Първоначално изпратено от Mateev
Разгледай мнение
Съобщение
Collapse
No announcement yet.
Политика в България
Collapse
X
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
НЕИСТИНА.
1. Задлъжняване и забогатяване НЕ Е ЕДНО И СЪЩО. Задлъжнеяваш ли, държиш повече пари, които, НЕ СА ТВОИ И НЕ СА НАТРУПВАНЕ, а върху тях дължиш лихви и други ангажименти. ДА, при индивидите, в определени условия, дълг мо е да ти помогне и да забогатееш но, не ви ами и не задължително. Задлъжнее ли ДЪРЖАВА, обществото харчи пари на заем.
2.За управлява ето на държавата, го усукваш по килифарски. Тогава, за заплатата в държ.управление, е спомена нищо.
4.Про100Киро си се оказа крадливо и некадърно копеле, попаднало случайно във властта с протекции и и неспособно на почтеност. Той ЗАПОЧНА с Измама. Следователно, той не ложе.да ни бъде критерий.
5.С каква цел аз съм се опитал са вляза в политиката, не ти е съдено да разбереш точно ти. Съдиш по собствените си разбирания.
6.И за "членството и учредителството на БКП", пак продължаваш са НЕ си в час. БКП е държавни, и от тебе даже, двойно по-дърта и дори теоретично, е напълно невъзможно това. Сега, че някой е злоупотребил с данните ми и ги е вкарал в някакви онлайн регистри, НЕъпдейтвани вече 10-та година поред, с цел да ми се оказва натиск (напр. Уникредит булбанк ми отказа дебитна карта) си е само и изцяло върху неговата съвест. Дай сега и аз да му се връзвам. Ами няма са стане.
- 1 like
Коментар
-
Първоначално изпратено от mirodes Разгледай мнение
Ами аз не искам да се занимавам с политика, щото мръсотията е прекалено голяма.
Един познат кандидатства за общински съветник и се оказа, че преференциите за него са много по-малко, отколкото гласоподаватели са го предпочели.Щото става въпрос за негови приятели и познати, които със сигурност са гласували за него. Значи при броенето на бюлетините са го прецакали.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнение
Правилно съм го казал:
1. Ако държавите не задлъжняват, как ще станат богати държави, желани от хората да живеят в тях
2. Ако я нямаше корупцията, кой ще иска да управлява при тези ниски заплати на властимащите
Това важи не само за България. Това важи за целия свят. Само където не използват думичката корупция, а лобиране. И не ги е срам да си признават. Попитай Тръмп колко пари е получил от Мъск, и после ми кажи, че не му е длъжен.
Казал го е дори президента Плевнелиев: "Ако бях разрешил субсидията на партиите да е само 1 лев на глас, как щяха да се финансират партиите, освен с корупция. И затова наложих вето."
И последното доказателство, че съм прав, е Просто Киро. Направи си хубава партия и получаваше много пари от донорите, за да им урежда назначения на наши хора или държавни поръчки. Когато обаче изпадна от власта и стана опозиция, веднага му секнаха парите, и той беше принуден да започне да притиска кметовете си и да ги наплита в корупционни схеми. Да, ама го хванаха ...
Та интелигентните хора ги разбират тези неща, а кучетата са невежи и знаят само да лаят, и го правят. Лаят защото са невежи и са си въобразили, че някой им е длъжен за сините им очи. Ти също. Технически може да си на високо ниво, но икономически и политически си селска мъка.
Самият ти се правиш на честен, но не си признаваш, че се опита да влезеш в политиката с цел корупция или кражба на държавни пари. Да, ама не те избраха, за което ти изказвам съболезнования. Така че не ми се прави на света вода ненапита другарю член и учредител на БКП.
1. Задлъжняване и забогатяване НЕ Е ЕДНО И СЪЩО. Задлъжнеяваш ли, държиш повече пари, които, НЕ СА ТВОИ И НЕ СА НАТРУПВАНЕ, а върху тях дължиш лихви и други ангажименти. ДА, при индивидите, в определени условия, дълг може да ти помогне и да забогатееш но, не винаги и не задължително. Задлъжнее ли ДЪРЖАВА обаче, обществото харчи пари на заем.
2.За управлява ето на държавата, го усукваш по килифарски. Тогава, за заплатата в държ.управление, не спомена нищо.
