IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • В 408 г. готите на Алерих обсаждат Рим .За да снеме обсадата и да сключи мир с стях градът е принуден да събере всичкото злато и сребро
    намиращо се в Рим и да го даде на Алерих.Връщайки се към лагерите си в Словения Алерих и армията е нападната от императорската гвардия
    с цел да си върнат златото и среброто.В 410 г Алерих се връща превзема Рим и го опустошава.Тоя Одоакър за когото говориш е също гот и върху
    руините на Рим готите създават съвременната Италиянска държава.Истинският край на Рим идва когато малко по-късно племето вандали го
    превзема и опустошава.

    Коментар


    • https://i.postimg.cc/qMGv6Dx7/Untitled-png.png

      Ругии -германско племе жители на Киевска Рус/хохлите сега/


      Пустите му метаморфози


      Братята македонци за по-малко от век се отричат от метрополията

      Една друга империя Османската при разпада си признава Източна Румелия-име малко непонятно за населяващите я,изключвам знаещите

      Просто е -Румелия означава Рум-миллиет /Римски народ/

      Изводите са за Вас
      Лъжата е участ на робите. Свободните хора са длъжни да говорят истината.-

      Коментар


      • Първоначално изпратено от satz Разгледай мнение
        Бройлерите бомбажии, кажете нещо за това, с чия помощ, Япония е днешната Япония (част от вас яко късат дисонанса тука)
        Как пък един път не се изказа подготвен бе?

        Преди ПСВ Япония установява контрол над Тайван, Корея и южната част на Сахалин,[18] превръщайки се в регионална сила. Стопанският и военен напредък е съпроводен с нарастване на населението – от 1873 до 1935 година то се увеличава от 35 на 70 милиона души.[19]

        След Първата световна война Великобритания прекратява съюза си с Япония, под натиск от САЩ. По силата на Вашингтонското морско споразумение Япония има право на три бойни кораба от най-висок клас. По това време Япония има третият по сила военноморски флот в света.[20]

        До началото на ВСВ Япония е една от най-големите колониални империи в света, заемайки огромни територии в Азия и Тихия океан с обща площ от около 5,6 млн. кв. километра и население от над 190 млн. души.
        Преди войната японският търговски флот е на трето място в света след тези на САЩ и Великобритания.

        Та най кратко казано Япония и преди ВСВ и след нея си е развита страна и не и е нужна ничия помощ ......
        Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

        Коментар


        • Бройлерите бомбажии, кажете нещо за това, с чия помощ, Япония е днешната Япония (част от вас яко късат дисонанса тука)

          Коментар


          • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
            Красен Станчев
            Основател на Института за пазарна икономика. Народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Управител на КС2 ЕООД.

            още
            И учи в тъй омразната от теб Русия

            Click image for larger version

Name:	Screenshot_8.jpg
Views:	1
Size:	28.2 КБ
ID:	3740020


            Хората обикновено възприемат икономиката като скучна наука, отдалечена от чувствата и по-близка до математиката. Красен Станчев разбива този мит.
            "църна му земя - невеста, тънка му пушка - зълвица, я чифт пищови - девери"

            Коментар


            • Първоначално изпратено от Имхотеп Разгледай мнение
              Oooo, vate,


              Imaше ли шнеле-шнеле тонайт?

              Faki вярно ли е че президента ви е изкукуригал

              Коментар


              • Oooo, vate,


                Imaше ли шнеле-шнеле тонайт?

                Не спори с идиот (мурзилка)! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                Коментар


                • Честно казано този резултат ме притеснява.

