IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg
Контролен панел | Съобщения | Потребители | Търси
  • If this is your first visit, be sure to check out the FAQ by clicking the link above. You may have to register before you can post: click the register link above to proceed. To start viewing messages, select the forum that you want to visit from the selection below.

Съобщение

Collapse
No announcement yet.

Политика (архив до 24.08.2016 г.)

Collapse
Заключена.
X
X
  • Филтър
  • Време
  • Покажи
Clear All
new posts

  • Първоначално изпратено от markoci Разгледай мнение
    Стига бе ша се разплача от умиление. Добрия чичко САМ разширил НАТО за да ни пази да не се самоизбием ....въх.
    Факт ли е обаче, че в бивша Югославия се самоизбиха доста успешно.

    Имаше ли гаранция че това няма да се повтори и на други места. Западът все пак реши да създаде такива гаранции.

    Както виждаш доста успешно ни демократизираха. Останаха там разни сиви петна, където има потенциал за вътрешни конфликти като Македония и Молдова.


    Естествено Русия ще реве срещу НАТО, щото знае, че не може да си разиграва коня и да напада страни членки на НАТО. Никой до момента не е посмял да нападне открито страна членка на НАТО.

    А Русия с тъпата си агресия, ще вкара и Украйна в НАТО. Тогава къв рев ще е не ми се мисли.

    Коментар


    • Ето и дойче веле какво мислят по въпроса :

      Вероятно Кол го е обещал неразширението от името на НАТО за да се допусне обединението на Германия , само че така и никога не е претворена в писмена форма:

      http://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0...%B0/a-17982173
      Не спори с идиот-соросоид! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

      Коментар


      • Първоначално изпратено от mathematician Разгледай мнение
        Проблемите обаче започват при разпада на бивша Югославия - много и безсмислени войни. Отделно при разпада на СССР има 2-3-4 конфликта - Приднестровието, Нагорни Карабах, напрежението и отцепването на Чечня, етц.

        НАТО и Запада постепенно разбира че ние аджеба не мислим точно като тях и ще трябва да ни "демократизират" - за да се избегнат бъдещи конфликти. Все пак войната в Югославия е доста голям конфликт с 2 милиона бежанци, половин милион в посока Западна Европа (най-голямата емигрантска криза към този момент). Над 120 000 загинали в безсмислени убийства и етническо прочистване на територии.
        Стига бе ша се разплача от умиление. Добрия чичко САМ разширил НАТО за да ни пази да не се самоизбием ....въх.

        Тая наивна идея можеше да мине около 1990 ма не и сега ......

        Ето по друг поглед на нещата:

        Неотдавна новина обиколи световните медии — заместник-генералният секретар на НАТО Александър Вершбоу заяви, че този военен блок не е давал на съветското ръководство никакви гаранции и обещания, че няма да се разширява на Изток. А щом един джентълмен не е давал дума, той не я е и нарушавал.

        Това напомня една английска карикатура от списание „Пънч” — двама джентълмени с черни маски мъкнат сейф по нощна улица. Срещу тях се оказва полицай. Единият крадец казва на другия: „Ако пита откъде е този сейф, бързо направи учудено изражение на лицето.”

        На представителите на НАТО се налага да правят учудени изражения на лицето от 1999 г., когато в алианса бяха приети Полша, Унгария и Чехия. Защото разширяването на блока противоречеше не само на устните достоверно засвидетелствани договорености, но и на самия дух, на същността на международната обстановка от онова време.

        Да си спомним 1999 г. В света НАТО нямаше не само сравними по мощ врагове, но и противник изобщо. Още не бяха започнали бомбардировките над Югославия. Москва не просто показваше миролюбие — тя всячески се стремеше да демонстрира готовност за всякаква форма на сътрудничество със Запада, та чак до проучване на възможността за членство на Русия в Северноатлантическия алианс. Предстои изоставянето на военната база във виетнамския Камран и на радиоелектронния център в Лудрес в Куба. Русия влизаше в „голямата осморка” и повече от внимателно слушаше външнополитическите и икономическите препоръки на западните „партньори”.

        С каква цел в тези условия беше нужно да се разширява НАТО? От кого да се защитава? Това са все въпроси към версията, която беше озвучена от Вершбоу — разширявахме се, тъй като не сме обещавали да не правим това. Защо се разширявахте? Ако НАТО е отбранителен съюз, за защита от кого? От Югославия, върху която хвърлихте ескадрили натовски бомбардировачи? От Ирак? От Сомалия? Може би от Афганистан?

