IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Македония (+18)

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

    Турих ти +, но нещата не са съвсем еднозначни:
    - значи ние я предаваме Македония-та от поне 1902-1903
    Ле-ле, Грую! Ти представляваш един клон на историческата наука, който спокойно може да се нарече иисторически садизъм. Направо ме хвана за гушата, дъхът ми спря! Известно време не бях влизал в тази тема и някак се оказах неподготвен да прочета този текст. Ще се повторя, но корените ми по бащина линия са от Македония и през 1903 прадядо ми слага в чувал единственото оцеляло невръстно дете от огромна фамилия, мята го на гръб и прекосява границата на България, та да спаси поне него. Това дете е било моят дядо. Той категорично се е смятал з а българин, но знам, че в душата си е носил някаква болка. Малък съм бил, не знам подробности. А и баща ми си отиде - той и без това не обичаше да говори на тази тема.

    Научих и нови неща от изложението ти.

    Ще опитам да направя едно скромно допълнение. Наскоро беше, в зверската тема разказах за едно събитие, провело се съвсем на скоро в Солун. Ириней и Вартоломей, чиито имена вече е удачно да се употребяват без съпътстващи определения (заради приличието), бяха централни действащи лица в едно политическо събитие - честване на 100 годишнината от победата на православното оръжие при Добро поле. Чух за това събитие в личен разговор от наши българи, които живеят в Гърция.
    В търсене на потвърждение и допълнителна информация, с огромна изненада попаднах на предаването на Росен Петров, чийто гост се оказа проф. Елдъров. Познавам го само като име, нямам ни най-малка представа за неговия ранг в историческата гилдия. Всяка съсловна общност си има някаква своя вътрешна, неофициална, понякога крайно субективна, дори съмнителна и нездрава йерархия, но в този случай той, професорът, ме снабди с необходимата информация и стана изразител на още важни исторически тези. Без оглед на това какъв е и за какво точно работи, аз му благодаря за още един важен исторически урок.

    Доколкото в твоето изложение става дума за предателства и "предателства", извършени спрямо спрямо род и земя български, понякога под неотменимия и незаобиколим напор на време, обстоятелства, фактори, ще споделя кратко за още нещо, което категорично доказва, че ако не поставяме твърдо Родината и интересите и на първо място, ужасите и трагедията са вече в двора ни.

    1915. Бушува световна война. Двете страни ухажват България. Англия и Франция не обещават нищо. Винаги, че и до ден днешен са се отнасяли с неумело прикрито презрение към нас, дори погнуса. Дори и да не ми вярвате, запомнете това поне кат о нищо незначеща теза.
    Същевременно 1913 г. е много близо, ярки са спомените от загубата, погрома, унижението, предателството. Основните ни душмани - Сърбия и Гърция са вече на страната на Антантата. "Гарантът" на Съюза от 1913 - Русия, която предаде България, също е на страната на Антантата. Румънците, още един съюзник-разбойник, който през 1913 в гръб направи военна разходка почти до София, умуват и се туткат, но явно също клонят към Антантата.

    Неудачно е тук да говоря за някакви хипотези за неутралитет, още по-неудачно е да споменавам за проклетата династия, но изглежда изборът ни да се включим на страната на Централните сили е предопределен и в някакъв смисъл естествен. Дълга и сложна тема.

    Ето тук иде онзи момент, за който искам да направя допълнението. За "предателството". Най-голямата и боеспособна част от българската армия е дадена под пряко германско командване.
    Вместо да настъпим основно към Македония и да търсим решение на естественото гарантиране на наши национални проблеми, тя е пратена да помага на германци и австрийци, които не са отделили достатъчно ресурс и не могат да се справят със сръбите.
    В никакъв случай не желая да омаловажавам героизма на Втора армия, която се бие в Македония, но войната и военното дело си имат своя логика.
    Не може да се твърди, че е бил възможен друг резултат от ПСВ, но последиците от войната биха били други ако през 1915 година България беше последвала своя изконен национален интерес.