                  -БСП първа политическа сила
                  -Славчо обира доста от протесния вот и затова на вън ще остават марешки, вмро, дай българия и сие
                  -Вече си представих управляващата коалиция 9 БСП+Слави+Мая
                  Не спори с простак.... Ще те свали на неговото ниво и ще те бие с опит

                  Коментар


                  • Мартин Карбовски

                    9 ч ·
                    Съществува нагласата сред колебаещите се да заложат на партия, за която са сигурни, че ще влезе в парламента. Мотивът - „да не ми отиде гласът напразно“.
                    Тъй като формациите, за които няма 100% сигурност за бъдещо присъствие в НС са много, много е вероятно мнозина ще предпочетат да не отидат до урните в условията на ескалираща зараза. Това ще бъде голяма грешка. Всеки глас е важен, защото определя избирателната активност, а от нея зависи колко гласа ще определят прага (в брой гласове) за влизането в парламента. При ниска активност той драстично пада и партиите с клиентела и привлечен вот на базата на пари и зависимости ще имат огромен тежест.

                    "Рего": БСП - 28,2 %, ГЕРБ - 25,5 %

                    "Наблюдава се висок дял на тези, които заявяват готовност да гласуват на изборите на 4.04. От заявилите, че ще гласуват, е много висок делът на хората, които все още не са решили за кого – 15 %. Подчертаваме, че този дял е една от основните неизвестни в изборния ден." Това са част от изводите от представителното социологическо проучване на институт "Рего" за електоралните нагласи за избори за 45 парламент.


                    От твърдо решилите да гласуват 28.2 % заявяват, че ще гласуват за БСП, 25.5 % за ГЕРБ-СДС, Има такъв народ – 15.7 %, ДПС – 9 %, Изправи се БГ – Мутри вън! – 6.9 %, Демократична България – 5.2 %. Всички останали остават под 4 % бариера. Към днешна дата шест партии попадат в българския парламент.

                    Разликата между БСП и ГЕРБ е 2.7 %. Това са двете формации, които далеч преди всички останали си оспорват първото място.

                    На базата на последното изследване на РЕГО (Х 2020) ясно се вижда, че БСП бележи ръст сред предпочитанията на избирателите, докато ГЕРБ видимо свива подкрепата си в национален мащаб. Очевидно проблемите с управлението на Ковид кризата – първото място по смъртност и последно по ваксинации в Европа са повлияли на избиратели за ерозията на подкрепа към управляващите през втората половина на предизборната кампания.

                    Хайде от устата на дачков в божиите уши и да го заведе кака корни под ръчичка в сифийския централен

                    Коментар


                    • На 30 март 1944 г. е извършена най-тежката бомбардировка над София от съюзническите сили през ВСВ. Столицата ни е нападната от 450 бомбардировача Б-24 „Либърейтър, Б-17 „Флайнг Фортес“, Б-25 „Митчел“ и „Халифакс“, придружени от 150 изтребителя Р-38 „Лайтинг“. В 9,45 ч. София е бомбардирана с т.нар. „бомбен килим“. В 10,10 ч. градът е бомбардиран повторно. Хвърлени са около 3000 фугасни и около 30 000 запалителни бомби, разрушени са 3575 сгради. Жертвите са 139 загинали и значителен брой ранени. Същия ден е бомбардиран и град Ниш. При с. Пишурка са пуснати 64 бомби. Българските изтребители пресрещат противника, но не успяват да разстроят бомбардировъчната формация поради малочислеността си и да предотвратят бомбардировката над София. Във въздушния бой този ден загиват фелдфебел Христо Цанков и подофицер Йордан Кубадинов. Свалени са 9 противникови самолета.
                      Поклон, герои!


                      Това е за тези които обясняват за цивилизационния ни избор- как смятате другарки и другари, ако русия изпрати да кажем 30% повече бомби над софия и Бг, дали ще станем приятели както сега с говедарите. Гледайте какви разрушения са били тогава в софия, и си мислете с кой акъл сме станали приятели с тях

                      А може би сме влезли в ес и нато с тайната надежда да ги разрушим отвътре

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от bokogega Разгледай мнение
                        Защо не постнеш и другата гледна точка за един от участниците на това изследване,и кой е той,какви са му целите и кои господарите.
                        Красен Станчев
                        Основател на Института за пазарна икономика. Народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 - 2001) и доцент в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Управител на КС2 ЕООД.

