IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Дали някой от защитниците на определението "османско присъствие" - НЯКОГА ЩЕ БЛАГОВОЛИ да посети църквичката "Света Неделя" в Батак? Едва ли!

Да - могат да се видят нечовешките опити на майките - да копаят с ръцете си кладенец, защото са искали да разквасят устните на дечицата си, затворени в тая БЪЛГАРСКА светиня, за да се предпазят от КРЪВОЖАДНИЯ БАШИБОЗУК - с НЕГОВОТО "ОСМАНСКО ПРИСЪСТВИЕ".

КАК тия МАЙКИ са могли да удържат пред силата на КРЪВОЖАДНОТО османско присъствие НЯКОЛКО ДНИ - отвън? И са копали кладенец, и са се молили Богу - на БЪЛГАРСКИ език /в останалите църкви са говорели на гръцки!/

Какво става накрая при това османско присъствие? Когато, след няколко дни успели /НАЙ-ПОСЛЕ/ - кръвожадните башибозуци - да проникнат в църквичката - те, със своето османско присъствие - ИЗКЛАЛИ като агнета ВСИЧКИ жени и деца. Да! Черепите са там! Костите!

Османско присъствие! Ай сик.ир от тук!

п.п. Та, защитници и друга паплач - отбийте се в Батак. Може нещо да ви жегне под лъжичката, в което се съмнявам, защото хората, които се опитват да подменят историята - са най-наглите същества, родоотстъпници и предатели!

Коментар

• Първоначално изпратено от v_tin Разгледай мнение

Защо ушите на този кон са сини
      Да напомнят за внедрените в СДС решетниковци. Активирани, когато са им потрябвали -
      Йордан Цонев, Христо Бисеров, Богомил Бонев, Пламен Орешарски, Корнелия Кобилкина и други знайни и незнайни петоколонници.

Коментар

• Първоначално изпратено от Trakatrak Разгледай мнение

Твоите размисли са на ниво публицистика. За турското робство много публицисти се изказаха, но то ва не го направи изряден исторически термин. Дори в образованието е редно да се ползва най-много до 4-ти клас. "Присъствието" е помощен, допълващ, заместващ термин. Нередно е, ако се ползва като челен, водещ термин, както е в спекулативния пример "Под присъствието", но никой нормален човек не го използва в този смисъл, освен историческите спекуланти, които без да се усетят дадоха гражданственост на такова недомислие. А е възможно нарочно да са го популяризирали. Провокаторчета шантави много се нароиха у нас.
        Не знам какво значи "изряден исторически термин" И артефакти се интерпетират, според откривателя или спонсора му, често
        Съгласна съм с теб, че спорът е тъп и жалко, че се вади все по наши празници ... заради разни чужди каузи

Коментар

• Първоначално изпратено от retro_69 Разгледай мнение

В историята "ако" няма,ама мое лично мнение,че ако Левски и Ботев бяха доживяли свободна България,съдбата им щеше да бъде и по-незавидна от тази на капитан Петко войвода.....
          Чел/а ли си "Цар Плъх"
          Екстремните условия, предполагат и изключителни състояния на духа, които в нормална, спокойна обстановка, често не могат да се приспособят към многостранните фактори, определящи средата
          Та, в този ред на мисли, вероятно, не биха имали място в определянето на политиката, но биха били достойни хора,мисля
          Нека ги помним като нашите герои!

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение

От десетина и повечко май, години тече кампания за обезличаване на българщината.... и заместването й с някакви неясни съюзни ценности
            Имаше приказки кирилицата да я заменим на латиница ...щото видиш ли и интернет това изисквал...
            "Аз съм българче" било шовинизъм ...и вместо него ...чалга и чужди образци на литературата...
            Напоследък, някакви либерали....явно, с небългарски уклон им пречи точно нашето ортодоксално християнско вероизповедание
            (Предполагам, всичко им пречи, но усърдно се стараят да неглижират и тази страна от историята ни)

Така и с османско робство.
            Пак от горните "радетели" се сетиха, че "робство" било обидно, щото самите ние така сме ставали поколение наследници на роби...а такива никак не е имало по нашите земи...
            Не знам дали това е с протурска насоченост, по-скоро, ми прилича на постоянна система....