4.Про100Киро си се оказа крадливо и некадърно копеле, попаднало случайно във властта с протекции и и неспособно на почтеност. Той ЗАПОЧНА с Измама. Следователно, той не може да ни бъде критерий.Не правете като тях, да не станете за смях.
6.И за "членството и учредителството на БКП", пак продължаваш са НЕ си в час. БКП е държавни, и от тебе даже, двойно по-дърта и дори теоретично, е напълно невъзможно това. Сега, че някой е злоупотребил с данните ми и ги е вкарал в някакви онлайн регистри, НЕъпдейтвани вече 10-та година поред, с цел да ми се оказва натиск (напр. Уникредит булбанк ми отказа дебитна карта) си е само и изцяло върху неговата съвест. Дай сега и аз да му се връзвам. Ами няма са стане.Last edited by Pyramid; 01.07.2025, 10:28.
Коментар
-
Той проблемът е, че пътя към тези 10 000 не е лесен и е свързан с много подводни камъни, удари в кръста и курвенски номера от страна на твоите конкуренти. Ето, нека да приемем, че ти си честен. Ами пребори се да станеш властимащ и да провериш цялата тази моя теория на практика:
1. Ще успееш ли да се докопаш до избираемо място в листите на някоя партия, и въпреки това да останеш честен в тази борба
2. След като те изберат, ще успееш ли да съхраниш честността си спрямо неблагодарниците, които несправедливо ще те обвинят във всички земни грехове
Един познат кандидатства за общински съветник и се оказа, че преференциите за него са много по-малко, отколкото гласоподаватели са го предпочели.Щото става въпрос за негови приятели и познати, които със сигурност са гласували за него. Значи при броенето на бюлетините са го прецакали.Last edited by mirodes; 01.07.2025, 10:15.
Коментар
-
По същата логика аз като съм се занимавал с най-големите отрепки 20 години, някои от които ако имат възможност биха ме убили, и мнозинството от хората в България постоянно плюят по полицаите, трябваше да се корумпирам, щото няма никаква благодарност в обществото.Включително с твърдения, че полицаите били корумпирани.И няколко пъти съм се срещал на улицата с боклуци, които са били обвиняеми и винаги съществува риск да ме нападнат..Всичко опира до морал, не кой какво бил казал и какво преживяваш.
Колкото до свободните професии много малка част от тях правят големи пари. Познавам адвокати,които едва си плащат социалните осигуровки и зъболекари,които по цял ден стоят без работа.Така че 10 хиляди лева изобщо не са малко пари и има достатъчно честни и кадърни хора, които биха работели за тия пари в полза на обществото.
1. Ще успееш ли да се докопаш до избираемо място в листите на някоя партия, и въпреки това да останеш честен в тази борба
2. След като те изберат, ще успееш ли да съхраниш честността си спрямо неблагодарниците, които несправедливо ще те обвинят във всички земни грехове
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнениеЗа тия суми могат да управляват некадърни и нискоинтелигентни, който не могат да си осигурят ряализация с висока заплата, и затова тази им изглежда висока. Високоинтелигентните обаче лесно си осигуряват доста по-високи доходи, дори и в България. Вземи например програмистите, IT специалистите, нотариусите, управителите на предпричтия, членовете на бордове на директорите и всички предприемачи в частния бизнес както и почти всички свободни професии в областта на услугите (зъболекари, лекари,, ветеринарни лекари, архитекти, конструктори в жилищното строителство и т.н.). Въобще списъкът е много дълъг.
Има много професии, които дори и да не си изкарват подобни суми, си мислят, че ще ги изкарат, дори и повече, и поради тази причина си държат на професията, а не на политиката. Такива са повечето хора на изкуството - композитори, художници, певци и т.н.
Дори и политиците в преобладаващото си мнозинство са високоинтелигентни, иначе нямат шанс да се доберат до изборна длъжност в огромната конкуренция на избирателните списъци. И повярвай ми - повечето са честни и почтени до момента, до който не ги изберат и попаднат наистина в машината на политиката, която смила всичко наред без да прощава на никого.
