IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Референдум

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Първоначално изпратено от prectical Разгледай мнение
    Че те каква дума имаха до сега. А пък направиха ли нещо???

Сидеров не живееше ли с МОИ,ТВОЙ и НАРОДНИТЕ ПАРИ по Варадеро, не пиеше ли скъпо шампанско с па*аврата му?

Малките партии не струват. Минимум двуполюсен партиен модел или президентска република
    Ми, ако ще е двуполюсен модела, дай за по-лесно да върнем член 1 на конституцията, че е по-практично да е еднополюсен (мечтата на партийния секретар).
    Не че сега се съмняваш към кой отбор да си, но едно притеснение по-малко си е важно!

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
      ....
      Ми, по си харесвам истинското право на избор, а не менюто на единственият ресторант в околността, който предлага две ястия и по-добре от мен знае какво обичам.
      Не съм гласувала през 2014-та за народни представители, т.н. парламентарни избори
      Може и нещо да пропускам, но къде в тази листа от последните избори с преференциален вот
      личи правото на истински избор?

Не помня и колко % се споразумяха Партиите да е самата преференция - 5-7% или ....направо се обезмисли от многото изключения ?

Ето я бюлетината за гласуване през 2014-та

Attached Files

Коментар

• Първоначално изпратено от prectical Разгледай мнение

Сидеров не живееше ли с МОИ,ТВОЙ и НАРОДНИТЕ ПАРИ по Варадеро, не пиеше ли скъпо шампанско с па*аврата му?

Малките партии не струват. Минимум двуполюсен партиен модел или президентска република
        А Йоло?! И него ли ще отречеш? Как не тий жал?

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
          За представителството на малките партии, местните избори, проведени в район Младост сега са едно доказателство, че е възможно при силен кандидат да се получи подкрепа.
          За слаби и неясни дори кандидати и днес се получава - с далеч по-малко средства и партийни решения.
          Не е ли така
          В район Младост, кандидатката на ГЕРБ го отнесе по две причини, една от която е злободневна в квартала и вероятно е натежала. Наистина имаше безобразия с разрешителните за строеж на нови сгради в неусвоени площи и то на 5 метра от прозорците на хората (което на практика не е вина на кметицата, лично съм засегнат, ама карай..) Другата е прозаична и е, че като цяло пишман избирателя не желае да е гласувал за губещият кандидат, а в случая беше ясно кои са добри и кои лоши и кой ще спечели.
          Не мога да се осланям на този пример за успешен бунт срещу статуквото в национален план.
          Предлагате ми англосаксонска изборна система, в която две партии си менкат мандата като Путин и Медведев, но да речем за разнообразие на хартия са опоненти...
          Ми, по си харесвам истинското право на избор, а не менюто на единственият ресторант в околността, който предлага две ястия и по-добре от мен знае какво обичам.

Коментар

• Бях писала преди седмица в "Политика", че днес ГЕРБ, при едни мажоритарни избори, не просто партийни - с някаква листа от имена, която никой не чете ...а гласува по чисто партиен принцип...има голяма вероятност да не спечели много места,
            дори самият Борисов, ако е чист мажоритарен избор в някой район, възможността да загуби е голяма.
            Независимата кандидатка в район Младост го доказа на практика.

Психологическата настройка на хората е различна, когато гласуват за личност ...и за партия.

Т.е. големите партии, ако искат успех, ще трябва да си променят коренно принципа на предлагане на народни представители от партията им!

А пропорционалната днес, възпроизвежда един и същи модел - на верни на лидера хора...

Коментар

Извинявай Съни, но според мен народът отново беше брутално подведен с този референдум. Да, 2.5 милиона казаха Да на привидно простички въпроси, които асоциират с промяна, която незнайно как обслужва статуквото (в случая най-вече ГЕРБ И ДПС, ако съдим по последните мажоритарно избрани кандидати, където само тези две партии взеха депутати).
              Около 1 милион гласували казаха НЕ, дали като не гласуваха за референдум (по-добрата стратегия) или като мен отговориха според мнението си на всеки един от поставените въпроси, просто защото така е редно и над 3 милиона не намериха смисъл изобщо да се разкарат до урните за да подкрепят подобни идеи за „промяна“ ..
              Промените, освен революционните (дано не се случват такива) стават постепенно, а на практика исканите промени не дават реален шанс на по-малките партии и независими кандидати да имат думата!
              Какво му остава на избирател от Кърджали, ако не е за ДПС, освен просто да не гласува! От неговия глас няма смисъл, направо му е отнето правото на избор, ако не напусне региона..
              Та така с добрите пожелания и каква я мислехме, а какъв ни готвят.
              Няма за какво да търсиш извинение, Продигал

