IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Референдум

Collapse
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

• Докъде го докарахме с референдума, ЦЦ ще го внася, баш патриота ще го изнася

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение

Ми, продължавам да не желая да избирам от двете опции които би ми предложило статуквото, едва ли е неразбираемо недоверието ми към него

Не ми се и влагат усилия да коментирам цели дест точки, с осем от които напълно не съм съгласен, спрямо реалностите в светоен мащаб и родните такива-

Мисля, че стана ясно, че за мен двамата велики мислители от Учиндол и Банкя са на един акъл какво е полезно за... „нацията“
      Тия двамата го играят "доброто"и "лошото" ченге докато, всъщност, са си плюли в гагите. Прах в очите, и на двамата им липсва интегритет. Просто, Боко е по-откровеният, а Дългият- изпечен йезуит. "Бунтар", ама друг път. Знаем се. "Примапатриотът", който с години отказваше най-българското"шоу да започва с българско парче. Спечелих лична победа, когато го принудих /браво на мен :-) / но, от това, че е изгубил битка, човек ако ставаше по-читав...
      Играта с референдума е игра за власт, проектирана далеч напред във времето и, засега, върви по план. "Бунтарът"
      Слави си обезпечи теми за "бунт". На печелившите честито.
      Last edited by Pyramid; 08.05.2017, 22:34.

Коментар

• Референдумът, огромното мнозинство хора, които видяха в него възможност за промяна започва бавно да променя нагласите за обреченост на българската политика и играчите, които й дърпат конците.
        Обърнете внимание колко малко политици ще участват с двойни мандати - едно име пласирано на няколко места...за по-сигурно ....което е пълна измама. Хората гласуват уж, за доброто име ....а после ...човекът си влиза от единия район, от другия - когото СПУСНЕ партията

Макар и плахо, започва говорене за парите на големите партии - милиони по влогове, сякаш са бизнес организации...

Ще се размърдат нещата, оттам и възможностите партийните лидери да не се изживяват като Босове на мафиотски структури, които могат с лека ръка да променят избора на гласувалите ...

Много интересни ще са тези Избори

Коментар

• Първоначално изпратено от BobbyD Разгледай мнение

Въпросът е хипотетичен и понеже не съм запознат в детайли с мажоритарната система в два тура, не съм сигурен дали може да се кандидатира в 3 района? Не е ли просто да се кандидатираш в определен район и ако те изберат - ОК, ако не - оставаш извън парламента?
          Аз затова и не гласувах на референдума - не мога да проумея как може хората да взимат решения за неща, които не разбират изцяло...
          В това е номерът! Въпросът за мажоизборра можеше да бъде още по-редуциран: Искате ли да ни изберете или да. Затруднението е, че няма нормални партии. А няма нормални партии защото няма нормални бюргери и интелектуалци. Макс Вебер си е писал трудовете за Западна Европа, а не за Балканите, за съжаление. Така че требва много леб да изядем и пак може нищо да не се роди. Както казваше Николай Генчев, България почти през цялото си съществувание е била монархия. Леко натъманявам думите му.

Коментар

Въпросът е хипотетичен и понеже не съм запознат в детайли с мажоритарната система в два тура, не съм сигурен дали може да се кандидатира в 3 района? Не е ли просто да се кандидатираш в определен район и ако те изберат - ОК, ако не - оставаш извън парламента?
            Аз затова и не гласувах на референдума - не мога да проумея как може хората да взимат решения за неща, които не разбират изцяло...
            Moже да се кандидатира в колкото си района иска.При 240 райина даже няма и да разбереш.Така ни изиграха през 1990г.Ние се кефехме на СДС и митингувахме а те потриваха ръце и се кефеха на нашата младост и наивност.Всички чакаха Дарик да съобщи нещо и му вярваха а после се оказа че собственикът му бил доносник.Но вече не съм млад и не могат да ме лъжат.Прави ли ти впечатление че никой не предлага сегашната система но без преференциален праг?Това е истинската система гласуваш за партия и от списъка избираш човек.Така партийните шефове няма да могат да налагат на избирателя.Пръв става този за когото има най много гласове

Коментар

• Първоначално изпратено от national power Разгледай мнение

Не бъди наивен.Това няма да се случи.Боко ше го турят поне в три района и ше му купат победата.Не се заблуждавайте с тая простотия мажоритарни избори.Замислете се що не затварят устата на Учиндолския чалгарски простак а затвориха устата на Сашо Диков на Волгин.При мажоритарните избори ше се купуе на поразия.Българският народ за съжаление сме един малък но много много прост народ.