Представи си - станал си властимащ, но твърдо си решил на бъдеш честен. Попадат ти хиляди възможности лесно да се сдобиеш с големи суми пари, но ти продължаваш да си честен и да ги отказваш всичките. В същото време вече си известен и вече името те не слиза от медиите и от социланите мрежи. И навсякъде без изключените те обвиняват, че си корумпиран, че си крадец и бандит. Сипят на името ти незаслужени огромно количество обиди и подигравки. Подиграват се на децата ти в детските градини или на училище. Не смееш да излезеш на разходка из града или да пообиколиш магазини като нормален човек. Страх те е от тъмното, защото някой психопат може да те нападне, само защото си мисли че си крадец, мошеник и корумпирана гадина.
Ти обаче продължаваш да си честен и в мислите си осъзнаваш, че правиш огромна саможертва за всичките тези нещастни олигофрени, за които си скъсваш гъза от работа и си си жертвал личното и семейното благополучие, само и само тези глупаци, олигофрени и нискоинтелигентни дебили да те оплюват ежедневно.
И въпросът е - докога ще издържиш да бъдеш честен, след като никой не ти го признава и така или иначе вече са те обявили за корумпиран крадец и бандит? Няма ли да си кажеш - ебал съм ги тези простаци и неблагодарници. Те не заслужават да се хабя заради тях.
Та от тука сам можеш да се досетиш, че корупцията я създават именно невежите и некадърни простаци и отрепки от дъното на обществото, които с невежото си крякане и обвиняване на всяко едно познато име в корупция всъщност я създават тази корупция, като обеззверяват всеки един потенциално честен и почтен политик.
Колкото до свободните професии много малка част от тях правят големи пари. Познавам адвокати,които едва си плащат социалните осигуровки и зъболекари,които по цял ден стоят без работа.Така че 10 хиляди лева изобщо не са малко пари и има достатъчно честни и кадърни хора, които биха работели за тия пари в полза на обществото.Last edited by mirodes; 01.07.2025, 09:36.
Коментар
-
Депутатите вземат над 10 хиляди лева заплата. Министрите и те са около тая сума.Това изобщо не са малко пари при 2000 лв средна заплата. Искаш да кажеш, че за тия суми няма да има честни и кадърни хора,които да управляват ли?
Има много професии, които дори и да не си изкарват подобни суми, си мислят, че ще ги изкарат, дори и повече, и поради тази причина си държат на професията, а не на политиката. Такива са повечето хора на изкуството - композитори, художници, певци и т.н.
Дори и политиците в преобладаващото си мнозинство са високоинтелигентни, иначе нямат шанс да се доберат до изборна длъжност в огромната конкуренция на избирателните списъци. И повярвай ми - повечето са честни и почтени до момента, до който не ги изберат и попаднат наистина в машината на политиката, която смила всичко наред без да прощава на никого.
Представи си - станал си властимащ, но твърдо си решил на бъдеш честен. Попадат ти хиляди възможности лесно да се сдобиеш с големи суми пари, но ти продължаваш да си честен и да ги отказваш всичките. В същото време вече си известен и вече името те не слиза от медиите и от социланите мрежи. И навсякъде без изключените те обвиняват, че си корумпиран, че си крадец и бандит. Сипят на името ти незаслужени огромно количество обиди и подигравки. Подиграват се на децата ти в детските градини или на училище. Не смееш да излезеш на разходка из града или да пообиколиш магазини като нормален човек. Страх те е от тъмното, защото някой психопат може да те нападне, само защото си мисли че си крадец, мошеник и корумпирана гадина.
Ти обаче продължаваш да си честен и в мислите си осъзнаваш, че правиш огромна саможертва за всичките тези нещастни олигофрени, за които си скъсваш гъза от работа и си си жертвал личното и семейното благополучие, само и само тези глупаци, олигофрени и нискоинтелигентни дебили да те оплюват ежедневно.
И въпросът е - докога ще издържиш да бъдеш честен, след като никой не ти го признава и така или иначе вече са те обявили за корумпиран крадец и бандит? Няма ли да си кажеш - ебал съм ги тези простаци и неблагодарници. Те не заслужават да се хабя заради тях.
Та от тука сам можеш да се досетиш, че корупцията я създават именно невежите и некадърни простаци и отрепки от дъното на обществото, които с невежото си крякане и обвиняване на всяко едно познато име в корупция всъщност я създават тази корупция, като обеззверяват всеки един потенциално честен и почтен политик.