                        Европейската минимална работна заплата и България: илюзии и действителност
                        Има достатъчно данни, които показват, че МРЗ е политическо следствие, а не икономическа причина на богатството.

                        Новите бедни, които ще решат изхода от изборите
                        Колкото по-зле изглеждат нещата, толкова по-добре за политиците

                        Какво все пак става в икономиката
                        Хората не плащат на банки и кредитори, на доставчици на услуги, но внасят данъци в бюджета. Нарастват и броят и обемите на спестяванията.

                        Политическа икономия на завръщането към времената от преди прехода
                        Общият знаменател на това връщане е възстановяването на държавността във всичките й неприятни, но вече позабравени от широката публика, измерения от преди 1989 г.

                        Политическите рискове, които ще забавят възстановяването на икономиката
                        Залповото увеличение на минималната работна заплата и на държавните проекти в стопанството облагодетелства онези, които имат най-бърз достъп до бюджетни ресурси, включително от ЕС.

                        Какви са ползите от ветото на Унгария и Полша
                        То показва неразумността на очакванията, че ЕС може дори при наличие на обвързваща процедура и наказание чрез орязване на субсидии да принуди когото и да било да уреди или възстанови върховенството на закона.
                        06:56, 27 ное 20 / Красен Станчев, Свободна Европа 45

                        Какво не е наред в Плана за възстановяване – където е имало, пак ще има
                        Внимателният прочит на плана оставя впечатлението, че между 60 и 70% от паричния ресурс ще отиде за строителство - на сгради, съоръжения, БДЖ, хай-тек паркове и магистрали. Ромите и миньорите са пропуснати.

                        Не бюджет, а илюзия. Как публичните финанси се върнаха в 80-те години
                        През последните 30 години принцип на публичните финанси е срещу разходите на правителството да има осигурени данъчни приходи. Тази традиция е на път да изчезне.

                        Икономика на дупката: човешкият фактор и икономиката на България през 2020 г.
                        Средно дневните ефекти в резултат на проявлението на вируса и взетите мерки за борба достигат 2.5 млн. лева пропуснати фискални приходи и 11.7 млн. лева непроизведена добавена стойност на ден.

                        Да те изяде чудовището, което си създал като един Франкенщайн
                        Същината на проблемите с управлението на закона тук е в разпространението на случаите на функционирането на държавното управление "като рекет".

                        Илюзорната справедливост и връщането на класовата борба
                        Микроикономически не е възможно равно преразпределение на доход в големи политически общности.

                        Обида и срам. Как Беларус стигна до бунта
                        Затворническото население на Беларус през 2018 г. е най-голямо в Европа (след Русия) и три пъти по-голямо от затворническото население на България или Румъния.

                        Защо се случи и какво свърши Великото Народно събрание преди 30 години
                        (Отчет без излишни подробности)

                        Криза на доверие, раздаване на пари и какво следва от това
                        Можеш да купиш доверие, когато някой зависи от теб, но не и от избирателите – те винаги са неблагодарни.

                        Юлската концепция за оцеляване на правителството
                        Колкото и странно да е, някои механизми на управление от 1987 г. ще се повторят тази година.

                        "Метафората на бандита". Юли на нашето недоволство и правото на бунт
                        Бунтът през юли 2020 г. отново е от морално естество.

                        Икономика на дупката
                        За несвързани с пандемията идеи се предвиждат 1 млрд. лева за държавно ВиК, приблизително толкова за саниране по старата схема, 0.3-0.4 млрд. лева за държавни бензиностанции и неизвестно колко средства за строителството на АЕЦ "Белене"

                        Ракия за закуска (23 тезиса за корупцията като обществено-държавен феномен)
                        При международните трансфери и помощи е закономерно, че ако значима част от даренията и помощите не остане в ръцете на разпределящите, те изобщо не ще достигнат до нуждаещите се.