    За още подробности и за други интересни неща,

    гледайте задължително предаването Операция История

    Знаеш, че с тебе имаме известни различия в отношението си към сърбите. Аз не ги мразя по подразбиране. Мразя елитите им, които успяват някак по-ловко да се грижат за страната си, често за наша сметка.
    Уважавах бившия сръбски Патриарх Павле, ей-така човешки, по усещане!
    Той има една приказка: И адът, и раят започват още на земята при този живот!

    Коментар


    • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

      Заради баланса - има ли любов, значи трябва да има и омраза.
      Сичките 'истински" българяни силно любят и мразат ! Особено кат са анонимни !

      Коментар


      • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение

        Ами тя Европа си беше на нациите.....и на нацистите. Видяхте до къде я докараха. Очевидно на доста патреотари им се иска пак да повоюват. Няма лошо, стига да не го налагат и на останалите. Да ходят да се бият у гърдите някъде на къра. Еднище ще скубят косми и ще викат "булгаааар", "булгааар", другите ще пеят марсилезата под голата гръд на льопенката, трети ще си пуснат мустачки ала гитлер, четвърти ще се прекръстят на дучета и така....кой оцелее.
        Не искаме да воюваме с никой но ако продължават разни психо откачалки да ни налагат какво да правим и как да живеем войната е неизбежна.Който е канил емигранти да бъде така добър да си ги гледа а не да се опитва да ги налага на други народи които не ги искат.Аз не желая да ме управляват боклуци като Меркел Макароня Тереза Змей и оня плашипутарник от Люксембург дето се оженил за мъж както и оня с ишияса.Аз искам Орбан начело на ЕС и вкарването на педали цигани и всякакъв такъв болкук в концлагери и психиатрии....Да видим колко от тях ще са джендъри кат ги почнем с мотиките и лопатите в главите.Исам меверето да стреля срещу мангали които налитат на бой с калашни.Бам стотина мангасара у една маала и веднага награда за полицаите бам още двеста в друга и да видим как ше ми вадя ножове и брадви

        Коментар


        • Първоначално изпратено от tnm Разгледай мнение

          Заради баланса - има ли любов, значи трябва да има и омраза.
          Умното си умно!!!
          И това ще мине ...

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Todor Sabev Разгледай мнение

            И що по принцип требва да мразим.
            Заради баланса - има ли любов, значи трябва да има и омраза.
            Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
            Мечо

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

              Грую, не мразят родината, а простотията в нея.
              Баш те ако знаят какво мразят аз съм трамвай.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                Trak, ами не е така, брат, просто това е най-лесното и приятно за ухото извинение, че са избягали, ср@ли са на гробовете на дедите си (без извинения) и са дърво без корен - свой сред чужди и чужд сред свои. Обичам родината, мразя държавата са приказки за 16 годишни сополанковци с тениски на Че, а не за улегнали 30+ инвеститори, каквито се предполага, че сме ние!

                Ходил съм досто по чужбината, виждал съм много емигранти - ами такава омраза към "кочината", като сред бълагрите в чужнина, не съм виждал. Нито сред чехи, нито сред поляци, нито сред румънци, сред никой. Никога. Давал съм веднъж сравнение - абсолютни помаци - неприети там, неприети и тук, поради което изпълнени с омраза към всичко, особено към своите, и способни на баташки кланета, образно казано...

                Как да е, иде реч за македония като еманация на антибългарщината. Тя няма друг път освен ЕС, а за да влязат в ЕС, следва да влязат в НАТО, колкото и това да не се харесва в Белград и Москва. Нашият интерес е да заявят, че са нова държава, чиято история почва от 1944, преди това историята им е българска. Няма Даме, няма Гоце, няма Яне, няма никой - всички са българи. Точка. Апропо, наскоро им чух химна - ми че те в него пеят за Яне Сандански бе - айде другите родени в Македонията или Гръчко, ама Яне си е баш българска мутра отвсякъде - щях да се спукам да се смея. А ние си мълчим. Хеле пък Шкембе войвода - днес видях винил, че ВМОРО ставало на 125 години и се борило за българщината - ех, Гоце, Гоце, ама не от Сирищник, ако знаеше какво леке е начело, щеше до Русе да идеш, че да му прекъснеш родата. Нейсе. Млъквам.