        Връщайки се към темата за дадените обещания на СССР, вярно е — писмен договор за неразширяване на НАТО действително няма. В архива на Горбачов фонд обаче можем да се запознаем със записките от беседата на тогавашния държавен глава на Съветския съюз с различни политици.

        В „Записки от беседата на М. С. Горбачов с държавния секретар на САЩ Дж. Бейкър (с участието на Е. А. Шеварднадзе)” от 9 февруари 1990 г. могат да бъдат прочетени знаменитите думи: „Ако САЩ запазят в рамките на

        НАТО своето присъствие в Германия, няма да се случи разпространението или присъствието на НАТО нито на дюйм в източно направление.” Това уверява своите съветски партньори по преговорите шефът на американската външна политика Джеймс Бейкър.

        При това обещанието не е дадено просто така, а в най-важния контекст. Става дума за тогавашната позиция на СССР, който се опасява от милитаризацията на обединена Германия и настоява обединението да стане под егидата на Съвещанието (сега Организацията) за сигурност и сътрудничество в Европа и под контрола на известната тогава формула „4+2″ — СССР, САЩ, Великобритания и Франция, за да бъде фиксиран неутралният статут на нова Германия.

        В отговор Вашингтон също изразява опасения, че за гарантиране на своята сигурност неутрална Германия незабавно ще се захване със собствено производство на ядрено оръжие и може да започне да се държи непредсказуемо. Единна Германия извън НАТО тогава в САЩ е смятан за най-лошия вариант. В същото време канцлерът на ФРГ Хелмут Кол категорично настоява за оставане на Германия в НАТО заради, естествено, собствената й сигурност.

        Тогава излиза на бял свят тезата за неразширяването на НАТО на Изток като компромисна формула за осигуряване на съгласието на СССР. Въпреки че… Ако приемем сегашната аргументация на Запада по този въпрос — че не са давани никакви обещания, или ако е имало, са били крайно неофициални — можем да допуснем, че формулата на Бейкър е била по-скоро трик, отколкото обещание.

        Бейкър обаче не беше сам. Подобни мисли озвучи министърът на външните работи на ФРГ Ханс-Дитрих Геншер. По време на речта си в Евангелистката академия в Тутцинг на 31 януари 1990 г. той заяви: „Каквото и да става в страните от Варшавския договор, разширяване на НАТО на Изток, тоест — по-близо до границите на Съветския съюз, няма да има.”

        „За нас е очевидно, че НАТО няма да се разширява на Изток”, заяви той по-късно по време на преговори с Едуард Шеварднадзе. А канцлерът Кол увери Горбачов, че „разбира се, НАТО няма да се разширява на територията на ГДР”.

        Впрочем, вярно е и това, че президентът на САЩ Джордж Буш-старши не само не се е изказвал публично за подобни варианти, но и като цяло се обявяваше срещу каквито и да било гаранции, дадени на съветските лидери в това отношение. Така че ролите най-вероятно са били разпределени — докато едни уверяват партньорите във външнополитическия преферанс в чистотата на намеренията си, другите — които в бъдеще ще вземат решенията — са се подготвяли да играят със съвсем други карти.

        В този смисъл е трудно Вершбоу да бъде обвинен в нещо. Мошеничеството беше извършено още през 1999 г.

        И Вершбоу днес просто потвърждава това.
        Не спори с идиот-соросоид! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

        Коментар


        • Първоначално изпратено от markoci Разгледай мнение
          Много ме кефи разбирането за демокрацията в съвременните демократи.

          Нещо в стил: вся власт саветами .........
          Древните демократи са били още по-кравожадни, прочети историята около Пелопонеските войни за справка
          Иначе аз за демократ не мога да мина, не мисля, че е редно тъпанари да имат глас относно управлението на държавата.

          Коментар


          • Първоначално изпратено от Макс Разгледай мнение
            През 1989г бе свален Бай Тошо, започна постепенно да се демонтира системати. Прие се законодателство, с което се премахна монопола върху външната търговия, прие се закон за БНБ, валутен Закон и т.н. Беше пречупен хребета на държавата, бяха разтурени службите, появиха се западните консултанти и съветници. Беше обявен мораториум и пуснахме МВФ в кошарата...
            Системата беше пред колапс. Управляващите са го знаели. За да не ги избесят по стълбовете - свалят бай Тошо и хвърлят вината върху него.

            Само 4 месеца след като свалят бай Тошо - Андрей Луканов обявява фалит на България. После следва купонна система, после след скок на цените 3-4-5 пъти.

            Това беше неизбежно. Ако беше станало обратно, бай Тошо, Андрей Луканов и цялото БКП тогава щяха да висят по стълбовете.