Това турско "Присъствие", смешно е, ... сега имаме американско присъствие с военните им бази - временно, базирано на договорености...
            500 години не е присъствие, нито владичество(без владиката ) )

Иго и робство са синомими.
            Когато някой те завладее със сила, отнеме правата на местното население, отнеме държавността, самоопределението и самостоятелно икономическо и културно развитие - това е вид насилствено ограничение, робство
            В историята на робството има имотни, има и безимотни роби...Нека не го илюстрираме само с ..."Чичо Томовата колиба" )

Извън килийните училища, нормално училище, в което се провежда обучение на български език, възниква чак, когато Империята е отслабена и загубила други територии, над които насилствено е властвала )

Ако някой има огромен проблем с понятията, може да ни нарече османска/турска колония, поне ще имаме едностепенна сравнимост със западните ценности

п.с. за тоз Динко, почти не съм чела, не ми е интересен, но понеже правиш препратка към мажоритарните избори ) да те питам - нима е по-лош от половината депутати днес в Парламента?
            Твоите размисли са на ниво публицистика. За турското робство много публицисти се изказаха, но то ва не го направи изряден исторически термин. Дори в образованието е редно да се ползва най-много до 4-ти клас. "Присъствието" е помощен, допълващ, заместващ термин. Нередно е, ако се ползва като челен, водещ термин, както е в спекулативния пример "Под присъствието", но никой нормален човек не го използва в този смисъл, освен историческите спекуланти, които без да се усетят дадоха гражданственост на такова недомислие. А е възможно нарочно да са го популяризирали. Провокаторчета шантави много се нароиха у нас.

Коментар

• Първоначално изпратено от prectical Разгледай мнение

Айде стига с тоя Динко и Перата. Това са трафиканти,пускащи ви пушилка. Аз да питам откаде Динко Вълев има пари за мерцедес с купе с цена доста солидна за българският стандарт? И как така забогатя той по-време на бежанският поток. Динко лови тия които не му плащат и пуска другите които му снасят парички. Освен това покрай мигрантите в този район се върти огромен трафик на наркотик от Турция. Перата е бивш член на банда а може би и още е занимаваща се с наркотици. Няма ли НАП да се сезира и да провери доходите на господин Вълев или него го пази някой политик с цел да го използва след време за предизборна кампания? Така,че Динко може и по-лош да се окаже щото ти ги пуска докато спите пък и живеете в няква утопия с разни измислени герои спасители - Динко, Перата и нз си още кой.
              Хайде сега и Перата ...тоз пък кой е ))
              Впрочем, след репортажите за Динко...и свинските опашки, с които беше навързал бежанци...повече май не съм чела...просто, тогава останах с впечатления подобни на твоите - че, ползва имигрантите за лично облагодетелстване, попаднах в някои медии на разкази на заловените от него...и дотам ....медиийните зомбирания гледам да ги избягвам
              Но не виждам заплаха за мажоритарната система от лица като Динко... Ако има и нормални закони!

Коментар

• Първоначално изпратено от Grosss Разгледай мнение
                Да утепаш и ограбиш капитан Петко войвода все едно да видиш сметката на Ботев или Левски ,така че много моля ......
                В историята "ако" няма,ама мое лично мнение,че ако Левски и Ботев бяха доживяли свободна България,съдбата им щеше да бъде и по-незавидна от тази на капитан Петко войвода.....