                        Свобода и справедливост. Когато диктатурата е единственият начин на управление
                        Политическа вирусология: COVID-19 политизира медицината и превърна политиката в медицина

                        Политическа вирусология. Как икономиката ще излезе от кризата след COVID-19
                        От сметка "на коляно" излиза, че около 6 млрд. лв. могат да съдействат за омекотяване на спада и относително бързо преодоляване на рецесията.

                        Светът няма да се промени. Оптимизмът в забравените пандемии
                        Първото значение на думата "филантроп" е "този, който опрощава данъци и задължения".

                        Kолко много е онова "много", което правителството прави за икономиката
                        Първият въпрос е колко са парите на данъкоплатците, които кабинетът ще им върне по време на спада на икономиката, предизвикан от пандемията и ограниченията на извънредното положение.

                        Какво да се прави с икономиката по време на пандемия
                        Правителството забрави една от очевидните аксиоми на стопанската политика – че икономиката не е тостер, за да се изключва внезапно.

                        Да смениш "общонародната собственост" – кратка история на приватизацията
                        Няма как нищото да бъде унищожено. Поне 70 на сто от предприятията са във фалит.

                        Морал и раздържавяване. Може ли едно разследване да се окаже публичен донос
                        Главният прокурор смята, че ако законодателството му пречи да накаже виновника, уличаващите факти въпреки всичко ще бъдат изнесени.

                        Проклятието на помощите" и четиримата скъперници
                        Как се развива бюджетната криза в ЕС

                        Не е вярно, че при приватизацията са изчезнали 30 милиарда
                        Подозрението, че приватизацията е лоша, е доста старо. За първи път това беше изказано от един министър на правосъдието през 1997 г., след това през 1999 г. от тогавашния главен прокурор Филчев

                        Споровете около лева и еврото: кое е най-важното, което пропускаме
                        Българските политици трябва да престанат да се държат според наставленията от Комунистическия манифест. Те трябва да изискват от ЕЦБ да се върне към принципите на класическото централно банкиране.

                        още

                        Коментар


                        • 45 стран обратились в Совет ООН с требованием
                          немедленно освободить Алексея Навального


                          Несколько десятков стран обратились в Совет ООН по правам человека в Женеве с требованием немедленно освободить политика Алексея Навального. Заявление от 45 стран, представил делегат от Польши. Среди подписантов значатся в основном европейские государства, а также Австралия, Канада и Япония. «Эти действия российских властей, в том числе судебных органов, неприемлемы и политически мотивированы. Они противоречат международным обязательствам России в области прав человека, включая право на свободу и личную неприкосновенность и право на справедливое судебное разбирательство, провозглашенное в многочисленных документах международного права в области прав человека», — сказано в заявлении. США выступили с отдельным заявлением по ситуации вокруг Навального, потребовав его «безоговорочного освобождения», а также освобождения «сотен других незаконно задержанных».

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от barbaron Разгледай мнение
                            Защо „плановата“ икономика на НРБ за 30 години три пъти стигна до фалит?
                            И как „братската“ помощ на Съветската империя увисна като воденичен камък на шията на преданата й БКП.

                            Отгворите са в обнародваните архиви на БНБ.
                            Зад "фасадата" стоят подчинение, заробване и безогледно съсипване на "Майка България"




                            Силен удар нанасят и солидната за размерите на страната „братска помощ“ за режими в Азия, Африка и Латинска Америка (главно Куба и Никарагуа), която върви в комплект с щедро раздаваните и несъбираеми впоследствие финансови и стокови кредити. Катализатор за рязкото влошаване на финансовото състояние на НРБ в средата на 70-те е големият скок в международните цени на горивата. Икономистът Красен Станчев посочва, че изградените мастодонти на социндустрията като Кремиковци, Нефтохим и Медет не подобряват изгледите за изход от кризата. „Ето защо на 11-тия конгрес на БКП се решава страната рязко да свие капиталовите си разходи, без да намалява особено обема на планираното строителство. С други думи, строи се по-икономично и все по-некачествено. Пример за пораженията на това решение върху бъдещите поколения е започналото тогава строителство на магистрали, чийто експлоатационен срок е намален на 15 години заради влаганите по-малко и по-лоши материали. Неслучайно ремонтите по изградените през това време участъци оттогава не са спирали“, аргументира се Станчев.