            Така че комунягите много добре си изиграха хода. Не като Мадурко който сигурно ще го обесят на някои стълб, щото много яко забатачи икономиката на Венецуела.

            Коментар


            • Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
              ....
              Администрацията на Клинтън едностранно нарушава дововора с Москва от 1990г., в който се договаря връщането на Източна Германия и в замяна се обещава -
              да няма експанзия на НАТО в източните страни и да не се разполагат бази до границите на Русия.

              ...
              http://www.paulcraigroberts.org/2014...craig-roberts/
              Paul Craig Roberts

              Точка за неразширението на НАТО в договора за изтегляне на Русия от Източна Германия е нямало. Имаше точки Запада (Западна Германия) да финансира построяването на градчета в Русия, където да се живеят руснаците като се завърнат. И съответно доста български фирми и български строители строиха част от такива градчета за изтеглящите се войски на СССР от Източна Европа.

              Горбачов твърди че имало такива разговори, но нямало точка в договора. Едуард Шевернадзе бивш външен министър на СССР по онова време казва че никой не е споменавал НАТО в такива разговори. Някои западни преговарящи твърдят, че са го споменавали в неформални разговори си, но никой нито в СССР, нито на Запад си е мислел за разширяването на НАТО.

              Всички са си мислели че ще станат приятели и край на студената война - започва нова ера на приятелство.

              Проблемите обаче започват при разпада на бивша Югославия - много и безсмислени войни. Отделно при разпада на СССР има 2-3-4 конфликта - Приднестровието, Нагорни Карабах, напрежението и отцепването на Чечня, етц.

              НАТО и Запада постепенно разбира че ние аджеба не мислим точно като тях и ще трябва да ни "демократизират" - за да се избегнат бъдещи конфликти. Все пак войната в Югославия е доста голям конфликт с 2 милиона бежанци, половин милион в посока Западна Европа (най-голямата емигрантска криза към този момент). Над 120 000 загинали в безсмислени убийства и етническо прочистване на територии.

              Опасенията са че война може да избухне между различните държави в Източна Европа, щото по традиции границите са слагани едно към гютура. България живеят в Сърбия. Беломорска Тракия, Северна Добруджа български земи не са в България. Македония редовната ябълка на раздора за балканските държави. Молдова отцепена от Румъния и там проблема е нещо като Македония и България. Унгарци има в Сърбия. Румънци има в Сърбия. Унгарци има и в Украйна. Изобщо една камара потенциални конфликти.

              И затова Клинтън и Западът започват курс на демократизация и приемане страните от Източна Европа в НАТО. Както знаете за да станете член на НАТО трябва да нямате териториални претенции към съседите си и съответно трябва да спазвате определени демократични норми (примерно Турция в момента не ги спазва).

              След като ги приемат там бази няма. В балтийските републики, нито в Румъния, нито в нас няма бази. Напротив американците и НАТО съкращават военен персонал и затварят някои бази в Европа.

              Така че дори и да са приети на хартия, това няма никакво военно измерение. Освен договора - че ако някой нападне страна членка, другите са длъжни да реагират.

              Дори в момента се разбраха за някакви супер малки сили да стоят в балтийските държави. От другата страна Русия има превъзходство над 10-20 пъти.

              Коментар


              • Първоначално изпратено от kubrat Разгледай мнение
                Никакви сопи, директно куршум. И никакви избори докато не си почистим къщата за да не се налага да повтаряме.
                Много ме кефи разбирането за демокрацията в съвременните демократи.

                Нещо в стил: вся власт саветами .........
                Не спори с идиот-соросоид! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                Коментар


                • Първоначално изпратено от Pyramid Разгледай мнение
                  Съненце, дори и сто пъти със сопи да се гонят едни гадове, не се ли промени начинът на избиране и не се ли въведе критерий за предварителен допуск на кандидатите до избори, винаги, същите след вземането на властта ще мутират морално до поредната вариация на корумписти и ние, уж за добро, сами ще си надяваме поредния хомот. Благодаря, няма нужда.
                  Никакви сопи, директно куршум. И никакви избори докато не си почистим къщата за да не се налага да повтаряме.

                  Коментар


                  • Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                    Зависи
                    Преди 2-3 години си играха на протести и пълен бойкот на работата на парламента, такъв перманентен театър на липса на кворум никоя "демокрация" не е виждала )
                    И западните посланици им харесваше.
                    Чудя се ... как ли би реагирал Кери, ако заиграят тук сопи...дали спонтанно на мига би казал "Само приемственост да има"
                    Съненце, дори и сто пъти със сопи да се гонят едни гадове, не се ли промени начинът на избиране и не се ли въведе критерий за предварителен допуск на кандидатите до избори, винаги, същите след вземането на властта ще мутират морално до поредната вариация на корумписти и ние, уж за добро, сами ще си надяваме поредния хомот. Благодаря, няма нужда.