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение

п.с. за тоз Динко, почти не съм чела, не ми е интересен, но понеже правиш препратка към мажоритарните избори ) да те питам - нима е по-лош от половината депутати днес в Парламента?
                  Айде стига с тоя Динко и Перата. Това са трафиканти,пускащи ви пушилка. Аз да питам откаде Динко Вълев има пари за мерцедес с купе с цена доста солидна за българският стандарт? И как така забогатя той по-време на бежанският поток. Динко лови тия които не му плащат и пуска другите които му снасят парички. Освен това покрай мигрантите в този район се върти огромен трафик на наркотик от Турция. Перата е бивш член на банда а може би и още е занимаваща се с наркотици. Няма ли НАП да се сезира и да провери доходите на господин Вълев или него го пази някой политик с цел да го използва след време за предизборна кампания? Така,че Динко може и по-лош да се окаже щото ти ги пуска докато спите пък и живеете в няква утопия с разни измислени герои спасители - Динко, Перата и нз си още кой.

Коментар

В термина "османско (турско) присъствие" водещият смисъл е, че османците са външен, чужд, временен елемент по българските земи. Некви неграмотници вдигнаха навремето джабъл за този термин от неграмотие. Лично аз съм го използвал в моя статия, та главредакторът за всеки случай го допълни с "насилствено". С този термин чуждото владичество се обобщава като исторически факт без да елиминират негативите от това владичество. Но не може във всеки текст то да се описва като кърваво, жестоко, геноцидно, особено при културологичен анализ например. Терминът "турско робство", който всички използваме, е популярен простонароден израз за чуждото владичество. Този спор е толкова тъп, че ме е срам за двайсетгодишното му проточване. Не бива пускаме простотията ни се качва на главата. Щото както и друг път съм ви светкал в моите области на интереси, наместо ВМРО, се намърдва некое МВРО и на вълната на народната простотия ни запраща сред най-пропадналите в културно, социално и политическо състояние държави.
                    П.п. Току-що гледах по Нова филм за Динко. И този скромен в интелектуално отношение младеж току-виж станал депутат и почне да кове закони с гегата и карабината именно на вълната на народния примитив-ентусиазъм..
                    От десетина и повечко май, години тече кампания за обезличаване на българщината.... и заместването й с някакви неясни съюзни ценности
                    Имаше приказки кирилицата да я заменим на латиница ...щото видиш ли и интернет това изисквал...
                    "Аз съм българче" било шовинизъм ...и вместо него ...чалга и чужди образци на литературата...
                    Напоследък, някакви либерали....явно, с небългарски уклон им пречи точно нашето ортодоксално християнско вероизповедание
                    (Предполагам, всичко им пречи, но усърдно се стараят да неглижират и тази страна от историята ни)

Така и с османско робство.
                    Пак от горните "радетели" се сетиха, че "робство" било обидно, щото самите ние така сме ставали поколение наследници на роби...а такива никак не е имало по нашите земи...
                    Не знам дали това е с протурска насоченост, по-скоро, ми прилича на постоянна система....

Това турско "Присъствие", смешно е, ... сега имаме американско присъствие с военните им бази - временно, базирано на договорености...
                    500 години не е присъствие, нито владичество(без владиката ) )

Иго и робство са синомими.
                    Когато някой те завладее със сила, отнеме правата на местното население, отнеме държавността, самоопределението и самостоятелно икономическо и културно развитие - това е вид насилствено ограничение, робство
                    В историята на робството има имотни, има и безимотни роби...Нека не го илюстрираме само с ..."Чичо Томовата колиба" )

Извън килийните училища, нормално училище, в което се провежда обучение на български език, възниква чак, когато Империята е отслабена и загубила други територии, над които насилствено е властвала )

Ако някой има огромен проблем с понятията, може да ни нарече османска/турска колония, поне ще имаме едностепенна сравнимост със западните ценности

Коментар

Да утепаш и ограбиш капитан Петко войвода все едно да видиш сметката на Ботев или Левски ,така че много моля ......
                      Казах ти, не се знае дали Петко Киряков е подготвял нещо. Знаеш преди това колко офицери са екзекутирани за измяна. Горкият Светослав Миларов https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1...BD%D0%BE%D0%B2 е обесен за конспирация.Революционните дейци се разделят на русофили и лоялисти към българската самостоятелност и сериозно се конфронтират. Неприятни истории. Винаги може да стъпиш на криво, Дори да си Капитан Петко.