Коментар

Да задам един такъв наивен въпрос: При мажоритарни избори. Ако примерно Б.Б. загуби мажоритарния вот в неговия район, но като цяло ГЕРБ спечели мнозинство в парламента - какво правим тогава? Избори до дупка?
                Не бъди наивен.Това няма да се случи.Боко ше го турят поне в три района и ше му купат победата.Не се заблуждавайте с тая простотия мажоритарни избори.Замислете се що не затварят устата на Учиндолския чалгарски простак а затвориха устата на Сашо Диков на Волгин.При мажоритарните избори ше се купуе на поразия.Българският народ за съжаление сме един малък но много много прост народ.

Коментар

• Да задам един такъв наивен въпрос: При мажоритарни избори. Ако примерно Б.Б. загуби мажоритарния вот в неговия район, но като цяло ГЕРБ спечели мнозинство в парламента - какво правим тогава? Избори до дупка?

Коментар

• ум царува, ум робува, ум патки пасе
                    лоша работа

Коментар

• Въпреки нежеланието ми да пиша във форум, в който първо - беше наложена хегемонията на тролове и второ, но преливащо ...чашата - софтуерна промяна, за която е трудно да се прецени дали нежеланието или желанието за адекватност е водещо за нормална работа на форума...
                      мисля, че Референдъмът и дискусиите за отразяването му са над всичко това:

Без коментар - всеки може да чуе политиците и ... мнението/волята им ... и какво значи за тях ...народна воля ... или пък ... какво са 2 500000 гласа ... на фона на ...коя управляваща партия е постигала повече ... когато е водела държавна политика и е чертала делата ...които ни ....доведоха ...дотук ...където сме

Чуйте ги - Цв. Цветанов, Румен Петков, Радан Кънев ...

http://politikata.net/255448/

Коментар

• Първоначално изпратено от supertrader Разгледай мнение
                        Ти Радев като видиш колко го бива ще питаш кога ще те пуснат да гласуваш за Учиндолския. Българите дори не знаят какво нещо си избраха, малко прояви в областта на политиката и Цачева на следващи избори ще го бие с 99% за нея и 1 за него.
                        Релакс май френд, релакс. Твоите прогнози ги знаем- един предложи да гледаме твоите прогнози за дадено събитие и да залагаме противоположно. Вероятността да спечелим е 100%, то не бе русия, то не бе рубла, то не бе путин.Хайде спри се

Коментар

• [QUOTE=energetik;1060051026]Съни, ти май не можеш много да смяташ

Тури по 50, айде, нека са по 100 лева на глас и с бюджет от 300 000 лв (колкото струва един апартамент с гараж в София ) си купуваш едни 3-4 000 гласа и си ставаш депутат без абсолютно никакъв проблем .QUOTE]

Хахаха, а дали човека с мерак ще бъде само един- например ти си приготвил 300000, а аз 500000 друг 550000 и така още няколко човека. Отделно има едно човека взе парите и гласува за другия

Коментар

• prodigal

Ти Радев като видиш колко го бива ще питаш кога ще те пуснат да гласуваш за Учиндолския. Българите дори не знаят какво нещо си избраха, малко прояви в областта на политиката и Цачева на следващи избори ще го бие с 99% за нея и 1 за него.
                            D.Y.F-091066

Коментар

• Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                              Ако оставим настрана напълно безмислената реторика за комунисти и антикомунисти и най-вече противопоставянето, което самите партии търсят на тази измислена база,
                              а не на истинска идеология и програма ...
                              ще видим, че във всички днешни партии има бивши функционери - членове на БКП или техните деца, във всички има олигарси и най-вече, при всички липсва програма, която да е изпълнима поне на 50%

Не прочетох дотук нито един довод, че при мажоритарна система с 2 тура, ще има само 2 партии в парламента.
                              ______
                              Мажоритарна система в 2 тура, което НЕ води до двупартийност, а тъкмо обратното - до многопартийност.

