат по-добре), докато жените по-често лъжат, за да защитят чувствата на другите.
                          5. Децата започват да лъжат още на 2-3 години
                            • Канадският психолог Канг Лий (University of Toronto) установява, че деца на 2-3 години вече могат да лъжат, а до 5-годишна възраст повечето деца са усвоили изкуството на измамата.
                          6. Лъжите са по-чести в определени ситуации
                            • Хората лъжат по-често в социални ситуации, когато искат да направят добро впечатление или да избегнат неудобство.
                            • Лъжите са по-чести в онлайн комуникацията, особено в социалните мрежи и сайтовете за запознанства.
                          Защо хората лъжат?

Изследванията сочат няколко основни причини:
                          • За да избегнат наказание (най-честата причина при децата)
                          • За да защитят чувствата на другите (социални лъжи)
                          • За да направят добро впечатление (автопрезентация)
                          • За да получат някаква изгода (финансова, социална и др.)
                          • За удоволствие – някои хора изпитват наслада от манипулацията
                          А знаеш ли, че според официални статистики между 5 и 15% от хората си признават, че са се возили без да си дупчат билетчето. Аз съм убеден, че процента е доста по-голям, но не си признават. А знаеш ли, че според официални изследвания около 30% от анкетираните си признават, че поне веднъж в живота си са извършвали някаква дребна кражба или са вземали незначителни предмети без разрешение? Можеш ли да ми се закълнеш, че никога през живота си не си нарушавал Правлника за движение по пътищата? Можеш ли да ми се закълнеш, че никога през живота ти не са те глобявали за административно нарушение? Можеш ли да се закълнеш, че никога не си получавал някакви дребни суми за накаква свършена работа на приятел? Декларирал ли си ги в годишната си декларация? Никога ли не си давал пари назаем на приятел или никога ли не си получавал? Декларирал ли си ги в годишната си декларация? Никога ли не си давал пари на доктор, въпреки че той има заплата? Да продължавам ли?
                          НИКОГА не съм използвал служебна кола за лични нужди.Напротив много пъти съм използвал личната си кола за служебни цели,щото на 25 човека имаше един служебен автомобил и трябваше много да се чака,докато се освободи. Също така разговори по служба ги провеждах от личния си телефон,щото можехме да се обаждаме безплатно единствено на фиксирани телефонни номера, а в наши дни много малко хора имат такива.
                          Никога не съм давал пари на доктор,въпреки че съм лежал няколко месеца в болница.На приятели съм вършел услуги безплатно. Какви приятели сме ако им вземам париТи на твоите приятели пари ли им искаш?
                          А пък на катаджии не съм си и помислял да давам подкуп, щото даването на подкуп е престъпление и аз съм водил десетки такива дела срещу шофьори,които са давали подкуп.Та в тая връзка не съветвам никой да предлага подкуп на полицай ,щото това е престъпление.
                          Глобяван съм за административно нарушение-най-често превишена скорост и съм си плащал глобите.Какво общо има това с корупцията?
                          За нещата от времето на комунизма пък съвсем не можеш да ме уличиш в нещо незаконно, щото 1989г бях на 14 години.
                          И за какво съм излъгал?Та чак и пушек се вдигало. Много хора във форума знаят самоличността-много лесно може да се намери стига да се разрови човек, щото псевдонима ми е от името и първата сричка на фамилията и имам профил с името си във Фейсбук.А и снимките са ми автентични и то скорошни,а не отпреди 20 години като някои други във форума.Не съм излъгал за абсолютно нищо по отношение на себе си и ако някой смята, че лъжа да хване бас,отиваме при нотариус и там ще докажа твърденията за себе си.
                          И никога не съм казвал,че няма престъпници, но ти твърдиш,че ВСИЧКИ били корумпирани. Ами аз за 20 години съм работил с много други държавни служби и корупция не съм видял. Не твърдя,че няма,но не е толкова разпространена както я изкарваш.Ако ти работиш с корумпирани политици и държавни служители това не означава, че всички са такива.
                          Твоите твърдения много ми напомнят за циганките джебчийки, които като ги хванем да крадат винаги казват "Аз ли съм най-голямата престъпница в България?".Не си най-голямата престъпница ,но си извършила престъпление и това,че има и други, които вършат престъпления,не оправдава действията ти.Та и ти така се стремиш да оправдаеш корупцията между политиците и бизнеса със смешни твърдения като приравняваш тая корупция с това,че някой не си бил продупчил билета в автобуса.Едното е дребно административно нарушение, другото сериозно престъпление. Не случайно и закона прави разграничение между тях.То по твоята логика и сериен убиец ще си оправдае престъпленията,щото някой е нарушил закона като не е дупчил билет в рейса
                          Last edited by mirodes; 09.02.2025, 09:35.

