Първоначално изпратено от mitko2848
Разгледай мнение

Държа предварително да подчертая, че не считам рассията за асвабадитрелка без користни подбуди и също така отново да напомня, че съм първият в този форум, който поде инициативата за смяна на националния празник от 03.03 на 06.09 или 24.05, не заради нещо друго, а за да не правим националния си празник едно преклонение пред чужда държава. Апропо, така формулиран, като на Невденков 24.05 също е трагедия, защото излиза, че кирилицата и българското слово са две различни неща, а пък преклонението пред небългарите Кирил и Методий с почти нищо не се различава от това пред асвабадителката.
Та по темата - сравняването на периоди е меко казано нелепо. Османската империя от средата на 19 век и тази след Младотуркста революция са две съвсем различни империи. Да те попитам ли като как Георги Соколов от Кукуш става примерно Георгиос Соколис от Килкис? Или Георги Соколов от Цариброд става Джордже Соколич от Димитровград? А може би Георги Соколов от Битоля става Георгия Соколовски от Битола? Да добавя ли Георги Соколов от Кюстенджа как става Джурдже Соколеа от Констанца? Е, що си мислиш, че щом всичко това се случва с нашите "православни братя", нямаше да се случи с Георги Соколов от Одрин, който или щеше да е Гюнер Соколджъ от Едирне, или щеше да бъде убит.
Обори ме, но няма как, нали? В историята няма ако - благодарим, че покрай поредната Руско-Османска война сме получили начална форма на автономия на част от населените с българи територии и дотам. В обратния случай не се знаеше какво щеше да стане - нищо чудно и изобщо да нямаше такава държава на Балканите.
Всъщност, сегашните емиграните така или иначе са се отрекли от България, така че не знам какво ги бърка изобщо и валентин, и барбарона, да речем
Коментар