И последно - ще ти кажа една черна статистика, за която може би не знаеш:
1. Клинични психопати - около 1% от населението
2. Клинични нарцисисти - около 1% от населението
3. Субклинични самовлюбени нарцисисти - 5-10%, в някои изследвания до 25% от населението
Сред тези хора има както високоинтелигентни, така и нискоинтелигентни дори и откровени простаци. Групата на високоинтелигентните обикновено се урежда с високи доходи във властта или в бизнеса, а групата на нискоинтелигентните самовлюбени нарцисисти простаци са болшинството от лаещите кучета по форуми и социални мрежи.Last edited by Mateev; 01.07.2025, 09:10.
Коментар
-
Правилно съм го казал:
1. Ако държавите не задлъжняват, как ще станат богати държави, желани от хората да живеят в тях
2. Ако я нямаше корупцията, кой ще иска да управлява при тези ниски заплати на властимащите
Това важи не само за България. Това важи за целия свят. Само където не използват думичката корупция, а лобиране. И не ги е срам да си признават. Попитай Тръмп колко пари е получил от Мъск, и после ми кажи, че не му е длъжен.
Казал го е дори президента Плевнелиев: "Ако бях разрешил субсидията на партиите да е само 1 лев на глас, как щяха да се финансират партиите, освен с корупция. И затова наложих вето."
И последното доказателство, че съм прав, е Просто Киро. Направи си хубава партия и получаваше много пари от донорите, за да им урежда назначения на наши хора или държавни поръчки. Когато обаче изпадна от власта и стана опозиция, веднага му секнаха парите, и той беше принуден да започне да притиска кметовете си и да ги наплита в корупционни схеми. Да, ама го хванаха ...
Та интелигентните хора ги разбират тези неща, а кучетата са невежи и знаят само да лаят, и го правят. Лаят защото са невежи и са си въобразили, че някой им е длъжен за сините им очи. Ти също. Технически може да си на високо ниво, но икономически и политически си селка мъка.
Самият ти се правиш на честен, но не си признаваш, че се опита да влезеш в политиката с цел корупция или кражба на държавни пари. Да, ама не те избраха, за което ти изказвам съболезнования. Така че не ми се прави на света вода ненапита другарю член и учредител на БКП.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
Абе НЕ Е "задължително" да се задлъжнява в НЕздравословни проценти. Голямо падане и крадене става и, съчетано с некадърност и корупция на управляващите имаме, каквото имаме. Кой ли беше казал че
Е, на ТОЗИ фон, няма какво да се чудим, "Високо интелигентни ни "приятелю".
Та интелигентните хора ги разбират тези неща, а кучетата са невежи и знаят само да лаят, и го правят. Лаят защото са невежи и са си въобразили, че някой им е длъжен за сините им очи. Ти също. Технически може да си на високо ниво, но икономически и политически си селска мъка.
Самият ти се правиш на честен, но не си признаваш, че се опита да влезеш в политиката с цел корупция или кражба на държавни пари. Да, ама не те избраха, за което ти изказвам съболезнования. Така че не ми се прави на света вода ненапита другарю член и учредител на БКП.Last edited by Mateev; 01.07.2025, 09:01.
Коментар
-
Първоначално изпратено от Mateev Разгледай мнениеЯвно някои хора не са наясно как функционира световната икономика в часност с часта за държавните дългове. Тях винаги ги има и винаги нарастват - как иначе една държава ще стане богата. И най-важното - тези дългове не са заплаха, защото ПЕРИОДИЧНО СЕ НУЛИРАТ. Кой ги плаща тези дългове (кой губи при нулирането)? Ами разбира се това е целокупния народ.
Лошата новина е, че няма как да се избегне това голямо и глобално задлъжняване, но има и добра новина - гафа се случва средно веднъж на 2-3 поколения (40-60 години). И който е късметия, може да изкара целия си живот без нито веднъж да бъде обран от собственото си правителство. Който не е късметлия, като например нашия народ по време на 45 годишното управление на комунистите, ами той ще бъде обран цели 6 пъти (факт от историята).
Как става това обиране?
Ами по много начини - глобална депресия, хиперинфлация, деноминация, в която се премахват една или повече нули от валутата и т.н.
Всеки един човек ли бива обиран?