Коментар

• Емиграцията на българите в чужбина създава сериозни социално-икономически и демографски проблеми както за държавата, така и за хората, които остават в България. Ето основните предизвикателства:
                            1. Демографски проблеми

Намаляване на населението
                            • България е една от страните с най-бързо намаляващо население в света. Според прогнозите на ООН до 2050 г. населението на страната може да спадне под 5,5 милиона души.
                            • Причината е, че годишно повече хора напускат страната, отколкото се раждат.
                            Застаряване на населението
                            • Младите и активни хора са основната група, която емигрира – предимно тези между 20 и 40 години.
                            • В резултат в България остава все по-голям дял възрастно население (хора над 65 години са вече над 25% от общото население).
                            • Това създава проблем за пенсионната система, тъй като все по-малко работещи хора трябва да издържат все повече пенсионери.

2. Икономически проблеми

Недостиг на работна сила
                            • Бизнесът изпитва остър недостиг на кадри в ключови сектори като:
                              • Здравеопазване (лекари, медицински сестри)
                              • Строителство
                              • Информационни технологии
                              • Производство и индустрия
                            • Липсата на квалифицирани работници води до по-нисък икономически растеж и затруднява развитието на бизнеса.
                            Загуба на човешки капитал
                            • България инвестира в образованието на младите хора, но голяма част от тях заминават да работят в чужбина.
                            • Така страната губи образовани и квалифицирани кадри, които вместо да допринасят за развитието ѝ, работят за икономиката на други държави.
                            Намаляване на вътрешното потребление
                            • По-малко хора в страната означава по-малко потребители, което намалява оборота на бизнеса и води до свиване на вътрешния пазар.
                            • Това засяга малкия и среден бизнес, който разчита на местните клиенти.

3. Социални и психологически проблеми

Разделени семейства
                            • Много семейства се разделят заради емиграцията – родители заминават, а децата остават в България при баби и дядовци.
                            • Това води до емоционални проблеми при децата, липса на стабилна семейна среда и затруднения в възпитанието.
                            • Родителите, работещи в чужбина, често са в емоционален стрес, защото не могат да бъдат с децата си.
                            Социална изолация на възрастните
                            • Много възрастни хора остават сами, след като децата им емигрират.
                            • Това води до самота, социална изолация и влошаване на психическото и физическото им здраве.

4. Проблеми за държавата и институциите

Намаляване на данъчните приходи
                            • По-малко работещи хора в България означава по-малко събрани данъци и осигуровки, което затруднява държавния бюджет.
                            • Това означава по-малко пари за пенсии, образование, здравеопазване и инфраструктура.
                            Повишено натоварване на социалната система
                            • България се превръща в държава с висок дял на пенсионери, което натоварва социалната система.
                            • Пенсионната система е под риск, тъй като няма достатъчно работещи хора, които да внасят осигуровки.

5. Политически ефекти

Намаляващ брой избиратели
                            • Емиграцията води до намаляване на броя на активните гласоподаватели в България.
                            • Много българи в чужбина не участват в избори, което ограничава демократичното представителство.
                            Ниска гражданска активност
                            • Хората, които остават в страната, често са разочаровани от политиката и не виждат смисъл да се борят за промяна.
                            • Това води до липса на активна гражданска позиция и влошаване на демократичния процес.
                            Заключение

Емиграцията е един от най-големите проблеми на България и оказва влияние върху икономиката, социалния живот и бъдещето на страната.
                            Last edited by Mateev; 09.02.2025, 07:12.

Коментар

• ДА ВЪРНЕМ КИРЧО (Кирил Петков) ОБРАТНО В КАНАДА

Коментар

• Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                                И моят приятел ИИ1 е шокиран от мирогледа му
                                ----------------------
                                Матеев представя противоречиво и спорно мнение за корупцията в България. Той твърди, че корупцията е присъща на всеки човек и е неизбежна част от обществото. Това становище е проблематично по няколко причини:

1. Нормализира корупцията: Матеев представя корупцията като нещо естествено и неизбежно, което може да подкопае усилията за борба с нея.

2. Игнорира мащаба: Той приравнява дребни нарушения с мащабна корупция на високо ниво, което е подвеждащо сравнение.

3. Пренебрегва институционалните проблеми: Фокусирайки се върху индивидуалното поведение, Матеев пропуска да адресира системните проблеми в институциите.

4. Оправдава корупцията: Аргументът, че "всички го правят", не е валидно оправдание за неетично поведение.

Всъщност, проучванията показват, че корупцията е сериозен проблем в България. Според национално проучване от 2023 г., корупцията се възприема като втория най-важен проблем в страната след инфлацията[1]. Същото проучване установява, че 80% от респондентите смятат, че демократичната система в България се нуждае от значителни промени или цялостна промяна[1].

Важно е да се отбележи, че борбата с корупцията е ключова за подобряване на функционирането на демокрацията и институциите. Вместо да се приема като неизбежна, корупцията трябва да се разглежда като сериозен проблем, който изисква системни решения и промяна в обществените нагласи.