За разлика от други хора - приветствам различните мнения!
              За разлика от други теми, надявам се тази да бъде пример за водене на дискусия, нещо което е в огромен дефицит и в обществения живот, и в частност във форума.

Надявам се да няма излишни язвителни забележки, а култура в спора.
              Така, всеки от различен ъгъл ще може да преоцени за себе си "+" и "-"

Писала съм толкова много по тази тема, че не считам за необходимо да повтарям непрекъснато едни и същи неща, като например това, че аз самата не съм сигурна напълно как може да се развие на практика подобен процес.
              Чела съм много за изборните системи и не съм открила НИТО една, която някъде да е посочена като перфектна и напълно отговаряща на местните нужди.
              Не мисля и че е възможно да съществува такава!

За представителството на малките партии, местните избори, проведени в район Младост сега са едно доказателство, че е възможно при силен кандидат да се получи подкрепа.
              За слаби и неясни дори кандидати и днес се получава - с далеч по-малко средства и партийни решения.
              Не е ли така

Коментар

• Благодаря за забележката, Енергетик
                Грешката е моя!
                По инерция отнесох сметките, които важат при намаляване на депутатите до 120, въпросът, който отпадна.
                А и днес политиците обсъждат, именно вариант на хибридната система - пропорционална с мажоритарен вот за 120 депутати.
                Остава и един много важен въпрос как точно ще се разпределят едномандатните райони.

При днешната пропорционална система е достатъчна покупката и на няколко стотин или хиляда....интересно защо ви харесва?
                Избирате не 1 човек, а лист, който партийния лидер или централа ви е приготвила на тепсия.

Коментар

Промените, освен революционните (дано не се случват такива) стават постепенно, а на практика исканите промени не дават реален шанс на по-малките партии и независими кандидати да имат думата!

Коментар

Референдумът успя
                    Дори мисля, че е добре, че не премина кворума, за да може да се направи широко обществено обсъждане на въпросите, нещо което политиците и медиите им бойкотираха досега.
                    Над 2,5 милиона български граждани казаха Да на въпросите за промяна на статуквото.
                    Няма политическа партия, която някога да е имала подобен категоричен вот.
                    Всичките депутати взети заедно не могат да съберат подобно одобрение.
                    Извинявай Съни, но според мен народът отново беше брутално подведен с този референдум. Да, 2.5 милиона казаха Да на привидно простички въпроси, които асоциират с промяна, която незнайно как обслужва статуквото (в случая най-вече ГЕРБ И ДПС, ако съдим по последните мажоритарно избрани кандидати, където само тези две партии взеха депутати).
                    Около 1 милион гласували казаха НЕ, дали като не гласуваха за референдум (по-добрата стратегия) или като мен отговориха според мнението си на всеки един от поставените въпроси, просто защото така е редно и над 3 милиона не намериха смисъл изобщо да се разкарат до урните за да подкрепят подобни идеи за „промяна“ ..
                    Какво му остава на избирател от Кърджали, ако не е за ДПС, освен просто да не гласува! От неговия глас няма смисъл, направо му е отнето правото на избор, ако не напусне региона..
                    Та така с добрите пожелания и каква я мислехме, а какъв ни готвят.
                    Last edited by prodigal; 15.11.2016, 18:47.

Коментар

Ако България бъде разделена на 240 едномандатни изборни райони, всяка партия ще има предизвикателството да предложи кадърен и можещ човек, за да успее да пробие мнозинство от 40000 - 50 000 гласове.
                      При такива размери ...купуването става силно ограничено, не заради закона, който и сега го имаме, а заради невъзможност за масовост и ...всичко това да остава невидимо за медии и прокуратура, а и финансово ...