Ето тука е разковничето на успеха. Обирани са само нискоинтелигентните лапнишарани, които за съжаление са мнозинството от народа. Не са обирани следните категории:
1. Управляващите, властинащите и кръговете около тях
2. Имащите предварителна информация
3. Високоинтелигентните, които знаят за него, разбират го, и го очакват този черен лебед
Високоинтелигентните си държат богатството в инструменти, неподвластни на хиперинфлация или деноминация. Например недвижими имоти, злато, сребро, диаманти, ДМА (ако говорим за фирмите им) и други стабилни като стойност активи (напр. произведения на изкуството, патентовани високи технологии и др.). Високоинтелигентните купуват тогава, когато вече е настъпила катастрофата и дето се казва по улиците се лее кръв.
Ниско интелигентните в това време лапат мухите и лаят по форуми и медии, че този бил виновен, онзи бил виновен и въобще цял живот търсят виновни за собствената си некадърност и невежество, и най-накрая умират бедни като църковни мишки. Та те така и сега - виждаме ги във форума кои лаят и си търсят виновници за провала си в живота, вместо да се стегнат в кръста и да направят нещо по-сериозно за собственото си забогатяване и за собственото си имунизиране против кризи, каквито периодично ги има във всяка една иконмика.
ПП: Историята помни и пример с държава, която успя да сведе дълговете си до чистата нула. За благодарност народа разстреля лидера си, допринесъл за този "голям успех" (Николае Чаушеску).
- Корупциятае необходимо зло. Ако я премахнат, кой ще иска да управлява държавата?Last edited by Pyramid; 01.07.2025, 10:11.
Коментар
-
Възраждане: вентилът за народния гняв, пуснат от самата система
В една добре устроена система никога не трябва да се допуска народът да мълчи, защото мълчанието може да се превърне в размисъл, а размислите водят до опасни въпроси. Затова е по-добре да има викове. Но викове, които са предварително планирани и контролирани.
В политическата анатомия на прехода има един особен орган – клапанът за напрежение.
Когато гневът в обществото нарасне, когато доверието във властта се срине, когато народът започне да роптае и да се съпротивлява, системата не чака да бъде пометена – тя реагира.
И реакцията ѝ не е реформа. Не е промяна. Не е катарзис.
Реакцията ѝ е: Пуснете Коцето.
Когато вятърът на недоволството започне да духа, той не трябва да бъде спиран, той трябва да бъде уловен, опакован в лозунг и върнат обратно като одобрено негодувание.
„Възраждане“ е майстор на това изкуство. Отново и отново, партията предлага на обществото внимателно подбрани каузи, формулирани така, че да звучат опасно… но да свършват в нищото:
Формулата е винаги една и съща:
„радикално звучене → медиен шум → очакван провал“
⸻
Патриотизъм за еднократна употреба
Костадин Костадинов влиза с флаг, мегафон и ярък лозунг.
Всяка негова кауза е оформена по един и същи шаблон:
„радикално звучене → медиен шум → очакван провал“
Дали е за:
• спиране на еврото,
• излизане от НАТО,
• битка с „джендърите“,
• COVID-ваксини,
• или лов на „чуждестранни агенти“ –
всички предложения имат едно общо: никакъв шанс да минат.
Не защото са преследвани. А защото са проектирани така – да не минават.
⸻
Всичките каузи на Коцето са с висока температура и нулев ефект. Събират емоции, а не резултати. И съществуват единствено в зоната на телевизионния спектакъл.
⸻
Защо „Възраждане“ не е антисистемен играч?
1. Сила на посланията, но липса на стратегия
– Говорят за „спасение“, но не казват как ще се приложи.
2. Жива реакция, без промяна
– Подписки, шествия, речи… и нито един действащ закон.
3. Излъчване – национално, но контролирано
– Имат повече екранно време от половината министри.
4. Системен дим
– Протест срещу системата, спонсориран от самата система.
5. Крайната кауза – винаги обречена
– Още на ниво процедура, техника или съдебна практика.
⸻
Иронията на медийния поток: „опозиция“ с национален ефир
Когато истински протест (например този в Брюксел) не получава дори 10 секунди в медиите, а Костадинов е по екраните от сутрин до вечер, значи някой държи прожектора включен.
Истинската опозиция не е добре гримирана.
Не получава пряк ефир.
Не е част от говорещата схема.
Когато всеки тв канал започва с Коцето и завършва с Коцето, това не е „цензурирана истина“ – това е инфлуенсърска платформа, дадена от същата власт, срещу която уж се бори.