                    Коментар


                    • Вижте, какъв комунизъм какви пет рупли след 1990г! Били ви управлявали комунисти, били ви управлявали ченгета, били ви управлявали децата на комунистите, били ви управлявали пъдарите на комунистите... Глупости на търкалета. Това са приказки на изкукуригали пенсионери от махленския седесарски клуб

                      През 1989г бе свален Бай Тошо, започна постепенно да се демонтира системати. Прие се законодателство, с което се премахна монопола върху външната търговия, прие се закон за БНБ, валутен Закон и т.н. Беше пречупен хребета на държавата, бяха разтурени службите, появиха се западните консултанти и съветници. Беше обявен мораториум и пуснахме МВФ в кошарата...

                      Оттук нататък престъпленията срещу държавата са легализирани-прието е съответното законодателство, безнаказани-унищожени са службите, идеологически бяха смачкани можещите хора, интересите на държавата бяха продадени на Новия голям Брат, а не на Русите. В тази легална, политическа и икономическа ситуация е без значение дали крадеца е седераст или комунист

                      Коментар


                      • Първоначално изпратено от markoci Разгледай мнение
                        Винаги съм се чудил едни хора вече 25 години как подменят всеки смислен дебат с лозунги срещу комунистите.

                        Това че от 1990 насам идеологията на комунизма я няма не е важно.....
                        Корекция: Още е жива но, се е видоизменила. Ако преди искаше да обобществи средствата за производство то, в момента, се опита да обобществи загубите и да /ре/приватизира печалбите от каквото се сетиш. Въпросните "десняци", които тук така яко ни тролят, всъщност, са представители на новите, пост-/уж "не"- комунистически/ навлеци. Говорят другояче, действат също така подло. Жив е комунизмът, брат. Просто, мимикрира.
                        Last edited by Pyramid; 12.08.2016, 21:09.

                        Коментар


                        • Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                          Ivan2015 - Inform

                          Всяческо изместване на темите за БЪЛГАРСКАТА политика и взиране в проблемите на руската...било то, колко паланки са с намален стандарт на живот или ...с колко е намалял чорапооборота в някоя руска чорапопродавница...
                          За каквото им плащат ... няма значение, че са българи, че форумът е български, че мизерията в България никак не е малка, благодарение на продажните ни политици...
                          Тази тема не е за провалите на българската политическа каста. Тя е за евентуални чужди затруднения, които да маскират българските.

                          Коментар


                          • Първоначално изпратено от Колчо Слепеца Разгледай мнение
                            .................от написаното, само не става ясно, комунистите, свалихме ли ги или още са на власт ?
                            И,.. един, чисто теоретически въпрос...
                            има ли някаква хипотетична ситуация, при която, за нещо (каквото и да е), да не са виновни те ? (комунистите)

                            нит съм комунис, нит съм антикомунис... най-добронамерено и градивно - само питам
                            Винаги съм се чудил едни хора вече 25 години как подменят всеки смислен дебат с лозунги срещу комунистите.

                            Това че от 1990 насам идеологията на комунизма я няма не е важно.....
                            Не спори с идиот-соросоид! Ще те смъкне на неговото ниво и ще те бие с опит.

                            Коментар


                            • Първоначално изпратено от OMG Разгледай мнение
                              Ми честито, това е повод за празненства! Лавината ще става все по-голяма, изглежда зад тогата на лозан панов пак ще се съберат всички честни адвокати, честни съдии ... честни прокурори ... и ...и...и
                              A бе защо този лозанов го наричат- капо ди тути капи. Гъбясалия отначало се гордееше че го познавал, после спря да се гордее и каза че се срамува от подобието на юрист

                              Коментар


                              • Първоначално изпратено от съни(тя) Разгледай мнение
                                Ivan2015 - Inform

                                Всяческо изместване на темите за БЪЛГАРСКАТА политика и взиране в проблемите на руската...било то, колко паланки са с намален стандарт на живот или ...с колко е намалял чорапооборота в някоя руска чорапопродавница...
                                За каквото им плащат ... няма значение, че са българи, че форумът е български, че мизерията в България никак не е малка, благодарение на продажните ни политици...
                                +1

                                Коментар

                                Working...
                                X