                            Защо не постнеш и другата гледна точка за един от участниците на това изследване,и кой е той,какви са му целите и кои господарите.
                            Като си почнал да се правиш на обективен бъди докрай,или господарите не дават

                            Click image for larger version

Name:	Screenshot_7.jpg
Views:	1
Size:	47.5 КБ
ID:	3739897


                            "църна му земя - невеста, тънка му пушка - зълвица, я чифт пищови - девери"

                            Коментар


                            • Пак сте захванали темата за русофили и русофоби, а забравяте да сте българофили! И това е не просто срамно, то е жалко. "Най-веселата" позиция заемат лакеите на герП (знаем се кои са такива, мога да ги изброя) - те например са против нереализиралия се Руския поток, но са За Турски (уж Балкански) поток, за който се потрошиха една камара пари за тръба, от която ние хем нямаме нужда, хем нямаме полза, хем нямаме и контрол. Същото и за АЕЦ Белене. Същото за интерконектора с Гърция и т.н. Все фили и фоби, без да се гледа националния интерес, инстинктивно реагиране само ако се чуе Русия или САЩ. А националният интерес диктува отношение с Русия тип Гърция - премахване на 03.03 като национален празник (срамно е това ден на балгодарност към чужда страна и набиване на национален нихилизъм как не сме могли да направим нищо сами), но тесни връзки в областта на туризма (рашките да идват без визи), военното дело (там каквото трябва - да речем С-400, а не да ми купуват хамерикански кошници), газовите проекти и т.н. Същото и по отношение на Китай - китайските инвестиции са уелкъм. С ЕС - най-добронамерени връзки, докато сме нетен реципиент, но и дървене тип Полша, ако се налага. Със САЩ - приятелски отношения, все пак са световния жандарм, близки контакти с НАТО, бази и т.н. - щом им е кеф, нямаме против, но да си плащат, а не безплатно. Това е пробългарска политика, останалото е пунта мара за панславизма или демокрацията, дето няма трезва основа!
                              Never argue with idiots, they will bring you down to their level and then beat you with experience

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от markov Разгледай мнение
                                ЧОВЕКЪТ, КОЙТО ПОДАРИ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД АТОМНАТА ЕЛЕКТРОЦЕНТРАЛА "КОЗЛОДУЙ"!
                                Под диктовката на Запада унищожихме всичко, което ни подариха руснаците: заводи и заводско оборудване, оръжие, танкове, вертолети и самолети.
                                Защо „плановата“ икономика на НРБ за 30 години три пъти стигна до фалит?
                                И как „братската“ помощ на Съветската империя увисна като воденичен камък на шията на преданата й БКП.

                                Отгворите са в обнародваните архиви на БНБ.
                                Зад "фасадата" стоят подчинение, заробване и безогледно съсипване на "Майка България"

                                „До средата на 50-те години БНБ дословно следва сталинския модел, без ни най-малко да оспорва съветското лидерство. Превърната в послушен изпълнител, тя се включва в контролираните експерименти на стопанското „размразяване“. През 60-те години с активи на НРБ е закупена бейрутската Литексбанк, чиято дейност и досега не е изцяло изяснена. (Има подозрения, че през банката са минавали сделките с българско оръжие и синтетични наркотици с арабски режими и терористични формирования.) През 70-те години банката е важен елемент от хаотичната икономическа безпътица на „зрелия социализъм“, докато през втората половина на 80-те в нея се фокусират редица от най-острите неравновесия на системата. Създадените в края на комунистическия режим „социалистически“ търговски банки изиграват ролята на фермент, който окончателно разлага системата и в същото време захранва новата“, констатира екипът от изследователи от Държавния архив и БНБ, който наскоро обнародва документи за дейността на банковата система от 1947 г. до 1990 г.