⸻
Опасността не е в лозунгите. Опасността е в липсата на визия.
Всеки иска „предателите да бъдат наказани“.
Но когато липсва стратегия и когато единственият инструмент е омразата, винаги се започва не с предателите, а с мислещите.
Историята го е доказала.
Когато едно движение няма посока, а само гняв, то не води до промяна, а до лов на вещици.
⸻
А системата? Тя гледа. И плаща.
„Възраждане“ получава субсидия от държавата.
Парламентът осигурява заплата и ефир.
Медиите пускат цирка.
Народът ръкопляска.
Костадинов си плаща ипотеките.
И всичко това, докато реалната власт си остава непокътната.
⸻
„Възраждане“ и Костадинов не са антисистемни играчи.
Те са сигнален инструмент, патриотично звучащ, но политически неефективен.
Администрацията си осигурява контролирана предна вълна на гнева.
Медиите си пълнят ефирните часове.
А система… си остава непокътната.
⸻
Кой стои зад прожекторите?
Системата и нейният механизъм за управление на гнева.
Най-добре управляваш гнева, когато му дадеш сцена.Нямам доверие в НИЩО и НИКОЙ
Коментар
-
Първоначално изпратено от dmm Разгледай мнениеГермания се въоръжава с дълг и повлича еврозоната към нова криза
– Франция: 116%
– Италия: 137%
– Испания: 101%
– Португалия: 92%
– Белгия: 107%
– Гърция: 147%
Лошата новина е, че няма как да се избегне това голямо и глобално задлъжняване, но има и добра новина - гафа се случва средно веднъж на 2-3 поколения (40-60 години). И който е късметия, може да изкара целия си живот без нито веднъж да бъде обран от собственото си правителство. Който не е късметлия, като например нашия народ по време на 45 годишното управление на комунистите, ами той ще бъде обран цели 6 пъти (факт от историята).
Как става това обиране?
Ами по много начини - глобална депресия, хиперинфлация, деноминация, в която се премахват една или повече нули от валутата и т.н.
Всеки един човек ли бива обиран?
Ето тука е разковничето на успеха. Обирани са само нискоинтелигентните лапнишарани, които за съжаление са мнозинството от народа. Не са обирани следните категории:
1. Управляващите, властинащите и кръговете около тях
2. Имащите предварителна информация
3. Високоинтелигентните, които знаят за него, разбират го, и го очакват този черен лебед
Високоинтелигентните си държат богатството в инструменти, неподвластни на хиперинфлация или деноминация. Например недвижими имоти, злато, сребро, диаманти, ДМА (ако говорим за фирмите им) и други стабилни като стойност активи (напр. произведения на изкуството, патентовани високи технологии и др.). Високоинтелигентните купуват тогава, когато вече е настъпила катастрофата и дето се казва по улиците се лее кръв.
Ниско интелигентните в това време лапат мухите и лаят по форуми и медии, че този бил виновен, онзи бил виновен и въобще цял живот търсят виновни за собствената си некадърност и невежество, и най-накрая умират бедни като църковни мишки. Та те така и сега - виждаме ги във форума кои лаят и си търсят виновници за провала си в живота, вместо да се стегнат в кръста и да направят нещо по-сериозно за собственото си забогатяване и за собственото си имунизиране против кризи, каквито периодично ги има във всяка една иконмика.
ПП: Историята помни и пример с държава, която успя да сведе дълговете си до чистата нула. За благодарност народа разстреля лидера си, допринесъл за този "голям успех" (Николае Чаушеску).Last edited by Mateev; 30.06.2025, 14:30.
Коментар
-
Първоначално изпратено от dmm Разгледай мнениеПроверих как институциите ни „пазят“ от спекула. Оказа се, че само на думи
Мариян Иванов
30.06.2025
Институциите гръмко уверяват, че ще пазят потребителите от спекулативно поскъпване преди евентуалното въвеждане на еврото. Проверих дали това е така. Отговорът е – не.
С наближаването на въвеждането на еврото, държавата засипва обществото с обещания. НАП, КЗК и КЗП уж обединяват сили и обещават, че ще следят зорко за нелоялно вдигане на цените. Призовават хората да подават сигнали, уверяват ни, че ще се борят със спекулата и ще пазят интересите ни.