                Червенасган, пич, готин си и си симпатичен събеседник, когато с радост чета, обаче залитанията ти в либерастия ми идват он топ. Ок, избягал си, и сестра ми избяга, и тя с твоите мотиви - тук имаше достатъчно добър живот, но уж в името на детето, но като се прибере, и плаче. Шото вътре в себе си знае, че е предала рода си, а и аз ѝ го напомням. Да, там живее отлично -сега си купи къща за над милион евро в луксозен квартал на Гренобъл, но винаги ще си остане маята на българката в нея. Мъчно ми е, защото е кадърен човек и можеше да остане и да помогне тук, както и ти можеше да си в България и да помагаш на родината си. Избрали сте друг път - не ми е приятно. но го приемам, но поне бъете горди, че сте българи, най-малкото родословието си няма как да го промените, а не плюите в кофата, от която сте пили и пак ще пиете!
                Груец друг път винаги има.Нека ги оставим на мира нека са свободни те да си решават а ние да подкрепим техния избор.Територия си имаме предостатъчно хора нямаме....Като не искат при нас насила не става..За другото шапка ти свалям и поклон до земи.И аз не разбирам това настървение с което тези хора говорят срещу Родината си.От мен да знаеш наближава деня в който горчиво ще съжаляват

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

                  Грую, не мразят родината, а простотията в нея.
                  И що по принцип требва да мразим.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

                    Грую, не мразят родината, а простотията в нея.
                    Trak, ами не е така, брат, просто това е най-лесното и приятно за ухото извинение, че са избягали, ср@ли са на гробовете на дедите си (без извинения) и са дърво без корен - свой сред чужди и чужд сред свои. Обичам родината, мразя държавата са приказки за 16 годишни сополанковци с тениски на Че, а не за улегнали 30+ инвеститори, каквито се предполага, че сме ние!

                    Ходил съм досто по чужбината, виждал съм много емигранти - ами такава омраза към "кочината", като сред бълагрите в чужнина, не съм виждал. Нито сред чехи, нито сред поляци, нито сред румънци, сред никой. Никога. Давал съм веднъж сравнение - абсолютни помаци - неприети там, неприети и тук, поради което изпълнени с омраза към всичко, особено към своите, и способни на баташки кланета, образно казано...

                    Как да е, иде реч за македония като еманация на антибългарщината. Тя няма друг път освен ЕС, а за да влязат в ЕС, следва да влязат в НАТО, колкото и това да не се харесва в Белград и Москва. Нашият интерес е да заявят, че са нова държава, чиято история почва от 1944, преди това историята им е българска. Няма Даме, няма Гоце, няма Яне, няма никой - всички са българи. Точка. Апропо, наскоро им чух химна - ми че те в него пеят за Яне Сандански бе - айде другите родени в Македонията или Гръчко, ама Яне си е баш българска мутра отвсякъде - щях да се спукам да се смея. А ние си мълчим. Хеле пък Шкембе войвода - днес видях винил, че ВМОРО ставало на 125 години и се борило за българщината - ех, Гоце, Гоце, ама не от Сирищник, ако знаеше какво леке е начело, щеше до Русе да идеш, че да му прекъснеш родата. Нейсе. Млъквам.

                    Червенасган, пич, готин си и си симпатичен събеседник, когато с радост чета, обаче залитанията ти в либерастия ми идват он топ. Ок, избягал си, и сестра ми избяга, и тя с твоите мотиви - тук имаше достатъчно добър живот, но уж в името на детето, но като се прибере, и плаче. Шото вътре в себе си знае, че е предала рода си, а и аз ѝ го напомням. Да, там живее отлично -сега си купи къща за над милион евро в луксозен квартал на Гренобъл, но винаги ще си остане маята на българката в нея. Мъчно ми е, защото е кадърен човек и можеше да остане и да помогне тук, както и ти можеше да си в България и да помагаш на родината си. Избрали сте друг път - не ми е приятно. но го приемам, но поне бъете горди, че сте българи, най-малкото родословието си няма как да го промените, а не плюите в кофата, от която сте пили и пак ще пиете!
                    Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                    Коментар


                    • Първоначално изпратено от Грую Груев Разгледай мнение

                      Хм, интересна и позната теза - дайте да се дупим на всички, че иначе война. Странно как близо век от 1815 до 1914 имаше Европа на нациите, пък сега не можело, разбираш ли? И какво лошо има в това човек да обича родината си? Не всички са избягали безродници, които се срамуват да се нарекат българи! Апропо, както българина мрази родината си, никой друг не може - такава дивашка, пронизваща, заслепяваща омраза не се среща към никой и към нищо...
                      Грую, не мразят родината, а простотията в нея.