Район Младост/Сф е добър, нагледен пример за един едномандатен район
                      Съни, ти май не можеш много да смяташ

Къде ги видя тия избирателни райони с по 40-50 000 гласа ?

В Бг в момента има максимум 5,5 - 5.7 млн. реални избиратели - другите са или измрели, или са В ЧУЖБИНА, а там няма да може да се гласува.

Като ги разделиш на 240 колко се получава ? По 22-23 000 гласа, и от тях като излязат да гласуват мах 60-70% и ето ти едни симпатични 7-8 000 гласа, които ще са предостатъчни за избиране на мажоритарен депутат на втори тур.

Тури по 50, айде, нека са по 100 лева на глас и с бюджет от 300 000 лв (колкото струва един апартамент с гараж в София ) си купуваш едни 3-4 000 гласа и си ставаш депутат без абсолютно никакъв проблем .

А кадърните и можещите ще мигат на парцали и ще си скубят косите - каква я мислихме, каква станА ....

Коментар

• Първоначално изпратено от 4ervenasgan Разгледай мнение
                        Ма ти много бъркаш хората в София (и Младост в частност) с тези в каспичан, бобовдол или горно нанадолнище, които са РОБИ на местния олигрух.
                        Нито едно от селищата, които си посочил не може да бъде самостоятелен едномандатен район!
                        Няма и олигарх, който може тайно да купи мнозинство от над 15-20хиляди човека

При сегашната система е достатъчна за промяна на вота - един работнически район от 1000 човека или да купиш бароните на някоя циганска махала

Коментар

• Ма ти много бъркаш хората в София (и Младост в частност) с тези в каспичан, бобовдол или горно нанадолнище, които са РОБИ на местния олигрух.

Коментар

• Ако България бъде разделена на 240 едномандатни изборни райони, всяка партия ще има предизвикателството да предложи кадърен и можещ човек, за да успее да пробие мнозинство от 40000 - 50 000 гласове.
                            При такива размери ...купуването става силно ограничено, не заради закона, който и сега го имаме, а заради невъзможност за масовост и ...всичко това да остава невидимо за медии и прокуратура, а и финансово ...

Район Младост/Сф е добър, нагледен пример за един едномандатен район

Коментар

• Сега в неделя имаше избори за кмет на община Младост в София.
                              Изборът е мажоритарен в 2 тура.

На 1я тур преднина от всички кандидати имаше представителката на ГЕРБ,която навсякъде демонстрираше приятелските си отношения с Фандъкова и демонстрираше каква подкрепа ще има общината от централната софийска.
                              И въпреки това, на 2ри тур загуби.

Хората, заложиха на човека, който поведе битката за зелени площи, а не на партийното лице...

Независимият кандидат Десислава Иванчева, подкрепена от партия "Нормална държава", получава 59,82 процента от вота на частичните избори за кмет на район "Младост". За нея са гласували 28 756 души. Данните са окончателни, на базата на 100 процента обработени изборни протоколи. Това съобщи за БТА Полина Витанова, председател на Общинската избирателна комисия.
                              Кандидатът на ГЕРБ Мария Илиева печели 34,76 процента от гласовете на избирателите. Тя е подкрепена от 16 711 жители на район "Младост".
                              Секциите в района за местния вот бяха 126 секции. Право на глас имаха 88 813 души.
                              На първия тур Мария Илиева спечели 25,18 процента от вота, а Десислава Иванчева - 17 процента.
                              До частични местни избори се стигна, след като кметът на "Младост" Цвета Авджиева от ГЕРБ подаде оставка заради протести на граждани срещу застрояване на зелените площи в района.

Коментар

• Референдумът успя
                                Дори мисля, че е добре, че не премина кворума, за да може да се направи широко обществено обсъждане на въпросите, нещо което политиците и медиите им бойкотираха досега.
                                Над 2,5 милиона български граждани казаха Да на въпросите за промяна на статуквото.
                                Няма политическа партия, която някога да е имала подобен категоричен вот.
                                Всичките депутати взети заедно не могат да съберат подобно одобрение.

Коментар

Working...
                                X