Вижте още – 0% инфлация, 25% поскъпване и черен хайвер на промоция
И аз им повярвах. Или поне реших да проверя дали наистина е така. Как започна всичко
На 13 юни, в лично качество, подадох сигнал до четири институции – Българската народна банка, Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите и Министерството на финансите. Поводът беше повече съмнение за прикрито увеличение на банкови такси от страна на една голяма банка. И не какво да е увеличение, а такова, което удобно ги „закръгля“ към бъдещи стойности в евро.- Таксата за преиздаване на дебитна карта например се покачва от 5 лева на 5.87 лева. Защо точно толкова? Защото по фиксирания курс това прави точно 3 евро. Нито стотинка повече, нито по-малко.
- Таксата за неизтеглена сума от банкомат скочи от 9.78 лева на 19.56 лева. Отново – перфектно закръглена – точно 10 евро. Повишението е 100%.
- Смяната на ПИН код поскъпва от 2.50 лева на 2.93 лева – което се равнява на 1.50 евро. Таксата за издаване на удостоверение скача от 12 на 14.69 лева – точно 7.50 евро. А тегленето на каса без предизвестие вече не е 10 лева, а 11.74 – шест евро.
И това не е всичко. Още по-фрапиращи са случаите с таксите за операции в чужда валута. Там банката дори не си прави труда да обяснява – таксата в лева остава непроменена, но еквивалентът в евро или долари скача рязко. Пример – допълнителна писмена кореспонденция. Таксата в лева е 24.45 и не се променя. Но в евро тя скача от 30 на 50 евро – увеличение с почти 67%. За спиране или връщане на превод – от 40 на 50 евро. На хартия изглежда, че в България нищо не се е променило – таксата в лева стои. Но ако оперираш в чужда валута – плащаш много повече.
Ако си мислите, че има разумна обосновка за това – няма. При фиксирания курс 24.45 лева се равняват на малко над 12 евро. Защо тогава чуждестранният клиент или този, който прави международна операция, плаща 50 евро за нещо, което в лева струва 24? Въпросът остава без отговор. Нарушенията са очевадни
Според мен това поведение попада под всички възможни дефиниции за нелоялна търговска практика. То нарушава принципите на добросъвестност, прозрачност и равнопоставеност. Законът за защита на потребителите забранява заблуждаваща информация и неравноправни клаузи. Законът за защита на конкуренцията забранява координирани практики, които нарушават пазара.
Подадох сигнал с искане за:- Пълна проверка на тарифите и методиката, по която са определени;
- Проверка дали вътрешно в банката е имало указания за изкуствено съобразяване на таксите към бъдещото евро;
- Анализ дали тези действия са в съответствие с обещанията на държавата да не допуска скрита инфлация около въвеждането на еврото;
До 30 юни – нито дума от БНБ. Никакъв отговор. Нищо.
КЗК дори не удостоиха сигнала с входящ номер. Абсолютно мълчание.
КЗП единствено изпратиха съобщение, че сигналът „се обработва“. Колко време? Без отговор.
Отговор дойде само от Министерството на финансите. И той звучеше така:„Министерството на финансите не е компетентно да оцени дали увеличението на банковите такси е необосновано, тъй като не разполага с данни за оперативните разходи на банката, както и с анализ на конкурентността на банковия сектор. Надзорът върху кредитните институции се осъществява от Българската народна банка.“
Превод от административен на човешки език: „Не е наша работа.“
Истината е болезнено проста
Държавата ни уверява, че ще ни пази от спекула и измами в прехода към еврото. Призовава ни да подаваме сигнали. А когато го направим – се оказва, че никой не отговаря. Никой не проверява. Никой не носи отговорност.
Въпросът е – не могат ли, не искат ли, или и двете?
Защото на този етап отговорът е очевиден: Институциите не ни пазят. Те просто не работят. Или работят единствено за онези, които не страдат от закръглените такси.
Аз тука не можем да разберем
Хем искате да ползвате само кеш, хем ревете като банките качват таксите.
Последно това увеличение засяга ли тея дето са против еврото и дигиталното му бъдеще?
Между другото това е много хитра тактика така да се нагласят цените, че да са кръгли в Евро. Догодина или още тая година чрез бюджета ще го направят.
Ако минималната заплата е 1077 лв което се равнява на 550.66 Евро, то догодина сигурно ще я направя 560 или направо 600 Евро за по кръгло
Коментар
Коментар