В политологията това е т. нар. Закон на Дюверже. Пример - Франция. Там в момента в долната камара има около 14 партии. Но дори когато имаме мажоритарни избори в 1 тур и двупартийна система, резултатът е много по-добър от днешния.

1. Основното предимство при мажоритарната система е, че народът има народни представители. При пропорционалната няма - това са представители на партиите, спуснати със списък. Политолозите ще ви излъжат, че при мажоритарните избори се "губят гласове". Кой ги губи? Партиите не са суверен, та да им се губи нещо! При пропорционалните избори избирателите губят 100% от гласовете си, тъй като това не са техни представители. При мажоритарните всеки район си избира представител и нищо не се губи.

2. При мажоритарната система партиите се обновяват, изчистват се от гнилите ябълки и затова оцеляват дълго. Ако началството води лоша политика, избирателите го махат. Докато при пропорционалната това е невъзможно. Там началството е стъпило на гърбовете на всички останали, и то в по две листи. Партията умира, той е пак в парламента.

3. При мажоритарните избори депутатът има страх от избирателя. При пропорционалните го е страх само от този, който пише листата. Сложат ли го начело на листата, и магарето става депутат. Какво мисли избирателят, за него няма никакво значение.

4. При мажоритарната система купуването на гласове се обезсмисля, защото никой не може да купи 51% от избирателите в даден район. Сега се купуват по 1 - 3%, главно в ромските махали. В един едномандатен район с 20 000 избиратели всичко става пред очите на хората. Ако те видят, че купуваш роми, всички ще се обърнат срещу теб.

5. За да привлечеш 51% от избирателите, трябва да се опиташ да се харесаш на 100%. Затова тази система действа центростремително, тя сплотява и хората, и нацията. При пропорционалните се бориш за 5-10%. Или 20%, все тая. Значи длъжен си да си измисляш врагове, да насъскваш срещу другите, да вдигаш скандали. Затова партийно-листовата система действа центробежно, народът е разединен и скаран. Затова и умира нацията. Истинският патриот е за мажоритарни избори.

6. При мажоритарната система не е възможно да се появи харизматичен лидер, който да помете целия парламент, както стана при царя и при Бойко Борисов. Там всеки район избира своя човек, ефектът на мексиканската вълна не е възможен. Ако през 2001 г. изборите бяха мажоритарни, НДСВ едва ли щеше да има 10-20 депутата. Същото важи и за 2009 г. и ГЕРБ. И обратното - тъкмо при пропорционалните избори "лидерите" и "спасителите" вкарват по 100 напълно непознати депутата с автобуса. Хитлер идва на власт чрез пропорционални избори, а точно преди това губи мажоритарни избори за президент.

7. Кресливите, крайните, особняците, нямат шанс да съберат 51%. Но те лесно събират 5-10%, защото винаги има едно озлобено малцинство. Затова мажоритарният депутат е умерен, възпитан, интелигентен.

8. Ако олигархията имаше изгода от мажоритарни избори, отдавна да ги е въвела.

9. Най-демократичните нации и господарите на света имат мажоритарни системи - САЩ, Великобритания, Франция, Индия. Това не е случайно. Пропорционалните система дават възможност за колонизация на нациите, тъй като те отчуждават елита от народа.

10. Истинската пряка демокрация възниква само при мажоритарни системи. В Швейцария, докато е въведена и утвърдена референдумната система, всички депутати са избирани мажоритарно. И накрая, всички смесени и компромисни варианти водят до лоши резултати, защото създават ефекта на тълпата, те заразяват мажоритарния избор с ефекта на "мексиканската вълна".
                              Валери Найденов
                              Ми, продължавам да не желая да избирам от двете опции които би ми предложило статуквото, едва ли е неразбираемо недоверието ми към него

Не ми се и влагат усилия да коментирам цели дест точки, с осем от които напълно не съм съгласен, спрямо реалностите в светоен мащаб и родните такива-

Мисля, че стана ясно, че за мен двамата велики мислители от Учиндол и Банкя са на един акъл какво е полезно за... „нацията“