Коментар

Не само кариерист, и престъпник да е бил, в този момент той се явява защитник на българската еманципация от големия северен съсед. Такива са били времената, че дори и калтаци са направили повече за България отколкото достойни хора, но набъркани с чуждите интервенции у нас. Такава е историята. Върти ни, обръща ни, премята като клоуни.

Коментар

Не ми ги хвали такива герои кареаристи.,сега на всяка крачка ги има.https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A1...87%D0%B5%D0%B2
                          Не само кариерист, и престъпник да е бил, в този момент той се явява защитник на българската еманципация от големия северен съсед. Такива са били времената, че дори и калтаци са направили повече за България отколкото достойни хора, но набъркани с чуждите интервенции у нас. Такава е историята. Върти ни, обръща ни, премята като клоуни.

Коментар

• Първоначално изпратено от nomche Разгледай мнение

ОК, мерси за отговора. Приемам, че си съгласен, че съвременниците българи не са били фенове на Османската империя и не са смятали, че процъфтяват бидейки част от нея. Щото разни "анализатори" от пишещите тук едва ли не го изкарват голям ужас, че видиш ли руската армия прекъсва това обществено-политическо положение, в което се намират българите 5 века. Някой от тях се тюхкат, че видиш ли било много лошо даже, че северните варвари се намесили да ни освобождават.
                            И още нещо. Тъй като спомена, че Вазов го нарича иго, хората от това време и не само революционерите му казват робство, но технически терминът не е коректен от днешна гледна точка, интересно тогава терминът руска окупация дали е технически коректен? Да не забравяме, че точно този термин е голяма радост за болните русофоби и повод за друга дълга дискусия тук.
                            Под окупация се разбира военно заемане на чужди територии. Терминът бе натоварен с негативно съдържание след 1944. Дори едни търновуниверситетски капацитети някъде към 1987 ми доказваха, че 1941 сме освободили Вардарска Македония без да я окупираме. Смях, но тогава това вървеше.

Коментар

• Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение

Вазов е писал "Под игото".

Технически не е класическо робство - нямало е роби, дето си имат господар. Но така се е наложило в езика, въпреки че не знам някой да го асоциира с техническия термин на роб и робство.

Дружеско съжителство или турско присъствие са абсурдни термини.

Божидар Димитров предлага "Османско владичество" - което мисля е технически най-точната дефиниция.
                              В термина "османско (турско) присъствие" водещият смисъл е, че османците са външен, чужд, временен елемент по българските земи. Некви неграмотници вдигнаха навремето джабъл за този термин от неграмотие. Лично аз съм го използвал в моя статия, та главредакторът за всеки случай го допълни с "насилствено". С този термин чуждото владичество се обобщава като исторически факт без да елиминират негативите от това владичество. Но не може във всеки текст то да се описва като кърваво, жестоко, геноцидно, особено при културологичен анализ например. Терминът "турско робство", който всички използваме, е популярен простонароден израз за чуждото владичество. Този спор е толкова тъп, че ме е срам за двайсетгодишното му проточване. Не бива пускаме простотията ни се качва на главата. Щото както и друг път съм ви светкал в моите области на интереси, наместо ВМРО, се намърдва некое МВРО и на вълната на народната простотия ни запраща сред най-пропадналите в културно, социално и политическо състояние държави.
                              П.п. Току-що гледах по Нова филм за Динко. И този скромен в интелектуално отношение младеж току-виж станал депутат и почне да кове закони с гегата и карабината именно на вълната на народния примитив-ентусиазъм..
                              Last edited by Trakatrak; 04.03.2017, 20:33.

Коментар

• Ето типичен пример, как Монетата има 2 страни и са важни законите-добрите, не лобистките и отговорностите ...а ляво-дясно са обезценени категории, служещи за прехвърляне на топката

Разпитват министър защо уволнил некадърен главен секретар, а не разпитват цар защо е назначил престъпник на тази длъжност

Четете още на: http://www.budnaera.com/201701f/1701...#ixzz4aNQT9cME

Коментар

Working...
                                X