                                Къде потъна българското злато

                                Принудена да финансира цели губещи отрасли, БНБ се превръща в мълчалив хроникьор на провала на централизираната икономика от съветски тип. „Най-големи са загубите в кооперативния сектор, където под натиска на мощно лоби се изливат огромни средства, покриващи безстопанственост, документни измами (например фалшиви фактури) и откровени кражби“, твърдят анализаторите на архива на БНБ от онези години. Дупките се запълват с „братската помощ“. Резултатите не закъсняват – първият фалит на НРБ заради огромната задлъжнялост към СССР настъпва още в края на 50-те години. Дружбата си е дружба, ама сиренето е с рубли, обявяват наследниците на Сталин. Оправянето на кривите сметки за безвъзмездната съветска помощ започва с пладнешки обир, в който участват и задгранични банки със съветски капитали.

                                През 1959 г. натрупаните по време на Царство България 26 тона златни резерви тайно са преместени в Москва под предлог, че сградата на БНБ нямало да издържи на атомна бомбардировка. „До 1962 г. две партиди от златния резерв на България е продаден, за да бъдат покрити падежите по дълга към съветските банки в Лондон и Париж. В самия край на 1962 г. около 21 тона злато си купува срещу рубли и Централната банка на СССР – Госбанк, макар две години по-рано е било обсъждано друго решение, а именно златото да бъде продадено срещу капиталистическа валута и с осигурения ресурс да бъдат погасени българските задължения.

                                През 1964 г. са продадени още 4 тона, надлежно депозирани предварително като златен залог в Лондон. Операциите са проведени в пълна секретност, като дори счетоводните процедури се извършват с устни нареждания и не се документират по изрична заповед на Тодор Живков“, отбелязва екипът от изследователи на архивите на БНБ. Дали този грабеж, след който България е принудена отново да събира златен резерв, всъщност не е първата стъпка към обявения от Живков при закрити врати през декември 1963 г. курс на присъединяване на НРБ към СССР като 16-та република?

                                Както първият, така и вторият фалит на НРБ в края на 70-те години на миналия век неизменно е свързан с тоталната зависимост от пропукващата се вече Съветска империя. Основна роля в новото пропадане играят стопанският авантюризъм, гигантските разхищения и кражбите в изградената върху абсурди и дефицити „планова“ икономика. Главоломно нарастващите след 1974 г. отрицателно валутно салдо и външен дълг на страната са свързани с необходимостта постоянно да се запълват множащите се „дупки“ във всевъзможните баланси на централизираната стопанска система. По заповед на СИВ България е принудена да продава на огромна загуба селскостопанските си продукти и храни срещу неконвертируеми рубли и да се опитва да запълва дефицитите си в твърда валута с развитие на туризма, с изпращане на специалисти в Третия свят и с нелегален износ на оръжие, синтетични наркотици и други забранени от международни конвенции стоки.

                                Силен удар нанасят и солидната за размерите на страната „братска помощ“ за режими в Азия, Африка и Латинска Америка (главно Куба и Никарагуа), която върви в комплект с щедро раздаваните и несъбираеми впоследствие финансови и стокови кредити. Катализатор за рязкото влошаване на финансовото състояние на НРБ в средата на 70-те е големият скок в международните цени на горивата. Икономистът Красен Станчев посочва, че изградените мастодонти на социндустрията като Кремиковци, Нефтохим и Медет не подобряват изгледите за изход от кризата. „Ето защо на 11-тия конгрес на БКП се решава страната рязко да свие капиталовите си разходи, без да намалява особено обема на планираното строителство. С други думи, строи се по-икономично и все по-некачествено. Пример за пораженията на това решение върху бъдещите поколения е започналото тогава строителство на магистрали, чийто експлоатационен срок е намален на 15 години заради влаганите по-малко и по-лоши материали. Неслучайно ремонтите по изградените през това време участъци оттогава не са спирали“, аргументира се Станчев.