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение

                        Ами тя Европа си беше на нациите.....и на нацистите. Видяхте до къде я докараха. Очевидно на доста патреотари им се иска пак да повоюват. Няма лошо, стига да не го налагат и на останалите. Да ходят да се бият у гърдите някъде на къра. Еднище ще скубят косми и ще викат "булгаааар", "булгааар", другите ще пеят марсилезата под голата гръд на льопенката, трети ще си пуснат мустачки ала гитлер, четвърти ще се прекръстят на дучета и така....кой оцелее.
                        Имаш сатиричен талант. Трябва те пратим като министрел пред министерството на патреотара да му попееш за патреотичното поприще и тесните мустачки. И да му обясниш, че Македонията не я разбира, що е джапало в Дунава мокро.

                        Коментар


                        • Айде..

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение

                            Какъв по-добър начин виждаш, това да се случи от влизането на страната в ЕС и НАТО?

                            Тогава без да се пролива повече никаква кръв, всички българи ще бъдат обединени. Ако и при липсата на граници за хора, стоки и капитали, някои все още не се чувстват обединени, то това няма да се промени с никакви исторически клетви и напомняния. Щото аз и сега мога да се чувстам много по-близък с някой не етнически българин, който обаче споделя моите виждания по отношение на живот, работа, семейство и т.н., отколкото с боленсидеровци, каракачановци или други баш "български" патрЕотари.
                            Магито Тачър навремето е казала, че Европа е създадена от историята, Америка - чрез философията. Та, каквато и философията да изповядват НАТО и ЕС като организации, съзнанието на европейци се оформя на база историческите факти. Границите между държавите, нанесени като пунктир върху топографските карти, са жигосани в паметта на хората и трудно ще бъдат изтрити от там.
                            Приятелството се състои от серия изловени и неизловени предателства !!!
                            Мечо

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение

                              Ами тя Европа си беше на нациите.....и на нацистите. Видяхте до къде я докараха. Очевидно на доста патреотари им се иска пак да повоюват. Няма лошо, стига да не го налагат и на останалите. Да ходят да се бият у гърдите някъде на къра. Еднище ще скубят косми и ще викат "булгаааар", "булгааар", другите ще пеят марсилезата под голата гръд на льопенката, трети ще си пуснат мустачки ала гитлер, четвърти ще се прекръстят на дучета и така....кой оцелее.
                              Хм, интересна и позната теза - дайте да се дупим на всички, че иначе война. Странно как близо век от 1815 до 1914 имаше Европа на нациите, пък сега не можело, разбираш ли? И какво лошо има в това човек да обича родината си? Не всички са избягали безродници, които се срамуват да се нарекат българи! Апропо, както българина мрази родината си, никой друг не може - такава дивашка, пронизваща, заслепяваща омраза не се среща към никой и към нищо...
                              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение

                                Ами тя Европа си беше на нациите.....и на нацистите. Видяхте до къде я докараха. Очевидно на доста патреотари им се иска пак да повоюват. Няма лошо, стига да не го налагат и на останалите. Да ходят да се бият у гърдите някъде на къра. Еднище ще скубят косми и ще викат "булгаааар", "булгааар", другите ще пеят марсилезата под голата гръд на льопенката, трети ще си пуснат мустачки ала гитлер, четвърти ще се прекръстят на дучета и така....кой оцелее.
                                Цяла източна Европа е на бунт срещу реда на Меркел и Макрон....
                                Познай кой ще си иде пръв Меркел или Орбан ,Качински или Макрон....

                                Коментар

                                Working...
                                X