Citations:
                                [1] https://baselgovernance.org/sites/de...0survey-BG.pdf
                                [2] https://informiran.net/glavnite-novi...borisov-i-gerb
                                [3] http://nslatinski.org/files/books/Ni..._very_kray.pdf
                                [4] https://www.svobodnaevropa.bg/a/32171828.html
                                [5] https://btvnovinite.bg/predavania/12...zhdenieto.html
                                [6] https://frognews.bg/inteviu/pulieva-...ena-sekta.html
                                [7] https://baselgovernance.org/sites/de...bg%20FINAL.pdf
                                [8] https://euractiv.bg/section/%D0%BF%D...-%D0%B8%D1%81/
                                Виж - даже и ИИ се е научил да лъже, защото явно се е обучавал по документи с лъжи в тях. Започвам едно по едно:

Матеев представя противоречиво и спорно мнение за корупцията в България. Той твърди, че корупцията е присъща на всеки човек и е неизбежна част от обществото. Това становище е проблематично по няколко причини:

Тука дори и ИИ не смее да каже, че това твърдение НЕ Е ВЯРНО. Използва думичката ПРОБЛЕМАТИЧНО, с което аз също съм съгласен. Тоест корупцията наистина е присъща на всеки човек, и това наистина е проблематично.

1. Нормализира корупцията: Матеев представя корупцията като нещо естествено и неизбежно, което може да подкопае усилията за борба с нея.

Не съм казал, че е нещо естествено и неизбежно. Провери думите ми, за да се убедиш. Тука ИИ лъже.

2. Игнорира мащаба: Той приравнява дребни нарушения с мащабна корупция на високо ниво, което е подвеждащо сравнение.

А нима дребната корупция се различава от едрата? Не е ли едно и също явление? Къде е разделителната черта - толкова може, а толкова - не?

3. Пренебрегва институционалните проблеми: Фокусирайки се върху индивидуалното поведение, Матеев пропуска да адресира системните проблеми в институциите.

Не съм твърдял, че няма институционални проблеми, нито пък съм ги пренебрегвал. Тука ИИ ми приписва нещо, което не съм го казвал и дори ми дава акъли, че нещо съм пропуснал да напиша. Това е много тъпа забележка - той ще ми казва какво да пиша и какво - не.

4. Оправдава корупцията: Аргументът, че "всички го правят", не е валидно оправдание за неетично поведение.

Не съм оправдавал корупцията. Тука ИИ също лъже. Просто констатирах един нелицеприятен ФАКТ за върха на еволюцията Homo Sapiens. Констатирах нещо, което никой не иска да си го признае. В предишния постинг към Миро дадох поне 100 примера.

Всъщност, проучванията показват, че корупцията е сериозен проблем в България.

Съгласен съм, само че ИИ пропусна да спомене, че коруцията е сериозен проблем за всяка една държава.

Според национално проучване от 2023 г., корупцията се възприема като втория най-важен проблем в страната след инфлацията[1]. Същото проучване установява, че 80% от респондентите смятат, че демократичната система в България се нуждае от значителни промени или цялостна промяна[1].

Съгласен съм, но ще направя забележка - ИИ цитира не реалните проценти на корупцията, защото никой не ги знае и никой няма да си признае, а процентите на това КАКВО СИ МИСЛЯТ хората за корупцията. Има разлика, нали.

Важно е да се отбележи, че борбата с корупцията е ключова за подобряване на функционирането на демокрацията и институциите. Вместо да се приема като неизбежна, корупцията трябва да се разглежда като сериозен проблем, който изисква системни решения и промяна в обществените нагласи.

И тука съм съгласен, но това са общи приказки колкото ИИ да има какво да каже. И аз искам да се променят обществените нагласи, но това не засяга само корупцията, а много по-широк кръг от проблеми. Как например да накараш злобеещите и завистливи неудачници да не плещят глупости и измислици в публичното пространство? Как да те накарам тебе да не сипеш словесни ИИ диарии във всяка една тема на форума? Как да накарам росотрепките да не лъжат и да не пропагандират в полза на Путин? Определено имаме много сериозен проблем с обществените нагласи и определено трябва да се променят, но това е МИСИЯ НЕВЪЗМОЖНА. Кажи му го това на ИИ и повече да не плещи глупости.

В заключение:
                                ИИ се обучава от документи или сайтове в публичното пространство, но тъй като лъжата е всеобщо присъща, ИИ също се е научил да лъже. И тъй като никой не иска да си признае дребните прегрешения, ИИ е останал с впечатление, че такива няма, а всъщност ги има и са масово разпространени. Питай психолозите - те ги изучават тези аспекти от човешкото поведение.
                                Last edited by Mateev; 09.02.2025, 06:14.

Коментар

Working...
                                X