                                Плачевното състояние на най-верния съюзник на СССР и горещите молби за помощ не трогват особено съветското ръководство, което нарежда да се създаде валутна комисия, начело с вожда Живков. Тя трябва да следи изкъсо валутните разходи на разхайтилия се съюзник. В крайна сметка сълзите пред Москва хващат вяра. Брежнев дава съгласието си СССР да дотира с 400 милиона рубли годишно производството на храни в България за нуждите на империята. „Горещо благодарим, защото в противен случай България през 1978 г. щеше да изпадне в неплатежоспособност“, признава Живков на среща с господаря си в Крим през август 1978 г. Три месеца пред това диктаторът е дал разрешение на западногермански барети да арестуват много опасни леви терористи в Слънчев бряг, надявайки се жестът да смекчи твърдата линия, която Западът провежда по отношение на отпускането на кредити за НРБ, обвинявана в нарушаване на човешките права и подкрепа за терористични режими и движения.

                                Обикновеният българин бива "захранван" с патриотизъм, а "небивалото благоденствие" реално се изразява в затъването и фалитите на НРБ

                                Същевременно обаче „Големият брат“ отрязва 2 милиона тона нефт и нефтопродукти от износа си за НРБ защото „братската страна“ печелела от реекспорта им срещу конвертируема валута за сметка на Москва. „Трябва да запълваме полските дупки след бунта на „Солидарност” и вече нямаме пари, за да си затваряме очите“ – така може да се резюмира безпардонният коментар на Брежнев по повод на решението на Госплан (Държавния планов комитет на СССР) да спре „авантата“ за верния балкански съюзник.

                                „Няма по-упорит мит в пропитото от сълзливи лъжи и полуистини за „хубавия“ живот в НРБ публично пространство от легендата как селският хитрец Живков водел за носа съветските лидери, за да осигури небивало в соцлагера благоденствие за българите. Няма и грам истина в притчата как към България течали реки от долари, спечелени от препродажбата на съветски нефт. Тези приказки не са подкрепени с каквито и да било документи и свидетелства. Напротив, хардлайнери на БКП и комунизма описват канските мъки при просенето на всеки по-значим кредит или доставки на съветски стратегически продукти за България.

                                През най-добрите години от „подаръците на Брежнев“ НРБ годишно е експортирала не повече от 200 хил. тона преработен в Бургас съветски нефт – главно мазут. В същото време по-голямата част от производството на търсени на международните пазари български суровини като цинк, олово и мед, с които НРБ е можела да си осигурява част от необходимата ѝ твърда валута, е била прибирана от СССР срещу рубли“, изтъква Тодоров. Според него, продължаващото и през 80-те години дългово затъване и стопанско пропадане на НРБ, довело в крайна сметка до третия, този път окончателен фалит на НРБ, се дължи отново на стопанската политика на Кремъл спрямо сателитите на СССР. Тодоров цитира протокол от заседание на Валутната комисия към ЦК на БКП в средата на 80-те. На него се разисква въпросът как България да облекчи дълговото си бреме, като се възползва от рязко падналите цени на нефтопродуктите на международните пазари, вместо да купува много по-скъпия съветски нефт. Това обаче се оказва мисия невъзможна, защото НРБ отдавна се е задължила да изкупува продукцията на СССР с петгодишни договори на твърди цени, установени далеч преди падането на световните котировки за течните горива в началото на 80-те.

                                Коментар

                                Working...
                                X