Коментар

• Първоначално изпратено от prodigal Разгледай мнение
                                Ми, ако ще е двуполюсен модела, дай за по-лесно да върнем член 1 на конституцията, че е по-практично да е еднополюсен (мечтата на партийния секретар).
                                Не че сега се съмняваш към кой отбор да си, но едно притеснение по-малко си е важно!
                                Ако оставим настрана напълно безмислената реторика за комунисти и антикомунисти и най-вече противопоставянето, което самите партии търсят на тази измислена база,
                                а не на истинска идеология и програма ...
                                ще видим, че във всички днешни партии има бивши функционери - членове на БКП или техните деца, във всички има олигарси и най-вече, при всички липсва програма, която да е изпълнима поне на 50%

Не прочетох дотук нито един довод, че при мажоритарна система с 2 тура, ще има само 2 партии в парламента.
                                ______
                                Мажоритарна система в 2 тура, което НЕ води до двупартийност, а тъкмо обратното - до многопартийност.

В политологията това е т. нар. Закон на Дюверже. Пример - Франция. Там в момента в долната камара има около 14 партии. Но дори когато имаме мажоритарни избори в 1 тур и двупартийна система, резултатът е много по-добър от днешния.

1. Основното предимство при мажоритарната система е, че народът има народни представители. При пропорционалната няма - това са представители на партиите, спуснати със списък. Политолозите ще ви излъжат, че при мажоритарните избори се "губят гласове". Кой ги губи? Партиите не са суверен, та да им се губи нещо! При пропорционалните избори избирателите губят 100% от гласовете си, тъй като това не са техни представители. При мажоритарните всеки район си избира представител и нищо не се губи.

2. При мажоритарната система партиите се обновяват, изчистват се от гнилите ябълки и затова оцеляват дълго. Ако началството води лоша политика, избирателите го махат. Докато при пропорционалната това е невъзможно. Там началството е стъпило на гърбовете на всички останали, и то в по две листи. Партията умира, той е пак в парламента.

3. При мажоритарните избори депутатът има страх от избирателя. При пропорционалните го е страх само от този, който пише листата. Сложат ли го начело на листата, и магарето става депутат. Какво мисли избирателят, за него няма никакво значение.

4. При мажоритарната система купуването на гласове се обезсмисля, защото никой не може да купи 51% от избирателите в даден район. Сега се купуват по 1 - 3%, главно в ромските махали. В един едномандатен район с 20 000 избиратели всичко става пред очите на хората. Ако те видят, че купуваш роми, всички ще се обърнат срещу теб.

5. За да привлечеш 51% от избирателите, трябва да се опиташ да се харесаш на 100%. Затова тази система действа центростремително, тя сплотява и хората, и нацията. При пропорционалните се бориш за 5-10%. Или 20%, все тая. Значи длъжен си да си измисляш врагове, да насъскваш срещу другите, да вдигаш скандали. Затова партийно-листовата система действа центробежно, народът е разединен и скаран. Затова и умира нацията. Истинският патриот е за мажоритарни избори.

6. При мажоритарната система не е възможно да се появи харизматичен лидер, който да помете целия парламент, както стана при царя и при Бойко Борисов. Там всеки район избира своя човек, ефектът на мексиканската вълна не е възможен. Ако през 2001 г. изборите бяха мажоритарни, НДСВ едва ли щеше да има 10-20 депутата. Същото важи и за 2009 г. и ГЕРБ. И обратното - тъкмо при пропорционалните избори "лидерите" и "спасителите" вкарват по 100 напълно непознати депутата с автобуса. Хитлер идва на власт чрез пропорционални избори, а точно преди това губи мажоритарни избори за президент.

7. Кресливите, крайните, особняците, нямат шанс да съберат 51%. Но те лесно събират 5-10%, защото винаги има едно озлобено малцинство. Затова мажоритарният депутат е умерен, възпитан, интелигентен.

8. Ако олигархията имаше изгода от мажоритарни избори, отдавна да ги е въвела.

9. Най-демократичните нации и господарите на света имат мажоритарни системи - САЩ, Великобритания, Франция, Индия. Това не е случайно. Пропорционалните система дават възможност за колонизация на нациите, тъй като те отчуждават елита от народа.

10. Истинската пряка демокрация възниква само при мажоритарни системи. В Швейцария, докато е въведена и утвърдена референдумната система, всички депутати са избирани мажоритарно. И накрая, всички смесени и компромисни варианти водят до лоши резултати, защото създават ефекта на тълпата, те заразяват мажоритарния избор с ефекта на "мексиканската вълна".
                                Валери Найденов

Коментар

Working...
                                X